Полнети јаболка со црвено овошје
 
Потребни состојки:
 

  • 6 јаболка
  • 12 бисквити
  • 30 г путер, на собна температура
  • 1 лажичка цимет
  • 600 г мешано црвено овошје
 
Подготовка

Измијте ги убаво јаболкaтa и исушете ги. Исечете го горниот дел и извадете ја внатрешноста со помош на лажичка (без да се оштетат јаболкaтa). 
Бисквитите иситнете ги, додадете го путерот и измешајте ги за да добиете смеса ситна како песок. Измешајте со половина од овошјето и наполнете ги јаболкaтa со оваа смеса. Ставете ги јаболкaтa во сад во кој ќе ставите 50 мл вода на дното и садот ставете го во претходно загреана рерна на 180 степени (20 или 25 минути). Кога ќе бидат печени, декорирајте ги со останатото овошје.

Пилешко во сос од домати

 

 

Потребни состојки за 4 лица:

4 парчиња пилешко бело месо
1 мала китка магдонос (или свежи зачини по желба)
1 главица кромид
3 чешниња лук
маслиново масло
120 г печурки (свежи)
2 лажици сос од домати
4 домати
100 мл бело вино
сол, црн бибер

 

Подготовка:
 

Во тава на маслиново масло ставете го месото. Откако месото ќе се запече, додадете го ситно исечканиот кромид и оставете на оган уште 5 минути. Додадете го сосот од домати, белото вино, доматите излупени и исечкани, чешнињата лук и магдоносот. Зачинете со сол и црн бибер и оставете го на оган 15 минути. По потреба, можете да додадете малку вода или вино. Настрана запржете ги печурките малку на масло и ставете ги во садот со месото. Измешајте убаво и оставете уште 5 минути.

Тава од компири и печурки

 

Состојки (за 4 лица):

- 8 компири

- 250 г печурки

- 2 главици кромид

- 150 г рендан кашкавал

- 150 мл солена павлака

- 150 мл млеко

- зачини по желба

 

Подготовка:

Излупете ги компирите и сварете ги во солена вода. Исечете ги на крукчиња. Кромидот ситно исечкајте го и ставете го во тава со малку путер. Во сад на оган, ставете ги млекото и павлаката. Додадете го кашкавалот и зачините. Во керамичка тава наредете еден ред крукчињата компири, одозгора ставете ги печурките и покријте со уште еден ред компири. Сипете го кремот со кашкавал и ставете да се пече 20 минути на 200 степени.

Состојки за 4 лица:

 

За салатата
- 1/2 црвена зелка
- 1 ситно исечкан кромид
- 1 чешне лук
- 1 јаболко
- 50 сушена брусницa

 

За сосот
- сол и бибер
- 3 лажици балсамико оцет
- 6 лажици маслиново масло

 

Подготовка:
Во еден сад ставете ги состојките за салатата, подгответе го сосот и измешајте ги заедно.

 

 

Состојки 

Главица (средна големина) карфиол

сол, вода, малку млеко за кратко бланширање

200 г сечкано димено свинско месо

100 г гауда

магдонос и лук по вкус

бешамел сос

50 г путер

1 лажица брашно

250 мл млеко

100 мл јогурт

бибер, зачин, морско оревче

 

Подготовка:
Карфиолот го кинеме на цветови. Го ставаме во вода во која има додадено малку сол и малку млеко. Го бланшираме многу кратко, 1-2 минути. Процедуваме. Дименото месо го пропржуваме во тава за да ја пушти својата арома. Го подготвуваме бешамел сосот со тоа што на растопениот путер го ставаме брашното малку да се запржи, но не и да потемни, па ги додаваме млекото, јогуртот и зачините. Вариме до згуснување.

Садот за печење тенко го премачкуваме со масло. Ги редиме цветовите карфиол.

 

На нив го расфрламе сечканиот магдонос и коцкичките димено месо. Сето го прелеваме со бешамел сос и редиме гауда. Го печеме во рерна околу 30 минути на 200 степени. Сервираме додека е топло.

Тортилји со јаболка
Состојки за 4 лица:
4 тортилји
4 јаболка
25 г путер
сок од лимон
2 лажици шеќер
 
Подготовка:
Исечете ги јаболката на коцки. Во тава на оган ставете го путерот, шеќерот и сокот од лимон. По неколку минути, додатете ги јаболката и оставете на тивок оган околу 15 минути, или сèдодека не испари течноста. Откако ќе биде готово, на секоја тортилја ставете од јаболката и завиткајте ги. Ставете ги во сад за печење. Одозгора може да ги посипете со смеса од малку растопен путер, малку цимет и мед. Ставете ги во загреана рерна на 180 степени околу 15 минути.
Потребни состојки за 4 лица:
  • 2 модри патлиџана
  • 4 тиквички
  • 4 црвени домати
  • 2 главици кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1 црвена пиперка
  • 1 морков
  • маслиново масло
  • зачини по желба
  • сол и црн бибер
  • пармезан

Подготовка:
Црвените домати, модрите патлиџани, тиквичките и морковот исечкајте ги на кругови. Пиперката исчистете ја од семки и исечкајте ја на ленти, а кромидот и лукот ситно. Во сад за печење ставете ги зеленчуците, додадете ги зачините и маслиновото масло. Одозгора ставете пармезан. Оставете да се пече во загреана рерна на 200 степени околу 45 минути.
Чоколадна торта
 
Состојки за филот:
200г црначоколада
3 лажици какао во прав
3 лажици шеќер
100мл вода
Сите состојки се мешаат и се топат на пареа. Откако ќе се олади смесата, се додава 250г путер и 200г шеќер во прав. Се меша до спојување на состојките. На крај се додаваат 8 жолчки и повторно се меша.
 
Состојки за тестото:
8 белки
100г шеќер
8 лажици презла
1/3 од филот
 
Белките се матат до добивање на цврст снег. Потоа се додаваат останатите состојки.
Се пече во тавче од шпорет на хартија за печење. Се сече на 3 долгнавести ленти што се редат една врз друга и секоја се премачкува со филот. На крај,целататорта од сите страни се премачкува со филот.  

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.