Не е случајно именуван како витамин А. Тоа е првиот откриен витамин и достојно го има првото место од азбуката. Откриен во 1913 година, ѝ припаѓа на групата витамини растворливи во масти. Овој витамин е еден од најактивните антиоксиданти и е од особено значење за низа биохемиски процеси во организмот.

Два вида витамин А
Првиот вид витамин А се наоѓа во месото, живината, рибата и во млечните производи. Вториот вид е провитаминот А и тој го има во овошјето, зеленчукот и во другите растителни производи. Најчестиот вид провитамин А во храната е бета-каротинот.

Колку витамин А му е потребно на организмот?

Количеството на витамин Ашто му е потребно на организмот, во голема мера зависи од возраста и од репродуктивниот статус. Препорачаните дози витамин А, за луѓето на возраст од 14 години и постари, се движат помеѓу 700 и 900 микрограми дневно. Поголеми дози се препорачуваат на жените коишто дојат, додека, пак, пониски вредности – за доенчињата и за децата помали од 14 години.



Извори на витамин А
Витаминот А природно се наоѓа во многу прехранбени производи, меѓу кои, како најбогат извор се:

  • говедски црн дроб и други видови месо
  • риба, особено лосос и туна
  • зелен лиснат зеленчук и други зелени, портокалови и жолти зеленчуци, како морков, брокули и тиквички
  • овошје, вклучувајќи ги дињата, кајсиите и мангото
  • млечни производи
  • компир
  • јајца
 
Здравствени придобивки
Витаминот А е најважен за добар вид. Благодарение на него, можеме да гледаме кога е темно.
Без доволно витамин А, организмот е посклон кон инфекции. Овој витамин нè чува од бактериски, паразитски и од вирусни инфекции.
Витаминот А особено е значаен при прележувањето сипаници кај децата. Кога е присутен во соодветни количества, дечињата полесно ги поминуваат симптомите на сипаница.
Овој витамин е еден од најактивните антиоксиданти. Придонесува за одржување здрава кожа и слузокожа. Помага и во заштитата на кожата од штетните сончеви зраци. Особено е важен во лекувањето акни и мали брчки.
Докажано е дека витаминот А има и заштитно дејство кај некои видови рак, помага за намалување на нивото на лош холестерол и го намалува ризикот од срцеви заболувања.
Витаминот А има уште многу други здравствени употреби, како што се,на пример,лекувањето на уринарните инфекции, лекувањето на состојбите на кожата,како егзема, псоријаза, лузни, изгореници од сонце и многу други заболувања и здравствени состојби.
 

Недостиг на витамин А

За среќа, преку храната се внесува доволно витамин А. Но сепак, иако е реткост, можна е појава на недостиг од овој витамин што најчесто се манифестира како:
-  влошен вид, што се манифестира со ноќно слепило
-  недоволен телесен развој на децата
-  проблеми со репродуктивен систем кај возрасните
-  гингивитис
-  многу сува кожа и инфекции
-  ако недостатокот е голем,може да предизвика и анемија
-  склоност кон вирусни инфекции
-  опаѓање на косата
- губење апетит
- проблеми со коските

Дали витаминот А може да биде опасен?

Кога зборуваме за витаминот А, важно е да се спомене и за можноста од негово предозирање. Најчесто, предозирање со витамин А се добива со прекумерно консумирање витамин А, како додаток во исхраната.
Хипервитаминозата А може да доведе до проблеми при породувањето, аномалии на црниот дроб или до проблеми со централниот нервен систем. Поради ова, бремените жени не би требало да земаат витамин А како додаток, освен доколку тоа не е препорачано од лекар.
Некои од симптомите кои се појавуваат при хипервитаминоза со витамин А се: губење апетит, раздразнетост, гадење, повраќање, проблеми со варење на храната.
Консумирањето големи количества бета-каротин или други форми провитамин А, може да ја промени бојата на кожата во жолто-портокалова. Сепак, оваа состојба е безопасна.
 
 

Скромна, секогаш одмерена и насмеана. Посветена на семејството и кариерата. Препознатлив ТВ лик, чии проекти и емисии несомнено поставија стандарди за начинот на уредување и реализација на програмски содржини од општ и едукативен карактер. Драг соговорник кој голем дел од својата кариера го има посветено токму во истражување и презентирање на информации и корисни совети поврзани со здравјето и здравите животни навики.

 

Ваш Аптекар: Несомнено е дека можеби нема дом и семејство кои не се дружеле со Вас преку малите екрани. Сепак, да се биде од другата страна на екраните не е ни малку лесна раота. Од каде љубовта кон оваа професија?

 

Билјана Дебарлиева: Обично велиме дека кога човек одбира некоја професија, истата ја посакувал уште од најмали нозе. Знаеме да ги прашаме децата што сакаат да бидат кога ќе пораснат, а одговорите најчесто се докторка, фризерка, манекенка, водителка, фудбалер, судија... И најчесто, во такви ситуации знаеме да се насмевнеме и да искоментираме дека тоа се само детски соништа и желби. Во некои случаи тоа и се остварува, ама некогаш животот те носи по други патишта. Често се случува децата да ја одберат професијата на своите родители, што беше случај и со мене, сакајќи да продолжам по стапките на мојата мајка која беше судија по професија. Но, сосем случајно, ги одбрав телевизијата и водителството, прво како хоби и нешто што мислев дека ќе биде привремено, зашто никогаш и не сум имала некоја силна желба да работам во медиум, иако секогаш сум им се воодушевувала на луѓето кои се појавуваа на малите екрани. Но, некогаш, случајните работи се подобри отколку оние што силно ги посакуваш. На почетокот немав никакво искуство, ама сакав да учам, прашував, гледав од другите и сето тоа со текот на времето покажа дека сум прераснала во добар водител, телевизиски лик кој со насмевка и убав збор секојдневно ги поздравува гледачите пред малите екрани.

 

Ваш Аптекар: Вашите емисии Визита, па и Бебе магазин обработуваа теми директно поврзани со здравствените проблематики на нашите сограѓани. Дали можеби професијата здравствен работник е „втората професија“ на Билјана?

 

Билјана Дебарлиева: Многу научив и од двете емисии, зашто за секоја се подготвувам темелно, читајќи за сите поединости на некое заболување. Визита е посветена на сите возрасти, со посебен акцент буквално на секое заболување, на сите можни болести што можат да го нападнат човечкиот организам, дури и оние ретките, кои секако заслужуваат внимание и простор во емисии од ваков тип. Другата, пак, Бебе Магазин ми беше особено драга, посветена на трудниците и родителите, на најмалите и најмилите, на она што е значаен сегмент од животот на секој родител, да се грижи за здравјето на своите деца и да им обезбеди квалитетен раст и развој. Водејќи ги емисиите, сфатив дека многу страшни работи можат да се случат доколку не внимаваме доволно на себе. „Втора професија“ само теоретски, како совет до сите дека треба да прават превентивни прегледи и да се грижат за своето здравје, зашто животот, само во ретки случаи знае да ни даде втора шанса. 


Ваш Аптекар: Дали можеби улогата на Аптекар некогаш била на листата „што сакам да бидам“ и како Вие лично ги доживувате лицата во бел мантил од зад пултот? 

 

Билјана Дебарлиева: Со сета должна почит како и кон секоја друга професија. Довербата во нив е нешто што верувам секој го доживува на ист начин. Како што му верувате на лекарот кога ви препишува терапија, така му верувате и на аптекарот од кого барате совет за некој ваш проблем или да ви помогне при изборот на одреден препарат, или  лек што ви е потребен. Лекарот ви препишува рецепт за терапија, но кај аптекарот се враќате и трипати ако треба за да ви каже или да ве потсети како и на кој начин да го земете вашиот лек, што да користите за зајкнување на имунитетот и сл. Ги доживувам како исклучително педантни луѓе во бел мантил од кои секогаш добивам насмевка, добар совет и препорака.

 

Ваш Аптекар: Во време кога стресот, лошата исхрана и хроничниот замор стануваат придружници дури и за помладите генерации, Вие несомнено оставате впечаток дека сте лице кое не старее, секогаш со доволно енергија, ведар дух и самодоверба. Дали има некаква тајна, дали е тоа дарба, или искуство кое Ве научило како да се остане во средината на нештата?

 

Билјана Дебарлиева: Го сакам животот, му се радувам, уживам во него, немам време и не дозволувам песимизмот да надвладее, туку само позитивната мисла и насмевката и за мене и за другите околу мене. Но, за жал, во ова денешно динамично време на живеење никој не е имун на стресот, и посебно загрижува фактот што и лекарите постојано укажуваат дека стресот е еден од водечките ризик-фактори за многу заболувања. Секојдневно сме опкружени со ситуации кои можат да ни предизвикаат стрес, да нѐ извадат од колосек, дали дома, на работа, на улица... Но, човек треба да најде начин ништо да не се става при срце, во сѐ да наоѓа средина, да изброи до три, па потоа да изреагира во дадениот момент. На тој начин, помалку или повеќе човек ќе научи и ќе успее да го амортизира стресот. Ми остана во сеќавање една реченица од проф. д-р Јовица Угриновски, со кого во една Визита, зборувајќи за стресот, тој рече дека ако постои место каде што нема стрес, тогаш сите ние ќе одиме да живееме таму. Ама такво место за жал не постои. Затоа самите ние треба да си создадеме услови и да го избегнуваме или да го канализираме стресот колку што можеме.

 

Ваш Аптекар: Колку храната е фактор кој Ве оптоварува? Сведоци сме на наплив на разни програми, диети, режими. Дали Билјана е следбеник на некои од овие трендови? Кој е Вашиот став кога е во прашање храната? 

 

Билјана Дебарлиева: Храната е многу важен дел од секојдневието на човекот. Научно и медицински е докажано дека неправилната и нездрава исхрана е главна причина за сите хронични заболувања. Секогаш треба да го имаме предвид фактот дека храната може и треба да лекува, но, храната може и сериозно да ги загрози и здравјето и животот! Многу е важно што јадеме, колку јадеме, како ја подготвуваме храната и како ја комбинираме. Не сум следбеник на никакви диети, зашто едноставно не можам да се придржувам кон такви режими за намалување на килограмите, можеби и заради стравот од оној јо-јо ефект кој често пати знае да се врати како бумеранг. Избалансирана исхрана, редовни и правилно комбинирани оброци мислам дека се добар избор за одржување и на здравјето и на килограмите.

 

Ваш Аптекар: Што според Вас е здрава храна, здрав начин на живеење? Дали е во прашање модерна терминологија или практично применлива дефиниција?

 

Билјана Дебарлиева: Ќе се надоврзам на она што пред малку го кажав за здравата храна, а оди во прилог на тоа дека може да биде практично применлива дефиниција само ако одлучиме да се храниме здраво, ако сакаме, ако сме упорни и ако смениме нешто во нашиот животен стил и лошите да ги замениме со добри навики. Сето тоа ќе ни даде и повеќе елан, енергија и можност здраво да живееме!

 

Ваш Аптекар: Каков готвач е Билјана и дали со оглед на семејните и професионални обврски има доволно време за во кујна?  

 

Билјана Дебарлиева: Време нема, ама мора да се најде! Свесни сме дека обврските на жената во домот се многубројни, не е само готвењето, ама доколку сите во семејството учествуваат и секој на свој начин придонесе сето тоа побрзо да се заврши, ќе има повеќе време и за уживање во храната и за разговор и за релаксација. Кога децата ни беа мали, големо олеснување за мене и за мојот сопруг беше кога бабите и дедовците (моите и неговите родители) ни ги чуваа, за ние да можеме да прошетаме или да завршиме некои обврски. Сега, кога децата ни пораснаа, големо олеснување за нас е кога ќе ни се јават и ќе речат: „Имате ручек за денеска!“


Ваш Аптекар: Дали би споделиле некој Ваш омилен рецепт?

 

Билјана Дебарлиева: Со задоволство Ви го пишувам рецептот за канелони кој дома сите го сакаат и секогаш кога ќе ми побараат да го направам, без двоумење веднаш почнувам да го приготвувам.

 

Потребни состојки

500 гр канелони

250-300 гр мелено месо

1 л томатело или друг доматен сос

500 гр солена хопла

рендан кашкавал, оригано, сол, црн пипер и вегета

 

Начин на подготовка

Меленото месо се пржи заедно со зачините и се остава на страна. 

Во меѓувреме во огноотпорен, по можност правоаголен сад се става малку масло, колку да се намачка површината. Потоа, се става од доматниот сос, колку да се покрие површината. Во сосот се става и ориганото. 

Канелоните не се варат, за да можеме полесно да ги наполниме со месо, со кафена лажичка. Како ги полниме така и ги редиме во садот. Кога ќе ги наредиме, сите повторно ги полеваме со доматниот сос, целосно да бидат покриени, а врз сосот ја ставаме и солената хопла. Се пече во претходно загреана рерна на 250 степени, а по 10-15 минути ја намалуваме температурата.

Одвреме-навреме гледаме дали е готово (отприлика 30-40 минути) и пред самиот крај на целата површина ставаме рендан кашкавал или тенко исечен да се потпече.

 

Ваш Аптекар: Живееме во време во кое како да се губат дури и основните – семејните вредности. Колку е важно и каква треба да е улогата на семејството во градењето на еден поздрав и похармоничен свет?

 

Билјана Дебарлиева: Да, за жал, се губат, а некои дури се и целосно изгубени. Ја нема почитта кон повозрасните, дури ни во семејството, во кое како да се сменети улогите, децата се родители, а родителите деца. И за ваквата состојба вината ја бараме не во самите нас, туку во динамичниот начин на живот, трката по успех, слава, финансии. Ама сето тоа е само изговор. Мораме да најдеме време за семејството, зашто само така ќе ги научиме нашите деца на вредностите на животот. Да придонесеме сите поединечно, а не да се помириме со тоа и да се претопиме во средината онаква каква што е!

 

Ваш Аптекар: Со оглед дека секогаш изгледате беспрекорно, зрачите со убавина и спокој, колку во оваа трка со времето има простор кој е посветен само на Вас? Што е тоа што Ве релаксира и што Ви ги полни батериите? 

 

Билјана Дебарлиева: Ме релаксира сѐ што е убаво и позитивно. Убава книга, филм, прошетка во природа, испиено кафе со драга личност.

 

Ваш Аптекар: Колку Билјана Дебарлиева наоѓа време за спорт или слични активности за рекреација?

 

Билјана Дебарлиева: Пешачам и мислам дека тоа е доволно за една умерена физичка активност која, исто така, е важна за одржување на добра кондиција и добро здравје.

 

Ваш Аптекар: Кој би бил Вашиот совет до нашите читатели? Која е Вашата формула за добро здравје, добро расположение и ведар дух?

 

Билјана Дебарлиева: Смејте се, бидете позитивни, не лутете се, хранете се здраво, бидете физички активни, дружете се, живејте го животот и уживајте во него без оглед на тоа колку тој некогаш може да биде тежок и немилосрден! 


Дајте им живот на годините, а не години на животот!

 
 

ШЕЌЕР

Го консумираме секојдневно и речиси е неизоставен дел од нашата исхрана.


Од друга страна важи и за непријател на нашето здравје, бидејќи правилото за разумен и балансиран внес често е исклучок кога е во прашање ова слатко задоволство. Станува збор за шеќерот за кој сè повеќе научни студии укажуваат на неговата штетност токму заради неговиот неконтролиран внес во сите негови форми. Оттука сè почесто оваа намирница го носи и епитетот тивок убиец. 


За сладок живот не ви е потребно повеќе шеќер. Само многу здрави одлуки. Со нив почнете уште денес. 



Што е оптимално? 

 

Дневното внесување шеќер не треба да надминува 5 % од вкупната дневна енергија која ја добиваме преку храната. За жени, ова изнесува околу 25 грама шеќер, а за мажи околу 35 грама.
За жал, прехранбените навики на мо- дерниот човек водат до состојба во која дневно се внесува и до 10 пати повеќе шеќер од потребното. Ова е оптоварување со кое организмот тешко се справува. 





 

Кои се штетите? 
 

Докажано е дека прекумерните количини на шеќер делуваат штетно врз организмот и неговата функционалност. Доспеан во организмот започнува неговата мисија за создавање на хаос. Во цревата се задржува многу кратко и брзо преоѓа во крвта, и во тој момент нивото на шеќер се качува нагло. Ова создава нереален впечаток за вишок на енергија и повлекување на заморот. Но само привремено. Повратниот шок настанува многу брзо. Заморот станува уште поголем а можна е појава и на вртоглавица доколку внесените количини на шеќер биле поголеми. Телото нема да остане неказнето заради ваквата вештачка стимулација.
Секојдневните, поголеми количини од овој сладок „отров“ можат да бидат штетни по здравјето, а поради него го- дишно умираат повеќе милиони луѓе ширум светот. 

 

Шеќерот го менува целиот метаболизам. Извор е на „празни калории” (не содржи минерали и витамини, но е богат со калории), го поттикнува дебелеењето, предизвикува кариес и е еден од факторите за појава на дијабетес тип 2. 

 

Шеќерот може да поттикне развој на астма, промени во расположението, да го забрза развојот на срцеви заболувања и висок крвен притисок и да го намали капацитетот на имунолошкиот одговор. Контунирана прекумерна употреба на шеќер го закиселува организмот и создава основа за почест развој на инфекции. Консумирање на високи количини на шеќер, исто така, создава можност на високи концентрации на нивото на триглицериди. Карцином! Докажано е дека канцерогените клетки се хранат и го „обожаваат” шеќерот. Намалувањето на внес на шеќер поволно влијае на здравствената состојба кај лицата со дијагностициран карцином. На овој начин канцерогените клетки се лишуваат од потребното гориво, се продолжува животниот век на здравите клетки и, секако, се подобрува имунолошкиот капацитет. 

 

Таму и каде најмалку го очекувате


Контролата на количеството шеќер не е воопшто лесна работа. Постојат производи со големи количества на т.н. скриени шеќери кои не се наведени во самата декларација. Поради ова, секогаш имајте предвид дека производите кои ги купувате може да имаат и дополнителни количества шеќер. 

Покрај во чиста форма, шеќерот го има речиси во секоја храна. Дури и онаму каде најмалку го очекувате. И храната декларирана како здрава храна може да содржи високи концентрации на рафиниран шеќер. Бидете внимателни и секогаш проверете ја декларацијата на производот. И намирници како јогурт, тестенини, супи, алкохолни пијалаци, па и кашички за деца, можат да бидат збогатени со шеќер. Без разлика дали е во чиста форма, бел, кафеав, или во форма на коцки, шеќерот на крај, сепак, е само шеќер. 

 

 

 

Во промет, може да се сретнево повеќе облици меѓу кои позначајни се:


Рафиниран шеќер – со кристална форма и бела боја. 

Кафеав шеќер – браон боја поради содржина на карамелизиран сируп. Од белиот шеќер се разликува по незначителното присуство на минерали и витамини. По енергетската вредност, не се разликува од белиот. 

Шеќер во прав – фино мелен рафиниран шеќер. 

Кандиран шеќер – шеќерни кристали со различна големина и боја. 


Зависност од шеќер? 

 

Шеќерот и слатките намирници може да создадат зависност слична на онаа од алкохолот и цигарите. Тие што јадат производи со многу шеќер секогаш се чувствуваат гладно, дури и кога не се гладни. Речиси е подеднакво тешко да се ослободите од потребата за слатки, како и од потребата за цигари. Шеќерот влијае на апетитот создавајќи ненаситна желба да продолжиме со јадењето. Кај количинското прејадување, со јадењето ќе престанете кога стомакот ќе биде полн. Кога станува збор за шеќерот, луѓето ќе продолжат да јадат сè додека не почувствуваат болка или не им стане лошо. 

Во последните децении, еден голем проблем ги мачи многу млади, но и повозрасни жени, кои имаат желба да станат мајки. Статистиката покажува дека на овие простори, речиси во секој трет брак, младите имаат тешкотии да се реализираат како родители. „Виновникот“ за ваквата состојба е подеднаков во однос на полот.Претходно, жената беше единствениот „виновник“ за неплодниот брак, но истражувањата покажуваат дека подеднакво проблемите доаѓаат и од мaжот и од жената.

Моето лично искуство со оваа проблематика има резултати кои радуваат. Се покажа дека (ова често го кажувам на моите членови во ЦД клубот за диети) не постојат неплодни односно стерилни бракови, туку постои стерилна храна која, за жал, е секојдневие. Со позитивна промена на начинот на живеење, со почитување на природните закони кои опфаќаат здрава исхрана, добар и здрав сон, секојдневно движење во природа, помалку дружба со компјутери и паметни телефони, а повеќе дружба со позитивни луѓе, слушање убава музика, секако водење љубов – со овие промени ќе придонесеме и во намалување на стресот кој честопати е причина за ваквата состојба.

Неплодноста кај жените е конечна исклучиво кога е направена хистеректомија. Сите други причини за неплодност кај жената, со позитивните промени во животот се решаваат во догледно време.

Кои се најчестите причини за неплодност кај жените?
Хормоналниот дисбаланс, полицистични јајници, ендометриоза, непроодни јајцеводи, зголемен пролактин, зголемено ниво на инсулин, недостиг на одредени нутритиенти како железо, недостиг на фолна киселина, стресот итн.
Токму овие причини за неплодност сами си ги создаваме со несоодветен начин на живеење во кој „нездравиот“ начин на исхрана ја има главната улога.Без разлика за кои причини станува збор, треба веднаш да се работи на нивна комплетна елиминација.

Пред да почнете со инвазивни фармаколошки или хируршки интервенции, пробајте природно и безболно да го решите проблемот со позитивните промени во секојдневието.Некогаш и да е потребна таква интервенција, сепак, проследите ја со позитивните промени во животот.


Промена на животни навики
Вратете го биоритамот во нормала.Потрудете се навреме да си легнувате и наутро да му се радувате на утринското сонце.Сонот помеѓу 22.00часот и 2.00 часот ве полни со мелетонин–хормон кој, за жал, сèпомалку го имаме поради нарушениот ред на легнување.Секојдневниот недостиг на овој хормон подразбира и дисбаланс на другите хормони, како и намалено ниво на серотонин.Со самото тоа се крати времетраењето на плодните денови (лутеалната фаза), па можноста за забременување опаѓа.
Да не заборавиме дека на телото му треба секојдневно движење, секојдневен одмор со слушање убава музика, читање добра книга и секаква друга релаксирачка активност која ќе продуцира убави хормони на среќа, а со тоа се балансираат сите хормони ден за ден.


Како да се храниме?

За да го доведеме телото во добар хормонален баланс, да се воспостави редовен менструален циклус и нормални крвавења, измените во начинот на исхрана се задолжителни.

Многу е важно, во прв ред, да се исклучат од исхраната високо процесуирани храни како брза храна, пици, хамбургери, пржена храна, прости шеќери во вид на кекси, чоколади, сладоледи, густи и газирани сокови, леб  и печива од бело брашно, маргарин итн. Се подразбира дека секојдневното консумирање алкохол треба да се исклучи. 3-4 пати во неделата може да се пие добро вино со ручекот или со вечерата. За цигарите е повеќе од јасно дека треба да се збогуваме со нив. Омиленото кафе да се намали до една шољичка на ден и, ако се засладува, тоа да биде само со мед или стевиа, без млеко. Да не се пијат никакви билни чаеви, може само плодови чаеви и чај од коприва. Да не се земаат лекарства како антидепресиви, аналгетици и други без консултација со лекар.
Секој ден да се консумира најмалку 1,5 л вода без оглед на временските прилики и на ангажираноста. Водата е најголемиот детоксикатор на телото.

Покрај водата, добро е да се пијат свежо цедени сокови, свежо блендирани сокови, бидејќи со нивно пиење ќе го зголемите количеството на консумирано свежо овошје и свеж зеленчук. Хидрирајте го телото и набргу ќе ја почувствувате таа нова енергија на вашето тело. Секој ден ЗАДОЛЖИТЕЛНО да се консумира свежо овошје и свеж зеленчук. Со тоа го алкализираме телото, а истовремено го снабдуваме со ензими кои значат живот за нашите клетки. Она што е неопходно за клетката, се наоѓа во трите фактори – вода, свежо овошје и свеж зеленчук.

Јадете здрави протеини од растително потекло (мешунки, јатки, семки, безглутенски житарки). Јатките (ореви, лешници, бадеми итн.) и семињата (тиква, лен, сончоглед, интегрален сусам, чиа семе итн.) се одлични извори и на есенцијални маснотии кои се од огромна важност за плодност кај жените, но и кај мажите. Здрави протеини земаме и преку јадење риба, јајца, понекогаш ако сакате и природно месо здраво приготвено. Не јадете чадена риба, чадено месо и слично.Од млечни производи, сурутката е број еден, но може умерено да се користи и кисело млеко со нормална масленост и пробиотици.Сите обезмастени кисели млека и јогурти се неприродни.Одбегнувајте сирење и кашкавал во секојдневието (знам дека ни се слабост).Тие навистина многу го закиселуваат телото.

Во моите програми за природна и здрава исхрана воведувам и одредени додатоци (суплементи) во секојдневието кои дополнително ќе го стимулираат телото да дојде во добра плодна кондиција.
Наутро, да се консумира една до две супени лажици ленено масло или, зимно време, рибино масло (омега 3). Да се пијат секое утро живи јајца од препелица (3-5), може и како овошен шејк.
Во текот на денот, да се консумира напивка од какао со додавање на една мала лажичка корен во прав – МАКА (фантастичен стимулатор на сексуалните хормони и кај двата пола).
Во текот на денот, да се консумира и напивка од спирулина со цеден сок (содржи многу нутритиенти меѓу кои и јод – кој е од голема важност за работата на тироидната жлезда, а со тоа и стимулатор на сексуалните хормони.
Во текот на денот, да се пие и напивка од органска зелена пченица со цеден сок – јас ја нарекувам оваа напивка орална инфузија – зголемувач на имунитетот.

Може дополнително да се пие и фолна киселина, аминокиселина Л-аргинин, Ц витамин. Морам да нагласам дека одредена здрава храна, во моментите кога сакаме да го подготвиме телото за бременост, треба да ја одбегнеме. Тоа е храна која го намалува нивото на естрогените. За жал, во оваа храна припаѓа зелката, брокулата, карфиолот, кељот, прокељот и друга зелкаста храна. Храната да не се чува во пластична амбалажа бидејќи содржи ксеноестрогени и други отрови. Да се одбегнува пиење вода од пластични шишиња.

 
Почитувајте ги дадените совети и полека,но сигурно вашето тело ќе биде подготвено за нов живот

 
Медицинскитепрепарати илекови кои ги употребуваме превентивно или како терапија кога лекуваме некое заболување,може да се најдат во повеќе облици и форми. Од нивниот облик ќе зависи и начинот на нивната апликација и употреба. Само со правилна употреба се постигнува добар ефект и сите несакани реакции кои може да се појават се сведени на минимум. Затоа,потребно е да се прошири знаењето за правилна употреба на лековите.
 
Лековите употребени на погрешен начин можеда бидат потенцијално опасни.
Затоа,секогаш е важно да се придржуватена советите добиени од вашиот лекар или фармацевт.
 
Совети за правилна употреба на лековите во зависност од нивните форми и облици

 Течни лековити форми
Кај дечињата и кај одредени возрасни категории, поедноставна примена на лековите е во облик на течност. Тоа се препаратикои имаат побрзо дејство, но истовремено по отворањето имаат пократок рок на траење.
Дозирањето може да биде во капки или во милилитри.Во своето оригинално пакување секогаш содржат дозатор (чашка, лажичка, капалка).
 
  • 1 голема (супена) лажица содржи 15мл, а мала (чајна) лажица 5мл
  • 1 мл воден раствор содржи 20капки
  • чаша вода сеподразбира околу 150мл
 
Лекот НИКОГАШ не се пие од шишенцето!
 
Сирупиантибиотски, витамински, за намалување на болки или телесна температура.Некои сирупи содржат шеќер во својата формулација, па треба да севнимава на нивната примена кај дијабетичари.
Антибиотицитесенестабилни препарати воводен раствор, затоа се произведуваат во облик на гранулат кој вашиот аптекар ќе го подготвиведнаш пред издавање на лекот. Многу е важно лек подготвенна ваков начин добро да се промеша пред секоја употреба.

Капки  може да бидат бистар воден раствор или суспензија која треба добро да се протресе пред да се употреби, а наменети се залокално лекување на очи, уво или нос.
 
  • Капки за окопред апликација рацете треба да бидат чисти. Главата ја поставувате благо наназад. Со лесно движење го повлекувате долниот капак и гледате нагоре. Шишенцето со капалката годржите во другата рака и полека приближувате до окото. Ставате пропишан број на капки. Не допирајте ја капалката до очниот капак. Ако користите и капки и маст во окото, најпрво ставете од капките,почекајте и по пауза од 5 минути аплицирајте ја маста. 
  • Капки за уво  пред апликацијата загрејте го шишенцето со дланките. Проматете ако е суспензија. Наведнете ја главата во положба така што увото во кое капете да биде нагоре. Повлечете го благо увото и капнете го потребниот број капки. Главата држете ја најмалку 2-3 минути во таа положба. 
  • Капки за нос – правилен начин на употреба е капнување 1-2 капки во секоја ноздра. Главата ја навалувате благо наназад. Апликацијата на растворот се врши секогаш на испразнет нос. Ако е неоппходна подолготрајна примена на капките за нос, вкучете и физиолошки раствор или раствор на морска сол за влажнење на слузницата.
 
Ампулии инфузиски растворибистри раствори кои служат за интравенозна или интрамускулнаапликација исклучиво во болнички услови.
 
Цврсти медицински препарати
  • Таблети –се голтаат цели, со полна чаша вода. Во зависност од видот на лекот,се примаат пред, по или за време на јадење.
  • Таблети за џвакање  треба да се изџвакаат потполно,а потоа да се испие полна чаша вода.
  • Лингвалети тоа се мали таблетки кои се топат под јазик, за на тој начин да се постигне најбрз и најдобар ефект.
  • Ориблети –бавносе топат во устата.
  • Дражеи –тоа се таблети кои се обложени со цел да се маскира горчливиот вкус на лекот. Се пијат одеднаш со полна чаша вода.
  • Капсули –се голтаатисклучиво цели со полна чаша вода.
  • Шумливи таблети (ефервети) –се раствораат во вода и се пијат одеднаш.
 
Фармацевстки облици за апликација во телесни шуплини
 
  • Супозитории  –тоа се полуцврсти препарати за ректална употреба. Вообичаено тоа се лекови кои делуваат локално (пр.лекувањена хемороиди)но и за системски заболувања кога другите облици не се апликативни.
  • Ректална маст– се нанесува со апликатор.
  • Вагитории– се употребуваат кај жени, најдобро навечер во легната положба. Рацете треба секогаш да  бидат чисти. Ја вадите вагиналетата од пакувањето и потоа со средниот прст ја потиснувате што подлабоко во вагината и лежите најмалку 30минути.
  • Вагинална маст– се нанесува со апликатор.
 
Препарати за дермална употреба
Тоа се препарати кои делуваат локално, се нанесуваат на чистаисува кожаво тенок слој.
Дали обликот што се нанесува на кожата ќе биде маст, крема или лосион,ќе зависи од природата на лекот и од состојбата на кожата.
  • Мастинајчесто се применуваат кај хронични заболувања на кожата.
  • Кремиова се препарати кои во својот состав содржат вода, полесно се аплицираат и полесно се чистат од кожата.
  • Пастипотешко се нанесуваат на кожата, затоа што во својот состав имаа големоколичествопрашкаста супстанција и погодни се за сушење на кожата.
  На кожата се нанесуваат и препарати во облик на лосиони, суспензии, течни пудри, спрејови и прашоци.

Суспензиите секогаш проматете гипред употреба.
Спрејот за кожа прскајте го на 10-15см оддалеченост од болното место.
 
Трансдермални фластери
Фластерот се лепи на чиста и сува кожа. Се отстранува заштитната фолија и се лепи фластерот,недопирајќи ја лепливата површина. Притиснете и држете 30 секунди. Со фластерот можете слободно да се бањате и да се туширате. Фластерот останува на кожата залепен онолку долго колку што ви препорачал лекар.
 
Совет за правилна употреба на инхалатори
Некои видовиинхалатори потребно е да се проматат пред употреба. Се отстранува капакот од пумпицата. Пред примена на лекот,длабоко вдишете и издишете. Врвот на боцата внесето го во отворена уста и прифатете го со усната (не со јазик или со заби). Притиснете го механизмот кој го испушта лекот и постепено вдишете. Задржете го здивот минимум 10 секунди. Доколку е потребно да внесете две дози,постапката повторете ја по 1 минута.


Магистрални лекови
Овие препарати се подготвуваатво аптека врзоснована лекарски рецепт. Се пакува во соодветнаамбалажа и со соодветна налепница (сигнатура) во бела боја ако е за перопрална примена, односно црвена боја ако еза надворешна употреба.
 
Галенски лекови
Тоа се лекови произведени во галенски лаборатории во мали серии, по проверена рецептура.
 
  
 
 
 

Долго време се крчкаше идејата за интервју со Сашко Коцев. Самата помисла за средба лице в лице со големиот актер, ни беше предизвик, но и мотив повеќе. Искрено, со оглед на неговите ангажмани, бевме по малку и резервирани дека разговорот и прашањата што сакаме да му ги поставиме ќе се најдат на нашите страници. Сепак, големиот актер без многу размислување нè удостои со средба и со широко срце ја прифати понудата за еден „аптекарски“ разговор.


Ваш аптекар: Голема чест и задоволство е да се направи еден ваков разговор. Голема благодарност и почит што и покрај многубројните ангажмани без многу размислување решивте да одвоите дел од Вашето драгоцено време и го посветивте на нашиот магазин и на нашите читатели. Искрено се надеваме дека ќе откриеме нешто ново или помалку познато за Вас.


Сашко Коцев: Исто така и мене ми е драго што ќе го оствариме овој разговор и нема да жалам за потрошеното време, исто како што фармацевтите и аптекарите не го штедат времето кога ќе дојдам кај нив на шалтер. Во последно време, тие се претворени во лекари и мора да ги ислушаат сите прашања од видот: МЕ БОЛИ ОВДЕ, МИ ИЗЛЕЗЕ ВАКВО... ШТО ДА ПИЈАМ? Прават прегледи на шалтерите, но не се жалат. Мој поздрав до сите. 

Ваш аптекар: Несомнена е вашата популарност на македонската актерска и јавна сцена. Сашко Коцев е бренд и институција сам по себе. Актерството, глумата, театарот и филмското платно се Вашиот живот, Вашиот идентитет. 

Сепак, дали Сашко Коцев би бил она што е денес ако не беше актер? Дали подеднакво ќе беше успешен во некоја друга сфера? Во бел мантил, да речеме, зад пулт во некоја аптека, ординација, хируршка сала? Обично, како деца сакавме да бидеме пилоти, лекари, да бидеме како тато. Што посакувал да биде Сашко? Дали бил роден актер? 

 

Сашко Коцев: Сигурно дека сум размислувал и за други теми. Еве, сега се присетувам дека многу ме привлекуваше оној дел од биологија каде се запознававме со анатомијата. Но, сепак, не бев некој претендент за лекар. Потоа, бев заљубен во атласот, точно знам која земја каде беше поставена со својот главен град, со планините, реките... Ама, сепак, не се одлучив за географија. Така, низ образованието се заразував по малку од сè, но веројатно одамна тлеела љубовта и желбата за театарот, а сето ова познавање на многу од работите е составен дел од еден актер. Кога дојде првата шанса за сцена, ја зграпчив уште на 13 години и веќе немаше лек за таа инфекција наречена театар. 

 

Ваш аптекар: Со оглед на темпото на живеење, сериозноста на професијата и одговорноста која ја носи, како Сашко успева да се организира и избалансира во однос на обврските кон домот, семејството, едношалтерскиот систем? 

 

Сашко Коцев: Мислам дека понекогаш го побивам законот на физиката и успевам да сум на неколку места во исто време. Некогаш навечер кога ќе направам распоред за утрешниот ден ме фаќа страв како ќе стигнам на состанок, проба, состанок, студио, снимање, дома, состанок, претстава, стенд-ап во само 14 работни часа. Верувајте, со организација и со сакање на својата работа е возможно, дури никаде не сум задоцнил досега, макар и на краток небитен кафе-состанок. Може да ме завлечкаат само на шалтер, ама таму ме препознаваат, па ме пропуштаат преку ред. Инаку, не барам никогаш такво нешто од нив, зашто знам како е да стојам во редица, а некој да дојде и да заврши за 1 минута. 

 

Вашаптекар: Секојдневно сме преокупирани со некакви форми на стрес. Што е за Вас дефиниција за стрес?


Сашко Коцев: Стрес? Веројатно неможноста, немоќта човек да се справи со проблемот. Или бурно реагирање на новонастанатите ситуации, без разлика дали е работа или семејство. Дури и неможноста да се стигне навреме, доцниш, почнува да се реагира панично и нервозно, бурно. Веројатно во организмот се прават различни хемиски реакции кои потоа почнуваат да нè трујат однатре, па веројатно затоа многу болести ги поврзуваат со стресот. Сепак, вие сте постручни во ова, јас лаички си разговарам. Инаку, има само 2 чекори доколку се јави проблем. Првиот е да пробаш да најдеш решение. А вториот е дека не смееш НИКАКО да се нервираш, зашто тоа не ти го решава проблемот. Само си нервозен, а проблемот пак си е тука. Еве, на пример, ако доцниш, не смееш да се нервираш, зашто ти секако ќе стигнеш подоцна. Решение е само да тргнеш порано. 

 

Ваш аптекар: Колку и дали ги слушате препораките и советите на аптекарите со оглед дека дома сте „под надзор“ на лекар? Колку Сашко е сам свој лекар и дали има некоја „бабина рецептура“ за многу болести? 
 

Сашко Коцев: Јас си имам матичен, домашен лекар, тука сум обезбеден. Но, секогаш ме прекорува дека ништо не ја слушам од нејзините лекарски препораки, туку си измислувам некои свои нови методи и се чуди од каде ми доаѓаат тие идеи. Имам некоја своја логика за некои медицински и фармацевтски решенија, но не би знаел да објаснам од каде. Не се базираат на баба Рада чаевите, едноставно, се трудам со што помалку лекови да поминат работите. 

 

Ваш аптекар: Колку, според Вас, храната е важен елемент кој придонесува да бидеме она што сме? Не само во смисла на витко тело и идеална линија. Дали сметате дека храната е еден од главните чинители за добро телесно и духовно здравје? 

 

Сашко Коцев: Секако дека е и сум голем поборник за тоа да биде што помасовно прифатено и освестено кај сите. Нормално е на едно цвеќе ако му дотураш тоа што му треба, земја, вода и сонце во нормални количини, дека ќе процвета. Ако му дотураш многу ќе се уништи. Така е и со човековото тело. Храната е многу полесно достапна од порано, поевтина и во поголеми количини. Така, ние премногу ставаме во себе и некаде внатре се случува претовар и почнуваат проблемите. 

 

Ваш аптекар: Сведоци сме на инвазија на разни програми и трендови на исхрана што некој од нив имаат дури тенденција на заразно ширење. Се оди дотаму што веќе покрај многуте поделби по разни основи имаме поделби на луѓето и по основа на видовите или формите на исхрана. Па, така, имаме вегетаријанци, вегани, месојадци, „хронаши“ итн. Дали Сашко припаѓа на некаква „секта“ и преферира некаков посебен режим на исхрана? 

 

Сашко Коцев: Мојата исхрана се базира на месо и салати. Не јадам леб, хамбургер, бурек, симит погача, а ниту тоа што го јадам не е во големи количини (ха-ха). Мислам, се гледа по мене. Иако и тоа што некои работи ги избегнувам, не е фанатично. Секако дека знам да седнам и на бургер и на бурек.
Сето останато за мене е измачување и стресирање на организмот. Посебно кога јадеш сè, па одеднаш стануваш веган или поминуваш на некоја строго пропишана диета. 

 

Вашаптекар: Дали се готви по дома и кој е главниот готвач? Дали имате омилено јадење од кое не би се откажале? 

 

Сашко Коцев: Готвењето по дома повеќе е за оној социјален момент, да се собереме, да се видиме, да седнеме на ручек. Имам 2-3 омилени рецепти, а посебно сум познат како скара-мајстор и тоа веројатно најтенкиот скара-мајстор. Се готви и од двете страни, ама, сепак, тоа е ретко. Уживам да готвам за да дојде друштво, да има џагор и еуфорија во спремањето. Кога ќе се зготви, не паметам да сум седнал и да се прејадам. 

 

Ваш аптекар: Дали би сакале да споделите една Ваша рецепта со нашите читатели?


Сашко Коцев: Во тава без масло, сè што имаш од зеленчук, плус јаболко и сува слива. Лут пипер и малку соја сос и пилешко или свинско ситно сечкано. Зачини по избор, босилек, рузмарин, лук, сол. Не се готви долго, а еве сега правев на другариве, се зачудија дека јас сум го направил. Некаква кинеско-македонска варијанта. 

 

Ваш аптекар: Несомнено, актерството и часовите поминати на сцена бараат добра кондиција. Колку Сашко има време за дополнителен тренинг и спортски активности? Дали и колку спортот е дел од Вашиот живот? 


Сашко Коцев: Секој ден се острам дека ќе одам на пливање, фудбал, вежбалница, џогинг... И, еве, не сум отишол уште. Ми останува само вежбањето пред проба 20 мин., пред претстава 15 мин. Ги размрдувам сите мускули и зглобови, крвта ми проциркулирува низ мозокот, се додава малку тонус на мускулите, пулсот е качен и сум подготвен за на сцена. Не трошам многу калории со тоа, зашто потоа ми требаат за претставата. На крајот, само се додава громогласниот аплауз и тоа е денот. 

 

Ваш аптекар: Еве едно „постручно“ прашање, секако, без никаква тенденција за навреда кон сценаристите, режисерите, уредниците. Се има впечаток дека понекогаш на сцена креирате сопствено инстант сценарио надвор од утврденото. Колку има вистина во ова? Колку е често и како на тоа реагираат сценаристите? 

 

Сашко Коцев: Тоа се случува само кога имам стенд-ап перформанс. А и тогаш е многу мал процент. Инаку, на претстава и на филм е невозможно. А за рекациите да. Кога ќе избегаме од сценариото, имаме реакции од режисерот. Кај него негативни, но од публика позитвни. Па, така, секогаш се трудиме да бидеме некаде помеѓу (ха-ха-ха). 

 

Ваш аптекар: Кога би можеле да се вратите во времето назад, за што би го искористиле? Дали би смениле нешто? 

 

Сашко Коцев: Во однос на работата да, а во однос на приватниот живот не. Освен што би трошел повеќе време со семејството, сопруга, мајка, татко, сестра, внуци... Иако, секој напредок во работата бара жртвување на повеќе време, па тогаш е неизбежно да одземеш од приватното време. 


Ваш аптекар: За крај, едно прашање на кумановски. Сведоци смо на много нови практике кои на људи им га мењав живот. Една од њима гласи: Цел месец ела по 2 банане свак д’н и десило ву се чудо! Има ли Сашко некој магичан рецепт како да си га подобримо живот? 

 

Сашко Коцев: Па, гледајте ги онија „ВИДЕО ШТО ЌЕ ВИ ГО ПРОМЕНИ ЖИВОТОТ“, што искачав свак д’н на фејзбук. ЕВЕ ЈА свак д'н ги гледам и топ ми е, много ми е боље, еве пуцам од здравје и много сам задовољан (ха-ха-ха-ха-ха-ха). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


   

 
 

ЈАБОЛКО

„Ден поминат без барем едно јаболко, е изгубен ден“ 


Црвено, жолто или зеленo –подеднакво вкусно и хранливо. Излезено од рајот и најмалку е грев да се јаде. Несомнено, едно од најздравите и најчесто консумирани плодови од природата.


Јаболката се лесно достапни и присутни во текот на целата година во свежа форма. Нашето поднебје е идеална почва и расадник на вкусни и здрави облици на јаболка. Лесно може да се чува во соодветни складови, па свежо може да се најде преку цела година по секогаш  достапни цени.
Постојат околу 10 000 видови јаболка кои се разликуваат по вкус, по слаткост или по киселост, по коегзистенција и по сочност. Најпознати видови кај нас се црвен делишес, златен делишес, јонатан, греми смит и др.

Јаболкото, освен како свежо, се употребува и за подготвување разни слатки, филови за пити, компот од јаболко, пире од јаболко, сокови и сл.


Најголем дел од вредните компоненти се содржани во кората. Поради ова, се препорачува јаболкото да не се лупи туку да се јаде цело, секако, претходно добро измиено.

Јаболкото се разградува во желудникот за 15-20 минути. Ако се јаде со друга храна, може да се задржи и до неколку часа, па затоа се препорачува да се јаде половина час пред главниот оброк или неколку часа по оброкот.
Јаболковиот сок, приготвен од свежо јаболко, не треба да стои повеќе од половина час, па поради тоа потребно е веднаш да се испие. Со печењето на јаболкото се губи големо количество на витамин Ц.


Состојки корисни за организмот:

Јаболкото содржи многу вода (дури 85% од целото јаболко е вода) и многу малку калории. Покрај ова, богато е со:
·                растителни влакна
·                железо
·                калциум, калиум, натриум, магнезиум
·                витамнини А, Ц, Е
·                олиго елементи
·                шеќер (фруктоза, глукоза)


 
Здравствена корист

За вита линија

Јаболкото нема голема калорична и енергетска вредност и, поради ова, многу често се наоѓа во менито на разни програми и диети за одржување на витата линија. Заради високата содржина на вода и растителни влакна, дава чувство на ситост. За оваа цел, доволно е да се изеде по едно јаболко пред оброк.

Одлично за дигестивниот систем
Поради растителните влакна кои ги содржи, јаболкото ја подобрува и работата на дигестивниот систем. Јаболкото е одлично против дијареја и запек.

За подобар имунитет
Јаболкото го подобрува и ја стимулира работата на имунолошкиот систем. Богато е со витамин Ц и антиоксиданти кои се справуваат со слободните радикали во телото, а со тоа го штити организмот од разни болести.

Добро за срцето и за кардиоваскуларниот систем
Поради содржината на пектин и миксот на полифеноли (кои ги има во најголем процент во лушпата), јаболкото е добро и за кардиоваскуларниот систем. Го намалува нивото на лошиот холестерол, исто така го намалува ризикот од запушени вени и висок крвен притисок. Помага во превенција на срцеви заболувања и артериосклероза.

Превенција од кариес
Со самото каснување и џвакање на јаболкото, се стимулира лачењето на пектинот во усната празнина и со тоа се намалува ризикот од создавање кариес. Калциумот само го зголемува позитивниот ефект на јаболкото за забите.
Големи се здравствените придобивки од редовната консумација на јаболкото, особено во свежа форма. Меѓу другото, јаболкото помага и во регулирање на шеќерот во крвта, овозможува полесно дишење, помага при детоксикација на црниот дроб, го намалува ризикот од појава на катаракта.

Јаболков оцет
Кога зборуваме за јаболкото, не можеме а да не го споменеме и јаболковиот оцет, богат со калиум, кој се добива со вриење на јаболкото или со превирање на јаболковиот сок.
Јаболковиот оцет се употребува во диетите, а, исто така, се користи и во традиционалната медицина и тоа за:

-                 разни инфекции
-                 болки во грлото
-                 проширени вени
-                 проблеми со варењето
-                 прекумерна телесна тежина
-                 имуниот систем
-                 работата на бубрезите
-                 проблеми со жолчното ќесе

Невенот е карактеристична медитеранска билка со изразени златножолти или портокалови цветови. Цвета од пролет до есен,а во приморските региони ипреку цела година. Расте по ливади и диви места, а поради специфичниот мирис често се култивира и во градините


 

Лековити својства

Невенот е една од најупотребуваните билки, како во фитотерапијата, така и во народната медицина.
Благодарение на неговиот сложен хемиски состав (тритерпенски сапонини, тритерпенски алкохоли, флавоноиди, кумарини, каротенoиди итн.),невенот се користи за превенција и за лекување на широк спектар на болести.Примарно, во тераписки цели се користат цветовите од невен кои одамна се познати како лековити.

Третман на кожа

Поради своето антивоспалителнои антисептично дејство,невенот надворешно се користи за третман на полесни воспаленија на кожа, исеченици, повреди, рани, изгореници, осипиод пелени кај бебиња, модринки и рани кои тешко заздравуваат.
Има изразено антиоксидантско дејство, па се користи во кремови против стареење и лосиони за сува, чувствителна и оштетена кожа. Ги штити клетките од стареење и деградација.
За невенот, со право може да се каже дека е мевлем за кожата бидејќи речиси и да нема кожно заболување каде што не наоѓа своја примена. Во разни форми се употребува кај: брадавици, егземи, псоријаза, чиреви, себореја, херпес зостер, фистули, маститис, рани што гнојат или тешко зараснуваат.
Поради содржината на каротеноидите, невенот е идеален за употреба во летниот период бидејќи ја штити кожата од изгореници и алергии од сонце, а штити и од појава на некоивидови рак на кожа.

Хемороиди, проблеми со системот за варење, третман на чиреви

Невенот е ефикасен и во третманот на хемороиди и тоа се должи на аналгетското, антисептично и против воспалително дејство.
Традиционалната употреба предвидува орална употреба на невенот за намалување на тегобите предизвикани од лошо варење, желудочни и дуоденални чиреви, тегоби со жолчката. Воедно, ги смирува грчевите на цревата, желудникот, мазните мускули, го олеснува лачењето на жолчката. Поволно делува на функцијата на црниот дроб и со своето дејство е благо пријатен за слузокожата на овие органи.
Тој е познат детоксикатор и се користи во разни комбинации со други чаеви за прочистување на крвта.

Го урамнотежува менструалниот циклус

Невенот е добар природен антиспазмолитик. Неговата употреба ги олеснува симптомите на болните менструации и помага во урамнотежување на месечниот циклус. Пиењето чај од невен може да помогне во отстранување на грчевите во ПМС и болните грчеви при менструација.

Антигабично дејство

Невенот се покажал како ефикасно средство против габички, посебно кандида и атлетско стапало.

Го подобрува оралното здравје

Цветот од невен е одобрен за употреба за лекување на рани што зараснуваат бавно, за плакнење на устатаи грлото, како и затретман на афти.
Сè почеста примена последните години наоѓа во пастите за заби и средствата за промивање на уста поради неговото антибактериско и антимикробно дејство. Воедно,помага и во намалување на воспалението на непцата, гингивитис, забен камен итн.

Антиканцер активност

Поновите испитувања покажуваат и определен капацитет за антиканцер активност која се должи на присуството на ликопен во неговиот состав.

Мерки за претпазливост!

Бремените жени не треба да користат препарати од невен за орална употреба. Безбеден е за надворешна употреба и посебно значаен по породувањето каде што во форма на маст или крем може да се користи за побрзо заздравување на раните од процесот на породување, како и за суви, испукани брадавици при доење.
 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.