Premte, 03 Korrik 2020 00:00

HEJDA

Mund të mos mburret me shumë vitamina, por ndryshe nga drithërat e tjera, përmban shumë më tepër minerale si magnez, bakër dhe mangan. Edhe pse hikërrorI/hejda nuk është drith, por farë frutash. Përveç vetive të saj antioksidues, ajo kërkohet posaçërisht për shkak të aftësisë së saj për të moderuar nivelin e sheqerit në gjak, kështu që është një zgjedhje e shëndetshme për pacientët me diabet tip 2. Si një burim i shkëlqyeshëm i fibrave, konsumojeni atë për çdo sëmundje të stomakut ose diarre. Ajo nuk përmban gluten dhe për këtë arsye është një ushqim i shkëlqyer antialergjik për bebet, por edhe për pacientët me ciliakia.. Është veçanërisht e mirë për të moshuarit sepse mbron zemrën. Proteina e saj të tretshme janë një zëvendësues i shkëlqyeshëm i mishit. 
Premte, 03 Korrik 2020 00:00

SHPARG

Perime me energji të ulët (93% ujë) por vlerë të lartë ushqyese. Përmban më shumë kalium, fosfor, kalcium dhe magnez, vitaminë C dhe B6. Kinezët e lashtë e përdorën atë si ilaç për kollën e thatë, ulcerat dhe ënjtjen. Ata besuan se shpargu zvogëlon dhimbjen në këmbë, kështu që ata e vendosin atë në xhelet për dush. Është një diuretik i njohur dhe burimi më i pasur i flavonoidit rutin, i cili ul kolesterolin, ul shtypjen e gjakut dhe forcon kapilarët e dobësuar. Konsumoni atë gjatë punës së gjatë dhe të vështirë të trurit. 
 
Kovid-19 është akoma këtu! Përshtatja ndaj ndryshimeve zhvillimore në jetën e përditshme vazhdon si për ju ashtu edhe për familjen tuaj. Si prindër, ju duhet të hapni rrugën që fëmijët tuaj të përshtaten me "normalen" e re dhe do të keni sukses nëse jepni një shembull të mirë për ta. Fëmijët kërkojnë udhëzime nga të rriturit për të ditur si të reagojnë ndaj situatave stresuese. Ky është shansi juaj për t'i mësuar ato në një model që do të zgjidhë problemet e jetës dhe do t'u mësojë atyre empatinë. Shfrytëzojeni!

 Qëndroni të qetë, dëgjoni ata (fëmijët) dhe ngushëlloni ata

Bëhu shembull.Fëmijët ndjekin reagimet tuaja dhe mësojnë prej tyre.

Kini kujdes si flisni për virusin.Nga diskutimet tuaja mbi temën, varet se  sa frikë do të grumbullojnë fëmijët. Kujtoni rregullisht se do të qëndroni të shëndoshë si familje, pasi do të jeni përgjegjës dhe do t'i respektoni masat. 

Shpjegoni rëndësinë e distancës shoqërore.Është një sfidë e vërtetë për të bindur fëmijët e vegjël që të veshin një maskë dhe ta veshin atë për një kohë të gjatë, kështu që planifikoni shëtitjet tuaja paraprakisht, duke shmangur vendet e ngarkuara dhe afatet kohore. Për fëmijët më të rritur, tregojuni atyre kurbën e rritjes për të kuptuar seriozitetin e situatës dhe hudhjuani përgjegjësinë, që të respektojnë vendimin nëse dalin pa maskë. 

Demonstroni frymëmarrje të thellë.Është thelbësore për qetësimin e sistemit nervor, andaj ushtroni së bashku. 

Përqendrohuni në aspektet pozitive.Ashtu si shoqërimet në natyrë dhe projektet e ndryshme artistike. Ndani orët e ditës, jepuni atyre lirinë të shoqërohen me përgjegjësi, por shumicën e minutave rezervoni për tubime intime, familjare.

Shprehuni dashuri në çdo rast të lirë.
 
 Kontrolloni ndjekjen e mediave
TV, internet, media sociale - duhet të jenë rreptësisht nën kontrollin tuaj. Përcjellja e informacionit më të fundit mund të shtojë frikën tuaj, kështu që sigurohuni nëse fëmija juaj luan me të vërtetë në dysheme ndërsa shikoni lajmet. Shpjegojuni fëmijëve të rritur se gjithçka që qarkullon në internet nuk do të thotë se është e vërtetë. Mësoni se si të njohin lajmet e rreme. Ju duhet të jeni burimi i tyre i parë dhe i vetëm i besueshëm i informacionit. 
 
 Rezervoni kohë për bisedë
 (përshtatur sipas moshës)
Mosha parashkollore- informacion i shkurtër, i thjeshtë për virusin dhe bindja se të rriturit janë këtu për t'u kujdesur për gjithçka. Ofroni disa shembuj të thjeshtë mbrojtjes: "Lajmë duart, nuk prekin asgjë nga toka, veshin rroba të pastra vetëm për në shtëpi".
Shkolla fillore - pritni shumë pyetje nga kjo grupmoshë, por përdorni të vërtetën dhe sa më pak detale të jetë e mundur. Ata ndoshta do të kenë nevojë për ndihmë në ndarjen e së vërtetës nga thashethemet dhe fantazitë. Diskutoni me ta masat e marra nga autoritetet.
Adoleshentët - diskutoni me ta dhe referoni ata në burime të besueshme. Përfshini ata në procesin e vendimmarrjes në lidhje me detyrat e shtëpisë dhe aktivitetet në natyrë.
Për të gjithë fëmijët, inkurajoni ata të verbalizojnë mendimet dhe emocionet e tyre. Jini dëgjues të durueshëm dhe të vëmendshëm!
 
Shëndeti mendor
Kërkoni ndihmë profesionale nëse vëreni një ndryshim të rëndësishëm në sjelljen e fëmijës tuaj ose disa nga simptomat më poshtë nëse zgjasin më shumë se 2 javë.
Mosha parashkollore- thith gishtin e madh, urinim në shtrat, gjumë i shqetësuar, mungesë oreksi, frikë nga errësira, ngjitje ndaj prindërve, sjellje regresive dhe tërheqje në vetvete.
Shkolla fillore- agresion, nervozizëm, makth, shmangie e detyrimeve, përqendrim i dobët, distancim shoqëror.
Adoleshentët- problemet me gjumin dhe oreksin, konflikte, agjitacioni, sjellja delikate, përqendrimi i dobët, ankesat fizike.
Më pëlqen të stërvitem, por nuk kam kohë. Më duhet të filloj të ha shëndetshëm, por do të më kushtojë shumë para. Unë kam nevojë për të marrë një kurs, por nuk ka njeri që të kujdeset për fëmijët. Dhe kështu çdo ditë, ne vazhdimisht shtyjmë ide të ndryshme, duke kërkuar lloj-lloj justifikimesh, edhe pse shkaku është i njëjti. Shkoni para pasqyrës dhe do ta njihni arsyen. Megjithëse pyetja më e rëndësishme është: si ta mposhteni? Por së pari, le të kërkojmë shpjegimin logjik pse vetvetes i vendosim kurthe?

FRIKA NGA DËSHTIMI

Nga pikëpamja psikologjike, njerëzit nuk duan ta ekspozojnë veten në situata të pakëndshme. Punonjësi ka një ide të shkëlqyeshme, por ia mban vetes vetëm që të mos ketë nevojë të kontaktojë me mbikëqyrësin ose eprorin. Një pjesë e problemit është se, në një nivel neurologjik, truri nuk bën dallimin midis frikës nga vdekja dhe frikës nga takimi me shefin. 
Procesori emocional në tru, ose amigdala, i përgjigjet frikës duke dërguar një sinjal stresi në hipotalamus, qendra komanduese e trurit, duke stimuluar sekretimin e hormoneve të stresit kortizol dhe adrenalin, dhe duke inkurajuar trupin të përballet me kërcënimin ose të ik. Papritur, i gjithë trupi juaj ju thotë të dilni nga çdo situatë ku mund të gjendeni, edhe pse mund t'ju kushtojë madje edhe dorëheqje. Nëse mendoni në mënyrë racionale, me siguri do të arrini në përfundimin se nuk jeni nën ndonjë kërcënim, por për trurin, frika është frika dhe kjo ju vë pengesa në rrugën tuaj në mënyrë që t'ju mbajë në territor të sigurt. 
Frika është arsyeja pse shumë njerëz largohen nga detyra më e vështirë para afatit. Duke shtyrë obligimet  deri në minutën e fundit, individi justifikohet më lehtë në dështim. Edhe pse shmangia e dhimbjes së mundshme nga dështimi shkatërron të gjitha mundësitë për sukses. Ky fenomen është i zakonshëm kur gjërat duken të paarritshme, sepse është më e lehtë për një person të kontrollojë dështimin e tij sesa të përballet me mundësinë që dështimi ta befasojë.

FRIKA NGA SUKSESI

Frika nga suksesi ose hezitimi për të pranuar fitoren e personale. Njerëzit mashtrohen se frika e suksesit është një variant më i lehtë i frikës, sepse inkurajon produktivitet. Mungesa e gëzimit dhe kënaqësisë me arritjet personale  është sabotimi i një varianti të maskuar. 
Për shembull, një pjesëmarrës në maratonë që ka frikë nga dështimi nuk do të stërvitet rregullisht për të siguruar një justifikim të përsosur për performancën e dobët.  Çfarë do të bëj ai që ka frikë nga suksesi? Ai ndoshta nuk do të paraqitet në garë në mënyrë që të mos turpërohet nga rezultati "i dobët". Zgjidhja në të dy skenarët është e njëjtë: rrezikimi i shanseve të suksesit!
 "Perfeksionizmi është një motiv më i zakonshëm për frikën sot, dhe kjo është për shkak të mediave sociale dhe presionit për përsosmëri," tha Kloi Braderixh, autori i "Zgjidhje e Anksiozitetit" ( "Anxicion Solution"). "Një studim i fundit zbuloi se që nga viti 1989, perfeksionizmi shoqëror është rritur 33%," shtoi ajo. Kultura që inkurajon konkurrencën me njëri-tjetrin pjesërisht konsiderohet fajtore. 
Të gjithë filluam të kujdesemi për imazhin tonë, sepse versioni ynë i filtruar i jetës është i disponueshëm për të gjithë botën. Gjërat kanë shkuar kaq keq, saqë shpesh shkojmë në skijim edhe pse e urrejmë dëborën, vetëm për të marrë një foto në Facebook. Tani është e qartë pse njerëzit përfundojnë të kurthuar në profesione dhe marrëdhënie - frika nga gjykimi bllokon "Unë" personale.
 

Lironi rrugën prej vetvetes
1.    Mbani një ditar për të identifikuar mendimet divergjente që ju largojnë vëmendjen nga qëllimi. Pas një muaji, bëni një analizë për të parë nëse po silleni sipas ndonjë kornize. 
2.    Vizualizoni ndryshimet që dëshironi të ndodhin, çdo ditë për disa minuta. 
3.    Nuk ka asnjë kuptim të vizualizoni një sjellje të caktuar pa provuar atë në praktikë. Nëse jeni çlodhur me alkool, tani radhën e ka çaji. 
Imagjinoni të jeni në gjendje të hani atë që dëshironi dhe kur të doni pa kompromentuar linjën. Epo, të dashur, shumë njerëz ia dalin mbanë. Është një vakt intuitiv i bazuar në parime kryesore siç janë kundërshtimi i idesë së dietës dhe urisë dhe, më e rëndësishmja, pajtimi me ushqimin. Një dietë intuitive është në të vërtetë një vakt i zhytur në mendime që synon të rrisë vetëdijen për urinë e vërtetë përkundrejt urisë emocionale.
Një dietë intuitive do t'ju nxisë të përdorni sistemin rregullues të trupit tuaj (ndjenjën e urisë dhe ngopjes) për ta bërë më të lehtë të vendosni se çfarë, sa dhe kur të hani, në vend që të rëndoni veten me dietat. 
Falë një studimi të gjerë, ne tani dimë se cilat ushqime janë të shëndetshme, dhe tani duhet të injorojmë shkencën dhe të dëgjojmë trupin? Dhe çfarë nëse dëshiron ëmbëlsira në mëngjes? 
Mos u shqetëso, ai ndoshta nuk do ta dëshirojë atë. Kërkimet tregojnë se një dietë që nuk përfshin kufizime rrallë çon në stërngopje ose një zgjedhje jo të shëndetshme të racioneve (vakteve). Kjo është për shkak të procesit të përshtatjes- sa më i qasshëm të jetë ushqimi, aq më pak tërheqës është.

Në vitet 1990, psikologu Jean Kristerler zbuloi se një program gjashtë javor e konsumit të ushqimit me maturi ishte i dobishëm në zvogëlimin e çrregullimit të njohur si ngrënia e pakontrolluar. Që atëherë, studime të ndryshme kanë konfirmuar se ngrënia e zhytur në mendime zvogëlon aspektin emocional dhe rregullon sasinë e racionit tek të rriturit, pavarësisht nga pesha e tyre trupore. Po në lidhje me humbjen e peshës? 
Ngrënësit intuitivë kanë tendencë të kenë një indeks më të ulët të masës trupore (BMI) sesa ata që numërojnë kalori. Sidoqoftë, në një studim gjashtë-javor ku u krahasuan se kush do të humbiste më shumë peshë, ngrënësit intuitivë ose ata që i nënshtroheshin kufizimit të kalorive, fituesit dolën të dytët. Por është mirë të dini se në planin afatgjatë, gjërat janë anasjelltas. 
Pra, bëhuni një konsumator intuitiv i gjithë atij ushqimi përreth jush? Po, veçanërisht nëse doni të shpëtoni nga dietat. Për një marrëdhënie plotësisht të relaksuar me ushqimin, thjesht respektoni trupin tuaj kur keni uri, por edhe kur jeni plot. 
 

Përtyp intuitivisht
Para dhe pas ngrënies, vini re nivelin e urisë dhe ngopjes në një shkallë 1 deri në 10 (1 - bosh, 10 - stomakun e plotë). Në mënyrë ideale, ju duhet të filloni të hani në 3 dhe të ndaleni në 7.
Ushqimi në kombinim me aktivitete të tjera nënkupton rritjen e rrezikut nga ngopja e tepërt. Hani të paktën një vakt në ditë në paqe. 
Mos hani si qen, nëse përtypni sikur nuk keni parë ushqim, atëherë jeni të uritur, dhe kjo është gabim. Lëreni pirunin midis kafshatave, përtypni dhe mos harroni të merrni frymë. 
Premte, 03 Korrik 2020 00:00

Vetë-promovimi


Lëvdata është e mirë për sukses, por edhe për trurin, atëherë pse kemi turp?
 
Puna juaj, suksesi, fitimet dhe madje marrëdhënia juaj po numëron në vend sepse ende refuzoni të promovoni veten në internet. Keni frikë nga gjykimi?
Kuptohet, madje nëse jeni edhe grua, atëherë frika juaj është plotësisht e justifikuar. Përkatësisht, hulumtimi i kryer nga Universiteti Rutgers zbuloi se gratë që përpiqen të promovojnë veten e tyre janë më pak të pëlqyeshme se burrat.  
Mesatarisht, 80% e shpalljeve në media sociale janë, në thelb, mesazhe vetë-promovuese. Epo, nëse të gjithë i përdorim për të njëjtin qëllim, atëherë kush është ai që gjykon dhe pse? Epo, këtu është një paradoks interesant, gratë janë të parat që gjykojnë dhe në të njëjtën kohë, gratë janë të parat që gjykohen. "Stereotipi që gratë duhet të jenë modeste është pranuar gjerësisht," tha Dr. Sharon Cohen, një profesor i psikologjisë mediatike në Universitetin e Salford. Shprehja publike e fuqisë dhe kompetencës është një akt i shprehjes së jo modestisë, dhe kjo është në kundërshtim me pritjet shoqërore të përmendura më lart. Kontradikta është rrënja e reagimeve negative nga të tjerët. Dhe ndërsa gratë përballen me një gamë të tërë etiketash, gjykimi për burrat më shpesh vijon: "Shikoni atë, mburravec!" Stereotipet e tilla janë aq të thella sa që kanë fuqinë të ndikojnë në sjelljen e gjinive gjatë gjithë jetës. Ndërsa plaken, gratë inkurajohen të paraqiten sa më saktë që të jetë e mundur, ndërsa burrat inkurajohen të mbivlerësojnë arritjet e tyre. 
Gratë mburren me modesti, por ato janë akoma më pak të pëlqyeshme. Burrat mburren me ekzagjerimin dhe nuk u intereson kujt i pëlqen dhe kujt jo. Gratë gjykojnë rreptësisht. Burrat shtojnë konotacione seksuale në gjithçka. Kush është më i suksesshëm në vetë-promovim? Burrat, megjithëse gratë kanë një ndjenjë më të mirë kreativiteti dhe janë më të qeta. Sipas kësaj, a duhet që qasja e vetë-promovimit të jetë shpërfillëse, mashkullore?

Para së gjithash, vlen të përmendet se vetë-promovimi nuk është i kufizuar në mediat sociale, njerëzit janë shumë më të thellë në të, pa qenë të vetëdijshëm për të. Në fakt, të gjithë ne e promovojmë veten, vazhdimisht. Nuk është fjala për një aftësi unike që e ndezim dhe çaktivizojmë sipas nevojës. Kur vishemi, kur buzëqeshim, kur përdorim disa fraza, ne në mënyrë të pandërgjegjshme i prezantojmë botës një version të vetvetes. 
Një nga vendet më të rëndësishme për vetë-promovim është mjedisi i punës dhe kjo është arsyeja pse burrat janë përpara në raport me gratë. Jo se ata kanë vendosur vetë se cili është fronti më i rëndësishëm, por thjesht, burrat nuk kanë dëshirë të bëjnë foto në Instagram, ndërsa ata me kënaqësi do të pinin kafe me shefin e tyre.
Sue Unerman, në librin e saj  "Muri i qelqtë" ("The Wall Glass") thotë se gratë nuk dinë të komunikojnë në punë. Duke punuar në libër, ajo intervistoi qindra burra dhe gra, përfshirë eprorët e tyre, të cilët i punësuan dhe pushuan ata. Përmes këtyre intervistave, Sue arriti në përfundimin se gratë besojnë se është e mjaftueshme të bëni vetëm një punë të shkëlqyeshme, por praktika thotë diçka tjetër: është edhe më e rëndësishme të njoftoni mbikëqyrësit tuaj që të keni bërë një punë të shkëlqyeshme - kjo është pikërisht ajo që bëjnë kolegë  tuaj kolegë! "Është bërë e qartë për mua që gratë rrallë kërkojnë promovim ose rritje të pagave, dhe madje edhe kur guxojnë, mjafton të dëgjosh 'Jo' dhe të tërhiqen në heshtje," tha Sue. Kur një grua merr një rritje të pagave, ajo thotë: "Faleminderit!" Kur burri merr një rritje pagash, ai thotë: "Faleminderit, kur mund të pres një tjetër ?"

Nëse marrim parasysh se numri i njerëzve që punojnë nga shtëpia si punonjës i pavarur janë dyfishuar në 10 vitet e fundit, atëherë nevoja për vetë-promovim bëhet e domosdoshme. Por njerëzit kanë frikë dhe mbi të gjitha nuk dinë se sa është e mjaftueshme dhe kur vetë-promovimi mund të provokojë refuzim tek marrësi. Por nëse e hiqni qafe atë dhe e bëni atë, me siguri do të arrini në një reflektim kryesor, shpjegon doktor Sharon Koen. "Postimi i një fotografie të vetvetes ose leximi i përmbajtjes që keni botuar në lidhje me veten dhe punën tuaj është një mënyrë për të krijuar një ndjenjë se kush jeni," tha Koen. Mund të ju ndihmojë të kuptoni dhe përpunoni identitetin tuaj. 
Por luajta kumar me imazhin tuaj për shkak të pamundësisë për të kontrolluar perceptimin e dikujt tjetër është një rrezik që jo të gjithë mund ta përballojnë, megjithëse është e pamundur të kënaqeni të gjithë. Problemi është komplikuar më tej nga opsioni për të lënë një koment - nëse komentet negative janë më të shumta se ato pozitive, atëherë vetë-promovimi do të bëhet anti-promovim. Studimet kanë treguar se mesazhet e drejtpërdrejta private me kontekst negativ janë të mjaftueshme për të tronditur vetëvlerësimin e autorit, edhe pse vetëm ai mund t'i lexojë ato.

Të frikësuar nga rezultate të tilla të mundshme, shumë njerëz përdorin të ashtuquajturin mburrje modeste në mediat sociale. Edhe pse një teknikë e tillë është vetëm mashtruese, është pothuajse e pamundur të parashikohet reagimi i audiencës për çdo postim. Shembull i mburrjes modeste: "Po, unë fitova vendin e parë, por ai ishte një kundërshtar i shkëlqyeshëm, nuancat vendosën". Një studim i vitit 2017 nga Shkolla e Biznesit Harvard zbuloi se mburrja e tillë modeste është më pak e suksesshme sesa mburrja e hapur, pasi të parës i mungon sinqeriteti.
Krijuesi sigurisht ndihet mirë që nuk është i qartë në lëvdata, por audienca reagon negativisht si për vetë-promovimin, ashtu edhe për përpjekjen për ta maskuar atë. Pra, bëhu i sinqertë. Është e përshtatshme të keni elemente të papërshtatshëm gjatë aktit të mburrjes, dhe është edhe më e përshtatshme që të mos u pëlqejë të gjithëve. 
Meditimi ose pastruesi i mendjes - është treguar që ul presionin e gjakut, trajton depresionin dhe ka fuqinë për të lehtësuar simptomat e SIC ose sindromës së zorrës së irrituar. As Covid-19 nuk është një justifikim më, sepse ka një mënyrë për t'u përqendruar në të tashmen, erërat, emocionet dhe pikëpamjet, pa ndjekur orët në grup. Bonus: dhe pa e izoluar veten në dhomë!

KUR  ZGJOHENI
Zëvendësoni zërin refuzues të alarmit me një tingull të bardhë si shushurima e erës. Qëndroni në shtrat për 2 minuta dhe thithni tingujt përreth jush (zogjtë jashtë, duke zhurmën e dyshemes ), ndjenjën e shtratit mbi lëkurë dhe erën e shtëpisë.

KUR PINI KAFE
Ndjeni ngrohtësinë e filxhanit në pëllëmbët tuaja dhe thithni erën e fortë. Ndiqni rrugën e gëlltitjes nga buzët, goja, fyti, barku. Sipas një studimi, ata që përqendrohen në pirjen e kafesë fillojnë ta pinë atë pa sheqer.

NËN DUSH
Banjo është një vend ideal për të praktikuar mikromeditimin. Përqendrohuni në temperaturën e ujit, tingullin e ujit, mënyrën se si rrëshqet në trup dhe, natyrisht, erën e xhelit të dushit. 

GJATË SHËTITJES
Kur bëni pazare, herë pas here shikoni lart qiellin. Të shikosh lart do të të vë në një moment Zen dhe të hap perspektiva të reja mbi ty, si një ide për një drekë të ndryshme. 

GJATË KREHJES SË FLOKËVE
Mendoni për çdo lëvizje ndërsa furça kalon nëpër flokët tuaj ose kur aplikoni buzëkuq. Në këtë mënyrë, ju do të ngrohni trurin tuaj përpara se të sulmohet me shumë informacione, detyra dhe afate.

GJATË GATIMIT
Ka shumë mundësi për fokus, trokitje të pjatave, ritmin me të cilin prisni, aromën e produkteve ushqimore. Nëse e shërbeni në mënyrë krijuese vaktin, është konfirmuar që do të ndjeheni më të lumtur ditën tjetër.

NËPËR SHKALLË
Shkallët janë një ushtrim i shkëlqyer fizik, si dhe mendor. Numëroni hapat ndërsa ngjiteni dhe përqendrohuni në atë se si këmbë juaj qëndron në secilin hap. Vini re koordinimin e muskujve që punojnë së bashku. 

NË AUTOMOBIL
Atyre që qëndrojnë pas timonit u kërkohet përqendrim maksimal dhe vetëdijesim për momentin. Çka mendoni për zhytje më të thellë në të tashmen? Fikni muzikën, merrni frymë thellë dhe dëgjoni tinguj ritmikë emetohen nga motori dhe dridhjen e ndjerë përmes timonit.

KU SHPREHNI FALËNDERIME
Mos flisni kot, kyçni emocionet, shikoni personin tjetër në sy dhe shpjegoni se për çfarë jeni mirënjohës dhe pse.

KUR PRISNI
Merrni frymë derisa të numëroni deri në 4, mbajeni frymën dhe numëroni në 4, nxirrni frymën deri në 4, mbajeni përsëri frymën deri në 4 dhe filloni përsëri.

GJATË KAFSHTAËS SË PARË
Përqendrohuni në të gjithë përvojën, pështymën që sekretohet në gojë posa të shihni dhe nuhatni ushqimin, temperaturën e ushqimit në raport me pirunin, shpërthimin e aromave dhe strukturën e kafshimit.

PARA GJUMIT
Skanoni trupin mendërisht nga këmbët deri në skalp, nëse shfaqen ndonjë mendim, filloni përsëri. Në këtë mënyrë, ju do të pastroni mendjen dhe do të bini në gjumë më lehtë. 
Premte, 03 Korrik 2020 00:00

Masazh për fytyrë të lëmuar

Çfarë dobie do të keni nëse rregullisht e masazhoni fytyrën? Do të shpëtoni nga lëngu i tepërt, do të ulni tensionin e muskujve të fytyrës, do të stimuloni qarkullimin. Për më tepër, ju do të ulni nivelet e stresit tuaj, duke ruajtur kështu ekuilibrin e hormoneve që shkaktojnë puçrrat. Ju nevojiten vetëm 5 minuta, duar të pastra dhe vaj ose serum për fytyrë.

Përcaktoni nofullën
Butësisht pickoni lëkurën përgjatë nofullës me gishtin tregues dhe gishtin e madh, duke filluar nga qendra e mjekrës dhe duke arritur deri tek veshët. Në këtë mënyrë, ju do të parandaloni çdo depozitim të lëngjeve në indin e lëkurës që rezulton në ënjtje.

Ngritni mollëzat
Bashkoni gishtin tregues dhe atë të mesëm dhe vendosni nën mollëzën e majtë dhe shtyni butësisht përpjetë. Filloni në qendër të fytyrës dhe shkoni lart drejt pjesës temporale. Përsëriteni procedurën edhe në anën e djathtë. Për të stimuluar qarkullimin dhe për të arritur shkëlqim të menjëhershëm, butësisht ngritni mollëzat në maje. 

Hekurosni qepallat
Me gishtin e unazës, shtypni butësisht dhe ngrini lëkurën përgjatë kockës që ndjek vetullën, duke filluar në këndin e brendshëm të syrit dhe duke lëvizur ka këndi i jashtëm. Përsëriteni procedurën nën sy. Kullimi(drenazhimi) i tillë limfatik manual do të zvogëlojë ënjtjen, dhe me këtë edhe rrathët e errëta. 

Zbusni linjat e bukura
Vendosni gishtin e madh në pjesën temporale dhe me tre gishtat e mbetur vizatoni rrathë të vegjël nga qendra e ballit deri në qoshet e jashtme të fytyrës. Në këtë mënyrë, tensioni i muskujve zvogëlohet, dhe me praktikë të rregullt, linjat e imëta që vijnë nga mimika mund të minimizohen. 
 
 
Premte, 03 Korrik 2020 00:00

Çfarë në kohën e lirë?

NDIQNI
Profilet në Instagram të @ snestorovska (Stefanija) dhe @atteatrpovska (Tea), sepse ato janë thesare të vërteta të recetave origjinale, të shijshme dhe të shëndetshme. Këto vajza do ju motivojnë të gatuani, sepse gatimi është argëtues, gatimi është i lirë dhe gatimi nënkupton shëndet dhe lumturi për familjen që mbledh rreth tryezës. 
Të preferuarat tona: 
"Bukë bananeje" ose bukë me banane (pa sheqer) në te @nsnestorovskaa
"Meatloaf" nga thjerrëzat dhe kërpudhat në @teatrpovska
 
Shihni
Serialet televiziveThe State Of Union 
Jo, nuk do të ngecni me episodet dhe stinët e panumërta, ne po flasim vetëm për 10 episodet që zgjasin 10 minutat, dhe jeni të sigurt që do të dëshironi më shumë. Louise dhe Tom takohen në një pijetore, shijojnë momentet e lumturisë dhe më pas fillojnë të largohen - pse? 
Filmi "Historia e martesës"
Regjisori shkëlqyes Noah Baumbah, në një mënyrë të sinqertë dhe me dhembshuri, na tregon martesën sot, një martesë që po copëtohet, por familja mbetet së bashku. Rolet kryesore Adam Draiver (Adam Driver dhe Scarlett Johansson (Skarlet Jihanson). Arritje e shkëlqyer e filmit që trajton temën aktuale dhe dërgon një mesazh të fortë se fëmijët janë të vlefshëm për çdo flijim, dhe çdo fund do të thotë një fillim i ri dhe më i bukur. 
Lëndët ushqyese në këto ushqime, të kombinuara me sport, stimulojnë masën e muskujve.

Gjiza
Ky produkt i qumështit gjithashtu shfaqet në listën e ushqimeve dietale dhe listën e ushqimeve për rritjen e muskujve. Ata që ushtrojnë duhet ta konsumojnë atë për shkak të sasisë së lartë të kazeinës në përbërje - proteinë e qumështit që zbërthehet ngadalë. Gjiza gjithashtu përmban baktere që ndihmojnë trupin të thithë lëndët ushqyese më lehtë nga ushqimet e tjera.

BIMËT BISHTAJORE
Nëse vendosni të bëni një pushim nga proteina shtazore, atëherë sigurohuni që të përfshini ato me prejardhje bimore, përndryshe nuk do të jeni në gjendje t'i rezistoni stërvitjes, aq më pak të pomponi muskujt tuaj. Bishtajoret si fasulet, thjerrëzat, bizelet, janë të pasura me proteina, karbohidrate dhe vitamina dhe minerale esenciale.

VEZËT
Ato janë të lira dhe të lehta për t’u përgatitur, dhe janë të pasura me lëndë ushqyese dhe proteina - 6 gram në një vezë me madhësi mesatare. Ato përmbajnë nivele të larta të mineraleve si zinku, hekuri, seleni dhe kalciumi. 

MISHI I PULËS     
Burimi më pak yndyror i proteinave të pastra. Por bifteki i zier për drekë mund të jetë i mërzitshëm, kështu që përdorni erëza të ndryshme për të ndryshuar shijen.

TËRSHËRA
Tërshëra ofron më shumë se 58 gram karbohidrate në një porcion prej 90 gram, përmbajnë beta-glukan që rregullon nivelin e sheqerit në gjak dhe kështu do të siguroheni që kafjalli të ju mbajë të ngopur deri në drekë. 

PLUHUR PROTEINIK
Është e qartë pse është në listë, dhe do të jetë i dobishëm veten në situata kur nuk keni kohë të arrini tek materiet ushqyese që shërbejnë si ndërtues të njësive muskulore. Proteina pluhur është e shkëlqyeshme për ndryshimin e shijes së vakteve të rregullta, shtojeni në petulla, smuthe ose pijeni të pastër.

SALMONI
Acidet yndyrore omega-3 janë të shkëlqyera për zemrën, por ato gjithashtu mbrojnë muskujt nga dëmtimi duke rritur aftësinë e tyre për të ndërtuar masë muskulore mbi aminoacidet. Salmoni vjen në një paketë me proteinat.
Minuesi (Kuinoa)
Sasia e karbohidrateve duhet të jetë e lartë nëse doni ndërtimin e shpejtë të muskujve, por kjo nuk do të thotë oriz dhe vetëm oriz. Kuinoa është një burim i shkëlqyeshëm i ushqyesve që shërbejnë si blloqe ndërtimi për muskujt - vitamina B6, hekuri, magnezi, dhe në vetvete përmbajnë proteina. 

BËRTHAMAT
Shtoni fruta bërthamor në porcionet tuaj për të rritur marrjen e kalorive, pasi është e pamundur të ndërtoni muskuj pa kalori - vetëm 30 gram bajame do t'ju japin 170 kalori, plus proteina, yndyra dhe fibra. 
Faqja 8 di 53

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin