Потребни состојки:
 
250 гр путер 
5 жолчки за тесто 
2 супени лажици  шеќер во прав
2 супени лажички млеко
1/2 прашок за пециво
400 гр брашно
 
Подготовка на тесто:
Од состојките се подготвува еднолично тесто кое што се дели на два еднакви делови. Од првиот дел се прави кора која се формира во плех (со дијаметар од 30см). 
Второто тесто се дели на два еднакви делови и се става за кратко во замрзнувач.
 
Подготовка на филот
5 белки се матат со 250гр шеќер во прав,160гр сецкани ореви, 5 лажици мармалад од кајсии. Половина од филот се нанесува врз тестото во плехот, над него се ренда едниот дел од замрзнатото тесто, повторно се става фил и се дорендува вториот дел од замрзнатото тесто
Се пече 1 час на температура од 150°C.
Потребни состојки
 
250 гр ориз 
4 лажици масло
1 главица кромид
50 гр индиски ориз
60 гр суво грозје
1 лажица сенф
4 моркови рендани
зачини- кари, сол, бибер, кориандер
 
Подготовка
Оризот сварете го. На масло пропржете го кромидот, додадете ги индиските ореви и сувото грозје. Потоа ставете ги морковите и зачините. На крај ставете го и оризот и измешајте. Сервирајте топло. 
Потребни состојки:
 
450 гр печурки
маслиново масло
200 гр киноа
30 гр семки од тиква
магдонос
млад кромид
1 чешне лук
малку сок од лимон
 
Подготовка

Печурките исецкани на половина (зависно од големината), ставете ги на хартија за печење и во рерна нека се печат на 200 степени околу 15-20 минути. За тоа време киноата нека се свари. Семките од тиква ставете ги на сува тава и нека се пропржат кратко. Кога киноата ќе се свари, во сад додадете ги младиот кромид исецкан на ситно, лукчето, магдоносот, печурките и семките од тиква. Зачинете со маслиново масло и зачини по желба.https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif


 
Потребни состојки:
150 гр спанаќ свеж
150 гр јагоди
80 гр козјо сирење
50 гр ореви
балсамико
 
Спанаќот и јагодите ги миеме. Ливчињата спанаќ ги ставаме во чинија, јагодите исецкани ги додаваме. Козјото сирење и оревите ги сецкаме на ситно и нив ги додаваме. На крај зачинуваме со балсамико. 
Потребни состојки:
1 праз
1/4 зелка
2 кромиди
1/4 целер
1 пиперка
1 лимон
сол, бибер и зачини по желба
 
Подготовка
На малку масло продинстајте го кромидот и празот. Додете ги зелката, целерот и пиперката и додадете вода. Варете ги зеленчуците околу 20 минути или додека не омекнат. Зачинете по желба и сервирајте со сокот од лимон. Супата може да ја направите и во блендер како крем супа.
Потребни состојки:

1 главица кисела зелка или две помали
суво свинско месо (ребра, бут...)
2 главици кромид
3 чешниња лук
2 суви црвени пиперки (благи или лути, по желба)
10 цели зрна бибер
2-3 ливчиња лорбер
200 мл масло
 
Подготовка:
Зелката се сече на поголеми парчиња (коцки) и еден дел се реди во поголемо тенџере. Над слојот од зелка се реди сечканиот кромид, лукот, сувото месо, сувите пиперки, биберот во зрно и листовите од лорбер. Преку ова се реди остатокот од зелката, се посолува со црвен пипер и се прелива со маслото. На крај, се додава ладна вода до ниво на смесата. До зовривање се готви на појак оган, а потоа се остава да вари на тивок оган во вкупно време на готвење од 2 и пол часа. Готвењето може да биде и во рерна, во сад прекриен со фолија. 
На истиот начин може да се подготви и посно вариво без месо.
Зимско смуди 
1 морков
1 помало цвекло
1 јаболко
1 банана
3 урми
1 портокал

Состојките се ставаат во блендер, се блендира и се додава вода по желба.
Потребни состојки:

2 домата
1 црвена пиперка
краставица
црвен кромид
маслинки
фета сирење
маслиново масло, сол, оригано
 
Подготовка:
Доматите и краставицата исечкајте ги на коцки, пиперката на кругови, кромидот исто така на кругови, кои ќе ги раздвоите.
Состојките, заедно со зачините, измешајте ги во соодветен сад за салати. На крајот, додадете ги маслинките и фета сирењето на коцки или како цело парче. Прелијте со маслиново масло и насолете со оригано. 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.