Сподели со пријателите

ЦВЕКЛО идеална храна за зимските месеци

Велат дека може да поправи многу од она што е расипано во организмот. По потекло од крајбрежјето на Средоземното Море, цвеклото било познато и употребувано од древните народи за здравствени цели. Денессе смета за една од најкорисните и најлековити култури и е богато со навистина широка лепеза на корисни елементи. Идеална намирница за долгите и ладни зимски денови.

Енергетска и нутритивнавредност

Нутриционистички гледано, цвеклото е навистина богато со елементи коишто се важни за исхраната и за здравјето. Просеченхемискисоставна 100 гсвежанамирница е: 88 гвода,1,5 гпротеини,0,1 гмасти,9,4 гјаглехидрати и 2,5 гвлакна. Енергетската вредностизнесувасамо 45 ккална 100 гсвежанамирница. Цвеклото е лесносварливанамирница.Вонеасенаоѓаатречиси ситеминералнисостојки: калиум, фосфор, калциум, магнезиум, железо, флуор, сулфур, јод, бром, литиумитн. Важно е дасеистакнедекацвеклотосодржиопределено количество кобалткојучествувавоформирањетонавитамин Б12.Особеное важно присуствотонавитамините Б1, Б2, Б6, Ц, фолати и пантотенскакиселина.Одличенизвор е нафолати (27% од препорачан дневен внесна 100 г) и добаризворнаманган (16% одпрепорачан дневен внес на  100 г), калиум(10% одпрепорачан дневен внес на 100 г) и влакна  (11% одпрепорачан дневен внес на 100 г).

Лековити својства на цвеклото

Related imageЦвеклото е традиционален лек за леукемија. Овој зеленчук содржи аминокиселина бетаин, која има антиканцерогени својства. Терапијата со цвекло,која подразбира секојдневно внесување сок од цвекло или сурово

 рендано цвекло,има позитивно влијание против леукемија и против многудруги видовирак.

Related imageЦвеклото е преполно со антиоксиданти кои што го штитат организмот од предвремено стареење и коишто помагаатво борбата против многу болести.

Related imageВлакната што ги содржи цвеклото,може да го намалат нивото на холестерол во крвта и до 40%.

Related imageЦвеклото се употребува како помош прилекување на маларија, акутни фиброзни болести и на грип во почетен стадиум, како и прирегулирање на крвниот притисок, особенона низок крвен притисок.

Related imageРедовното консумирање цвекло може да спречи појава на проширени вени.

Related imageИако количеството железо што го содржи цвеклото не е многувисоко, неговиот квалитет е извонреден.Железото одц веклото е моќно средство за чистење на организмот од токсини.

Related imageЦвеклото особено се препорачува кај трудници, поради високото ниво на фолнакиселина.

Related image
Сокот од цвекло ја стимули раработата на црниот дроб и на жолчката и спречува запек.
 
Related imageСокот од цвекло во комбинација со сок од морков е одличен лекзагихт, за болести на бубрезите и за жолчниотмеур.

Related imageПознато е дека цвеклото може да помогне и кај многу други заболувања: главоболка, забоболка, дизентерија, кожни проблеми, менструални болки итн.

Related imageПоради содржина на салицилна киселина, во организмот делува против воспалително.

Related image
Присуството на јодот го прави драгоцен во борбата против атеросклерозата и во забавувањето на процесот на стареење.


Благодат за вегетаријанците
Цвеклото е многуважнанамирницавоисхранатанавегетаријанцитезатоаштосодржиодредено количество кобалт, којсевклучувавоформирањетонавитаминотБ12, кој, пак, е неопходен во формирањетонаеритроцититевокрвта. Недостатокотнаовојвитаминпредизвикуваеденвид анемија (пернициознаанемија). Токму порадитоа, цвеклото е еденоднајдобритеприроднилековизалекувањенаанемија и слабокрвност.
 
Цвеклото е најдобродасеконсумирасурово (рендано) вокомбинацијасолимоновсок.Доколку сакатедагоподобритевкусотнавакаподготвената салата, можедадодадете исвежморков и/иликиселојаболко. Ќесеизненадитеодвкусотнаоваакомбинација.
 
Сокотодцвеклоима посебна вредност и,  e со изразени лековити својства.Го поткрепува и го зајакнува целиот организам и поволно делува на метаболизмот. Најдобро е да се пие во комбинација со мед и лимон, по половина чаша, трипати на ден.
 
Лековитотодејствонацвеклото, врз човековиот организам, вокомбинацијасомногупристапнатацена, претставувавистински благодатзаздравјето, достапенза секого.

Купување и чувањенацвеклото

Коренотнацвеклото е сокруголилисо оваленоблик, малаилисреднаголемина. Требадабидесотемноцрвенабоја, сонеоштетенакожаи соцврстаструктура. Колкуе поголемдијаметаротнакоренот, толку срединатаму е подрвенеста и немадобарвкус.
Варено и исчистеноцвекломожедачуватевозамрзнувачдо 7 дена, додекацелоилиисечкано, возамрзнувачдо 10 месеци.
 
Совет
Нефрлајте ги листовите од цвеклото.Тие се богати со бета-каротин, фолнакиселина, хлорофил, витамин Ц и железои од нив можете да направите зеленикав кашест сок или да ги подготвите како спанаќ.
 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.