Витаминот Ц, познат и како аскорбинска киселина, е еден од најценетите и најчесто употребувани витамини. Можеби првата асоцијација поврзана со овој витамин е неговото познато дејство при настинка и грип, но неговата важност и опсегот на употреба се далеку поголеми. Неговите дејства се многукратни и има многу важна улога во многу процеси и функции во организмот.

 

Витаминот Ц е растворлив во вода и е најмоќниот антиоксидант од оваа категорија на витамини. Витаминот Ц е првиот витамин кој е произведен во синтетска форма, а за првпат бил изолиран  во 1928 година. Организмот не е во состојба сам да произведе витамин Ц, па затоа од голема важност е негово секојдневно внесување преку храната. 

 

Придобивки од витамин Ц

Витаминот Ц помага да се поправат и да се регенерираат ткивата, да се заштити организмот од срцеви заболувања, помага при апсорпција на железо, спречува појава на скорбут, ги намалува вкупниот холестерол и триглицеридите. Истражувањата покажуваат дека витаминот Ц, како многу значаен антиоксидант, може да помогне во заштитата од различни видови рак и во борбата против слободните радикали. Витаминот Ц го зајакнува имунолошкиот систем, со тоа нè прави поотпорни во борбата со вирусите и настинките. 

 

Најважни функции на витаминот Ц:

 

  • го зајакнува имунолошкиот систем
  • го чува здравјето на срцето и на крвните садови
  • помага во заздравување рани
  • го чисти организмот
  • го одржува здравјето на коските и на забите
  • ублажува стрес
  • добар е во борба против инфекции
  • ја потпомага ресорпцијата на железо
  • добар е за очите и видот
  • ја регулира работата на хормоните

 

Извори на витамин Ц

Многу видови овошје и зеленчук, се богати со витамин Ц. Витаминот Ц може да се најде во природна форма и во многу билки и зелјести растенија. Како позначајни извори на витаминот Ц се:



 

Начинот на подготовка на храната или начинот на чување на подолг временски период може го намали количеството на витамин Ц. Витаминот Ц не е многу издржлив ниту на висока, ниту на ниска температура. Овошните плодови и зеленчуците готвени 10-20 минути губат половина од витаминот Ц којшто го содржат. Готвењето на пареа може да ги намали загубите на витамин Ц во храната. Изложеноста на светлина може да ја намали содржината на витамин Ц, затоа кога купувате сокови секогаш избирајте картонска амбалажа, а не стаклени или пластични шишиња. 

 

Колку витамин Ц ми е потребно?



Дневните потреби за витамин Ц варираат и се различни, за различни возрасни категории и при различни состојби и животни стилови и навики. Па, така:

  •     мажи – 90 мг дневно
  •     жени – 75 мг дневно
  •     бремени жени – 85 мг дневно 
  •     жени кои дојат – 120 мг дневно
  •     пушачите може да имаат корист од повисоки дози – 250 мг витамин Ц секој ден
  •     доенчиња 0-6 месеци – 40 мг дневно
  •     доенчиња 7-12 месеци – 50 мг дневно
  •     за тинејџери и деца: 
  •     мали деца 1-3 години – 15 мг дневно
  •     деца 4-8 години – 25 мг дневно
  •     деца 9-13 години – 45 мг дневно
  •     машки тинејџери 14-18 години – 75 мг дневно
  •     женски тинејџери 14-18 години – 65 мг дневно

 

Витаминот Ц не се задржува во нашето тело, така што секојдневно треба да биде присутен во вашата исхрана.

 

Кога се потребни поголеми количества витамин Ц:

Ако сте пушач. Докажано е дека секоја испушена цигара води до загуба на 10-30 мг витамин Ц.

Ако редовно консумирате алкохол. Честото консумирање алкохол води до загуба, како на витамин Ц, така и на многу други витамини.

Ако сте под емоционален стрес.

При активно спортување. Ако се занимавате со бодибилдинг, фитнес, бокс, лесна атлетика или со друг спорт во кој се вложува голем напор, на вашето тело му е потребно дополнително количество витамин Ц.

Ако се храните со препечена или со многу варена храна. Витаминот Ц губи од својата вредност кога е изложен на висока температура.

Во текот на бременоста. Во текот на бременоста, потребно е да се внесуваат повеќе витамини, отколку во другите периоди од животот на жената. Витаминот Ц не е исклучок.

 

Симптоми кои се појавуваат при недостиг на витамин Ц
Симптомите на недостаток вклучуваат замор, слаб имунитет и склоност кон настинки и вируси, крвавење на непцата , болки во нозете и во зглобовите, мускулна слабост, појава на дамки по кожата, анемија. 

Продолжениот недостаток може да предизвика скорбут – ретка, но потенцијално тешка болест.


Премногу витамин Ц

Кога е внесен во нашиот организам од извори на храна или од додатоци во препорачаните дози, витаминот Ц обично се смета за безбеден. Несакани ефекти ретко се појавуваат, но доколку се појават, вклучуваат диареја, гадење, абдоминални грчеви, надуеност и други гастроинтестинални симптоми. 

 

За повеќето здрави лица, потребни се околу 200-250 мг витамин Ц на ден, а секој вишок се губи преку урина. За време на болест, заздравување од повреда или во услови на зголемен оксидативен стрес (вклучувајќи и пушење), ни се потребни поголеми количества. Високи дози на витамин Ц (поголеми од 2.000 мг/ден) може да придонесат за формирање на бубрежни камења, како и да предизвикаат тешка дијареја, гадење и гастритис.

 
 

 

Семејство составено од осум витамини раствориливи во вода со многу важна биолошка улога во нашиот организам. Иако најчесто се препознаваат како група на витамини и често
работат заедно, секој  член од семејството  врши посебни и важни функции. Витамините од групата Б организмот не е во состојба да ги произведува, па е неопходно секојдневно да ги внесуваме преку храната. 

 

 

Б1-Тијамин


Тијаминот учествува во процесot на создавање на енергија во организмот, и има значајна улога во  функцијата на нервниот систем. Тиjаминот се наоѓа во широк спектар на храна. 

Најдобри извори за овој витамин се:

леќа, житарици ,црвено месо, квасец, ореви, семки од сончоглед, грашок, млеко, карфиол, спанаќ и мешунки.

При недостаток од овој витамин се јавува заболување бери-бери, а се јавува чувство на слабост, невролошки пореметувања, грчење на мускули, недостаток на апетит и др.

Б2-Рибофлавин


Значаен за одржување на добар вид, создавање на црвени крвни зрнца, зачувување на силен имунолошки систем и нормално функционирање на нервниот систем. 

Најдобри извори за овој витамин се: житарици, млеко, јајца, пивски квасец, лосос, говедско месо, спанаќ и брокула.

Ако на телото му недостига витамин Б2, често во аглите на усните можат да се видат испукувања во форма на рани. Исто така, можни се алергиски реакции и воспалителни промени на кожата.







Б3-Ниацин


Ја подобрува циркулацијата на крвта и го намалува нивото на лош холестерол. Исто така, помага и во одржувањето на здрава кожа, нервен и дигестивен систем.

Најдобри извори за овој витамин се:

говедско месо, живина и риба, леб од цели зрна пченица,пивски квасец, кикирики и леќа, печурки.

 

При недостаток на витамин Б3 (ниjацин) симптомите се мускулна слабост, замор, губење на апетит, дигестивни проблеми и воспаление на кожата. Хроничен недостаток може да предизвика болест пелагра.

 Б5-Пантотенска киселина


Значаен е за одржување на здрава кожа, влијае врз работата на нервниот систем и помага при состојби на стрес. 

 

Најдобри извори за овој витамин се:
 

месо (црн дроб, бубрег), жолчка од јајце, цели зрна пченица, авокадо, ореви, кикирики, леќа, соја, кафеав ориз, брокула и млеко.

Недостаток од овој витамин може да предизвика симптоми како: повраќање, нервоза, абдоминална болка, мускулни грчеви, инфекција на горните респираторни органи и друго.



Б6-Пиридоксин


Витаминот Б6 е инволвиран во повеќе од стотина клеточни реакции низ телото. Неопходен е за  нормална функција на нервниот и имунолошкиот систем, како и за  формирање на црвени крвни клетки. 

Најдобри извори за овој витамин се:

месо, живина, јајца, банана, риба, житни зрна, ореви и варен спанаќ.

 

Недостатокот на витамин Б6 може да предизвика: слабокрвност, воспаление на кожата и јазикот, грчеви во нозете, раздразливост и несоница.

 

Б7-Биотин


Неопходен  во одржувањето на здрава коса, кожа и нокти. Биотинот го поддржува метаболизмот на јаглехидрати, протеини и масти во телото. Помага за нормализирање на нивото на шеќер кај дијабетичарите.
Најдобри извори за овој витамин се:

пивски квасец, црн дроб, жолчка од јајце, печурки, бабани, кикирики, моркови.

 

Недостаток од витамин Б7 може да предизвика проблеми со кожата, пукање на нокти и губење на коса.

 

 Б9-Фолна киселина
Фолната киселина е најчесто позната по својата улога во здравјето и развојот на фетусот, бидејќи игра клучна улога во правилниот развој на нервниот систем на бебето. Овој важен процес на развој се јавува во првите недели од бременоста, така што соодветна доза на фолна киселина е особено важна за сите жени во бременоста. Помага при стрес и малаксаност. Учествува во создавањео на ДНК и црвените крвни клетки. 

Најдобри извори за овој витамин се:

Леб и житарици, темно зелен лиснат зеленчук, како што се аспарагус и спанаќ, пивски квасец, црн дроб,сок од портокал, цвекло и авокадо.

Недостаток од витаминот Б9 (фолна киселина) се јавува кај бремени жени и кај алкохоличари. Голем недостаток на фолна киселина во организмот може да доведе до мегалобластична анемија.

 


Б12-Кобаламин


Витаминот Б12 игра важна улога во производство на клеточна енергија. Учествува во синтеза на ДНК, црвените крвни клетки и нормална функција на нервниот систем. Го зголемува апетитот и помага во превенцијата од анемија.

Најдобри извори за овој витамин се:

пилешко, говедско месо, риба, млеко, млечни производи, морски подови и јајца.

Недостаток од овој витамин може да предизвика: замор, нередовна столица и запек, депресија, анксиозност, слабост, анемија, астма, заборавеност итн.





 

Секој од витамините од групата Б има своја уникатна улога во организмот. Тие во телото дејствуваат заедно, како комплекс, и многу од нив се застапени во иста храна. 

 

Внес на поголеми дози витамини Б помагаат во лекувањето на полесни форми на депресија, анксиозност, раздразливост и слабо паметење.
Поголеми дози од препорачаните се користат за успешно лекување на шизофренија и други психички растројства. 

 

Вагиналните инфекции се многу чест и непријатен здравствен проблем со кој барем еднаш во животот се соочуваат  дури 75% од жените. Најчесто станува збор за габична инфекција, и тоа, во повеќе од 90% од случаите, како причинител се појавува Candida albicans. Покрај ова, инфекцијата може да биде предизвикана од бактерии, вируси, паразити и од други патогени организми. 

 

Зошто се појавува?

Физиолошки, голем број микроорганизми на чело со Lactobacillus ја сочинуваат нормалната вагинална микрофлора. Лактобацилите се „добри бактерии“ кои, фигуративно, се домаќини на вагината. Тие ја одржуваат киселата средина и ги контролираат „натрапниците“ кои во нормален број не предизвикуваат никаков вагинален дисбаланс. Вака е сè до моментот кога овие микроорганизми ќе започнат брзо да се размножуваат, го окупираат поросторот на добрите микроорганизми, со што стануваат потенцијално штетни и опасни. 

 

Што е нормално? Што не се симптоми?

Вагината на жената нормално има исцедок кој е безбоен или беликав.  Нема мирис, ниту предизвикува чешање. Тоа може да варира во текот на менструалниот циклус. Понекогаш може да има мало количество исцедок и да е воденест, а во текот на месецот може да биде погуст и бел, и сето тоа е нормално. 

Кога исцедокот ќе има забележлив мирис, кога пече или чеша, тогаш, веројатно, се работи за некакво воспаление или инфекција. Може да почувствувате иритација во секое време од денот, но најчесто е поизразена навечер. 

 

Симптоми

Најчести знаци дека нешто не е во ред и дека можеби станува збор за вагинална инфекција е при појава на:

  • Густ, беликав вагинален исцедок;
  • Чешање на вагината;
  • Печење на вагината;
  • Печење при уринирање;
  • Болка при сексуален однос.

Што придонесува кон развој на вагиналните инфекции?

Секогаш кога во вагината ќе се намали концентрацијата на корисни бактерии под одредена граница и кога ќе се покачи pH вредноста, штетните микроорганизми почнуваат да се размножуваат. Ова може да се случи поради многу, различни фактори:

 

  • незаштитени сексуални односи;
  • лоша  или несоодветна лична хигиена (употреба на агресивни сапуни и средства за туширање кои може да го нарушат вагиналниот pH баланс);
  • употреба  на некои лекови (особено антибиотици, имуностимулатори, кортикостероиди);
  • користење заеднички крпи;
  • посета на лошо одржувани базени и сауни;
  • хормонски промени (бременост, менопауза, контрацепција);
  • пушење – никотинот ја компромитира природната вагинална флора и индиректно учествува во низа други фактори за појава на бактериска вагиноза;
  • користење тесна и синтетска долна облека – вештачките ткаенини не дозволуваат кожата да дише, така потта се задржува и создава поволни услови за развој на габични вагинални инфекции;
  • Стресхроничниот стрес ги покачува нивоата на кортизолот во крвта, со што се намалува одбранбениот систем во организмот;
  • Алкохол – го нарушува бактерискиот баланс во организмот;
  • Дијабетес – доколку имате габични инфекции, добро е да ги проверите и нивоато на шеќер во крвта за да ја елиминирате таа причина или за да имате соодветен третман избегнувајќи ги вагиналните инфекции;
  • Бременост и менстурален циклус – хормоналниот дисбаланс во периодот на бременост и менструален циклус, исто така, може да биде причина за развoj на овој вид инфекции;
  • Секојдневно користење тампони;
  • Перење долна облека на температура пониска од 600С.

 

Вагиналните инфекции во своите полесни форми често се занемаруваат. Обично, се смета дека ова е нешто што ќе помине само по себе. За жал, голем дел од вагиналните инфекции не само дека не исчезнуваат сами, но и се влошуваат, дури и може да се претворат во хронични. 

 

Превенција

Како и кај сите состојби и болести, превенцијата е многу важна. Не постои унифициран начин за превенција кај сите жени, но, сепак, има работи кои може значително да помогнат да се заштитите:

 

    • Одржувајте го вагиналниот дел сув, особено по туш;
    • Носете памучна долна облека;
    • Не оставајте го на себе влажниот костим за пливање;
    • Избегнувајте тесна долна облека;
    • Избегнувајте хемиски дезодоранси. Не користете производи за интимна хигиена, нормалното редовно бањање е доволно за чиста интимна регија; 
    •   Избегнувајте топли бањи;
    • Доколку користите тампони, менувајте ги навреме и почесто;
    • Внимавајте на нивоата на шеќер во крв, доколку имате дијабетес;
    • Користете антибиотици само доколку морате и се препишани од вашиот лекар; 
    • Користете кондоми, особено кога имате нов партнер;
    • Хранете се здраво со доволно овошје и зеленчук кои содржат влакна и микрохранливи материи. Пред сè, намалете го внесувањето на јаглехидрати;
    • Користете пробиотици и пијте доволно јогурт или кефир.

 

Редовниот гинеколошки преглед е од особена важност за одржување добро здравје на целата урогенитална регија. 
 

Третман

 


Покрај стандардната терапија која ќе ви биде препишана од страна на вашиот гинеколог, употребата на природни ресурси и промена во одредени навики во исхраната може значително да помогнат во третирање на инфекцијата и, секако, во спречување на повторна појава.

 

Внесете го лукот во вашата исхрана. Зголеменото внесување лук делува како природен лек против бактерии и габи.
 

Консумирајте јогурт и пробиотски додатоци. Тие  се пријатели на добрите бактерии, а со тоа – непријатели на лошите.
При појава на симптомите, добро е да се пие околу половина литар јогурт на ден. Може да помогне во намалување
на чешањето и на црвенилото, ако го нанесете директно на воспалената слузокожа (оставете го да делува околу десетина минути и исплакнете само со вода). 

Брусницата има позитивен ефект во третман на вагинални  инфекции. Се препорачува пиење една чаша незасладен сок од брусница.Маслото од кантарион
или чајот може да ги уништи бактериите, но притоа треба да се внимава на количеството и на квалитетот на маслото, за да не дојде до алергиска реакција. Неколку капки специјализирано масло
може да се капнат на тампон. Уште поедноставно е користењето вагиналети од масло од кантарион, кои може да се купат во аптеките.
Јаболковиот оцет е еден од најјаките природни
антибиотици, кој е корисен против вируси, бактерии и протозои. Помага за враќање на нормалната рН во вагината, превенирајќи појава на инфекција. 
Кокосовото масло успешно се користи  во третман на вагинални инфекции

Исхраната збогатете ја со  повеќе антиоксиданти за зголемување на имунитетот.


 

Две до три инфекции во период од една година не се причина за грижа, но ако тие се појавуваат почесто, тогаш природните лекови не се доволна помош и потребен е соодветен  преглед од лекар.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Не е случајно именуван како витамин А. Тоа е првиот откриен витамин и достојно го има првото место од азбуката. Откриен во 1913 година, ѝ припаѓа на групата витамини растворливи во масти. Овој витамин е еден од најактивните антиоксиданти и е од особено значење за низа биохемиски процеси во организмот.

Два вида витамин А
Првиот вид витамин А се наоѓа во месото, живината, рибата и во млечните производи. Вториот вид е провитаминот А и тој го има во овошјето, зеленчукот и во другите растителни производи. Најчестиот вид провитамин А во храната е бета-каротинот.

Колку витамин А му е потребно на организмот?

Количеството на витамин Ашто му е потребно на организмот, во голема мера зависи од возраста и од репродуктивниот статус. Препорачаните дози витамин А, за луѓето на возраст од 14 години и постари, се движат помеѓу 700 и 900 микрограми дневно. Поголеми дози се препорачуваат на жените коишто дојат, додека, пак, пониски вредности – за доенчињата и за децата помали од 14 години.



Извори на витамин А
Витаминот А природно се наоѓа во многу прехранбени производи, меѓу кои, како најбогат извор се:

  • говедски црн дроб и други видови месо
  • риба, особено лосос и туна
  • зелен лиснат зеленчук и други зелени, портокалови и жолти зеленчуци, како морков, брокули и тиквички
  • овошје, вклучувајќи ги дињата, кајсиите и мангото
  • млечни производи
  • компир
  • јајца
 
Здравствени придобивки
Витаминот А е најважен за добар вид. Благодарение на него, можеме да гледаме кога е темно.
Без доволно витамин А, организмот е посклон кон инфекции. Овој витамин нè чува од бактериски, паразитски и од вирусни инфекции.
Витаминот А особено е значаен при прележувањето сипаници кај децата. Кога е присутен во соодветни количества, дечињата полесно ги поминуваат симптомите на сипаница.
Овој витамин е еден од најактивните антиоксиданти. Придонесува за одржување здрава кожа и слузокожа. Помага и во заштитата на кожата од штетните сончеви зраци. Особено е важен во лекувањето акни и мали брчки.
Докажано е дека витаминот А има и заштитно дејство кај некои видови рак, помага за намалување на нивото на лош холестерол и го намалува ризикот од срцеви заболувања.
Витаминот А има уште многу други здравствени употреби, како што се,на пример,лекувањето на уринарните инфекции, лекувањето на состојбите на кожата,како егзема, псоријаза, лузни, изгореници од сонце и многу други заболувања и здравствени состојби.
 

Недостиг на витамин А

За среќа, преку храната се внесува доволно витамин А. Но сепак, иако е реткост, можна е појава на недостиг од овој витамин што најчесто се манифестира како:
-  влошен вид, што се манифестира со ноќно слепило
-  недоволен телесен развој на децата
-  проблеми со репродуктивен систем кај возрасните
-  гингивитис
-  многу сува кожа и инфекции
-  ако недостатокот е голем,може да предизвика и анемија
-  склоност кон вирусни инфекции
-  опаѓање на косата
- губење апетит
- проблеми со коските

Дали витаминот А може да биде опасен?

Кога зборуваме за витаминот А, важно е да се спомене и за можноста од негово предозирање. Најчесто, предозирање со витамин А се добива со прекумерно консумирање витамин А, како додаток во исхраната.
Хипервитаминозата А може да доведе до проблеми при породувањето, аномалии на црниот дроб или до проблеми со централниот нервен систем. Поради ова, бремените жени не би требало да земаат витамин А како додаток, освен доколку тоа не е препорачано од лекар.
Некои од симптомите кои се појавуваат при хипервитаминоза со витамин А се: губење апетит, раздразнетост, гадење, повраќање, проблеми со варење на храната.
Консумирањето големи количества бета-каротин или други форми провитамин А, може да ја промени бојата на кожата во жолто-портокалова. Сепак, оваа состојба е безопасна.
 
 

Скромна, секогаш одмерена и насмеана. Посветена на семејството и кариерата. Препознатлив ТВ лик, чии проекти и емисии несомнено поставија стандарди за начинот на уредување и реализација на програмски содржини од општ и едукативен карактер. Драг соговорник кој голем дел од својата кариера го има посветено токму во истражување и презентирање на информации и корисни совети поврзани со здравјето и здравите животни навики.

 

Ваш Аптекар: Несомнено е дека можеби нема дом и семејство кои не се дружеле со Вас преку малите екрани. Сепак, да се биде од другата страна на екраните не е ни малку лесна раота. Од каде љубовта кон оваа професија?

 

Билјана Дебарлиева: Обично велиме дека кога човек одбира некоја професија, истата ја посакувал уште од најмали нозе. Знаеме да ги прашаме децата што сакаат да бидат кога ќе пораснат, а одговорите најчесто се докторка, фризерка, манекенка, водителка, фудбалер, судија... И најчесто, во такви ситуации знаеме да се насмевнеме и да искоментираме дека тоа се само детски соништа и желби. Во некои случаи тоа и се остварува, ама некогаш животот те носи по други патишта. Често се случува децата да ја одберат професијата на своите родители, што беше случај и со мене, сакајќи да продолжам по стапките на мојата мајка која беше судија по професија. Но, сосем случајно, ги одбрав телевизијата и водителството, прво како хоби и нешто што мислев дека ќе биде привремено, зашто никогаш и не сум имала некоја силна желба да работам во медиум, иако секогаш сум им се воодушевувала на луѓето кои се појавуваа на малите екрани. Но, некогаш, случајните работи се подобри отколку оние што силно ги посакуваш. На почетокот немав никакво искуство, ама сакав да учам, прашував, гледав од другите и сето тоа со текот на времето покажа дека сум прераснала во добар водител, телевизиски лик кој со насмевка и убав збор секојдневно ги поздравува гледачите пред малите екрани.

 

Ваш Аптекар: Вашите емисии Визита, па и Бебе магазин обработуваа теми директно поврзани со здравствените проблематики на нашите сограѓани. Дали можеби професијата здравствен работник е „втората професија“ на Билјана?

 

Билјана Дебарлиева: Многу научив и од двете емисии, зашто за секоја се подготвувам темелно, читајќи за сите поединости на некое заболување. Визита е посветена на сите возрасти, со посебен акцент буквално на секое заболување, на сите можни болести што можат да го нападнат човечкиот организам, дури и оние ретките, кои секако заслужуваат внимание и простор во емисии од ваков тип. Другата, пак, Бебе Магазин ми беше особено драга, посветена на трудниците и родителите, на најмалите и најмилите, на она што е значаен сегмент од животот на секој родител, да се грижи за здравјето на своите деца и да им обезбеди квалитетен раст и развој. Водејќи ги емисиите, сфатив дека многу страшни работи можат да се случат доколку не внимаваме доволно на себе. „Втора професија“ само теоретски, како совет до сите дека треба да прават превентивни прегледи и да се грижат за своето здравје, зашто животот, само во ретки случаи знае да ни даде втора шанса. 


Ваш Аптекар: Дали можеби улогата на Аптекар некогаш била на листата „што сакам да бидам“ и како Вие лично ги доживувате лицата во бел мантил од зад пултот? 

 

Билјана Дебарлиева: Со сета должна почит како и кон секоја друга професија. Довербата во нив е нешто што верувам секој го доживува на ист начин. Како што му верувате на лекарот кога ви препишува терапија, така му верувате и на аптекарот од кого барате совет за некој ваш проблем или да ви помогне при изборот на одреден препарат, или  лек што ви е потребен. Лекарот ви препишува рецепт за терапија, но кај аптекарот се враќате и трипати ако треба за да ви каже или да ве потсети како и на кој начин да го земете вашиот лек, што да користите за зајкнување на имунитетот и сл. Ги доживувам како исклучително педантни луѓе во бел мантил од кои секогаш добивам насмевка, добар совет и препорака.

 

Ваш Аптекар: Во време кога стресот, лошата исхрана и хроничниот замор стануваат придружници дури и за помладите генерации, Вие несомнено оставате впечаток дека сте лице кое не старее, секогаш со доволно енергија, ведар дух и самодоверба. Дали има некаква тајна, дали е тоа дарба, или искуство кое Ве научило како да се остане во средината на нештата?

 

Билјана Дебарлиева: Го сакам животот, му се радувам, уживам во него, немам време и не дозволувам песимизмот да надвладее, туку само позитивната мисла и насмевката и за мене и за другите околу мене. Но, за жал, во ова денешно динамично време на живеење никој не е имун на стресот, и посебно загрижува фактот што и лекарите постојано укажуваат дека стресот е еден од водечките ризик-фактори за многу заболувања. Секојдневно сме опкружени со ситуации кои можат да ни предизвикаат стрес, да нѐ извадат од колосек, дали дома, на работа, на улица... Но, човек треба да најде начин ништо да не се става при срце, во сѐ да наоѓа средина, да изброи до три, па потоа да изреагира во дадениот момент. На тој начин, помалку или повеќе човек ќе научи и ќе успее да го амортизира стресот. Ми остана во сеќавање една реченица од проф. д-р Јовица Угриновски, со кого во една Визита, зборувајќи за стресот, тој рече дека ако постои место каде што нема стрес, тогаш сите ние ќе одиме да живееме таму. Ама такво место за жал не постои. Затоа самите ние треба да си создадеме услови и да го избегнуваме или да го канализираме стресот колку што можеме.

 

Ваш Аптекар: Колку храната е фактор кој Ве оптоварува? Сведоци сме на наплив на разни програми, диети, режими. Дали Билјана е следбеник на некои од овие трендови? Кој е Вашиот став кога е во прашање храната? 

 

Билјана Дебарлиева: Храната е многу важен дел од секојдневието на човекот. Научно и медицински е докажано дека неправилната и нездрава исхрана е главна причина за сите хронични заболувања. Секогаш треба да го имаме предвид фактот дека храната може и треба да лекува, но, храната може и сериозно да ги загрози и здравјето и животот! Многу е важно што јадеме, колку јадеме, како ја подготвуваме храната и како ја комбинираме. Не сум следбеник на никакви диети, зашто едноставно не можам да се придржувам кон такви режими за намалување на килограмите, можеби и заради стравот од оној јо-јо ефект кој често пати знае да се врати како бумеранг. Избалансирана исхрана, редовни и правилно комбинирани оброци мислам дека се добар избор за одржување и на здравјето и на килограмите.

 

Ваш Аптекар: Што според Вас е здрава храна, здрав начин на живеење? Дали е во прашање модерна терминологија или практично применлива дефиниција?

 

Билјана Дебарлиева: Ќе се надоврзам на она што пред малку го кажав за здравата храна, а оди во прилог на тоа дека може да биде практично применлива дефиниција само ако одлучиме да се храниме здраво, ако сакаме, ако сме упорни и ако смениме нешто во нашиот животен стил и лошите да ги замениме со добри навики. Сето тоа ќе ни даде и повеќе елан, енергија и можност здраво да живееме!

 

Ваш Аптекар: Каков готвач е Билјана и дали со оглед на семејните и професионални обврски има доволно време за во кујна?  

 

Билјана Дебарлиева: Време нема, ама мора да се најде! Свесни сме дека обврските на жената во домот се многубројни, не е само готвењето, ама доколку сите во семејството учествуваат и секој на свој начин придонесе сето тоа побрзо да се заврши, ќе има повеќе време и за уживање во храната и за разговор и за релаксација. Кога децата ни беа мали, големо олеснување за мене и за мојот сопруг беше кога бабите и дедовците (моите и неговите родители) ни ги чуваа, за ние да можеме да прошетаме или да завршиме некои обврски. Сега, кога децата ни пораснаа, големо олеснување за нас е кога ќе ни се јават и ќе речат: „Имате ручек за денеска!“


Ваш Аптекар: Дали би споделиле некој Ваш омилен рецепт?

 

Билјана Дебарлиева: Со задоволство Ви го пишувам рецептот за канелони кој дома сите го сакаат и секогаш кога ќе ми побараат да го направам, без двоумење веднаш почнувам да го приготвувам.

 

Потребни состојки

500 гр канелони

250-300 гр мелено месо

1 л томатело или друг доматен сос

500 гр солена хопла

рендан кашкавал, оригано, сол, црн пипер и вегета

 

Начин на подготовка

Меленото месо се пржи заедно со зачините и се остава на страна. 

Во меѓувреме во огноотпорен, по можност правоаголен сад се става малку масло, колку да се намачка површината. Потоа, се става од доматниот сос, колку да се покрие површината. Во сосот се става и ориганото. 

Канелоните не се варат, за да можеме полесно да ги наполниме со месо, со кафена лажичка. Како ги полниме така и ги редиме во садот. Кога ќе ги наредиме, сите повторно ги полеваме со доматниот сос, целосно да бидат покриени, а врз сосот ја ставаме и солената хопла. Се пече во претходно загреана рерна на 250 степени, а по 10-15 минути ја намалуваме температурата.

Одвреме-навреме гледаме дали е готово (отприлика 30-40 минути) и пред самиот крај на целата површина ставаме рендан кашкавал или тенко исечен да се потпече.

 

Ваш Аптекар: Живееме во време во кое како да се губат дури и основните – семејните вредности. Колку е важно и каква треба да е улогата на семејството во градењето на еден поздрав и похармоничен свет?

 

Билјана Дебарлиева: Да, за жал, се губат, а некои дури се и целосно изгубени. Ја нема почитта кон повозрасните, дури ни во семејството, во кое како да се сменети улогите, децата се родители, а родителите деца. И за ваквата состојба вината ја бараме не во самите нас, туку во динамичниот начин на живот, трката по успех, слава, финансии. Ама сето тоа е само изговор. Мораме да најдеме време за семејството, зашто само така ќе ги научиме нашите деца на вредностите на животот. Да придонесеме сите поединечно, а не да се помириме со тоа и да се претопиме во средината онаква каква што е!

 

Ваш Аптекар: Со оглед дека секогаш изгледате беспрекорно, зрачите со убавина и спокој, колку во оваа трка со времето има простор кој е посветен само на Вас? Што е тоа што Ве релаксира и што Ви ги полни батериите? 

 

Билјана Дебарлиева: Ме релаксира сѐ што е убаво и позитивно. Убава книга, филм, прошетка во природа, испиено кафе со драга личност.

 

Ваш Аптекар: Колку Билјана Дебарлиева наоѓа време за спорт или слични активности за рекреација?

 

Билјана Дебарлиева: Пешачам и мислам дека тоа е доволно за една умерена физичка активност која, исто така, е важна за одржување на добра кондиција и добро здравје.

 

Ваш Аптекар: Кој би бил Вашиот совет до нашите читатели? Која е Вашата формула за добро здравје, добро расположение и ведар дух?

 

Билјана Дебарлиева: Смејте се, бидете позитивни, не лутете се, хранете се здраво, бидете физички активни, дружете се, живејте го животот и уживајте во него без оглед на тоа колку тој некогаш може да биде тежок и немилосрден! 


Дајте им живот на годините, а не години на животот!

 
 

ШЕЌЕР

Го консумираме секојдневно и речиси е неизоставен дел од нашата исхрана.


Од друга страна важи и за непријател на нашето здравје, бидејќи правилото за разумен и балансиран внес често е исклучок кога е во прашање ова слатко задоволство. Станува збор за шеќерот за кој сè повеќе научни студии укажуваат на неговата штетност токму заради неговиот неконтролиран внес во сите негови форми. Оттука сè почесто оваа намирница го носи и епитетот тивок убиец. 


За сладок живот не ви е потребно повеќе шеќер. Само многу здрави одлуки. Со нив почнете уште денес. 



Што е оптимално? 

 

Дневното внесување шеќер не треба да надминува 5 % од вкупната дневна енергија која ја добиваме преку храната. За жени, ова изнесува околу 25 грама шеќер, а за мажи околу 35 грама.
За жал, прехранбените навики на мо- дерниот човек водат до состојба во која дневно се внесува и до 10 пати повеќе шеќер од потребното. Ова е оптоварување со кое организмот тешко се справува. 





 

Кои се штетите? 
 

Докажано е дека прекумерните количини на шеќер делуваат штетно врз организмот и неговата функционалност. Доспеан во организмот започнува неговата мисија за создавање на хаос. Во цревата се задржува многу кратко и брзо преоѓа во крвта, и во тој момент нивото на шеќер се качува нагло. Ова создава нереален впечаток за вишок на енергија и повлекување на заморот. Но само привремено. Повратниот шок настанува многу брзо. Заморот станува уште поголем а можна е појава и на вртоглавица доколку внесените количини на шеќер биле поголеми. Телото нема да остане неказнето заради ваквата вештачка стимулација.
Секојдневните, поголеми количини од овој сладок „отров“ можат да бидат штетни по здравјето, а поради него го- дишно умираат повеќе милиони луѓе ширум светот. 

 

Шеќерот го менува целиот метаболизам. Извор е на „празни калории” (не содржи минерали и витамини, но е богат со калории), го поттикнува дебелеењето, предизвикува кариес и е еден од факторите за појава на дијабетес тип 2. 

 

Шеќерот може да поттикне развој на астма, промени во расположението, да го забрза развојот на срцеви заболувања и висок крвен притисок и да го намали капацитетот на имунолошкиот одговор. Контунирана прекумерна употреба на шеќер го закиселува организмот и создава основа за почест развој на инфекции. Консумирање на високи количини на шеќер, исто така, создава можност на високи концентрации на нивото на триглицериди. Карцином! Докажано е дека канцерогените клетки се хранат и го „обожаваат” шеќерот. Намалувањето на внес на шеќер поволно влијае на здравствената состојба кај лицата со дијагностициран карцином. На овој начин канцерогените клетки се лишуваат од потребното гориво, се продолжува животниот век на здравите клетки и, секако, се подобрува имунолошкиот капацитет. 

 

Таму и каде најмалку го очекувате


Контролата на количеството шеќер не е воопшто лесна работа. Постојат производи со големи количества на т.н. скриени шеќери кои не се наведени во самата декларација. Поради ова, секогаш имајте предвид дека производите кои ги купувате може да имаат и дополнителни количества шеќер. 

Покрај во чиста форма, шеќерот го има речиси во секоја храна. Дури и онаму каде најмалку го очекувате. И храната декларирана како здрава храна може да содржи високи концентрации на рафиниран шеќер. Бидете внимателни и секогаш проверете ја декларацијата на производот. И намирници како јогурт, тестенини, супи, алкохолни пијалаци, па и кашички за деца, можат да бидат збогатени со шеќер. Без разлика дали е во чиста форма, бел, кафеав, или во форма на коцки, шеќерот на крај, сепак, е само шеќер. 

 

 

 

Во промет, може да се сретнево повеќе облици меѓу кои позначајни се:


Рафиниран шеќер – со кристална форма и бела боја. 

Кафеав шеќер – браон боја поради содржина на карамелизиран сируп. Од белиот шеќер се разликува по незначителното присуство на минерали и витамини. По енергетската вредност, не се разликува од белиот. 

Шеќер во прав – фино мелен рафиниран шеќер. 

Кандиран шеќер – шеќерни кристали со различна големина и боја. 


Зависност од шеќер? 

 

Шеќерот и слатките намирници може да создадат зависност слична на онаа од алкохолот и цигарите. Тие што јадат производи со многу шеќер секогаш се чувствуваат гладно, дури и кога не се гладни. Речиси е подеднакво тешко да се ослободите од потребата за слатки, како и од потребата за цигари. Шеќерот влијае на апетитот создавајќи ненаситна желба да продолжиме со јадењето. Кај количинското прејадување, со јадењето ќе престанете кога стомакот ќе биде полн. Кога станува збор за шеќерот, луѓето ќе продолжат да јадат сè додека не почувствуваат болка или не им стане лошо. 

Во последните децении, еден голем проблем ги мачи многу млади, но и повозрасни жени, кои имаат желба да станат мајки. Статистиката покажува дека на овие простори, речиси во секој трет брак, младите имаат тешкотии да се реализираат како родители. „Виновникот“ за ваквата состојба е подеднаков во однос на полот.Претходно, жената беше единствениот „виновник“ за неплодниот брак, но истражувањата покажуваат дека подеднакво проблемите доаѓаат и од мaжот и од жената.

Моето лично искуство со оваа проблематика има резултати кои радуваат. Се покажа дека (ова често го кажувам на моите членови во ЦД клубот за диети) не постојат неплодни односно стерилни бракови, туку постои стерилна храна која, за жал, е секојдневие. Со позитивна промена на начинот на живеење, со почитување на природните закони кои опфаќаат здрава исхрана, добар и здрав сон, секојдневно движење во природа, помалку дружба со компјутери и паметни телефони, а повеќе дружба со позитивни луѓе, слушање убава музика, секако водење љубов – со овие промени ќе придонесеме и во намалување на стресот кој честопати е причина за ваквата состојба.

Неплодноста кај жените е конечна исклучиво кога е направена хистеректомија. Сите други причини за неплодност кај жената, со позитивните промени во животот се решаваат во догледно време.

Кои се најчестите причини за неплодност кај жените?
Хормоналниот дисбаланс, полицистични јајници, ендометриоза, непроодни јајцеводи, зголемен пролактин, зголемено ниво на инсулин, недостиг на одредени нутритиенти како железо, недостиг на фолна киселина, стресот итн.
Токму овие причини за неплодност сами си ги создаваме со несоодветен начин на живеење во кој „нездравиот“ начин на исхрана ја има главната улога.Без разлика за кои причини станува збор, треба веднаш да се работи на нивна комплетна елиминација.

Пред да почнете со инвазивни фармаколошки или хируршки интервенции, пробајте природно и безболно да го решите проблемот со позитивните промени во секојдневието.Некогаш и да е потребна таква интервенција, сепак, проследите ја со позитивните промени во животот.


Промена на животни навики
Вратете го биоритамот во нормала.Потрудете се навреме да си легнувате и наутро да му се радувате на утринското сонце.Сонот помеѓу 22.00часот и 2.00 часот ве полни со мелетонин–хормон кој, за жал, сèпомалку го имаме поради нарушениот ред на легнување.Секојдневниот недостиг на овој хормон подразбира и дисбаланс на другите хормони, како и намалено ниво на серотонин.Со самото тоа се крати времетраењето на плодните денови (лутеалната фаза), па можноста за забременување опаѓа.
Да не заборавиме дека на телото му треба секојдневно движење, секојдневен одмор со слушање убава музика, читање добра книга и секаква друга релаксирачка активност која ќе продуцира убави хормони на среќа, а со тоа се балансираат сите хормони ден за ден.


Како да се храниме?

За да го доведеме телото во добар хормонален баланс, да се воспостави редовен менструален циклус и нормални крвавења, измените во начинот на исхрана се задолжителни.

Многу е важно, во прв ред, да се исклучат од исхраната високо процесуирани храни како брза храна, пици, хамбургери, пржена храна, прости шеќери во вид на кекси, чоколади, сладоледи, густи и газирани сокови, леб  и печива од бело брашно, маргарин итн. Се подразбира дека секојдневното консумирање алкохол треба да се исклучи. 3-4 пати во неделата може да се пие добро вино со ручекот или со вечерата. За цигарите е повеќе од јасно дека треба да се збогуваме со нив. Омиленото кафе да се намали до една шољичка на ден и, ако се засладува, тоа да биде само со мед или стевиа, без млеко. Да не се пијат никакви билни чаеви, може само плодови чаеви и чај од коприва. Да не се земаат лекарства како антидепресиви, аналгетици и други без консултација со лекар.
Секој ден да се консумира најмалку 1,5 л вода без оглед на временските прилики и на ангажираноста. Водата е најголемиот детоксикатор на телото.

Покрај водата, добро е да се пијат свежо цедени сокови, свежо блендирани сокови, бидејќи со нивно пиење ќе го зголемите количеството на консумирано свежо овошје и свеж зеленчук. Хидрирајте го телото и набргу ќе ја почувствувате таа нова енергија на вашето тело. Секој ден ЗАДОЛЖИТЕЛНО да се консумира свежо овошје и свеж зеленчук. Со тоа го алкализираме телото, а истовремено го снабдуваме со ензими кои значат живот за нашите клетки. Она што е неопходно за клетката, се наоѓа во трите фактори – вода, свежо овошје и свеж зеленчук.

Јадете здрави протеини од растително потекло (мешунки, јатки, семки, безглутенски житарки). Јатките (ореви, лешници, бадеми итн.) и семињата (тиква, лен, сончоглед, интегрален сусам, чиа семе итн.) се одлични извори и на есенцијални маснотии кои се од огромна важност за плодност кај жените, но и кај мажите. Здрави протеини земаме и преку јадење риба, јајца, понекогаш ако сакате и природно месо здраво приготвено. Не јадете чадена риба, чадено месо и слично.Од млечни производи, сурутката е број еден, но може умерено да се користи и кисело млеко со нормална масленост и пробиотици.Сите обезмастени кисели млека и јогурти се неприродни.Одбегнувајте сирење и кашкавал во секојдневието (знам дека ни се слабост).Тие навистина многу го закиселуваат телото.

Во моите програми за природна и здрава исхрана воведувам и одредени додатоци (суплементи) во секојдневието кои дополнително ќе го стимулираат телото да дојде во добра плодна кондиција.
Наутро, да се консумира една до две супени лажици ленено масло или, зимно време, рибино масло (омега 3). Да се пијат секое утро живи јајца од препелица (3-5), може и како овошен шејк.
Во текот на денот, да се консумира напивка од какао со додавање на една мала лажичка корен во прав – МАКА (фантастичен стимулатор на сексуалните хормони и кај двата пола).
Во текот на денот, да се консумира и напивка од спирулина со цеден сок (содржи многу нутритиенти меѓу кои и јод – кој е од голема важност за работата на тироидната жлезда, а со тоа и стимулатор на сексуалните хормони.
Во текот на денот, да се пие и напивка од органска зелена пченица со цеден сок – јас ја нарекувам оваа напивка орална инфузија – зголемувач на имунитетот.

Може дополнително да се пие и фолна киселина, аминокиселина Л-аргинин, Ц витамин. Морам да нагласам дека одредена здрава храна, во моментите кога сакаме да го подготвиме телото за бременост, треба да ја одбегнеме. Тоа е храна која го намалува нивото на естрогените. За жал, во оваа храна припаѓа зелката, брокулата, карфиолот, кељот, прокељот и друга зелкаста храна. Храната да не се чува во пластична амбалажа бидејќи содржи ксеноестрогени и други отрови. Да се одбегнува пиење вода од пластични шишиња.

 
Почитувајте ги дадените совети и полека,но сигурно вашето тело ќе биде подготвено за нов живот

 
Медицинскитепрепарати илекови кои ги употребуваме превентивно или како терапија кога лекуваме некое заболување,може да се најдат во повеќе облици и форми. Од нивниот облик ќе зависи и начинот на нивната апликација и употреба. Само со правилна употреба се постигнува добар ефект и сите несакани реакции кои може да се појават се сведени на минимум. Затоа,потребно е да се прошири знаењето за правилна употреба на лековите.
 
Лековите употребени на погрешен начин можеда бидат потенцијално опасни.
Затоа,секогаш е важно да се придржуватена советите добиени од вашиот лекар или фармацевт.
 
Совети за правилна употреба на лековите во зависност од нивните форми и облици

 Течни лековити форми
Кај дечињата и кај одредени возрасни категории, поедноставна примена на лековите е во облик на течност. Тоа се препаратикои имаат побрзо дејство, но истовремено по отворањето имаат пократок рок на траење.
Дозирањето може да биде во капки или во милилитри.Во своето оригинално пакување секогаш содржат дозатор (чашка, лажичка, капалка).
 
  • 1 голема (супена) лажица содржи 15мл, а мала (чајна) лажица 5мл
  • 1 мл воден раствор содржи 20капки
  • чаша вода сеподразбира околу 150мл
 
Лекот НИКОГАШ не се пие од шишенцето!
 
Сирупиантибиотски, витамински, за намалување на болки или телесна температура.Некои сирупи содржат шеќер во својата формулација, па треба да севнимава на нивната примена кај дијабетичари.
Антибиотицитесенестабилни препарати воводен раствор, затоа се произведуваат во облик на гранулат кој вашиот аптекар ќе го подготвиведнаш пред издавање на лекот. Многу е важно лек подготвенна ваков начин добро да се промеша пред секоја употреба.

Капки  може да бидат бистар воден раствор или суспензија која треба добро да се протресе пред да се употреби, а наменети се залокално лекување на очи, уво или нос.
 
  • Капки за окопред апликација рацете треба да бидат чисти. Главата ја поставувате благо наназад. Со лесно движење го повлекувате долниот капак и гледате нагоре. Шишенцето со капалката годржите во другата рака и полека приближувате до окото. Ставате пропишан број на капки. Не допирајте ја капалката до очниот капак. Ако користите и капки и маст во окото, најпрво ставете од капките,почекајте и по пауза од 5 минути аплицирајте ја маста. 
  • Капки за уво  пред апликацијата загрејте го шишенцето со дланките. Проматете ако е суспензија. Наведнете ја главата во положба така што увото во кое капете да биде нагоре. Повлечете го благо увото и капнете го потребниот број капки. Главата држете ја најмалку 2-3 минути во таа положба. 
  • Капки за нос – правилен начин на употреба е капнување 1-2 капки во секоја ноздра. Главата ја навалувате благо наназад. Апликацијата на растворот се врши секогаш на испразнет нос. Ако е неоппходна подолготрајна примена на капките за нос, вкучете и физиолошки раствор или раствор на морска сол за влажнење на слузницата.
 
Ампулии инфузиски растворибистри раствори кои служат за интравенозна или интрамускулнаапликација исклучиво во болнички услови.
 
Цврсти медицински препарати
  • Таблети –се голтаат цели, со полна чаша вода. Во зависност од видот на лекот,се примаат пред, по или за време на јадење.
  • Таблети за џвакање  треба да се изџвакаат потполно,а потоа да се испие полна чаша вода.
  • Лингвалети тоа се мали таблетки кои се топат под јазик, за на тој начин да се постигне најбрз и најдобар ефект.
  • Ориблети –бавносе топат во устата.
  • Дражеи –тоа се таблети кои се обложени со цел да се маскира горчливиот вкус на лекот. Се пијат одеднаш со полна чаша вода.
  • Капсули –се голтаатисклучиво цели со полна чаша вода.
  • Шумливи таблети (ефервети) –се раствораат во вода и се пијат одеднаш.
 
Фармацевстки облици за апликација во телесни шуплини
 
  • Супозитории  –тоа се полуцврсти препарати за ректална употреба. Вообичаено тоа се лекови кои делуваат локално (пр.лекувањена хемороиди)но и за системски заболувања кога другите облици не се апликативни.
  • Ректална маст– се нанесува со апликатор.
  • Вагитории– се употребуваат кај жени, најдобро навечер во легната положба. Рацете треба секогаш да  бидат чисти. Ја вадите вагиналетата од пакувањето и потоа со средниот прст ја потиснувате што подлабоко во вагината и лежите најмалку 30минути.
  • Вагинална маст– се нанесува со апликатор.
 
Препарати за дермална употреба
Тоа се препарати кои делуваат локално, се нанесуваат на чистаисува кожаво тенок слој.
Дали обликот што се нанесува на кожата ќе биде маст, крема или лосион,ќе зависи од природата на лекот и од состојбата на кожата.
  • Мастинајчесто се применуваат кај хронични заболувања на кожата.
  • Кремиова се препарати кои во својот состав содржат вода, полесно се аплицираат и полесно се чистат од кожата.
  • Пастипотешко се нанесуваат на кожата, затоа што во својот состав имаа големоколичествопрашкаста супстанција и погодни се за сушење на кожата.
  На кожата се нанесуваат и препарати во облик на лосиони, суспензии, течни пудри, спрејови и прашоци.

Суспензиите секогаш проматете гипред употреба.
Спрејот за кожа прскајте го на 10-15см оддалеченост од болното место.
 
Трансдермални фластери
Фластерот се лепи на чиста и сува кожа. Се отстранува заштитната фолија и се лепи фластерот,недопирајќи ја лепливата површина. Притиснете и држете 30 секунди. Со фластерот можете слободно да се бањате и да се туширате. Фластерот останува на кожата залепен онолку долго колку што ви препорачал лекар.
 
Совет за правилна употреба на инхалатори
Некои видовиинхалатори потребно е да се проматат пред употреба. Се отстранува капакот од пумпицата. Пред примена на лекот,длабоко вдишете и издишете. Врвот на боцата внесето го во отворена уста и прифатете го со усната (не со јазик или со заби). Притиснете го механизмот кој го испушта лекот и постепено вдишете. Задржете го здивот минимум 10 секунди. Доколку е потребно да внесете две дози,постапката повторете ја по 1 минута.


Магистрални лекови
Овие препарати се подготвуваатво аптека врзоснована лекарски рецепт. Се пакува во соодветнаамбалажа и со соодветна налепница (сигнатура) во бела боја ако е за перопрална примена, односно црвена боја ако еза надворешна употреба.
 
Галенски лекови
Тоа се лекови произведени во галенски лаборатории во мали серии, по проверена рецептура.
 
  
 
 
 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.