Сподели со пријателите

ТИКВИЧКИ

Тиквичките припаѓаат на видот Cucurbitaceae, а во ботаничка смисла тие се сметаат за овошје.

Се карактеризираат со долгнавеста форма и зелена кора, поради што многу личат на краставици.
Плодот е богат со хранливи материи, така што тие треба почесто да бидат вклучени во нашето мени.
Повеќето хранливи материи, како што се витамините Б и Ц, се наоѓаат во кората, па затоа
не е препорачливо да ги лупиме пред да се подготват оброците.

Покрај кулинарските вредности тиквичките имаат и значајни здравствени ефекти.Поволно делуваат на системот за дигестија и регулација на варењето на храната, помагаат во диети и се добри за губење на вишокот килограми.
Покрај ова се познати и како чувари на простатата и имаат ефект на намалување на крвниот притисок.
 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.