Потребни состојки


- 4 црвени пиперки, исечени на половина 
- 4 парчиња телешко месо
- 3 лажици маслиново масло
- 4 чешниња лук
- 1 китка 
брокула, малку обарена
- сол и црн бибер
 
 
Подготовка
Парчињата месо испечете ги на грил тава со масло. Истото направете го и со пиперките. Потоа пиперките излупете ги и исечкајте ги на коцки. Брокулата и лукчето запржете ги на тава со маслиново масло. Додадете ги пиперките и зачинете. Месото може да го исечете на помали парчиња и да го додадете на зеленчукот. Може да го послужите со ориз или некоја друга житарка.

Состојки:


- 125 гр ф'стаци

- 125 гр фета

- 2 лажици маслиново масло

- 1 чешне лук

- 200 гр кисело млеко

- сок од 1/2 лимон

- малку сушено нане

 

Подготовка

Измелете ги претходно исчистените ф'стаците и додадете го маслиновото масло и останатите состојки. Може да го послужите со интегрални стапчиња или кој било вид на пециво. 

Потребни состојки:


- 180 гр кафеав шеќер
- 4 јајца
- 120 гр брашно
- 1/2 пециво
- малку сол
- 50 гр путер
- 1 лажичка цимет
- малку ѓумбир во прав
- 300 гр рендани моркови
- 125 гр јатки по желба (ореви, бадеми, лешници)
 
За кремот:
- 250 гр маскарпоне
- малку шеќер во прав
- малку сок од лимон
 
Подготовка
Изматете ги јајцата со шеќерот. Додадете го брашното, пецивото, солта и зачините и сèдобро измешајте. Растопениот путер, јатките и морковите додадете ги во смесата и ставете ја во подмачкан калап. Нека се пече во загреана рерна на 180 степени околу 60 минути. Состојките за кремот добро измешајте ги и убаво ставете ја врз испечениот колач.

Потребни состојки


- 1 црвено јаболко
- сок од 1 лимон
- половина зелена зелка сечкана
- половина црвена зелка сечкана
- малку целер ситно сечкан
- сетно сечкани ореви
- 4 лажици јаболков оцет
- малку сенф
- сол, црн бибер
-сино сирење или фета
 
Подготовка
Во сад исечкајте го јаболкото на кришкиидодадете ги зелките и целерот. Во друг помал сад измешајте ги состојките за сос и ставете го одозгора на салатата и добро измешајте. На крај додадете ги сирењето и оревите одозгора.

Потребни состојки:

- 300 гр печурки (може и месо)
- 2 чешниња лук
- 1 кромид исечкан
- 1 тиквичка сечкана на коцки
- 1 домат исечкан ситно
- 300 гр ориз
- пармезан и зачини по желба
- малку свеж магдонос
 
Подготовка

Во еден сад со масло ставете ги свежите печурки исечкани да се пропржат. Во друг сад ставете го лукот, кромидот, тиквичката и зачините. Нека крчкаат додека да омекнат зеленчуците. Оризот сварете го и исцедете го, па додадете го во тавата со зеленчуци. На крај одозгора ставете пармезан, магдонос и домати.

Потребни состојки:

- 100гр црно чоколадо
- 150гр брашно
-100гр кафеав шеќер
- 150гр путер
- 4 круши
- сок од 1/2 лимон
- 1 лажичка цимет
 
Подготовка

Путерот оставете го на собна температура. Крушите излупетe ги, исечете ги на коцки, ставете ги во сад и ставете го врз нив сокот од лимон. Додадете малку шеќер и измешајте убаво. 
Во друг сад измешајте го путерот со брашното, циметот, останатиот шеќер и мешајте убаво за да биде смесата како песок. Чоколадото исечкајте го на парчиња и додадете го во смесата, која ќе ја ставите одозгора на крушите. Садот ставете го во загреана рерна и печете околу 35 минути.

Потребни состојки

  • главица карфиол
  • 2 моркови
  • 2 пиперки
  • 4 чешниња лук
  • 1 главица кромид
  • 4 лажици лимонов сок
  • 8 лажици маслиново масло
  • 1 лажичка сусам
  • ким, малку шеќер, сол и бибер

 

Одвојте цветчиња карфиол, обарете ги во посолена вода, додадете го морковот сецкан на крукчиња и варете уште 10-тина минути. Ситно исецкајте го лукот и кромдоти измешајте ги со сокот од лимон, ким, бибер, малку шекер и маслиновото масло. Карфиолот и морковот процедете ги и кратко ставете под млаз на ладна вода и додека е млако прелијте со подготвениот прелив. Кон смесата додадете ја исецканата пиперка и промешајте.

Доколку сте љубител на луто додадете толчена пиперка или лут црвен пипер.

Потребни состојки:


  • 500 г варен грашок

  • 2 варени јајца

  • бело месо

  • 1 кисела павлака

  • 2 кисели краставички

  • 1 лажичка сенф

  • сол, бибер, сечкан магдонос

Грашокот се бари и се лади. Белото месо се вари и се сечка на ситно. Се сечкаат јајцата и краставичките, и сè заедно се меша со сите останати состојки. Се лади и се сервира.

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.