Освежително, хранливо и нискокалорично едногодишно растение без кое речиси и да не може да се замисли нашата традиционална кујна. Зеленчук кој се одгледува повеќе од 1000 години, и е на самиот врв по бројните позитивни својства, како врз здравјето, така и во светот на убавината. 

 

Постојат повеќе видови краставици кои се разликуваат според големината, формата и бојата, а се одгледуваат насекаде низ светот. Се одгледуваат во текот на целата година и може да се консумираат свежи, како дел од разни салати, зимници или како сок од краставица.

 

Краставицата е богата со минерали, особено со калиум, поради што е идеална за консумирање во летниот период. Одлична е за детоксикација и за рехидрација на организмот.

 

Царство на здрави фитонутриенти

Краставицата, главно, се состои од вода (96%), не содржи многу калории, но затоа е вистински извор на витамини и минерали. Краставицата е извор на повеќето витамини и минерали потребни за човековиот организам, меѓу кои Б1, Б2, Б3, Б5, Б6, витамин Ц, фолна киселина, калциум, железо, магнезиум, фосфор, цинк и калиум.

Покрај ова, во составот на краставицата се наоѓаат значајни фитонутиенти кои имаат изразени антиоксидативни, антииввоспалителни и антиканцерогени својства.

 

Лековити својства на краставицата

 

Помага при дијабетес, го намалува холестеролот и го регулира крвниот притисок

Сокот од краставица содржи хормон кој им помага на клетките на панкреасот да произведуваат инсулин. Има поволно влијание и во намалувањето на нивото на холестерол во организмот. Богата е со растителни влакна, калиум и со магнезиум, поради што е подеднакво добра и во состојби на висок и низок крвен притисок.

 

Делува противвоспалително

Го чисти организмот од отпадните материи и ја намалува иритацијата на кожата. Хранливите материи во краставицата делуваат антивоспалително преку елиминација на дејството на ензимите кои предизвикуваат воспаление.

 

Ублажува болки

Бројни студии покжуваат дека краставицата традиционално се користи за лекување главоболка. Консумирањето навечер може да биде добро средство за да се разбудите освежени и без главоболка. Краставиците ќе ги надополнат електролитите и есенцијалните материи, кои телото ги губи во текот на денот. 

 

Ја хидрира кожата

 

 

Во козметички производи, краставицата се има докажано како исклучително добро средство против брчки, дехидратација и како заштитно средство против стареење. Таа има смирувачко и разладувачко дејство врз кожата, ги намалува отокот, иритацијата и воспалението на кожата кога се става директно на неа. Парче ладна краставица може да ви помогне да се ослободите од подочниците и надуеноста, бидејќи делува против воспаленијата и го ослободува вишокот вода кој го предизвикува отокот.

Кругови краставица може да ги наредите и на целото лице, со што ќе ја ревитализирате кожата, ослободувајќи ја задржаната вода во клетките. Сокот од краставица се користи како хранлив тоник или како лосион против акни.

 

Ги зајакнува ноктите и косата

 

Чудесниот минерал силициум диоксид, кој се наоѓа во краставицата, ги прави косата и ноктите сјајни и силни. Сулфурот и силициум диоксидот го стимулираат растот на косата.

 

За здрави коски

 

Краставицата е добар извор на витамин К, кој е важен за апсорпција на калциумот во коските. Калциумот е важен за здрави коски, а негово мало внесување го зголемува ризикот од фрактури на самите коски.

 

Помага за слабеење

 

Краставиците се нискокалоричен зеленчук, па затоа се одлични кога сакаме да се одржиме во одлична форма. Даваат долготрајно чувство на ситост и се важни за дополнителна хидратација при вежбање.

 

Го освежуваат здивот

 

Краставицата го освежува и здивот. Одлична е за елиминирање на бактериите во устата кои предизвикуваат лош здив.

 

Го подобрува варењето на храната

 

КЕФИР

Сличен како јогурт, но е повеќе од тоа. Кефирот е напивка со киселкав и специфичен вкус и со кремаста млечна структура. Се добива со збогатување на млекото со таканаречени кефирни култури кои, во суштина, претставуваат симбиоза на корисни бактерии и габи.

 

Потекло
 

Оваа магична напивка потекнува од кавкаскиот регион и има историја долга повеќе од 2000 години. Жителите на Кавказ, нивната виталност и долговечност ја должат токму на секојдневното уживање на оваа лековита напивка. Денес, кефирот како напивка е распространета и позната ширум светот, особено поради неговите веќе научно потврдени здравствени придобивки.

 

Нутритивен профил
 

Во една чаша кефир има само околу 100 калории, 10 грама протеини и 20% од дневните потреби за калциум. Изобилува со железо, јод, а присутен е и целиот Б комплекс, како и витамините К2, фолна киселина и витамин Д. На сето ова, кефирот е значително осиромашен од лактоза,  па е погоден и за лица толерантни кон лактоза. Значајно е да се нагласи и присуството на   аминокиселината триптофан, што во кефирот ја има во големи количества.

 

Кефирот е супер извор на пробиотици. Содржи дури трипати повеќе видови добри и полезни микроорганизми од јогуртот!

 

Чаша здравје и долговечност 
 

Кефирот добиен од млечни кефирни култури дејствува како супер чистач на организмот. Ги отстранува и ги неутрализира сите токсини кои по разни начини стигнуваат во нашето тело (храна, загадена аеросредина, неквалитетна вода и пијалаци и сл.)  Кефирот ги храни клетките во организмот со животоважни материи, ги прочистува, ги подмладува и истовремено  од организмот ги елиминира мртвите и деградирани клетки.

 

Денес, кефирот се смета како еден од најмоќните и најбезбедни природни антибиотици. Претставува моќен природен поттикнувач на имуниот систем и е незаменлив во одржување на здрава цревна флора и здрав дигестивен систем. Редовното секојдневно користење во период од најмалку 2-3 месеца, може значително да помогне или сосема да ги отстрани симптомите на гастритис, а на подолг рок и на чир на желудник. Меѓу другото, редовна консумација на кефир може да помогне:

 

  • За нормализирање на висок крвен притисок
  • Ослободување од симптоми на замор, депресија и несоница
  • Отстранување на камен и песок во жолчка и во бубрези
  • Кај бронхитис, астма и алергии
  • При состојби на мрзливи црева и чести опстипации
  • Кај ревматизам и артритис

 

Идеален во диети и одржување на здрава телесна тежина. Заради високата содржина на протеини и други важни нутриенти, ефектот на ситост кој го дава кефирот може значително да помогне да се намалат нападите на глад. Сето ова дополнето со ниската содржина на калории, го прави идеален за сите кои водат сметка за својот изглед и за здравјето.

 

 




Подготовка во домашни услови


Сè што е потребно е кефирна култура и млеко. Кефирните зрна не може да се купат во трговската мрежа, па најчесто „се повикува пријател“ или некој што веќе ги има, ги одгледува и сака да ги сподели. 

Пропорции за добивање на кефир се: 1 рамна лажица кефирна култура на 250 мл млеко, 2 на ½ литар млеко и 4 лажици на 1 литар.

Подготовката е едноставна: во стаклен сад (тегла) ставете ги кефирните зрна и прелијте со млеко со собна температура. Покријте ја теглата со газа или со пластичен капак, но не целосно, за да може културата да дише. Оставете го садот 24 часа на собна температура. Најдобро е постапката секогаш да ја правите во исто време (навечер или наутро). По 24 часа, добиениот кефир процедете го низ пластична цедалка промешувајќи со пластична или со дрвена лажица (во процесот не користете метал). 

Културата која ви е останата во цедалката, исперете ја под млаз чиста ладна вода, па повторно вратете ја во теглата која претходно сте ја измиле. Дополнете со млеко и повторувајте го циклусот секој ден. Процедурата е едноставна, но секојдневна. Доколку не се повторува секој ден, може да се промени бојата, да се изгубат лековитите својства и дел од културата да изумре.

Со повторување на постапката, културата се размножува, па количеството млеко за подготвување на кефир се зголемува сразмерно на количествата зрнца. Доколку не сакате да подготвувате поголемо количество, најдобро е вишокот наместо да го фрлите, да го подарите некому.

 

Ако не сте во можност

Доколку сте отсутни на неколку дена и не сте во можност секојдневно да се грижите, кефирните зрна може да ги чувате во стаклена тегла од 3 литра и ќе ги прелиете со половина вода и половина млеко. По враќање, зрната ги миете и повторно го започнувате циклусот како претходно. Доколку, пак, сте отсутни на долг рок, кефирната култура може да ја ставите во замрзнувач (без млеко или вода). За да ја обновите, извадете ја и држете ја во вода на собна температура до целосно одмрзнување. Измијте ја и започнете го циклусот.

 

Како да се употребува

 

Напивката за цел одржување на здравјето и виталноста може да ја пиете секојдневно. Најдобро е да се започне со 100 мл дневно. Стандардната дневна доза изнесува 200-250 мл која може да се испие наеднаш или да се подели во неколку дози. Доколку се користи наменски во терапевтски цели, во зависност од намената, може да се пие од  500-1000 мл. Последната доза е препорачливо да се земе околу 30 минути пред спиење.

 

 

Кефирната култура бргу се размножува, па најдобро е вишокот да го подарите некому!

 
 
 

Бозел

Латинското име му е Sambicus nigra, додека во традиционалната медицина бозелот се среќава под повеќе различни имиња. Расте насекаде, на влажни и на запуштени места, а расте и покрај патишта и во дворови. На планинските места расте како грмушка, а додека на ниските места како дрво, и достигнува височина и до 5 метри. 

 

Се вбројува меѓу најстарите лековити билки и уште од времето на древните народи се  сметал за симбол на раѓањето и смртта, а се користел и за заштита од лошите сили.

Цветовите на бозелот се ситни, бледи или бледожолтеникави, и се собрани во соцветија во форма на штит, а плодовите се ситни и тркалести, и кога се зрели имаат црно-сина боја. Бозелот цвета од мај до јули. Цветните китки од бозелот се берат на убаво и суво време, веднаш по отворањето на цветовите. Младите листови се собираат во април и во мај.

 

Активни компоненти

 

Содржи витамини А, Б1, Б2, Ц, етерични масла, горки супстанции, јаболкова киселина, сахароза и друго. Цветовите содржат гликозиди, танин, флавоноиди, каротин и витамин Ц, а додека бобинките содржат алкалоиди, каротин, танин, органски киселини. Се смета дека лековитите својства се должат на флавоноидите кои се силни антиоксиданти и кои ги штитат клетките од оштетувања.

 

Лековити својства

 

Лековитите својства на бозелот ги има во сите негови делови: во цветот, во плодот, во листовите, во кората и во коренот.

Во прв ред, бозелот има антивирално, антиоксидантско и антиканцерогено дејство. 

Клиничките испитувања потврдуваат дека бозелот не само што го намалува ризикот од настинка и грип, туку и ја намалува тежината на симптомите и воедно го скратува времетраењето на настинката и грипот.  Бозелот е, исто така, одличен лек за лекување болести на респираторниот систем, како бронхитис и пневмонија, а ги ублажува и симптомите кај болни од туберкулоза. Се употребува и при воспаление на усната шуплина, а во форма на инхалации се користи и при воспалени синуси. 

Земен во облик на топол чај, предизвикува зголемено потење, со што го ослободува организмот од токсините. Со потењето и со детоксикацијата се намалува телесната температура, што е од голема важност за смирување на симптомите на настинка и подобрување на функцијата на респираторните патишта. За оваа цел, цветот од бозел може да се користи поединечно или во комбинација со цвет од липа и од камилица.

 

Моќен антиоксидант и пријател на уринарниот и на дигестивниот тракт

 

Поради флавоноидите кои се јаки антиоксиданти, бозелот се користи и во лекување на дегенеративни болести, како и во превенција на рак. Бозелот го зајакнува имунолошкиот систем.

Тој е и добар диуретик кој се употребува при заболување на бубрезите и на мочниот меур. Плодовите се ефикасни во подобрување на перисталтиката на цревата и се употребуваат при запек.

 

Лековити форми
 

Од бозелот се прават чај, сок, вино и џем. 

Џемот се подготвува од плодовите од бозелот и тој е многу вкусен за јадење, со пријатни мирис и арома. Одличен деликатес кој го подобрува празнењето на цревата. Идеален за употреба и кај децата.

Виното од бозел ја регулира столицата, ја прочистува крвта, ги намалува стомачните и цревните грчеви, го подобрува апетитот и ја подобрува циркулацијата на крвта во организмот. Топлото вино од бозел се користи за лекување на бронхитис, настинки, грип, па дури и при воспаление на белите дробови.

 

Подготовка на чај: еден исушен цвет се попарува со чаша жешка вода. Садот се покрива 20-30 минути, се процедува, се засладува со мед и се пие по половина чаша, три до четири пати на ден, 15 минути пред јадење.

 

Сок од бозел: 1 лажица цветови од бозел, 1 кг шеќер, 0,5 литри вински оцет, 1 лимон, 5 литри вода. Во водата се става шеќерот и се додава винскиот оцет. Се вари 30 минути, на тивок оган. Потоа, се додава цветот од бозел и исечканите парчиња лимон и се вари уште 5 минути. Смесата се остава да отстои преку ноќ, и другиот ден се процедува низ газа и се става во  добро затворени шишиња.

 

Вино од бозел: 10-15 цветови од бозел, 4-5 литри вода, 0,70 кг шеќер, 2-3 лимона, 3 дл јаболков или вински оцет. Шеќерот се раствора во топлата вода. Потоа, се чека сирупот да се излади. Во изладениот сируп се додаваат лимонот, оцетот и цветовите од бозел. Ваквата смеса се остава да отстои 24 часа. Потоа, виното се процедува и се става во стаклени шишиња, кои треба да се добро затворени. Шишињата треба да отстојат на топло 2 недели, со повремено протресување. По 2 недели, виното е подготвено за употреба. Вкусното вино се пие по јадење, по 0,5 дл или по една мала шолјичка.

Свежо подготвената топла шолја чај помага да се справите со симптомите на настинка и грип. Чајот ќе ви помогне да се препотите, да ја намалите зголемената телесна температура и да ја ублажите упорната кашлица.

 

Препорака

 


Бидејќи не постојат доволно податоци за безбедна употреба во тек на бременост и на доење, не се препорачува употреба на бозел кај трудници и кај доилки.

 

Тиквичките припаѓаат на видот Cucurbitaceae, а во ботаничка смисла тие се сметаат за овошје.

Се карактеризираат со долгнавеста форма и зелена кора, поради што многу личат на краставици.
Плодот е богат со хранливи материи, така што тие треба почесто да бидат вклучени во нашето мени.
Повеќето хранливи материи, како што се витамините Б и Ц, се наоѓаат во кората, па затоа
не е препорачливо да ги лупиме пред да се подготват оброците.

Покрај кулинарските вредности тиквичките имаат и значајни здравствени ефекти.Поволно делуваат на системот за дигестија и регулација на варењето на храната, помагаат во диети и се добри за губење на вишокот килограми.
Покрај ова се познати и како чувари на простатата и имаат ефект на намалување на крвниот притисок.
 

БАМЈА

Бамјата е мешунка богата со растителни влакна кои се потребни за одржување на правилна работа на дигестивниот систем.
 

Во својот состав содржи повеќе витамини и минерали, особено витамини од групата Б, а пред сѐ витамин Б6.
Таа е преполна и со антиоксиданти и благодарение на овие материи, како прилог во оброкот,
бамјата може да ја намали апсорпцијата на шеќерите во крвта и е добра за одржување на нормално ниво на гликоза во крвта.
Благодарение на огромното ниво на пектини, бамјата помага во намалување на холестеролот во крвта.
Нејзината особина да го подобрува протокот на крвта придонесува за подобро функционирање на мозокот.
Покрај здравствените придобивки, бамјата е одлична за подготовка на разни сосови и супи
бидејќи содржи желатински сок кој добро се меша со готвените јадења. 

Долга е листата на здравствени придобивки на овој исклучителен зеленчук.
Во прилог на ова одат и многуте проблеми решени од познатиот цртан јунак
Попај морнарот, кој сите своиневолји ги решаваше ни помалку ни повеќе, туку со само една порција спанаќ.


Тајната на ПОПАЈ?
Спанаќот, на латински Spinacia oleracea е едногодишно растение кое се претпоставува дека потекнува од Блискиот Исток, каде расте како самонико растение. Иако може да се купи во текот на целата година, неговата сезона трае од март до мај и од септември  до октомври, кога е најсвеж и е највкусен.
Овој зеленчук со својата деликатна текстура и изразита зелена боја обезбедуваповеќе хранливи материи од којабило друга храна. Како вистинска ризница на нутриенти нуди идеален сооднос на хранливи материи во однос на својата калориска вредност.
Во неговиот богат состав можеме да најдеме минерални соли како што се: натриум, калиум, калциум, фосфор, магнезиум, цинк, јод, бакар, витамини од кои најзастапени се витамин Ц, Б1, Б2, Б6, витамин Е, витамин К, фолна кислелина и витамин А. Освен тоа, содржи и хлорофил, аминокислеини како што се аргинин и лизин, но и липиди, протеини и диететски влакна потребни за одржување на здравјето. Покрај ова,  спанаќот е одличен извор на железо.
Неколку причини повеќе спанаќот да биде дел од Вашата секојдневна исхрана:

1.     Делува антиоксидативно и антивоспалително

Спанаќот е богат со флавоноиди и каротеноиди кои делуваат антивоспалително и антиоксидативно.  Тој е одличен извор на нутриенти како витамин Ц и Е, бета-каротен, манган, цинк и селен, кои го штитат организмот од болести поврзани со антиоксидативен стрес.

2.     Го намалува крвниот притисок

Спанаќот е богат со калиум, а сиромашен со натриум. Односот на количините на овие минерали е значаен за крвниот притисок, бидејќи калиумот го намалува, а натриумот го зголемува. Фолната кислеина, којашто ја содржи спанаќот, помага во регулирање на хипертензијата и опуштање на крвните садови, со што овозможува одржување на правилен проток на крвта.

3.     Го штити видот

Спанаќот е богат со лутеин, кој е присутен во голем дел од очниот пигмент. Како изразит антиоксидант има јако заштитно дејство на макулата. Затоа вклучувањето на спанаќот во нашата секојдневна исхрана може да биде од огромна корист за заштита на видот. Спанаќот, исто така, е многу богат со витамин А, па така е корисен и за луѓе со слаб вид. Пиењето сок од спанаќ двапати дневно може да помогне во подобрување на видот.

4.     Го зајакнува имунитетот

Една чаша спанаќ го задоволува препорачаниот дневен внес на витамин А, кој не само  што ги зајакнува „слабите точки“ на имунитетот, дишните патишта и уринарниот тракт, туку е и значајна компонента на белите крвни клетки кои се борат против инфекциите.

5.     За здрава и млада кожа

Витаминот Б кој е присутен во спанаќот помага во одржување на цвртината на кожата. Спанаќот, исто така, ја штити кожата и од штетните сончеви зраци, вклучувајќи ги и УВ зраците. Со тоа спанаќот го намалува ризикот од рак на кожа и ни овозможува да имаме здрава кожа.
Спанаќот ја штити кожата од стареење и ѝдава младешки изглед.
 
6.     Ги штити коските

Една чаша зготвен спанаќ содржи повеќе од 200% од препорачаниот дневен внес на витамин К. Витамин К помага во спречување на разградување на коските. Бидејќи е богат  извор на калциум, се препорачува и кај луѓе со остеопороза. Други минерали како што се манган, бакар, магнезиум, цинк и фосфор кои се присутни помагаат во градењето на цврсти коски.

7.     Против анемија

Како инзвонреден извор на железо, спанаќот е една од намирниците од прв избор кога е во прашање превенција и помош во лекување на анемии првенствено кај деца, адолесценти и бремени жени.

8.     Дијабетес

Магнезиумот, кој е присутен во спанаќот, помага во превенција на компликациите кои го придружуваат дијабетесот. Редовно внесување на спанаќ ги стабилизира нивоата на шеќер во крвта и спречува нагли промени на концентрациите на шеќерот во крвта.


9.   За добра дигестија и вита линија

Една чаша спанаќ содржи 20% диететски влакна кои ја помагаат дигестијата на храната, спречуваат опстипација и дава чувство на ситост

10.  Во борба против ракот

Истражувањата покажуваат дека го намалува ризикот од рак за 34%. Витамините А и Ц, диетестските влакна, фолната киселина, магнезиумот и 13-те различни видови флавоноиди помагаат во борбата против рак, особено против рак на дебелото црево, белите дробови и рак на дојката. Докажано е дека исклучително е значаен во спречување на рак на простатата.






Кулинарски совети

Како природен извор на здравје и убавина во кулинарството е неизоставен, и се користат само млади и меки листови со кратки рачки. Долгите рачки се знак дека растението е старо.  Пред употреба секој лист треба добро да се измие со ладна вода. Спанаќот не треба да се остави да стои потопен во вода!  Најдобро е да се готви на пареа или сосема кратко да се бланшира. По бланширање, најдобро е листовите да се прелијат со ладна вода, бидејќи на овој начин ќе ја зачува темнозелената боја, а и количината на нитрати ќе падне за 70%.
Младите и сирови листови свежи може да се употребат за салата. Рачките треба да се отстранат, бидејќи содржат оксална киселина. Консумиран свеж добро е да е  зачинет со маслиново масло и лимонов сок или да се комбинира со кисело млеко/јогурт (на овој начин присутните оксалати се врзуваат за млечната киселина  и се исфрлаат од организмот).
Кога готвите спанаќ, се препорачува водата во која се варел да се расипе, бидејќи е заситена со нитрати.
Секогаш гответе онолку колку што може да се изеде во текот на денот. Остатокот треба да се изеде незагреан или да се фрли, бидејќи еднаш термички обработениот зеленчук не е препорачливо повторно да се загрева (при повторно загревање се создаваат нитрати кои под дејство на бактериите во дебелото црево се претвораат во нитрозамини, кои пак делуваат канцерогено).

Лица кои имаат проблеми со функцијата на бубрезите треба да избегнуваат употреба на спанаќ заради содржината на оксалати кои кај овие лица може да предизвикаат здравствени тегоби. На лица со нарушена функција на штитната жлезда, исто така, не им се препорачува, бидејки содржи состојки кои можат  да влијаат врз нејзината работа.
 
 
 
 

Повеќегодишна ароматична билка, со нежни цветови и со прекрасен и карактеристичен мирис. Одамна позната и употребувана, како во народната, така и во научната медицина. За лековити цели се употребуваат расцветаните делови кои внимателно се собираат, се сушат и, на тој начин, се чуваат и се употребуваат во текот на целата година.

 

Mајчината душичка вирeе на места изложени на сонце и на топлина и, поради тоа, најчесто може да се сретне на суви каменести предели, планински пасишта, ливади и на места каде што има топла почва.

Освен како мајчина душичка, народот ја нарекува и душица, див босилек, темјаника и сл. Цвета некаде кон крајот на мај, почетокот на јуни, а лековитите својства се наоѓаат во листот и во цветот.

 

Активни компоненти

Растението содржи високи концентрации на етерични масла. Најважна состојка во мајчината душичка е тимолот, кој го има во етеричното масло и тоа во количество од 20 до 54%. Покрај ова, содржи и танини, горки супстанции, железо, калциум и витамин Ц.

 

Лековити својства

Мајчината душичка, пред сè, има антивоспалително и антимикробно дејство. Таа е добар антисептик на внатрешните органи, органите за дишење и на урогениталните органи. 

Помага во искашлувањето на секретот од белите дробови и во намалувањето на  болката во градите. Токму поради ова, се употребува при лекување на воспаление на дишните патишта и на белите дробови (бронхитис, бронхопневмонија, бронхијална астма, ларингит и туберкулоза).

 

Се препорачува за лекување и за олеснување на симптоми на мигрена, на бубрежни и желудочни тегоби.

 

Поволно влијае на сите внатрешни органи, го смирува организмот и ги зајакнува нервите. Се препорачува при состојби на несоница и на депресија.

 

Чајот од мајчина душичка е ефикасно средство за да се ослободите од стресните денови и за да се релаксирате.

 

Позната е и како ефикасен лек за женските болести. Го регулира менструалниот циклус и, во форма на етерично масло, се употребува против габични вагинални инфекции. Исто така, помага при болки и грчеви во матката, како и при менструални болки. 

Екстрактите од мајчината душичка, позната како Thymus mastichina, штитат од рак на дебелото црево.

 

Екстрактите издвоени од мајчината душичка се покажале како многу ефикасни во третман на акни. Освен што ги уништуваат бактериите кои ги предизвикуваат акните, мајчината душичка делува благотворно и на сите воспалителни поцеси на кожата на лицето.





Подготовка на чај од мајчина душичка

Чајот од мајчина душичка никогаш не треба да се вари во отворен сад. Мајчината дишичка содржи лесно испарливи лековити состојки и, при варење во отворен сад, тие може да испарат, па, така, подготвениот чај губи дел од лековитите својства. Затоа, за да направите добар чај, ставете една супена лажица мајчина душичка, потопете ја во 200 г врела вода, поклопете го садот и по половина час исцедете ја течноста, засладете со мед и уживајте во вкусна топла напивка.

 

За инхалација

Мајчината душичка, исто така, може и да се инхалира. Со ова се постигнува двоен ефект при искашлувањето. Се обезбедува добра хидратација на организмот и водена пара која содржи лековити состојки од мајчината душичка, со што секретот во бронхиите успешно се разложува.

 

За испирање на усната шуплина

Во 1 дл ставете 5 г мајчина душичка и оставете да отстои преку ноќ. Наутро, процедете и вака подготвената течност користете ја за испирање на грлото или за чистење нечистотии и мозолчиња на кожата на лицето.

 

Во кулинарството

Во кулинарството, може да се користи како зачин во различни јадења и тоа свежа или сушена. Се додава на јадења од зеленчук, месо, салати, чорби и сосови. Поради изразените ароматични својства, се употребува во мали количества. Исто така, се користи и за подготовка на чаеви и на напивки. Се употребува и како пријатен и безбеден конзерванс.

 

Јадењето здрава, и пред сè избалансирана храна, е еден од главните фактори за добро здравје и скоро редовна препорака која го следи секое здравствено нарушување.
Кон ова сè почесто оди и препораката за конcумирање, пред сè, на сирова и термички необработена растителна исхрана. Сепак, дали сите намирници се
погодни и подеднакво нутритивно вредни во сирова форма и дали, пак, готвењето ја намалува хранливата вредност е недоумица скоро за повеќето од нас.

 

ШТО Е ДОБРО?

Избалансираната исхрана, секако, треба да содржи сирова и обработена храна. При обработка на зеленчукот може да сe изгубат одредени нутриенти, како што се витамините Б и Ц, но добро избалансираната храна, која би ги вклучила и двата начини на подготовка, подразбира дека нашето тело ќе ги добие сите потребни состојки. Секако, доколку се обработува, препорака е зеленчукот секогаш да се обработува на пареа и тоа што е можно пократко. 

Одредени, пак, намирници, при термичка обработка ја зголемуваат содржината на хранливите компоненти. На пример, термички обработени моркови, домат, зелка,  обезбедуваат повеќе антиоксиданси, отколку кога би ги јаделе свежи и во сиров облик. 

 

СИРОВО ИЛИ ВАРЕНО?

 

Морков

Богатството со бета-каротен гo чини морковот многу важен во исхраната, ако се знае дека истиот е од витално значење за нормално функционирање на многу органи и ситеми во нашето тело. Од одржување на нормален метаболизам, до добар и здрав вид, кожа и имун систем. Истражувањата потврдуваа дека со термичка обработка се зголемуваат вредностите на бета-каротенот во морковот. 

Препорака: најдобро варено

 

Црвена пиперка

Сировата пиперка е одличен извор на витамин Ц. Таа има дури двапати повеќе витамин Ц од портокалот. Витаминот Ц е нестабилен на топлина, па во случај на обработка на пиперката, неговите концентрации ќе се намалат. Јадењето во сирова форма или подготовка на свежи салати со пиперка се идеални за максимално искористување на нејзините вредности

Препорака: најдобро сирово

 

Домат

Ликопен, пигментот кој му ја дава бојата на доматот, има изразени антиоксидантни карактеристики и со докажани антиканцерогени ефекти. Во однос на неговата расположливост во доматот, утврдено е дека поголеми концентрации на ликопен има во конзервираниот домат кој е обработен.

Препорака: најдобро варено

 

Брокола

Броколата се смета за изразено здрава намирница. Поседува широк спектар на фитонутриенти корисни за нашето здравје. Сировата брокола има многу повеќе корисни состојки од варената. Топлината оштетува одредени ензими и затоа се препорачува употреба во сирова форма или со многу лесна обработка на пареа. На овој начин ќе бидеме сигурни дека добиваме најмногу од оваа едноставна намирница.

Препорака: најдобро сирово

 




Спанаќ

 

Спанаќот е инзвонреден лиснат зеленчук. Богат е со калиум, витамин А и Ц, и други хранливи материи важни за имунолошкиот систем. Зелените лисја се богати со калциум, магнезиум и манган, и сите заедно со улога за здрави и цврсти коски. Листата на неговите здравствени предности е голема, а за истата цел најдобро е да се консумира во сирова форма или лесна термичка обработка на пареа. Обработен, спанаќот се консумира веднаш и не треба повторно да се подгрева.

Препорака: најдобро сирово

 

Зелка
 

Преполна е со витамин Ц, калциум, бета-каротен, лутеин и низа други активни компоненти. Зелката ја подобрува дигестијата, делува превентивно кај настинки, кашлица и заздравување на рани. Одличен избор при запек и регулирање на телесната тежина.

Препорака: најдобро варено

 

Кељ
 

Богат со витамин А и витамин Ц, и двата важни за здрава кожа и здрав имунитет. При обработка на оваа намирница се губи голем дел од витаминот Ц, па е исправно кељот да го подготвите во што помалку вода и да го обарите сосема малку, и тоа на пареа со додаток на маслиново масло. 

Препорака: најдобро сирово

 


 

Прокељ

Прокељот е богат со витамин Ц, витамин К, фолна киселина и важни фитохемикалии, заради кои има епитет на потенцијален „убиец“ на канцерогените клетки. Доволно е да консумирате девет главици прокељ на пет дена, и тоа најдобро подготвен на пареа не повеќе од 5 минути.

 

Препорака: најдобро варено

 

Сировата храна е здрава, но најдобро е да направите баланс и да внимавате кои намирници ги внесувате сирови, а кои термички обработени. Со термичката обработка одредени витамини и минерали можат да се уништат, но, од друга страна, пак, многу антиоксиданси се активираат при обработката. Затоа, јадете разновидна храна и балансирајте го внесот на сировите и термички обработените продукти! На овој начин ќе внесете соодветно количество на витамини, минерали и на антиоксиданси. 

 

 

 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.