Потребни состојки:

1 главица кисела зелка или две помали
суво свинско месо (ребра, бут...)
2 главици кромид
3 чешниња лук
2 суви црвени пиперки (благи или лути, по желба)
10 цели зрна бибер
2-3 ливчиња лорбер
200 мл масло
 
Подготовка:
Зелката се сече на поголеми парчиња (коцки) и еден дел се реди во поголемо тенџере. Над слојот од зелка се реди сечканиот кромид, лукот, сувото месо, сувите пиперки, биберот во зрно и листовите од лорбер. Преку ова се реди остатокот од зелката, се посолува со црвен пипер и се прелива со маслото. На крај, се додава ладна вода до ниво на смесата. До зовривање се готви на појак оган, а потоа се остава да вари на тивок оган во вкупно време на готвење од 2 и пол часа. Готвењето може да биде и во рерна, во сад прекриен со фолија. 
На истиот начин може да се подготви и посно вариво без месо.
Зимско смуди 
1 морков
1 помало цвекло
1 јаболко
1 банана
3 урми
1 портокал

Состојките се ставаат во блендер, се блендира и се додава вода по желба.
Потребни состојки:

2 домата
1 црвена пиперка
краставица
црвен кромид
маслинки
фета сирење
маслиново масло, сол, оригано
 
Подготовка:
Доматите и краставицата исечкајте ги на коцки, пиперката на кругови, кромидот исто така на кругови, кои ќе ги раздвоите.
Состојките, заедно со зачините, измешајте ги во соодветен сад за салати. На крајот, додадете ги маслинките и фета сирењето на коцки или како цело парче. Прелијте со маслиново масло и насолете со оригано. 
Потребни состојки:
 
500 г кори
100 г шеќер во прав или по вкус
1 ванилин шеќер
100 мл масло
1 ќесичка цимет
1 кг тиква 
 
Подготовка:
Тиквата се лупи, се ренда и се меша со шеќерот, ванилата и циметот. Се остава да отстои околу 15 минути. Плехот во кој се подготвува, се подмачкува со масло. Корите се делат по 3, со тоа што секоја кора се пропрскува со масло. По третата кора се става смесата од тиква, краевите се превиткуваат и корите се виткаат во ролат. На ист начин се прават останатите кори и се редат во плехот за печење каде се премачкуваат со масло. Се пече 30 минути на 200 степени. Откако ќе се извади, се пропрскува со малку вода, се прекрива со крпа и се остава да се излади. Се сече, и по желба може да се посоли со шеќер во прав.
Бела чорба со зеленчук
Потребни состојки:
1 главица кромид
2 моркова
150 г компир
150 г грашок
магдонос
1 павлака 
сол, бибер, зачин, масло
 
Подготовка:
Кромидот исечкајте го ситно и пропржете го на масло. Додадете го останатиот зеленчук, исто така исечкан (освен магдоносот), пропржете кратко и додадете вода. Варете околу 15 минути. Изматете ја павлаката со малку вода или со млеко, додадете ја во чорбата и варете уште дополнителни минута или две. На крајот, додадете го магдоносот.
Доколку сакате, 5 минути пред крај може да додадете и ситни цветчиња од карфиол или брокола за дополнителни вкус и боја.
200 г црна чоколада се топи на пареа со 50 г путер.
2 јајца се матат со 70 г шеќер, и се додава растопената чоколада, половина печиво, прстофат сол и 190 г брашно.
 
Смесата се става во фрижидер околу 2 часа. Се вади и се прават мали топчиња кои се валкаат во шеќер во прав, се редат на плех за печење обложен со хартија и се печат на 200 степени 11 минути (не повеќе).

Состојки:

10 бобинки аронија
10 малини
1 банана
1 јаболко
1 шолја вода
 
Подготовка:
Ставете ги сите состојки во блендер и блендирајте додека не добиете соединета смеса.
 

Состојки:

150 г бело пилешко месо
1 главица кромид
1 морков (средна големина)
1 поголем компир
бибер, сол, магдонос
 
Подготовка:
Сварете го месото. Одвоено пропржете го кромидот, додадете ги морковот и компирот исечкани на коцки. Во оваа смеса додадете го вареното месо, исто така исечкано на коцки, и прелијте со водата во кое се варело месото. Сè заедно варете околу 15 минути. На крајот, додадете сечкан магдонос.

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.