Tahini është produkt natyror i përgatitur nga farat e bluara të susamit.Ka vlerë të shkëlqyer energjetike dhe ushqyese, me këtë edhe përdorim të gjërë si shtojcë në shumë ushqime, por edhe si produkt ushqimor i pavarur. Madje edhe më e rëndësishme është se është e pasur me vitamina esenciale, minerale dhe aminoacide.


Të dhënat e para për përdorimin e tahinit datojnë nga kuzhina Arabe nga shek.XIII. Nga vendet Arabe pastaj përhapet në Indi, Kore dhe Japoni. Kurse sot, përdoret edhe në kuzhinë Mesdhetare dhe në atë të Balkanike.

Përbërje e pasur ushqyese
Tahnin është burim i pasur i vitaminave, mineraleve, antioksidansëve *hekur, magnez, kalium, fosfor dhe vitamin B dhe E). Burim i shkëlqyer i bakërit, manganit dhe aminoacidit metionin. Tahini është burim i acideve të shëndetshme, omega 3 dhe 6, por përmban edhe sasi të lartë të proteinave.Një porcion tahin përmban pothuaj sasi të njejtë të hekurit si një pjesë e mishit të kuq80 g.
 
Për çka është i mirë tahini
Ndihmon në formimin e eshtrave të fuqishme
Tahini ka përbërje të shprehura dietale dhe terapeutike. Është burim i shkëlqyer i kaliumit. Një porcion tahinpërmba 1/3 të dozës së rekomonaduar ditore të këtij minerali. 
Kalciumi është i rëndësishëm për përforcimin e eshtrave, dhëmbëve dhe muskujve, por hulutimet konsiderojnë se ndikon edhe te reduktimi i rrezikut nga alegjitë dhe nga disa lloje të karcinomeve.
 
Për zemër dhe sistem nervor të shëndetshëm
Tahini është burim i pasur me acide esenciale yndyrore omega 3 dhe 6. Këto acide janë të rëndësishme për nyjet,kërcin, sistemin nervor, trurin dhe lëkurën.
Ka vlerë të lartë pH që don të thotë e alkalizon organizmin, me çka neutralizohen produktet acidike me vlerë të ulët të pH-së.
Hulumtimet ose gjurmimet e fundit tregojnë se konsumi i rregullt i tahinit dukshëm e redukton goditjen në zemër dhe tru.
 
Detoksifikimi
Fara e susamit është e begatshme me metionin aminoacidik e cila ka rol të rëndësishëm në pastrimin e mëlçis së zezë dhe absorbimin e shumë aminoacideve tjera në organizëm.
 
Lehtson digjestionin (tretjen) dhe përmban shumë fije
Tahini është ushqim i shkëlqyer për të gjithë ata që kanë vështirësi me sistemin digjestiv.Dy lugë tahin përmbajnë 4 g fije, kurse mesatarisht konsumi ditor duhet të arrij nga 20-35 v fije në ditë.
Duke pasur parasyshë se për përgatitjen e saj farat e susamit bluhen imët, tahini shumë lehtë tretet.
 
Burim i shkëlqyer i proteineve
20%e përbërjes së tahineve janë proteine që don të thotë se përmban sasi më të madhe të proteineve nga frutat me bërthamë. Kjo e bën shumë të rëndësishme si burim i proeteinave dhe i yndyrërave bimore te vegjetarianët dhe veganët.

Përdorimi me sasira to vogla i tahinit çdo ditë, do të ndikojë në tërë organizmin, do ta rregullojë ekuilibrin e hormoneve dhe do ta pastrojë lëkurën tuajMe këtë do ta zbusni stresin, madje do ta përmirësoni edhe kapacitetin mental dhe kognitive.

 
Tahini në kuzhinë
Tahini është produkt shpeshherë i përdorur si paraushqim i papërpunuar. Mund ta konsumoni si salcë me perime të pa përpunuara ose të pjekur ose si namaz i bukës dhe aditivit për pjekje.
Disa e përshkruajnë si zëvendësim për gjalp, margarinë ose namaz nga kikirikat.
Tahini mund të përdoret edhe si salcë për sallata të freskëtaPërzijeni një lugë tahin dhe vaj ulliri (ose lëng limoni), përzijeni dhe shtoni përzijerjen në sallatë
Në enë të thellë, bluajmë pemë të freskëta, shtojmë fjolla, fruta sipas dëshirës dhe shtoni edhe një lugë mjaltë dhe një lugë tahin, kështu do të fitoni një ëmbëlsirë të përkryer dhe të shëndetshmeMe tahin mund të bëni edhe pije të shijshme nga tahini dhe bananjaPërzijeni me blender këto dy përbërës dhe servoni

Kur bëhet fjalë për ruatje, atëherë mos harroni se tahini patjetër të mbyllet mirëLëreni në frigurifer dhe mund ta përdorni disa muaj.


Përgatitja e tahinit
Për përgatitje në kushte shtëpiake, ju nevojitet një gotë susam dhe dy lugë vaj ulliri.

Susamin e vendosim në ujë, le të ri 10 minuta, pastaj e kullojmë mirë dhe e lëm të piqet(kohë pas kohe e përzijejmë gjatë pjekjes). Kur susami të filloj të fitoj ngjyrë të errët, e largojmë nga furra dhe e lëm të ftohetPasi të ftohet, e vendosim në blender, e blendojmë deri sa të fitoj përbërje homogjene, shtojmë vajin dhe e blendojmë përsëriBrumin e vendosim në kavanoz qelqi dhe e mbyllim mirëSipas dëshirës, shtohet edhe lëng limoni, krip deti ose kakao, mjaltë, vanile dhe çokolatë.

 

Edhepse në hapësirat tona konsiderohet si perim, domatja (Lycopersicon esculentum), faktikisht, është pemë e cila me plotë të drejtë e meriton atributin „hyjnore“. Produkt shumë i dobishëm dhe i shëndetshëm, i begatshëm me materie ushqyese. Mund të përgatitet në shumë mënyra, parandaj është edhe pjesë përbërëse e ushqimit tonë.

 

Ka prejardhje nga Amerika Jugore dhe e Mesme, madje ishte kultivuar edhe në kohën e sundimit të Astekëve dhe Inkëve. Në Evropë, për së pari herë është sjellë në Spanjë dhe në Portugali, ka fundi i shek.XV.

Për shkak të vlerës së tij energjetike, ushqyese dhe shëruese, është bërë edhe sallatë , ushqim dhe slacë i npreferuar. Sot është pjesë e tryezës së përditshme mesdhetare, sepse kombinohet shkëlqyeshëm me shumë ushqime, si pastat, orizi, djathi, vezët, mishi dhe peshku. 

Domatja është pemë stinore, e cila kultivohet në periudhën maj-tetor, por duke ju faleminderuar oranzherive mund të gjendet edhe gjatë tërë vitit.

 

Përse domate?

Vlera e ulët kalorike në kombinim me vlerat e larta të materieve antioksidanse, duke përfshirë edhe likopenin, e bënë këtë produkt thjeshtë të përkryer. Likopeni është antioksidans i fuqishëm, i cili e ruan shëndetin e njeriut nga shumë sëmundje. Është meritor edhe për shkak të ngjyrës së errët të kuqe, që e bën edhe joshës. Trupi jonë nuk mund vetë të prodhoj likopen, prandaj nevojitet të konsumojmë domate me ushqime. Edhepse, edhe pemët dhe perimet e mbetura e përmbajnë këtë përbrës të rëndësishëm, asnjëra prej tyre nuk mund të krahësohet me domaten.

 

Minierë e vitaminave dhe mineraleve

 

Domatja është me pak kalori, e pasur me yndyrëra bimore, karbohidrate dhe vitamin А, B C, D, dhe K, kurse mineralet që paraqiten në domate janë; hekuri, kaliumi, magnezi,kalciumi, natriumi dhe fosfori. Përmban koncentrime të larta të liteinit, kripra minerale, acid klorogjenik, kofeinik dhe ferulin, si dhe shumë përbërës tjerë të dobishëm. Në sasira të vogla përrmban edhe minerale të rralla si mangan, bakër, bor dhe kobalt

 

 

Likopeni –përbërësi çudibërës i domates

Likopeni është përgjegjës për interesin e madh për studimin e domates. Për shkak të tij, realizohen vazhdimisht e më shumë hulumtime në temën mjekimi ose aftësia shëruese e domates. 

Është dëshmuar se konsumi i dozave të mëdha të likopenit mund të pengoj edhe kancerin në zorrën e trashë, kancerin në qafën e mitrës dhe shumë tumore tjera. Ndikon kundër alergjive, artritit, anemisë, astmës, sëmundjeve të zemrës dhe sëmundjeve të enëve të gjakut, egzemave, muskulit dhe ligamentit të shtrëgnuar, e përforcon imunitetin, si mbrojtje e organizmit nga infeksionet dhe ftohjes. Është dëshmuar se ndihmon në prevenimin e tumorit të prostatës, prandaj rekomandohet te popullata meshkullore që të konsumohet dukshëm.

Lista e zgjeruar e sëmundjeve te të cilat rekomandohet domatja janë: migrena, osteoporoza, kolesteroli i rritur në gjak, katarakta dhe shtypje e lartë e gjakut.

 

Lëngu i domates e redukton rrezikun nga ngjizja e trombociteve dhe, me këtë mënyrë, pengon trombozën, sidomos te ato me diabet të tipit 2. Njihet se diabetikët kanë rrezik më të lartë nga krijimi i trombeve, i cili në periudhën e mëtejshme të sëmundjes konsiderohet si shkaktar më i shpesh  për infarktin në zemër dhe tru.

 

Miku më i mirë në luftën kundër plakjes

Duke ju faleminderuar koncentrimeve të larta të likopenit dhe vitaminës C, domatja, sipas mendimeve të hulumtuesve profesional, paraqet ushqimin më të mirë kundër sëmundjes. Këto dy përbërës përputhen plotësisht në luftën kundër radikaleve të lira, me çka likopeni i mban indet më të reja dhe më elastike, kurse vitamina C si antioksidans e përforcon imunitetin dhe e ruan organizmin nga infeksionet. Bashkarisht, likopeni dhe vitamina C, paraqesin eliksir të vërtetë për bukurinë dhe rininë. Likopeni poashtu është karotenoid, prandaj është mirë që të konsumohet në sasira më të mëdha edhe gjatë kohës së ekspozimit të lëkurës ndaj diellit.

 

Produkt tërëvjetor

Edhepse janë bimë me kultivim stinor,në hapsirat tona, mund të gjendet edhe gjatë tërë vitit në gjendje të freskët, por edhe si i konzervuar në forma të ndryshme. Më mirë është kur konzervohet pa aditive, sheqer dhe ngjyra artificiale, dhe përpunohet në mënyrë mekanike, pa nxehje. Nëse përgatitet në kombinim me vaj uliri, konsiderohet si eliksir i vërtetë. 

 Është interesant se është i shëndetshëm edhe në gjendje të gatuar (përgatitur), sepse gjatë përgatitjes, shfrytëzueshmëria e likpenit rritet, nuk zvogëlohet.

 

500 ml lëng domateje në ditë mjaftojnë që të fitohen dobitë nga likopeni. Një gotë në ditë, konsumi i rregullt i domates në ushqim ka potencial të madh që të na bëj më të shëndoshë dhe më të ri.

 

Broziloku(Ociumum basilicum) është bimë njëvjeçare e cila rritet 30-40cm dhe ka erë të këndshme, aromë magjike dhe pamje të bukur. Fjala brozlok buron nga fjala greke bazilikon, që don të thotë bimë mbretërore. Gjethet kanë formë ovale, kurse lulet janë të bardha, të kuqeose të verdha në klasat më të larta të bimës. Kultivohet si bimë e kopshtit në vende me diell dhe në tokën humus. Është shumë e ndjeshme ndaj temperaturave të ulëta prandaj nuk duron ujin e ftohtë për vaditje. Sot në botë njihen pothuaj 60 lloje të ndryshme të brozilokut.

 
Përbërja
Broziloku përmban vaj eterik, tanine, glikozide, sapunine, acid askorbik. Vaji eterik përmban; eutenol, cineol, havikol metil, kamfor, kurse në farë gjendet; karoten, rutin dhe trigliceride.
Është i pasur me antioksidanse madje më shumë me beta karoten. Në brozilok ka sasira të rëndësihme të vitaminës B6 dhe magnez. 
 
Përbërja mjekuese
Përveç erës së këndshme, aromës dhe shijes, broziloku ka edhe ndikime shëruese. Popujt e lashtë besonin se broziloku ka ndikim pozitiv te i tërë trupi dhe shpirti, kurse studimet bashkëkohore e vërtetojnë atë. Broziloku është antioksidans i fuqishëm. Antioksidanset që i përmban bima e ruajnë trupin nga dëmtimet e shkaktuara nga radikalet e lira, e pengojnë paraqitjen e disa llojeve të kancerit. Broziloku është i dobishëm te sëmundjet e mushkrive të bardha. Me sukses aplikohet edhe për trajtimin e shumë sëmundjeve të traktit urinar, ndezje së veshkëve ose urinimit me dhimbje. Më shumë studime tregojnë se ka ndikim pozitiv te sistemi imuntar i neriut. Gjethet e freksëta dhe vaji i brozilokut kanë ndikim antibakterial dhe antiseptik. Broziloku mund të përdoret edhe në mënyrë lokale, ku gjethet e freskëta vendosen mbi plagën dhe pengojnë infeksione bakteriale. Poashtu përdoret edhe për shërimin e problemeve me stomakun, ngërçeve dhe fryrjes së stomakut.  Broziloku është mjet shumë i njohur për qetësim, për trajtimin e pagjumësisë. Ndikim pozitiv te shëndeti mental sepse ka ndikim qetësues prandaj edhe rekomandohet gjatë stresit dhe tensionit. E përmirëson koncentrimin dhe kujtesën.
 

Si erëzë në kuzhinë
Gjethet aromatike përdoren në shumë kuzhina për përgatitjen e shumë ushqimeve. Që të ruhet shija e brozilokut, në ushqim duhet të shtohet në fund të gatimit. Gjithmonë kur mundemi, mirë është të përdorim brozilok të freskët, sepse ka shije më i intenzive se sa broziloku i thatë.
Bima famën e saj në kuzhinë e ka fituar nga salca e njohur Pestoqë bëhet nga broziloku, pinjolet, vaj ulliri dhe parmezan. Por për shkak se te ne pinjoletpraktikisht nuk mund të gjenden, si alternativ mund të përdoren farat e lulediellit.Broziloku përdoret si erëzë ose si shtojcë në shumë sallata.
 
Më mirë është kur përdoret i pastër, edhepse mund të përdoret edhe i thatë dhe i ngrirë. Broziloku i thatë humb shumë nga aroma tij, prandaj shumë më mirë të ngrihet (i grirë, ta përzieni me pak ujë ose vaj dhe ta ngrini në enë plastike për kube akulli). Përpunimi termik poashtu e shkatron shijen për këtë shkak borziloku duhet të shtohet në fund të gatimit.
 
 

Çaj nga broziloku
Pritni gjethet e brozilokut dhe spërkatni me ujë të nxeht, lërni të qëndrojnë pothuaj 8 minuta dhe pastaj kulloni brumin.
Çaji duhet të konsumohet pa sheqer, dy tre herë në ditë nga një gotë. Mund ta ëmbëlsoni me mjaltë, por vetëm për sëmundje të mushkërive të bardha dhe kollitje.
 
 
Për gjumë të qetë
Një lugë brozilok zijhet 10 minuta në 2/5 decilitra ujë. E lëmë të qëndron 10 minuta. Pastaj çaji kullohet dhe pihet me gllënka të vogla.pa sheqer para gjumit.
 
Çaji i përgatitur nga broziloku ju ndihmon nënave me gjidhënie që ta rrisin prodhimin e qumështit!!! 
 

Mes shumë pemëve, kumbulla e kaltërt gjendet në listën e pemëve më të shëndetshme dhe më të pasura me antioksidans.Kumbulla e kaltërt është multivitamin i vërtetë natyror.
 

Sa u përket vitaminave të cilat i përmban kjo pemë me vlerë të ulët energjetike është optimal për organizmin e njeriut. Shija e tyre e shkëlqyer buron nga raporti i mirë i sheqernave dhe acieve të perimeve. 
Kumbulla e thatë në raport me pemët tjera përmban dyfish më shumë fuqi antioksduese.Në përbërjen e kumbullës gjenden fije të koncentruara të sorbitolit që i japin ndikim më të madh laksativ në raport me kumbullat e freskëta.
Kumbullat e thata dhe të freskëta paraqesin një pasuri të vogël të kaliumit, fijeve , vitaminave, por me sasira të vogëla mund të gjenden edhe hekuri dhe magnezit. Në cilën do formë, kjo pemë është e pasur me fitonutrientë unikat,të rëndësishëm për shëndetin tonë.

Karrota

Karrota është një nga lloji i perimeve më të shëndetshme, jashtëzakonisht e pasur me përbërës shumë të dobishëm dhe mjekues. Karrota ka ndikim të theksuar kundër mikrobeve(antibiotik).


Në ushqim përdoret gjatë tërë vitit. Përmban një varg të gjërë të përbërësve ushqyes dhe shërues mes të cilave si më të shquar janë:beta-karotin, fijet bimore, vitamini C, vitamini A, vitamini B, vitamini B, vitamini D, hekuri, kalciumi, karotenoidet, zinku, vajrat eterik dhe të tjerë. Karrota në ushqim përdoret e freskët ( si sallatë) dhe e zijer (si shtojcë në supë, çorbë, në ushqimet pa mish ose me mish). Përdoret edhe si erzë. Ajo përdoret edhe dimërit, sepse shumë lehtë mund të ruhet ( në frigurifer, në ngrirës, në bodrum).
Shumë është i shëndetshëm lëngu i freskët nga karota, qoftë nëse konsumohet vetëm ose me lëng tjetër. Lëngu i karrotës përdoret për kompresa për trajtimin e disa sëmundjeve të lëkurës.
Karrota në vete përmban shumë vitamina dhe minerale, kurse për shkak të ndikimit antioksdues, ndikon shumë pozitivisht në organizëm. Ajo e rrit rezistencën mbrojtëse të organizmit, gjegjësisht e përforcon imunitetin. Në atë mënyrë, karrota është bar natyror i cili ndihmon shumë sëmundje dhe gjendje patologjike.

ÇUÇINËT

 

Çuçinët bëjn pjesë në familjen Cucurbitaceae, kurse në kuptimin botanik ata konsiderohen si pemë.
 

Karaterizohen me formë të gjatë dhe lëvozhgë të gjelbërt, dhe për këtë shkak shumë ju ngjajnë trangujve. Fruti është i pasur me materie ushqyese, kështu që ata duhet më shpesh të përfshihen në menynë tonë. Shumica e materieve ushqyese siç janë vitamina B dhe C gjenden në lëvozhgë, parandaj nuk rekomandohet çorimi i tyre para se të përgatiten ushqimi.

 

Përbeç vlerave kulinare, çuçinët kanë edhe efekte të rëndësishme shëndetsore. Ndikojnë pozitivisht në sistemin digjestiv dhe rregullimin e tretjes së ushqimit, ndihmojnë në dieta dhje janë të mirë për humbjen e peshës së lartë të kilogramëve. Përveç kësaj poashtu njihen edhe si mbrojtës të prostatës dhe kanë ndikime në reduktimin e shtypojes së gjakut.

ZHUBRICA

 

Bimë shumëvjeçare aromatike, me gjethe të brishta dhe me aromë të shkëlqyer dhe karakteristik. E njohur dhe e përdorur qysh më herët, si në mjeksinë popullore ashtu edhe në atë shekncore. Për qëlime shëruese përdoren pjesët me lule të cilat me kudjes mblidhen, thahen, dhe në atë mënyrë, ruhen dhe përdoren gjatë tërë vitit.

 

Zhubrica rritet në vendet e ekspozuara në diell dhe në vende të ngrohta, prandaj shpeshherë mund të haset në vendet të thata, gurore, kullota mallore dhe në vende ku ka tokë të ngohtë.

Përveç si zhubrica, populli e njeh edhe si, brozilok i egër, lule vjollce dhe etj. Lulëzon diku ka fundi i muajit maj, në fillim të qershorit, kurse përbërësit shërues gjenden edhe në gjeth edhe në lule.

 

Komponentat aktive
 

Bima përmban koncentrime të larta të yndryrave eterik. Përbërësi më i rëndësishëm te zhubrica është timoli, i cili gjendet në yndyrën eterike dhe atë me sasi prej 20 deri 54%. Përveç kësaj, përmban edhe tanine, substanca të athta, kalcium dhe vitamin C.

 

Përbërësit shërues


 

Zhubrica, para se gjithash, ka ndikim anti-ndezës dhe antimikrobial. Ajo është antiseptik i mirë në organet e brendshme, organet e frymëmarrjes dhe në organet urogjeniutale. 

Ndihmon në nxjerrjen e sekrecionit nga mushkërit e bardha dhe redukton dhimbjen në gjoks. Pikërisht për shkak të kësaj, përdoret për mjekim të ndezjes së rrugëve të ajërit dhe të mushkërive të bardha (bronkiti,bronkopneumonia, astma bronkiale, laringiti dhe tuberkuloza).

 

Rekomandohte për shërim dhe lehtësim të migrenës, të vështirësive me veshkët dhe lukthin.

 

Ka ndikim pozitiv te të gjithë organet e brendshme, e qetson organizmin dhe i përforcon nervat. Rekomandohet gjatë gjendjeve të insomnisë dhe depresionit.

 

Çaji i zhubricës është mjet efikas që të çliroheni nga ditët me stres dhe që të relaksoheni.

 

Është e njohur si bar efikas për sëmundjet femrore. E rregullon ciklin menstrual dhe, në fomë të yndyrërave eterike, përdoret kundër infeksioneve vaginale të këpurdhave. Poashtu, ndihmon gjatë dhimbjeve dhe ngërçeve në mitër, si dhe gjatë dhimbjeve menstruale. 

 

Ekstraktet nga zhubrica, që njihen si Thymus mastichina, mbrojnë nga kanceri në zorrën e trashë.

 

Eksraketet e marrura nga zhubrica janë dëshmuar si shumë efikase për trajtimin e akneve.Përveç asaj që u shkatrojnë bakteret që i shkaktojnë aknet, zhubrica ndikon pozitivisht edhe te të gjithë proceset ndezëse të lëkurës së fytyrës.

 

Përgatitja e çajit nga zhubrica


 

Çaji nga zhubrica asnjëherë nuk duhet të zijhet në enë të hapur. Zhubrica përmban materie shëruese shumë të avullueshme dhe, kur e zijejm në enë të hapur, ata avullohen, kështu çaji i përgatitur humb një sasi të përbërësve shërues. Prandaj, që të bëni çaj të mirë, vendosni një lugë super zhubricë, e përziejm me 200 g ujë të nxehtë, mbulojeni enën dhe pas gjysmë ore kulloni lëngun, ëmbësojeni me mjaltë dhe kënaquni me këtë pije të ngrohtë.

 

Për inhilim
 

Zhubrica, poashtu, mund të inhalohet. Me këtë arrihet efekt i dyfisht gjatë kollitjes. Sigurohet hidratim i mirë në organizëm dhe avullim ujor që përmban përbërës mjekues nga zhubrica, me çka sekretimi te bronket me sukses pastrohet.

 

Për shpërlarjen e zgavrës së gojës
 

Në 1 dl vendosni 5 g zhubric dhe lëreni të qëndroj gjatë natës. Në mëngjes, kulloni dhe pijen kështu të përgatitur përdoreni për të shpërlarë fytyin ose për pastrimin e papastërtive ose puçrave në lëkurën e fytyrës

 

Në kuzhinë
 

Në kuzhinë,mund të përdoret si erëz në ushqime të ndryshme dhe atë si e thatë ose e freskët. Shtohet në ushqime nga perimet, mishi, sallata ose soset. Për shkak të përbërësve të theksuar përdoret edhe në sasira të vogla. Poashtu, përgatitet edhe për përgatitjen e çarjave dhe pijeve. Përdoret edhe si konzervans i mirë dhe i sigurtë.

 

 

 

Bimë freskuese, me shumë materie ushqyese dhe me pak kalori njëvejeçare pa të ciën pothuaj edhe nuk mundemi ta imagjinojmë kuzhinën tonë tradicionale. Perim i cili kultivohet më shumë se 1000 vite dhe është me më shumë cilësi pozitive si për shëndetin poashtu edhe bukurinë.

 

Ekzistojnë shumë lloje të trangullit të cilat dallohen sipas madhësis, formës dhe ngjyrës dhe kultivohen gjithkund në botë. Kultivohen gjatë tërë vitit dhe mnd të konsumohen të freskëta, si pjesë të sallatave të ndryshme, ushqimeve për dimër ose si lëng prej trangulli

 

Trangulli është i pasur me minerale, sidomos me kalium, prandaj është ideal për konsum në periudhat e verës Është shumë i mirë për detoksim dhe për rehidratimin e organizmit.

 

Mbretëri për fitonutrientë të shëndetshëm

 

 

Trangulli kryesisht përbëhet nga uji (96%), nuk përmban shumë kalori prandaj është burim i vërtetë i vitamineve dhe mineraleve. Trangulli është burim i më shumë vitaminave dhe mineraleve për organizmin e njeriut, mes të cilëve B1, B2, B3, B5, B6, vitaminën C, acidin folik, kalciumin, hekurin, magnezin, fosforin, zinkun, kaliumin.

Përveç kësaj në përbërjen e trangullit gjenden edhe fitonutrientë të rëndësishëm të cilët kanë antioksidante të shprehura, kundër ndezjes dhe përbërës antikancerogjen.

 

Përëbërësit shërues të trangullit

 

Ndihmon gjatë diabetit, e redukton kolesterolin dhe e rregullon shtypjen e gjakut

Lëngu nga trangulli përmban hormon i cili ju ndihmon qelizave të pankreasit të prodhojnë insulin. Kanë ndikim pozitiv edhe në reduktimin e nivelit të kolesterolit në roganizëm. I pasur është me fije bimore, kalium dhe magnez, për këtë shkak është i mirë edhe në gjendjet me shtypje të lartë të gjakut.

 

Ndikon kundër ndezjes

E pastron organizumin nga materialet e mbetura dhe e reduktojnë irritimin e lëkurës. Materiet ushqyese në trangull ndikojnë në mënyrë anti-ndezëse me anë të eliminimit të ndikimit të enzimeve që shkaktojnë ndezje.

 

Zbut dhimbjet

Shumë studime tregojnë se trangulli tradicionaisht përdoret për mjekim të kokëdhimbjes. Konsumimi në mbrëmje mund të jetë mjet shumë i mirë që të mund të zgjodheni të freskët dhe pa kokëdhimbje. Trangulli do të plotësojnë elektrolitet dhe materiet esenciale të cilat trupi i humb gjatë ditës. 

 

 

E hidraton lëkurën

Te produktet kozmetike,trangulli është dëshmuar si mjet shumë i mirë kundër ndezjes, dehidratimit dhe produkt mbrojtës kundër plakjes. Ajo ka ndikim qetësues dhe freskues mbi lëkurën, e redukton ëtjen, iritimin dhe ndezjen e lëkurës kur e vendosim direkt mbi të. Një pjesë e trangullit të thatë mund t’ju ndihmon që të çliroheni nga xhepat nënsy dhe ëntja, sepse ndikon kundër ndezjes dhe e liron ujin e tepërt i cili e shkakton ëntjen..

Rrethat e trangullit mund t’i radhisni edhe nëpër tërë fytyrën me çka do ta revitalizoni lëkurën duke liruar ujin e mbajtur në qeliza. Lëngu i trangullit përdoret si tonik ushqyes ose locion kund akneve.

 

I përforcon thonjët dhe flokët

Minerali i çiditshëm dioksid silici i cili gjendet në trangull i bën flokët dhe thonjët të shkëlqyeshëm dhe të fuqishëm. Sulfuri dhe dioksid silicumi e stimulojnë rritjen e flokëve.

 

Për eshtra të fuqishme

 

Trangulli është burim i mirë i vitaminës K, i cili është për absorbimin e kalciumi në eshtra. Kalciumi është i rëndësishëm për eshtra të shëndoshë, kurse konsumi i tij i pakët e rrit rezukun nga frakturat e vetë eshtrave.

 

Ndihmon për dobësim

Trangujt janë perime me pak kalori, prandaj janë të shkëlqyer kur dëshirojmë të mbahemi në top formë. Japin ndjenjën afatgjate të ngopjes dhe janë të rëndësishme për hidratim plotësuese gjatë ushtrimeve.

 

E freskon erën e gojës

Trangulli e freskon aromën e gojës. Është e shkëlqyer për eliminimin e bakterieve në gojë që shkaktojnë erë të keqe..

 

E përmirëson tretjen e ushqimit

Për shkak të përmbatjes së madhe të ujit dhe fibrave bimore, ndihmon me tretjen më të shpejtë dhe më të lehtë të ushqimit, dhe me këtë e pengon kapsllëkun te njerëzit që e konsumojnë.

 

Në kulinari

Trangujt poashtu janë të përshtatshme për përgatitjen e ushqimeve dhe pijeve. Është e shkëlqyer kur në ditët e nxehta do të servohet e freskët ose e ftohur në sallata të ndryshme ose në supa të ndryshme.Trangujt mund të të kombinohen edhe me perime tjera,vaj ulliri, lëng limoni, kos...


Ruatja dhe zgjedhja

 

Gjithmonë gjatë zgjedhjes prioritet duhet t’i japim frutit të fortë me ngjyrë të pastër (nga e gjelblrt deri në e gjelbërt e errët).
Sipas mundësive zgjedhni tranguj ekologjik që gjatë konsumit të mund ta shfrytëzoni edhe lëvozhgën, e cila është burim i përbërësve ushqyes.

Trangulli është i ndjeshëm ndaj nxehtësis, prandaj duhet të ruhet në të ftohtë që të mos humbet freskia dhe materiet ushqyese. Мund të ruhen deri në 10 ditë në frigurifer. Para se t’i vendosim në frigurifer, mos i lani ose pastroni.

 
 

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin