ÇUÇINËT

 

Çuçinët bëjn pjesë në familjen Cucurbitaceae, kurse në kuptimin botanik ata konsiderohen si pemë.
 

Karaterizohen me formë të gjatë dhe lëvozhgë të gjelbërt, dhe për këtë shkak shumë ju ngjajnë trangujve. Fruti është i pasur me materie ushqyese, kështu që ata duhet më shpesh të përfshihen në menynë tonë. Shumica e materieve ushqyese siç janë vitamina B dhe C gjenden në lëvozhgë, parandaj nuk rekomandohet çorimi i tyre para se të përgatiten ushqimi.

 

Përbeç vlerave kulinare, çuçinët kanë edhe efekte të rëndësishme shëndetsore. Ndikojnë pozitivisht në sistemin digjestiv dhe rregullimin e tretjes së ushqimit, ndihmojnë në dieta dhje janë të mirë për humbjen e peshës së lartë të kilogramëve. Përveç kësaj poashtu njihen edhe si mbrojtës të prostatës dhe kanë ndikime në reduktimin e shtypojes së gjakut.

ZHUBRICA

 

Bimë shumëvjeçare aromatike, me gjethe të brishta dhe me aromë të shkëlqyer dhe karakteristik. E njohur dhe e përdorur qysh më herët, si në mjeksinë popullore ashtu edhe në atë shekncore. Për qëlime shëruese përdoren pjesët me lule të cilat me kudjes mblidhen, thahen, dhe në atë mënyrë, ruhen dhe përdoren gjatë tërë vitit.

 

Zhubrica rritet në vendet e ekspozuara në diell dhe në vende të ngrohta, prandaj shpeshherë mund të haset në vendet të thata, gurore, kullota mallore dhe në vende ku ka tokë të ngohtë.

Përveç si zhubrica, populli e njeh edhe si, brozilok i egër, lule vjollce dhe etj. Lulëzon diku ka fundi i muajit maj, në fillim të qershorit, kurse përbërësit shërues gjenden edhe në gjeth edhe në lule.

 

Komponentat aktive
 

Bima përmban koncentrime të larta të yndryrave eterik. Përbërësi më i rëndësishëm te zhubrica është timoli, i cili gjendet në yndyrën eterike dhe atë me sasi prej 20 deri 54%. Përveç kësaj, përmban edhe tanine, substanca të athta, kalcium dhe vitamin C.

 

Përbërësit shërues


 

Zhubrica, para se gjithash, ka ndikim anti-ndezës dhe antimikrobial. Ajo është antiseptik i mirë në organet e brendshme, organet e frymëmarrjes dhe në organet urogjeniutale. 

Ndihmon në nxjerrjen e sekrecionit nga mushkërit e bardha dhe redukton dhimbjen në gjoks. Pikërisht për shkak të kësaj, përdoret për mjekim të ndezjes së rrugëve të ajërit dhe të mushkërive të bardha (bronkiti,bronkopneumonia, astma bronkiale, laringiti dhe tuberkuloza).

 

Rekomandohte për shërim dhe lehtësim të migrenës, të vështirësive me veshkët dhe lukthin.

 

Ka ndikim pozitiv te të gjithë organet e brendshme, e qetson organizmin dhe i përforcon nervat. Rekomandohet gjatë gjendjeve të insomnisë dhe depresionit.

 

Çaji i zhubricës është mjet efikas që të çliroheni nga ditët me stres dhe që të relaksoheni.

 

Është e njohur si bar efikas për sëmundjet femrore. E rregullon ciklin menstrual dhe, në fomë të yndyrërave eterike, përdoret kundër infeksioneve vaginale të këpurdhave. Poashtu, ndihmon gjatë dhimbjeve dhe ngërçeve në mitër, si dhe gjatë dhimbjeve menstruale. 

 

Ekstraktet nga zhubrica, që njihen si Thymus mastichina, mbrojnë nga kanceri në zorrën e trashë.

 

Eksraketet e marrura nga zhubrica janë dëshmuar si shumë efikase për trajtimin e akneve.Përveç asaj që u shkatrojnë bakteret që i shkaktojnë aknet, zhubrica ndikon pozitivisht edhe te të gjithë proceset ndezëse të lëkurës së fytyrës.

 

Përgatitja e çajit nga zhubrica


 

Çaji nga zhubrica asnjëherë nuk duhet të zijhet në enë të hapur. Zhubrica përmban materie shëruese shumë të avullueshme dhe, kur e zijejm në enë të hapur, ata avullohen, kështu çaji i përgatitur humb një sasi të përbërësve shërues. Prandaj, që të bëni çaj të mirë, vendosni një lugë super zhubricë, e përziejm me 200 g ujë të nxehtë, mbulojeni enën dhe pas gjysmë ore kulloni lëngun, ëmbësojeni me mjaltë dhe kënaquni me këtë pije të ngrohtë.

 

Për inhilim
 

Zhubrica, poashtu, mund të inhalohet. Me këtë arrihet efekt i dyfisht gjatë kollitjes. Sigurohet hidratim i mirë në organizëm dhe avullim ujor që përmban përbërës mjekues nga zhubrica, me çka sekretimi te bronket me sukses pastrohet.

 

Për shpërlarjen e zgavrës së gojës
 

Në 1 dl vendosni 5 g zhubric dhe lëreni të qëndroj gjatë natës. Në mëngjes, kulloni dhe pijen kështu të përgatitur përdoreni për të shpërlarë fytyin ose për pastrimin e papastërtive ose puçrave në lëkurën e fytyrës

 

Në kuzhinë
 

Në kuzhinë,mund të përdoret si erëz në ushqime të ndryshme dhe atë si e thatë ose e freskët. Shtohet në ushqime nga perimet, mishi, sallata ose soset. Për shkak të përbërësve të theksuar përdoret edhe në sasira të vogla. Poashtu, përgatitet edhe për përgatitjen e çarjave dhe pijeve. Përdoret edhe si konzervans i mirë dhe i sigurtë.

 

 

 

Bimë freskuese, me shumë materie ushqyese dhe me pak kalori njëvejeçare pa të ciën pothuaj edhe nuk mundemi ta imagjinojmë kuzhinën tonë tradicionale. Perim i cili kultivohet më shumë se 1000 vite dhe është me më shumë cilësi pozitive si për shëndetin poashtu edhe bukurinë.

 

Ekzistojnë shumë lloje të trangullit të cilat dallohen sipas madhësis, formës dhe ngjyrës dhe kultivohen gjithkund në botë. Kultivohen gjatë tërë vitit dhe mnd të konsumohen të freskëta, si pjesë të sallatave të ndryshme, ushqimeve për dimër ose si lëng prej trangulli

 

Trangulli është i pasur me minerale, sidomos me kalium, prandaj është ideal për konsum në periudhat e verës Është shumë i mirë për detoksim dhe për rehidratimin e organizmit.

 

Mbretëri për fitonutrientë të shëndetshëm

 

 

Trangulli kryesisht përbëhet nga uji (96%), nuk përmban shumë kalori prandaj është burim i vërtetë i vitamineve dhe mineraleve. Trangulli është burim i më shumë vitaminave dhe mineraleve për organizmin e njeriut, mes të cilëve B1, B2, B3, B5, B6, vitaminën C, acidin folik, kalciumin, hekurin, magnezin, fosforin, zinkun, kaliumin.

Përveç kësaj në përbërjen e trangullit gjenden edhe fitonutrientë të rëndësishëm të cilët kanë antioksidante të shprehura, kundër ndezjes dhe përbërës antikancerogjen.

 

Përëbërësit shërues të trangullit

 

Ndihmon gjatë diabetit, e redukton kolesterolin dhe e rregullon shtypjen e gjakut

Lëngu nga trangulli përmban hormon i cili ju ndihmon qelizave të pankreasit të prodhojnë insulin. Kanë ndikim pozitiv edhe në reduktimin e nivelit të kolesterolit në roganizëm. I pasur është me fije bimore, kalium dhe magnez, për këtë shkak është i mirë edhe në gjendjet me shtypje të lartë të gjakut.

 

Ndikon kundër ndezjes

E pastron organizumin nga materialet e mbetura dhe e reduktojnë irritimin e lëkurës. Materiet ushqyese në trangull ndikojnë në mënyrë anti-ndezëse me anë të eliminimit të ndikimit të enzimeve që shkaktojnë ndezje.

 

Zbut dhimbjet

Shumë studime tregojnë se trangulli tradicionaisht përdoret për mjekim të kokëdhimbjes. Konsumimi në mbrëmje mund të jetë mjet shumë i mirë që të mund të zgjodheni të freskët dhe pa kokëdhimbje. Trangulli do të plotësojnë elektrolitet dhe materiet esenciale të cilat trupi i humb gjatë ditës. 

 

 

E hidraton lëkurën

Te produktet kozmetike,trangulli është dëshmuar si mjet shumë i mirë kundër ndezjes, dehidratimit dhe produkt mbrojtës kundër plakjes. Ajo ka ndikim qetësues dhe freskues mbi lëkurën, e redukton ëtjen, iritimin dhe ndezjen e lëkurës kur e vendosim direkt mbi të. Një pjesë e trangullit të thatë mund t’ju ndihmon që të çliroheni nga xhepat nënsy dhe ëntja, sepse ndikon kundër ndezjes dhe e liron ujin e tepërt i cili e shkakton ëntjen..

Rrethat e trangullit mund t’i radhisni edhe nëpër tërë fytyrën me çka do ta revitalizoni lëkurën duke liruar ujin e mbajtur në qeliza. Lëngu i trangullit përdoret si tonik ushqyes ose locion kund akneve.

 

I përforcon thonjët dhe flokët

Minerali i çiditshëm dioksid silici i cili gjendet në trangull i bën flokët dhe thonjët të shkëlqyeshëm dhe të fuqishëm. Sulfuri dhe dioksid silicumi e stimulojnë rritjen e flokëve.

 

Për eshtra të fuqishme

 

Trangulli është burim i mirë i vitaminës K, i cili është për absorbimin e kalciumi në eshtra. Kalciumi është i rëndësishëm për eshtra të shëndoshë, kurse konsumi i tij i pakët e rrit rezukun nga frakturat e vetë eshtrave.

 

Ndihmon për dobësim

Trangujt janë perime me pak kalori, prandaj janë të shkëlqyer kur dëshirojmë të mbahemi në top formë. Japin ndjenjën afatgjate të ngopjes dhe janë të rëndësishme për hidratim plotësuese gjatë ushtrimeve.

 

E freskon erën e gojës

Trangulli e freskon aromën e gojës. Është e shkëlqyer për eliminimin e bakterieve në gojë që shkaktojnë erë të keqe..

 

E përmirëson tretjen e ushqimit

Për shkak të përmbatjes së madhe të ujit dhe fibrave bimore, ndihmon me tretjen më të shpejtë dhe më të lehtë të ushqimit, dhe me këtë e pengon kapsllëkun te njerëzit që e konsumojnë.

 

Në kulinari

Trangujt poashtu janë të përshtatshme për përgatitjen e ushqimeve dhe pijeve. Është e shkëlqyer kur në ditët e nxehta do të servohet e freskët ose e ftohur në sallata të ndryshme ose në supa të ndryshme.Trangujt mund të të kombinohen edhe me perime tjera,vaj ulliri, lëng limoni, kos...


Ruatja dhe zgjedhja

 

Gjithmonë gjatë zgjedhjes prioritet duhet t’i japim frutit të fortë me ngjyrë të pastër (nga e gjelblrt deri në e gjelbërt e errët).
Sipas mundësive zgjedhni tranguj ekologjik që gjatë konsumit të mund ta shfrytëzoni edhe lëvozhgën, e cila është burim i përbërësve ushqyes.

Trangulli është i ndjeshëm ndaj nxehtësis, prandaj duhet të ruhet në të ftohtë që të mos humbet freskia dhe materiet ushqyese. Мund të ruhen deri në 10 ditë në frigurifer. Para se t’i vendosim në frigurifer, mos i lani ose pastroni.

 
 

KEFIRI

 

I ngjajshëm si jogurit (kosi) por edhe më shumë se kosi. Kefiri është pije me shije të thartë dhe specifike dhe me strukturë qumështore formë kremi. Fitohet me pasurimin e qumështit me të ashtuquatjura kulutra të kefirit të cilat në esencë paraqesin simbiozë të bakterieve dhe këpurdhave të dobishme.

 

Prerjardha

Kjo pije magjike ka prejardhjen nga rajoni i kaukazit dhe ka një histori më të gjatë se 2000 vjet .Banorët e kaukazit, vitaliteti i tyre dhe jetëgjatësia e tyre i detyrohen përdorimit të përditshëm të kësaj pijke shëruese. Sot kefiri si pije është përhapur dhe njihet në tërë botën për shak të dobive tashmë shkenctarisht të vërtetuara shëndetsore.

 

Profili ushqyes

 Në një gotë kefir ka pothuaj qindra kalori, 10 gram proteina dhe 20% nga nevojat ditëre të kalciumit. Është i pasur me hekur, jod dhe i pranishëm është edhe tërë B kompeksi, si dhe vitaminat К2, acidi folik, vitamina D. Për shkak të tërë kësaj, kefiri ëhtë i varfër me laktozë, prandaj është i përshtatshëm për edhe për individët që tolerojnë laktozën. Ia vlen të theksojmë edhe praninë e aminoacidit triptofan i cili te kefiri gjendet me sasira të mëdha.

 

Kefiri është burim i shkëlqyer i probiotikëve. Përmban trefish më shumë lloje të mikroorganizamve të mirë dhe të dobishëm se sa jogurit ose kosi!

 

Një gotë shëndet dhe jetëgjatësi 

Kefiri i fituar nga kulturat qumështore të kefirit ndikon si pastrues prej kakao për organizmin. I largon dhe i neutralizon tërë toksinet të cilat në mënyra të ndryshme qëndrojnë në trupin tonë ( ushqimi, ajëri i ndotur, uji jo cilësor dhe pijet jo cilësore, etj.) Kefiri i ushqen qelizat e organizmit me materie të rëndësishme për jetë, i pastron, i rigjeneron dhe në të njejtën kohë nga organizmi i eliminon qelzat e vdekura dhe të degraduara.

 

Sot kefiri konsiderohet si një nga antibiotikë më të fuqishëm dhe më të sigurtë. Paraqet nxitës të fuqishëm natyror të sistemin imunitar dhe është i pazëvendësueshëm në mirëmbatjen e florës së shëndetshme të zorrës dhe sistem të shëndetshëm digjestiv. Përdorimi i rregullt çdo ditë për 2-3 muaj mund dukshëm të ndihmon ose plotësisht t’i shmang simptomet gastritit, por nëse përdoret edhe më gjatë edhe të të thatit në lukth. Mes tjerash, konsumimi i rregullt i kefirit mund të ndihmon:

  • Për normalizimin e shtypjes së lartë të gjakut
  • Lirimin e simptomeve të lodhjes, depresionit dhe pagjumsisë
  • Largimi i gurit ose rërës nga tëmthi ose veshkët
  • Te bronkiti, astma dhe alergjitë
  • Në gjendjet e plogëta të zorrës dhe kapsllëkut të shpesht
  • Te reumatizmi dhe artriti

 

Idealen në dieta dhe mirëmbatje të peshës së shëndetshme të trupit.

 

Për shkak të përmbatjes së lartë të proteinave dhe materieve tjera të rëndësishme, efekti i ngopshmërisë që e krijon kefirin mund dukshëm të redukton sulmet nga uria. E tërë kjo bashkë me përmbatjen e ulët të kalorive e bën ideale për individët që mbajnë llogari për dukjen dhe shëndetin.

 

Përgatitja në kushte shtëpiake

 

Gjthçka që duhet është kultura e kefirit dhe qumësht. Kokërrat e kefirit nuk mund të blihen në rrjetën tregtare por më shpesh „thirret ndonjë mik” ose dikush që tashmë i ka , i kukltivon dhe dëshiron t’i ndajë me të tjerët. 

Porcionet për fitimin e kefirit janë: 1 lugë e plotë kulturë e kefirit në 250 ml qumësht, 2 në ½ litra qumësht dhe 4 lugë në 1 litër.

Përgatitja është e thjeshtë: Në një enë qelqi (kavanoz) vendosni kokërrat e kefirit dhe spërkatni me qumësht në temperaturë dhome. Mbuloni kavanozin me garzë ose me kapak plastik, por jo plotësisht që kultura të merr frymë. Lëreni enën 24 orë në temperaturë dhome. Më mirë është që procedurën gjithmonë ta bënio në të njejtën kohë (në mbrëmje ose në mëngjes). Pas 25 orë kefirin e fituar e kullojmë nëpër kulluese plastike ose lugë të drurit ( në këtë proces mos përdorni metal). 

Kulturën që ka mbetur në kulluese, shpërlajeni me ujë të ftohtë dhe sërish ktheni në kavanozin të cilën e keni pastruar më herët. Mbusheni sërish me qumësht dhe përsërisni ciklin çdo ditë. Procedura është e thjeshtë, por e përditshme. Nëse nuk përsëritet çdo ditë atëherë mund të ndryshoj ngjyra, të hunbet përbrësit shërues dhe një pjesë e kulturës të humbet.

Me përsëritjen e procedurës, kultura shumohet ku sasia e qumështit për përgatitjen e kefirit rritet varësisht nga numri i kokërrave. Nëse nuk dëshironi të përgatisni sasi më të madhe më mirë është që tepricën në vend që ta hudhnui, t’ia jepni dikuj që i ka nevojë.

 

Nëse nuk keni mundësi

Nëse nuk do të jeni në shtëpi disa ditë dhe nuk keni mundësi që çdo ditë të kujdeseni, kokërrat e kefirit mund t’i ruani në kavanoz qelqi prej 3 lira dhe do ta mbushni kavanizin gjysmën me ujë dhe gjysmën me qumësht. Pasi të ktheheni dhe sërish e filloni ciklin si më herët.

Nëse sërish nuk do të jeni në shtëpi për një kohë më të gjatë, kultura e kefirit mund ta vendosni në frigurifer (pa qumësh ose ujë). Për ta rifilluar ciklin, e nxjerrim nga friguriferi dhe e mbajmë në ujë në temepraturë dhome deri sa të shkrihet plotësisht. E pastrojmë dhe e fillojmë ciklin.

 

Si të përdoret

Pijen, që plotësisht të mirëmbaj shëndetin dhe vitalitetin, duhet ta konsumoni çdi ditë.

Më mirë të fillohet me 100 ml në ditë. Diza standarde ditore arrin 200-250 ml e cila mund të pihet përnjëherë ose të ndahet në disa doza. Nëse përdoret qëllimisht për terapi varisht nga qëllimi mund të konsumohet nga 500-1000 ml. Doza e fundit rekomandohet që të konsumohet 30 miniuta para gjumit.

 

Kultura e kefirit shumë shpejtë shumohet, prandaj pjesën e tepërt është mirë t’ia jepni dikuj që ka nevojë!

 

SHTOGU

 

Emrin latin e ka Sambicus nigra, kurse në mjeksinë tradicionale shtogu haset edhe me emra të ndryshëm. Rritet gjithkund, në vende të rëndësishme dhe të shkreta, edhe pranë rrugëve edhe në obore. Në vendet malore, rritet si kaçube,kurse në vendet e ulëta si dru dhe arrinë lartësinë deri në 5 m.

 

Numrohet mes bimëve më të vjetra shëruese dhe qysh në kohërat e lashta konsiderohet si simbol i lindjes dhe i vdekjes, por është shfrytëzuar edhe si simbol nga fuqitë e liga.

Lulet e shogut janë të imëta, zbehta ose të zbehta me ngyrë të verdhë, dhe tubohen si çadër në formë mbrojtëse, kurse frutat janë të imët dhe të rrumbullakët, kur janë të pjekur kanë ngjyrë të zezë-kaltër. Shtogu lulëzon nga maji deri korrik. Tufat e luleve të shtogut mblidhen në kohë të mirë dhe të thatë, menjëherë pas çeljes së lulet. Gjethet e reja mblidhen në prill dhe në maj..

 

Komponentet Aktive

 

Përmban Vitamin A, B1, B2, C, yndyrëra etrike, substancat të ithëta, acid molle, saharozë dhe të tjera. Lulet përmbajnë glukozë, tanin, flavonoide, karotin dhe vitamin C, kurse murrizat përmbajnë alkaloid, karotin, tanin, acid organik. Mendohet se përbërësit i detyrohen flavanoidet të cilët janë antioksidanse të fuqihsme dhe të cilat i mbrojnë qelizat nga dëmitimi.

 

Përbërësit shërues

 

Përbërësit shërues të shtogut gjendet në të gjithë pjesët e tij: në lule, në fruta,në gjethe, në lëvozhgë dhe në rrënjë.

Pikë së pari, shtogu ka ndikim antiviral, aintioksidant dhe antiokancerogjen. 

Studimet klinike vëreteojnë se shtogut jo vetëm që e redukton rrezikun nga ftoha dhe gripi, por edhe e redukton peshën e simptomeve dhe e shkurtojnë kohëzgjatjen e ftohjes ose gripit. Shtogu poashtu, është bar i shkëlqyer për shërimin e sëmundjeve që shfaqen në traktin e frymëmarrjes, si brobkiti, pneumonia, dhe i redukton simptomet  te të sëmurët nga tuberkuloza. Përdoret edhe gjatë ndezje së zgavrës së gojës, dhe në formë të inhalimit dhe gjatë ndezjes së sinuseve. 

Nëse merret si çaj i ngrohtë, shkakton djersitjen më të madhe, me çka liron organizmin nga toksinet. Me djersitjen dhe me detoksikimin reduktohet temperatura e triupit, që është shumë me rëndësi për qetësimin e simptomeve nga ftohja dhe i përmirëson funksionet e rrugëve të frymëmarrjes. Për këtë qëllim, lula e shtogut mund të përdoret vetëm ose në kombinim me lulen e blirit dhe të kamomiles.

 

Antioksidant i fuqishëm dhe mik i traktit urinar dhe digjestiv

 

 

Për shkak të flavanoideve të cilat janë antioksidante të fuqishme, shtogu përdoret edhe për shërimin e sëmundjeve digjestive,si dhe për prevenimin e kancerit. Shtogu e përforcon sistemin imunitar.

Ai është diuretik i mirë i cili përdorret te veshkët dhe në fshikzën e urinës. Frutat janë efikas në përmirësimin e peristaltikës së zorrës dhe përdoret gjatë kapsllëkut.

 

Format shëruese

 

Nga shtogu bëhet çaj, lëng, verë dhe xhem. 

Xhemi përgatiti nga frutat e shtogut dhe është shumë i shijshëm për ushqim, me erë dhe aromë të këndshme. Delikates i shkëlqyer i cili e përmirëson boshadisjen e zorrës. Ideal për përdorim te fëmijët.

Vera nga e shtogut e rregulon jashtë qitjen, e pastron gjakun, i redukton ngërçet e barkut dhe të zorrëve, dhe e përmirëson oreksin dhe e përmirëson qarkullimin e gakut në organizëm. Vera e ngrohtë përdoret për shërimin e bronkitit, ftohjes, gripit, madje edhe gjatë ndezjes në mushkëri të bardha.
 

Përgatitja e çajit: një lule e thatë avullohet me një gotë të nxehtë me ujë. Ena mbulohet 20-30 minuta, kullohet, ëmbëlsohet me mjaltë dhe pihet nga gjysmë gote, tre deri katër herë në ditë, 15 minuta para ngrënies.

Lëng nga shtogu: 1 lugë gjethe shtogu, 1 kg sheqer, 0,5 litra uthëll vere, 1 limon, 5 litër ujë. Në ujë vendoset sheqeri dhe shtohet uthëlla e vërtetë. Zijhet 30 minuta, në zjarr të qetë. Pastaj, shtohet lula e shtogut dhe pjesët e prera të limonit dhe i ziejmë edhe 5 minuta. Përzierja (masa) duhet të qëndroj një natë, dhe ditën vijuese kullohet me anë të garzës dhe e vendosim në një shishe të mbyllur.

Vera nga shtogu: 10-15 lule nga shtogu, 4-5 litra ujë, 0,70 kg sheqer, 2-3 limon, 3 dl uthull molle ose të verës. Sheqeri zbërthehet në ujë të ngrohtë. Pastaj, pritet që sirupi të ftohet. Në sirupin e ftohtë shtohet limoni, uthëlla dhe gjethet e shtogut. Përzierja e këtillë duhet të qëndron 24 orë. Pastaj, vera kullohet dhe vendoset në shishe të qelqit, të cilat duhet të mbyllen mirë. Shishet duhet të qëndrojnë në mot të nxehtë 2 javë, me tundje të kohë pas kohëshme. Pas 2 javësh, vera është gati për përdorim. Vera është e shijshme pas ngrënies, nga 0.5 dl ose nga një filxhan të vogël.

Çaji i ngrohtë i përgatitur i freskët ndihmon me trajtimin e simptomeve të ftohjes dhe gripit. Çaji do t’ju ndihmon që të djersiteni që të mund ta reduktoni temperaturën e rriutr trupore dhe ta reduktoni kollitjen e madhe.
 

Rekomandim

 

Duke patur parasyshë se nuk ekzistojnë të dhëna të mjaftueshme për përdorimin pa ndikime anëse gjatë shtatzanisë dhe gjatë sisëdhënies, nuk rekomandohet përdorimi i shtogut te shtatzënat dhe te gruatë me sisëdhënie.

 

Kajsia

 

E shijshme, pikante dhe me aroma dhe shije karakteristike.

 

E pashmangshme edhe për për ata që zgjedhin shumë ushqimin. Me pak kalori, ujë dhe shumë materie të dobishme. Është e pasur me beta-karoten, fibra bimore, vitamine B-kompleks, yndyra eterike, vitamin C dhe me biokomponente tjera të rëndësishme. Ndikon pozitivisht te i tërë organizmi, por luan rol të rëndësishëm edhe te prevenimi, si dhe mjekimi i shumë dëmtimeve shëndetsore. Është e dobishme te sëmundjes e zemrës dhe enëve të gjakut, anemia, problemet me lëkurën, me eshtrat dhe nyjet. Është e mirë për rritjen e imunitetit, për lodhjen kronike dhe për depresionin. Të dobishme për ushqimin dhe shëndetin janë edhe farat e kajsisë.

 

Asociacioni i parë, kur bëhet fjalë për sallatën, është sallata e gjelbërt e cila njihet edhe si marule. 

Për njerëzit ka qenë e njohur shekuj para erës sonë, kurse deri sot pothuaj vazhdimisht ka shoqëruar tryezën tonë.Kombinohet pothuaj me çdo ushqim, mund të jetë pjesë e çdo sallate, por jo rrallëherë është specialitet në vetvete. Është shoqëruese e shpeshtë edhe e një gote raki të mirë. Sallata e gjelbërt ka vlerë të ulët energjetike, përmban mjaftë ujë, dhe konsiderohet si burim i mirë i acidit folik dhe antioksidatëve. Poashtu, përmban vitamina nga grupi B (B1, B2, B6...),përmban shumë fibra bimor, pak proteina dhe yndyrëra, përmban ezime dhe klorofil të rëndësishëm. Me rëndësi është fakti që sallata e gjelbërt është e pasur me vitamin C dhe K të cilët ndihmojnë në parandalimin e plakjes së qelizave. Paraqet në barnatore të vogël të vërtetë me efekte të mëdha shëndetsore. 

BAMJA

Bamja është bishtajë e pasur me fibra bimor të cilat janë të rëndësishme për mirëmbatjen e punës së sistemit digjestiv.


Në përbërjen e saj përmban më shumë vitamina dhe minerale, sidomos vitamina nga grupi B, parase gjithash vitamin B6.Ajo është e mbushur edhe me antioksidanse dhe për shkak të këtyre materieve, si parangrënie bamija mund ta redukton absorbimin e sheqerit në gjak dhe rekomandohet për mirëmbatjen e nivelit normal të glukozës së sheqerit. Duke ju faleminderuar nivelit të lartë të pektineve, bamija ndihmon në reduktimin e kolesterolit në gjak. Afëtis e saj që ta përmirësoj qarkullimin e gjakut kontribon në funksionin e trurit.Përveç dobive shëndetsore, bamja është e shkëlqyer për përgatitjen e salceve dhe supeve të ndryshme sepse përmban të lëngut xhelatin i cili shumë lehtë përzijhet me ushqimet e gatuara. 

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin