Enjte, 17 Shtator 2020 00:00

Elena Miteva

Ajo nuk është vetëm prezantuese me një fytyrë të bukur, por një grua me qëndrim!
 
Ata që e njohin atë edhe jashtë ekraneve të vogla, do të konfirmojnë që Elena është po aq karizmatike, pozitive dhe modeste edhe në jetën private. E hapur për bisedë me këdo për çfarëdo teme ... Po, eteri ka humbur shumë dhe Elena tashmë ju mungon shikuesve që preferojnë ta fillojnë ditën me të. Ajo nuk zbuloi se ku do të vazhdojë karrierën e saj, por na lejoi të shikojmë në jetën e saj të përditshme, ndau me ne këshilla shumë të këndshme për trajtimin e krizës Covid-19, dhe foli me admirim për rolin e saj si nënë. 
 
Është e pashmangshme të ju pyes, si ia dilni t'i menaxhoni detyrimet tuaja (në punë dhe në shtëpi) përveç mysafirit të padëshiruar të quajtur Covid-19? Cila ishte sfida juaj më e madhe në periudhën e kaluar?
Unë isha sinqerisht shumë e frikësuar nga e gjithë situata me Covid-19 dhe ende jam, por disi po mësojmë ngadalë të jetojmë me këtë virus. Askush nuk e priste një rezultat të tillë dhe një situatë të tillë që do të ndryshonte plotësisht jetën tonë. Duke pasur parasysh që kam një fëmijë 7 vjeçar, por kam edhe prindër të rritur, kujdesi është edhe më i madh dhe kërkon shumë përpjekje. Në fillim, unë punoja kryesisht nga shtëpia, por kur u mësuam me "normalen e re" u ktheva në punë, natyrisht duke respektuar të gjitha rregullat dhe rregulloret. Por ndonjëherë kjo nuk është e mjaftueshme për t'ju bërë të ndjeheni të sigurt dhe të qetë. Përkundrazi, tërë kohën je e stresuar, i laj duart për 16 sekonda dhe sillem me kujdes. Nuk është e thjeshtë të menaxhosh jetën në shtëpi dhe në punë. Por, a kemi një zgjedhje tjetër? Tani për tani, duhet të jetë kështu, dhe të shpresojmë se kjo çudi që na ndodhi do të kalojë sa më shpejt.
 
A ka ndonjë mësim apo ndryshim pozitiv që keni fituar për shkak të situatës së panatyrshme në të cilën u gjendët së bashku me pjesën tjetër të botës?
Absolutisht! Ju e kuptoni që nuk jeni e gjithëfuqishme, se topi duhet të ulet dhe duhet të merrni frymë thellë. Fëmija, familja, paqja dhe qetësia kanë qenë gjithmonë përparësia ime, por tani është e pashmangshme të shumohen edhe më tej. Edhe pse nuk është gjithmonë aq e lehtë duke pasur parasysh numrin e të infektuarve, të vdekurve dhe presionin e përgjithshëm që ne të gjithë përjetojmë dita ditës. Kohezioni, dashuria, mbështetja, stabiliteti mendor dhe qetësia mendore janë qëllimet e mia për këtë periudhë jashtëzakonisht të vështirë, sado e vështirë të duket se mund të arrihen.


"Nuk jam ziliqare dhe nuk kërkoj shumë. Ji vetvetja, por lërmi të bëhem vetvetja. Këtu qëndron kreativiteti dhe veçantia ime".

 
Ju shpesh dini se si të shprehni revoltën në mediat sociale gjatë ngjarjeve aktuale si kjo me virusin, dhe ato kanë të bëjnë me padrejtësitë dhe pasaktësitë. Për shkak të kësaj a ju lindin ide të braktisni vendin ose të qëndroni dhe të luftoni për një të nesërme më të mirë? Çfarë të ardhme dëshironi dhe krijoni për veten dhe fëmijën tuaj?
Unë jam një rebele për nga natyra. Luftëtare për drejtësi dhe të vërtetën. Dua që të gjithë të jemi njerëz më të vetëdijshëm dhe më të përgjegjshëm, veçanërisht në një situatë kaq të paparashikueshme. Nuk mund ta kuptoj sesi duhet të organizohen dasma, festime, pagëzime kur e dimë se çfarë do të thotë kjo për sa i përket infeksionit me Covid. E di se sa shumë na mungojnë miqësitë dhe ahengjet dhe kafet me miqtë dhe koncertet dhe ahengjet, por tani nuk është koha. Le të presim të gjithë dhe të dalim fitimtar në luftën kundër këtij armiku të paparashikueshëm dhe të rrezikshëm. E them edhe këtë si një apel për të gjithë. Rregullat janë shumë të thjeshta: mbajeni distancën, vishni një maskë dhe lani duart. Nuk është aq e vështirë, ne mbrojmë veten dhe të gjithë rreth nesh. Sa për largimin nga ky vend, jo se nuk e kam menduar, por e dua Maqedoninë me gjithë zemër dhe dua të kontribuoj për një të ardhme më të mirë në këtë copë tokë. Pra, po, unë jam këtu tani, dhe në të ardhmen Zoti e di.

"Megjithëse jam e vetëdijshme për të gjitha mangësitë e moshës time, unë ende dëshiroj të plakem me dinjitet dhe natyrshëm. Me fytyrën dhe trupin time dhe me tërë jetën time. Dhe pikëllimi dhe lumturia, dhimbja dhe gëzimi ... dhe le të jenë atje".
 


Si nënë e re, besoj, ju jeni shpesh me mendje të ndarë midis mënyrës tradicionale të edukimit në të cilën edhe vetë jeni edukuar dhe i cili që padyshim që është dëshmuar të jetë i shkëlqyeshëm, edhe rrethanave të reja që nga fillimi nënkuptojnë një fëmijë me përparim revolucionar mendor. Si e gjendeni në një atmosferë të tillë si prind? Cilat parime zbatoni kur rritni fëmijën tuaj? A jeni krenar për atë që keni arritur deri tani?
Kur shoh djalin tim Dion-in, kuptoj se jeta ime ka kuptim. Kur kam nevojë për një mrekulli, i shikoj në sytë e tij dhe e kuptoj që tashmë e kam bërë. Ai fëmijë është i veçantë. Në çdo kuptim të fjalës. Unë gëzohem për çdo sukses të tij, në çdo buzëqeshje të tij. Unë jam sinqerisht një nënë që respekton dhe zbaton edukimin tradicional pjesërisht, por edhe sfidat e reja me të cilat përballemi. Falë pajisjeve elektronike, por edhe aftësive natyrore për gjuhët, Dioni tashmë flet tre gjuhë në mënyrë të përkryer. Pra, nuk është dygjuhësor, por tri-gjuhësor. Ne zgjedhim muzikën dhe këngët dhe këndojmë së bashku dhe ai është jashtëzakonisht i talentuar. Unë besoj se atë tejzë e ka trashëguar nga unë. Kështu që, me një fjalë, tani për tani jam e kënaqur me mënyrën se si e rris djalin tim, dhe si ai reagon dhe sillet. Mbaroi klasën e parë, për fat të keq në një mënyrë shumë të ndryshme nga ajo që jemi mësuar, dhe nëse dua diçka është të gjendet një mënyrë që fëmijët të vazhdojnë shkollimin dhe mësimin e tyre, ndërsa janë të pranishëm në tavolinat e shkollës. Por është vetëm ide e imja, dhe unë besoj e çdo prindi, një dëshirë e gjorë. 
 
Ju bëtë një pushim të gjatë nga TV, dhe kthimi juaj solli freski dhe gjithashtu ngritët standardet se si duhet të duket një shfaqje, qoftë ajo në mëngjes apo jo. A mund të presim diçka të re në sipërfaqe apo po e drejtoni karrierën tuaj në një drejtim të ri?
"Paradite në Telma (Утринска на Телма) " ishte një projekt i paparë i suksesshëm me një ekip të madh të entuziastëve që bënë një bum në ekrane. Më vjen keq për vendimin për ta ndërprerë atë, por ne vazhdojmë më tutje. Kam dalë nga ujërat e televizionit 4 muaj më parë dhe jam duke bërë diçka krejtësisht tjetër, që duhet ta pranoj është një sfidë e paparë. Do të zbuloj se për çfarë bëhet fjalë në një rast të ardhshëm. 
 
Përveç karizmës natyrore dhe zërit të këndshëm, padyshim që jeni e bukur dhe në formë të lartë, dhe veçanërisht për ju që jeni jashtëzakonisht e natyrshme. Si kujdeseni për trupin dhe pamjen tuaj? A do të pranoni gjilpërë për saje të bukurisë nëse ndjeni nevojën? A është e mundur të të shoh ndonjëherë me buzë të mbushura?
Faleminderit për fjalët e mira, ato me të vërtetë kanë rëndësi për mua. Para gjendjes së korona virusit, unë ushtroja dhe u përpoqa të harxhoja energji diku të paktën 2-3 herë në javë. Fatkeqësisht, nuk e bëj këtë tani, por përdor çdo moment të lirë për shëtitje, ecje dhe çiklizëm. Sa i përket shpuarjes me gjilpërë dhe operacionit plastik, unë thjesht nuk e respektoj atë, dhe për këtë arsye nuk e praktikoj atë. Megjithëse jam e vetëdijshme për të gjitha mangësitë e moshës time, unë ende dëshiroj të plakem me dinjitet dhe natyrshëm. Me fytyrën dhe trupin time dhe me tërë jetën time. Dhe pikëllimi dhe lumturia, dhimbja dhe gëzimi ... dhe le të jenë atje. Unë i respektoj masazhet, maska për fytyrën, kujdesin e lëkurës ditën dhe natën, por jo gjilpërat. 

 

"Kur shoh djalin tim Dion-in, kuptoj se jeta ime ka kuptim. Kur kam nevojë për një mrekulli, i shikoj në sytë e tij dhe e kuptoj që tashmë e kam bërë".
 


Sa arrini të kosumoni ushqim të shëndetshëm? A keni dietën tuaj? Gatuani?
Asnjëherë nuk i kam kushtuar vëmendje të veçantë ushqimit, por më pëlqejnë shumë perimet, për fat të keq jo aq shumë frutat. Unë nuk kam rituale të veçanta, por dua që frigoriferi im të jetë i plotë dhe për momentin të motivohem se çfarë të ha. Nga ana tjetër, një nga gjërat e mira të karantinës është se më mësoi të eksperimentoj më shumë me ushqimin dhe të gatuaj më shumë se zakonisht. Dion është gjithmonë këtu për të më ndihmuar me ushqimin dhe gatimin. 
 
A konsumoni preparate dhe shtesa natyrale? 
Mundohem të forcoj imunitetin tim dhe të djalit tim kryesisht në mënyrë natyrore, por nuk kam ngelur pa vitaminë C (1.000 mg), magnez dhe kompleks B. Acerola për djalin tim, dhe tani, këtë periudhë disa minerale dhe vitamina për të forcuar imunitetin.
 
Si qëndroni me sport?
Unë nuk bëj sport për momentin, por jam shumë e lëvizshme. Ngas biçikletë sa herë që mundem, ngjitem në Vodno, eci. Unë shkoj në shtëpinë e verës në Pehçevë, dhe vetëm atje ka kënaqësi të vërtetë. Në mes të një pylli me pisha me të gjitha begatitë e natyrës. Unë shpesh e quaj - parajsa ime.
 
Në TV ju lini mbresën se jeni një person pozitiv që qesh lehtë. A është kështu në jetën reale? Çfarë mund t’ju bëjë të qeshni më lehtë?
Pozitiviteti është diçka që të gjithë mbartin në shpirtin e tyre. Ju nuk mund të pretendoni lumturi dhe gëzim. Unë jam një person i tillë. Dua të gëzohem në suksesin tim, por edhe në suksesin e të tjerëve. Nuk jam ziliqare dhe nuk kërkoj shumë. Ji vetvetja, por lërmi të bëhem vetvetja. Këtu qëndron kreativiteti  dhe veçantia ime. Unë qesh me djalin tim, qesh në mëngjeset e bukura të nisur me muzikë dhe një filxhan kafe. Unë i qesh dhe i gëzohem një pune të bërë mirë. Unë i qesh dhe i gëzohem më shumë: "Mami, të dua më shumë në botë".


"Dua që të gjithë të jemi njerëz më të vetëdijshëm dhe më të përgjegjshëm, veçanërisht në një situatë kaq të paparashikueshme. Rregullat janë shumë të thjeshta: mbajeni distancën, vishni një maskë dhe lani duart. Nuk është aq e vështirë, ne mbrojmë veten dhe të gjithë rreth nesh".


 
Cila është formula juaj për shëndet të mirë dhe shpirt të hareshëm që do të ndani me lexuesit?
Sado e pamundur që mund të duket në këtë moment, përpiquni të ushqeni shpirtin tuaj. Duke biseduar me të dashurit tuaj, me muzikë me zë të lartë, me biseda të gjata telefonike me miqtë tuaj. Gjeni një mënyrë të ndihmoheni në një situatë kaq të vështirë dhe të paparashikueshme për të gjithë. Të gjithë kemi nevojë për mbështetje. Duke vepruar kështu, hani të shëndetshëm dhe nëse është e mundur lëvizni ose bëni sport. 
 
A e lini ndonjëherë telefonin tuaj të heshtur? Si e përjashtoni veten nga gjithçka?
Gjëja fillestare që bëj është të mos përfshihem në rrjetet sociale, sepse ato konsumojnë shumë energji. Ka aq shumë negativitet dhe urrejtje sa është me të vërtetë e tmerrshme. Dhe atëherë sigurisht nëse ka mundësi madje e harroj plotësisht telefonin dhe nuk jam e qasshme.
 

"Sado e pamundur që mund të duket në këtë moment, përpiquni të ushqeni shpirtin tuaj. Duke biseduar me të dashurit tuaj, me muzikë me zë të lartë, me biseda të gjata telefonike me miqtë tuaj".
Enjte, 17 Shtator 2020 00:00

Vjeshtë pa ftohje

Kurdoherë që simptomat vërehen në kohë, preparatet natyrore fitojnë betejën kundër viruseve. Kujt t’i besoni këtë herë?
 
SHTOGU
Kur ju gërvisht fyt,i koka ju dhemb, teshtini më shpesh, ndjeni dobësi të muskujve - është koha për shtog. "Shtogu s’do të parandalojë ftohjen, por do të parandalojë përhapjen e virusit të frymëmarrjes sa të shkoni në shtrat," thotë Liz Williamson, një profesoreshë e farmacisë në Universitetin Reading.
Dëshmi se funksionon?
Dy eksperimente të pavarura dhe të ndryshme nga shkencëtarët izraelitë kanë treguar që shtogu shkurton kohëzgjatjen e simptomave të gripit për dy deri në katër ditë.
Si ta pini atë?
Çaji i luleve të shtogut promovon djersitjen dhe për këtë arsye përdoret kundër ftohjes, gripit, pneumonisë dhe organeve të frymëmarrjes dhe reumatizmit. Një lugë çaji (10 gram) lule shtogu avullohet me 1 litër ujë të zier. Mbuloni çajin me kapak dhe lëreni të qëndrojë për 30 minuta. Pini një filxhan të vogël çdo 2 orë. Lejohet gjithashtu të hahen edhe kokrrat e shtogut pasi ato përmbajnë vitamina B1, B2 dhe C.
 
Echinacea (Lulja e boçes)
E dëshirueshme për ata që punojnë në një kompani të madhe dhe janë të rrethuar nga shumë njerëz gjatë ditës, me njerëz që shpesh janë të sëmurë ose nëse përdorni transport publik. Për dallim nga shtogu, lulja e boçes është një masë e mirë parandaluese, jo një kurë.
Dëshmi se funksionon?
Testet laboratorike (provë në epruveta) kanë treguar që lulja e boçes ringjall qelizat duke i inkurajuar ata të luftojnë kundër viruseve. Çfarë thonë testet e realizuara te njerëzit? "Disa prova tregojnë se ndihmojnë, të tjerat që nuk ndihmojnë, por nuk bën dëm nëse e konsumoni", thotë profesoresha Williamson.
Si ta pini atë?
Një nga arsyet përse kemi prova të ndryshme për ndikimin mjekësor të echinacea (lule boçes) është se pjesë të ndryshme të bimës janë përdorur në hulumtime. Për t'u marrë me të ftohtin e zakonshëm, keni nevojë për pjesët që rriten mbi tokë, të tilla si gjethet, kërcelli dhe lulet. Për të bërë çaj, keni nevojë për 30 deri 50 gram rrënjë të copëtuar të bimës. Zhytini ata në 1 litër ujë dhe lëreni të qëndrojnë për 10 minuta. Pini 3 deri në 5 gota të vogla çdo ditë derisa të rikuperoheni. Çaji nuk rekomandohet për përdorim të përditshëm. 
 
VITAMINA C
Nëse ju pëlqen të shkoni në palestër. "Rasti i vetëm ku vitamina C është vërtetuar se parandalon ftohjen është kur ajo merret nga njerëz që në mënyrë aktive ushtrojnë, siç janë maratonistët", thotë Dr. Sara Brewer, autore e “The Essential Guide to Vitamins, Minerals And Herbal Supplements”.
Dëshmi se funksionon?
Në një analizë të vitaminës C në Universitetin e Helsinkit, studiuesit konfirmuan se doza nga 600 deri në 1000 miligramë ndihmoi njerëzit të ekspozuar ndaj stresit fizik (ata që ushtrojnë ose bëjnë punë fizike) për të parandaluar ftohjet. Një studim tjetër thotë se një dozë ditore prej 1.000 miligramë vitaminë C zvogëlon kohëzgjatjen e ftohjes së zakonshme për 8%.
Si ta pini atë?
Doza e tepërt e vitaminës C mund të shqetësojë stomakun. 1.000 miligramë është maksimumi që duhet të merrni çdo ditë, por është mirë që të konsultoheni me mjekun tuaj amë për të zbuluar dozën e saktë. 
 
PROBIOTIK
Shoqërues i detyrueshëm i terapisë me antibiotikë, por edhe i dëshirueshëm për ftohjet e zakonshme. "Nëse një probiotik ka një funksion mbrojtës, atëherë ai është parandalimi, jo trajtimi", thotë Phillip Calder, profesor i imunologjisë ushqyese në Universitetin e Southampton. Në teori, bakteret probiotike përmirësojnë funksionin e qelizave mbrojtëse që jetojnë në bark dhe më vonë udhëtojnë diku tjetër në trup për të parandaluar ndonjë infeksion.
Dëshmi se funksionon?
Një përmbledhje e fundit e provave nga mjekët në Kolegjin e Universitar të Mjekësisë Hallym në Kore, thuhet se probiotiku kishte një efekt margjinal në parandalimin e ftohjes.
Si ta pini atë?
Kur pini kos ose pilulë, nëse është e mundur kërkoni bakteret e mëposhtme në përbërje: Bifidobacteria, Lactobacilus, Saccharomices boulardi, LGG (Lactobacillus rhamnosus GG), pasi ato janë treguar se janë më efektive gjatë diarresë në udhëtim ose diarre të shkaktuar nga antibiotikët.
 
 
ZINKU
Nëse dietës suaj i mungon mishi, shpendët ose drithërat, zinku është një mikron ushqyes i rëndësishëm për funksionimin e imunitetit; "Mungesa e tij do të thotë që ju të mund të bëheni të prirur ndaj ftohjes".
Dëshmi se funksionon?
A keni dëgjuar ndonjëherë se lëpirja e tabletës së zinkut shkurton kohëzgjatjen e një ftohjeje? Fatkeqësisht vetëm për një ditë, kështu që nëse mendoni se sakrifica e njohur si shije metalike në gojë (në disa dhe pështjellje) ia vlen, urdhëroni provojeni.
Si ta pini atë?
Profesori Calder nuk rekomandon konsumimin e zinkut të pastër sepse mund të shkaktojë një çekuilibër me minerale të tjera siç është bakri. Do të ishte ideale të hani më shumë ushqime që përmbajnë zink (mish pule, qumësht, spinaq, fara kungulli, ushqime deti). Për të parandaluar efektet anësore të shtojcës së pastër të zinkut, merrni atë përmes multivitamineve. 
Premte, 03 Korrik 2020 00:00

Çfarë në kohën e lirë?

LEXONI
Fuqia e mendjes është një arritje monumentale në shkencën e mendjes. Vlera e saj sot është edhe më e theksuar. Atkinson zbulon se vetëdija është e bashkuar dhe e kudondodhur, dhe të drejtoni vetëdijen është njësoj sikur drejtoni realitetin tuaj, të zgjidhni nga këndvështrimet e potencialeve tuaja, të zotëroni fjalë për fjalë fatin tuaj. Mesazhi i këtij libri do t'i arrijë të gjithë ata që e dëgjojnë, sepse njerëzimi po evoluon në adoleshencën e tij shpirtërore. Atkinson kishte njohuri të thella për fuqinë e mendjes dhe si të menaxhohet, e cila është paraqitur në mënyrë elegante dhe të qartë në këtë libër pa kohë.
Premte, 03 Korrik 2020 00:00

5 substanca armiqësore

Çfarë nuk duhet të përmbajë kremrat për kujdesin e lëkurës?
A jeni nga "të gjelbërtit"? A jeni të sigurt? Nuk është e mjaftueshme që vetëm ushqimi organit të hyjë në frigorifer për të pasur një mënyrë jetese plotësisht të shëndetshme. Është gjithashtu e nevojshme që të riorganizoni dollapin në tualet. Por nuk keni bërë shumë nëse përqendroheni vetëm në fytyrën tuaj, përkundrazi, lëkura e trupit ka fuqinë thithëse më të madhe, sepse zë sipërfaqen më të madhe. Sqarim: është më e rëndësishme çka përdorni të gjithë trupin sesa vetëm në fytyrë, por është ideale që t’i konsideroni të dyja.
 
1. PARABENËT
Kërkoni metil, butil, etil dhe propilparaben në përbërje: këto prezervativë përdoren për të parandaluar rritjen e baktereve në produkte, por ka një numër indikacionesh që ato ndikojnë negativisht në nivelin e hormonit. Një studim lidhi një ulje të gjatësisë së ciklit menstrual të një gruaje në një nivel të ngritur të parabenëve në urinën e tyre.
 
2. SULFATET
Sulfat natriumi lauret dhe sulfat natriumi lauril janë surfaktantë që përdoren zakonisht në shamponët dhe xhelet e trupit për të krijuar një emulsion të shkumëzuar që do të sigurojë pastrim të thellë. Ata janë të njohur për heqjen e lagështirës dhe vajrave natyrorë nga lëkura, duke çuar në thatësi, skuqje dhe butësi. 
 
3. FTALATET
Ato janë të pranishme në parfume sepse zgjasin jetën e tyre të raftit, por ato gjenden edhe në disa produkte të tjerë kozmetikë (siç janë shkëlqimi i thonjve ose sprej për flokë) në mënyrë që të rrisin fleksibilitetin e tyre. Lëkura i thith ato pa asnjë problem, dhe ata, nga ana tjetër, imitojnë estrogjenin në trup, i cili ndikon negativisht në nivelet dhe ciklet e hormoneve. Studimet i lidhin ato me kancerin e gjirit. 
 
4. GLIKOL POLIETILEN
Një substancë që krijon një emulsion ose vepron si tretës, duke lejuar përbërësit e tjerë të depërtojnë më lehtë në lëkurë. Atëherë, ku është problemi? Më së shpeshti është i kontaminuar me oksid etilen (një substancë e njohur kancerogjene) dhe 1.4 dioksan (me gjasë një tjetër substancë kancerogjene).
 
5. AROMAT SINTETIKE
Para së gjithash, termat "parfum" dhe "aromë" janë, në thelb, një parafjalë e shkëlqyeshme për një numër përbërësish të këqij që prodhuesit duket se i përbirojnë ligjërisht. Parfumet shpesh përmbajnë ftalate dhe alkoole që thajnë lëkurën. Së dyti, aromat e dizajnuara janë të ndjeshme dhe mund të shkaktojnë shumë dëme, nga dhimbje koke kronike deri tek alergjitë e lëkurës dhe infeksionet. 
Premte, 03 Korrik 2020 00:00

PURE TËRSHËRE ME KOKOS DHE MJEDHËR

Përbërësit e nevojshëm
500 ml qumësht
100 g fjolla tërshëre
1 gotë mjedër të copëtuar imët 
2 lugë miell kokosi
2 lugë shurup panje ose mjaltë
mjedhër 
kokosit 
Përgatitja:
Vini qumështin në zjarr të fuqishëm që të vlojë, më pas shtoni fjollat e tërshërës, zvogëloni nxehtësinë dhe trazoni herë pas here. Pak para fundit, shtoni mjedrat e copëtuara, miellin e kokosit dhe shurupin e panjës. Përzieni mirë. Sapo qulli të trashet, hiqeni nga zjarri. Kur të ftohet, shtoni mjedra të tëra dhe spërkatni me kokos. 
 
Premte, 03 Korrik 2020 00:00

PLESKAVICË ME KUSKUS

Përbërësit e nevojshëm
200 ml ujë të nxehtë
100 ml kuskus
pak erëza
0,5 kg brokoli
4 patate
3 karrota
1 qepë
erëza: kripë, piper, erëza të përziera "Vegeta", majdanoz
2 lugë parmezan
2 vezë
2 lugë thërrime bukë, sipas nevojës
Përbërës për salcën:
200 ml maze (ajkë)
150 ml kos
kopër dhe kripë për shije
Përgatitja:
Derdhni ujë të nxehtë mbi kuskusin në të cilin do të shtoni pak erëza të përzier dhe e lini atë për 10 minuta, përzieni dhe kulloni ujin e tepërt. Së pari, ziejmë brokolin në ujë të kripur, pastaj karrotat dhe patatet. Kullojeni dhe vendoseni në një tas të thellë. Pritini qepën sa më imët që të jetë e mundur. Shtoni erëzat dhe parmezanin, kuskusin e kulluar dhe një vezë, përzieni mirë këtë përzierje, nëse është e lëngshme, shtoni disa thërrime bukë. Lëreni përzierjen të pushojë për 10 minuta. Formoni topa të vegjël, rrokullisni ato në thërrime bukë, pastaj shtypni ato si burgerë dhe radhisni në një tigan të veshur me letër pjekjeje. Piqeni në 200 gradë për rreth 25 minuta, kthejeni dhe piqni edhe për 20 minuta të tjera. Thjesht kombinoni përbërësit e salcës.
 
Premte, 03 Korrik 2020 00:00

SPAGETA TË GJELBËRTA


Përbërësit e nevojshëm
150 g spageta
4 thelb hudhër
200 g lakër jeshile
30 g parmezan
20 g djathë Rikota
Përgatitja:
Ziejini spagetat, mundësisht orizin ose salcën e sojës. Qëroni hudhrën. Hiqni kërcejtë e ngurtë nga kale dhe prerë petalet në gjysmë. Skuqini hudhrën dhe lakrën jeshile në vaj ulliri (2 lugë), më pas i skuqni së bashku me parmezanin që të duken si salca pesto. Vendosni spagetat e gatuar në një tas të thellë me pak ujë, shtoni salcën dhe përzieni mirë për t’i kombinuar. Spërkateni me djathë sipër. 
Premte, 03 Korrik 2020 00:00

SMUTE ENERGJETIKE ME PJEPËR


Përbërësit e nevojshëm
1 pjepër më i madh
2 banane
2 lugë mjaltë
lëng nga 1 limon
4 lugë kos të trashë
150 ml ujë
kanellë
Përgatitja:
Vendosni përbërësit në një blender, dhe më pas hidhni në një gotë. Pastroni pjeprin paraprakisht dhe prerë në kube, në mënyrë që të mos humbni kohë në mëngjes. 
Premte, 03 Korrik 2020 00:00

SALLATË E SHËNDETSHME VERORE

Përbërësit e nevojshëm
300 g fileta salmon
1 lakër të kuqe të renduar
1dorë lakër të bardhë të renduar
1 karotë të grirë
100 g bajame
100 g kajsi të thata
pak rigon, borzilok dhe kripë himalaje
2 lugë uthull "Balsamiko"
3 lugë vaj ulliri
 
Përgatitja:
Ngrohni vajin e ullirit në një tigan Teflon dhe skuqni salmonin në të dy anët për 3 minuta. Lënë mënjanë të ftohet. Pritini bajamet dhe kajsitë e thata në copa të vogla. Vendosni lakrën e grirë dhe karotën në një tas të thellë, rregulloni salmonin e grirë sipër, pastaj shtoni bajamet dhe kajsitë. Hidhni uthull sipër sallatës, në të cilën më parë keni përzierë erëzat.
Premte, 03 Korrik 2020 00:00

HEPATITI

HEPATITI
325 milion njerëz nuk e dinë që janë nën kërcënimin e vrasësit të heshtur
Edhe pse ato mund të parandalohen, zbulohen dhe shërohen, hepatiti B dhe C janë sëmundjet e dyta më vdekjeprurëse infektive. Sipas OBSH-së, hepatiti vret më shumë se 1.3 milion njerëz në të gjithë botën çdo vit, duke paraprirë tuberkulozin, malarien dhe HIV-in. Ekziston një vaksinë për hepatitin B, ka ilaçe për hepatitin C, por parandalimi dhe zbulimi i hershëm janë thelbësore.
 
HEPATITI C
Hepatiti C është një infeksion viral që shkakton inflamacion të mëlçisë dhe nganjëherë është shkaku i dëmtimit serioz. Virusi i hepatitit C (HCV) përhapet përmes gjakut të infektuar.
Deri para ca kohësh, trajtimi i hepatitit C përfshiu injeksione dhe ilaçe orale që nuk u përshtaten shumë personave të infektuar për shkak të një numri problemesh të tjera shëndetësore dhe efekteve anësore të papranueshme. Por kjo ka ndryshuar. Sot, HCV kronike trajtohet me terapi orale për dy deri në gjashtë muaj.
Sidoqoftë, rreth gjysma e njerëzve me HCV nuk e dinë që janë të infektuar sepse nuk kanë simptoma dhe duhen dekada që ato të shfaqen. Vlerësohet se grupi i rrezikut më të lartë përfshin ata që kanë lindur midis 1945 dhe 1965 - breza që kanë 5 herë më shumë të ngjarë të infektohen se sa ata të lindur në vitet e tjera.  
SIMPTOMAT
Një infeksion afatgjatë i HCV quhet hepatit kronik C. Është një infeksion i heshtur që zgjat me vite, derisa virusi dëmton mëlçinë mjaftueshëm që të shfaqen simptomat e para të sëmundjes.
Lista e simptomave përfshin si vijon:
 • Gjakderdhje e lehtë 
 • Mavijosje 
 •  Lodhje
 • Oreks i dobët
 • Çngjyrosje e verdhë e lëkurës dhe syve
 • Ngjyra e erret e urines
 • Lëkura e kruar
 • Fryrje 
 • Ënjtje në këmbë
 • Humbje peshës së trupit
 • Konfuzion, përgjumje dhe fjalim i ngathët
 • Enët e dukshme të gjakut - merimangat në lëkurë
Hepatiti kronik C fillon me një fazë akute. Hepatiti akut C zakonisht shkon i pa diagnostikuar sepse rrallë shkakton simptoma. Sapo shfaqen simptomat, do të thotë pështjellje, ethe, të vjella, lodhje, dhimbje muskulore. Simptomat akute shfaqen një deri në tre muaj pas kontaktit me virusin dhe zgjasin nga dy javë deri në tre muaj.
Hepatiti C akut nuk bëhet gjithmonë kronik. Disa njerëz arrijnë të pastrojnë virusin HCV nga trupi i tyre pas fazës akute. Hepatiti C akut i përgjigjet mirë terapisë antivirale.
 
SHKAKTARËT
 Hepatiti C shkaktohet nga virusi i hepatitit C (HCV). Infeksioni ndodh kur gjaku i infektuar me virusin hyn në rrjedhën e gjakut të një personi të pa infektuar. 
Në nivel global, HCV ekziston në disa forma të ndryshme, të njohura si gjenotipe. Janë identifikuar shtatë gjenotipe të ndryshme të HCV dhe më shumë se 67 nëntipe.
Edhe pse hepatiti C kronik ndjek të njëjtën kurs si hepatiti akut, pavarësisht nga gjenotipi i virusit, rekomandimet për trajtim mund të ndryshojnë në varësi të gjenotipit viral. 
 
FAKTORËT E RREZIKUT
Rreziku i hepatitit C rritet nëse:
 • Ju jeni një punonjës shëndetësor që është i ekspozuar ndaj gjakut të infektuar, por prapëseprapë, është e nevojshme që gjilpëra e infektuar të shpojë lëkurën tuaj.
 • Nëse këmbehen gjilpëra kur injektoni drogë
 • Ju jeni HIV-pozitiv
 • Keni vendosur pirsë (pierce) ose keni bërë tatuazh në një studio jo të pastër, ku pajisjet e punës nuk kanë qenë të serilizuara
 • Nëna juaj ka hepatit C.
Virusi nuk transmetohet duke puthur, përqafuar ose duke ndarë takëm të ushqimit.

 
 
KOMPLIKIMET
(i referohet hepatitit C dhe hepatitit B)
Skorje të mëlçisë (cirrozë).Pas dekadave që vuajnë nga hepatiti C ose B, nuk përjashtohet formimi i skorieve të mëlçisë që pamundëson funksionin e tij.
Kancer i mëlçisë.Një grup i vogël i pacientëve me hepatit C mund gjithashtu të zhvillojnë kancer.
Mëlçia jo funksionale.Cirroza e përparuar mund të parandalojë plotësisht funksionimin e mëlçisë.

Diagnoza e hepatitit C ose B mund të bëhet vetëm nga një mjek përmes një testi të thjeshtë gjaku.
Nëse vuani nga hepatiti C, ndihmoni mëlçinë tuaj duke shmangur alkoolin, kurse ushqimi i shëndetshëm dhe i ekuilibruar është sigurisht i dëshirueshëm.
Nga 75 deri 85% e njerëzve do të sëmuren nga hepatiti C. 
1 deri në 5% të pacientëve me hepatit C do të përballen me komplikime të rrezikshme për jetën. 
Sëmundja është e shërueshme, por 15-25% e njerëzve do të shërohen pa ilaçe.

 
 
HEPATITI C
Hepatiti B është një infeksion serioz viral që sulmon mëlçinë dhe shkaktohet nga virusi i hepatitit B (HBV). Për disa njerëz, infeksioni në dukje i zakonshëm shndërrohet në një sëmundje kronike - do të thotë se qëndron në trup për më shumë se 6 muaj. Hepatiti kronik B rrit rrezikun e kancerit të mëlçisë, cirrozës dhe mosfunksionimit të plotë. 
Shumica e pacientëve të rritur shërohen plotësisht nga sëmundja, edhe kur përballen me simptoma serioze. Të porsalindurit dhe fëmijët janë në rrezik më të lartë të zhvillimit të hepatitit kronik (afatgjatë) B.
Vaksina është një masë e shkëlqyeshme parandaluese kundër hepatitit B, por nuk funksionon nëse tashmë jeni i sëmurë. Nëse jeni të infektuar, marrja e masave të caktuara mund t'ju parandalojë transmetimin e virusit te të tjerët.
 
SIMPTOMAT
Simptomat e hepatitit B variojnë nga të buta në të tmerrshme. Zakonisht shfaqen 1 deri në 4 muaj pas infeksionit, megjithëse mund të shihen deri në dy javë më vonë. Disa pacientë, veçanërisht fëmijët, nuk kanë simptoma.
Lista e simptomave përfshin si vijon:
 • Dhimbje barku
 • Urinë e errët
 • Ethe
 • Dhimbje në nyje
 • Mungesa e oreksit
 • Pështjellje (përzierje) dhe të vjella
 • Dobësi dhe lodhje
 • Zverdhja e lëkurës dhe të bardhëve në sy (verdhëza)
KUR TË SHKONI TË MJEKU
Nëse e dini që keni qenë në kontakt me hepatitin B, shkoni menjëherë! Terapia parandaluese mund të zvogëlojë rrezikun e infeksionit, veçanërisht nëse jeni duke marrë ilaçe brenda 24 orëve. Nëse simptomat e gripit ende sugjerojnë diçka tjetër - shkoni dhe kontrolloni.
SHKAKTARËT
Hepatiti B shkaktohet nga virusi i hepatitit B (HBV). Virusi transmetohet nga një person në tjetrin përmes gjakut, spermës ose lëngjeve të tjera të trupit. Nuk transmetohet përmes teshtitjes ose kollitjes.
Zakonisht transmetohet si më poshtë:
Kontakti seksual. Nëse keni pasur seks të pambrojtur me një person të sëmurë. Virusi transmetohet nëse, në çfarëdo mënyre, gjaku, pështyma, spermë, ose sekrecione vaginale nga personi i infektuar hyjnë në trup.
Ndarja e gjilpërave.HBV përhapet lehtësisht duke përdorur gjilpëra dhe shiringa të infektuara.
Shpimi i papritur me gjilpërëPunonjësit shëndetësore ose ndonjë profil tjetër që është në kontakt me gjakun e njeriut të infektuar ekspozohen ndaj rrezik.
Nga nëna tek fëmija.Gratë shtatzëna të infektuara me HBV mund të transmetojnë virusin tek bebet e tyre gjatë lindjes. Por një i porsalindur mund të vaksinohet për të parandaluar infeksionin. Nëse jeni shtatzënë ose planifikoni të mbeteni shtatzënë, bisedoni me gjinekologun tuaj për testimin.
 
HEPATITI B AKUT PËR. ATIJ KRONIK
Infeksioni akut i hepatitit B zgjat më pak se 6 muaj. Sistemi imunitar ka fuqinë për të pastruar trupin e virusit akut, dhe shërimi i plotë ndodh pas disa muajsh. Shumica e njerëzve që u infektuan nga hepatiti B pasi të rriturit në të vërtetë kishin një infeksion akut.
Infeksioni kronik i hepatitit B zgjat më shumë se 6 muaj. Jetëgjatësia e tij zgjatet për shkak të paaftësisë së sistemit imunitar për të luftuar infeksionin. Hepatiti kronik B mund të zgjasë gjatë gjithë jetës.
Sa më i ri që merrni hepatitin B - të porsalindur ose fëmijë nën 5 vjeç - aq më i lartë rreziku që infeksioni të bëhet kronik. Infeksioni kronik mund të kalojë pa u vënë re për dekada, derisa pacienti sëmuret seriozisht nga sëmundja e mëlçisë.
Parandalimi
Vaksinimi! Dhe jo, nuk mund të marrësh hepatit B nga vetë vaksina. Më 28 korrik, falënderoni Baruç Blamberg për shpikjen e vaksinës, për të cilën iu dha Çmimi Nobel në 1976.

Shumica e të rriturve shërohen për 90 ditë dhe më pas bëhen të imunizuar nga hepatiti B gjatë gjithë jetës.
90% e të porsalindurve, 20% e fëmijëve më të vjetër dhe 5% e të rriturve zhvillojnë hepatit kronik B.

Faqja 7 di 53

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin