RECIPES

Pite me djathë
                
Produktet e nevojshme:
500 gram kore të holla
Përzierje për lyerje: 50 ml kosë ose jogurt, 200 ml vaj, 100 gr miellë gruri ,100 gram miellë misri, 2 qese pluhur për pjekje, 3 vezë
Mënyra e gatimit:
Radhiten të tre koret njëra mbi tjetrën, ku secila prej tyre lyhet me përzierjen e përmedur më lartë. Te korja e tretë vendoset filli prej gjize dhe mbështjellet në rolatë.
Pasi të radhiten rolatët njëri pranë tjetrit sipas madhësisë së tepsisë (tepsia e lyer më hertë me vaj), spërkatet me pjesën e ngelur të përzierjes. Piqet në furrë të nxehtë në 200 shkallë, rreth 20 minuta (5-10 minuta duhet të qëndroj në furrë, e shkyçur).





Sallatë nga domatet dhe dajthi mocarella (sallata Kapreze)
 
Përbërsit e nevojshëm:
2 damate me madhësi mesatare
300 g mocarell të freskët
15-20 gjethe të borzilokut të freskët
krip dhe spec (origano)
vaj ulliri
 
Përgatitja:
Dametet dhe mocarellën i presim sipas dëshirës. Renditen gjethet e borzilokut, shtoni krip, spec dhe vaj ulliri. Kurse, sipas dëshirës, në sallatë mund të shtoni edhe uthull balsamike.





Lakër verore me mish viçi ose derri
 
Përbërësit e nevojshëm:
600 g mish viçi ose derri
1 kokër qepe
1kg e gjysmë lakër të freskët verore
1-2 karrota
1 spec i freskët (mundet edhe djegës për shije)
2 domate
majdanoz
 
Përgatitja
Mishi zijhet. Në në pjatë të veçantë skuqen qepët e grira, speci dhe karrota, me pak krip. Shtohet edhe lakra e grirë dhe skuqet shumë pak. Shtohet edhe domati i renduara, speci i kuq dhe bashkohen me mishin e zijer. Shtojmë erëzat, zijhet 10-15 minuta. Në fund, shtohet edhe majdanozi i prerë, mbyllet me kapak dhe shkyçet. Ky ushqim mund të përgatitet në të njejtën mënyrë edhe pa mishë.





Bërxolla prej salmoni në foli
 
Përbërësit e nevojshëm:
Për 4 veta 1kg salmon të grirë në bërxolla
1 limon më të madh
1 kokë qepë
1 domate më të madh
2-3 hudhra
Sipas dëshirës, shtohen erëzat: majdanoz, origano, dafinë.
 
 
Përgatitja:
Salmoni njelmet me krip, spec dhe perim të thatë. Limoni, qepa dhe domati priten në pjesë rrethore. Në një pjesë të folisë së aluminit vendosim vaj ulliri, pjesën e salmonit, limonin, qepën pastaj domatin. Kriposim pak me majadanoz dhe e mbyllim mire që të mos merr frymë. E njejta procedure përsëritet për secilën pjesë të salmonit. Radhiten në tepsi të lyer me vaj dhe piqet në furrë të nxehtë 20-30 minuta.
Servohet me foli e cila pak para vaktit bëhet si pjatë dhe vendoset në një pjatë tjetër.
Ky ushqim servohet me patate gatimi dhe me sallatë të gjelbërt. 




Supë prej domateve
 
Përbërësit e nevojshëm:
2 koka qepë
1 kg domate
Origano
Sipas dëshirës:majdanos, borzilok
 
Përgatitja
Në vaj skuqet qepa e renduar imët me pak krip. Shtohet 1 lugë miell dhe 1 lugë spec i kuq dhe përzihen me domat të qoruar dhe të renduar dhe ½ l ujë. Erëzohet me perime të thata të përziera, krip biberi sipas dëshirës. Zijhet 5-10 minuta. Në fund shtohet origano, majdanosi i grirë dhe disa gjethe të borzilokut të freskët. Mbulohet dhe shkyçet.
 



Oblande me krem çokolade
 
Përbërësit e nevojshëm:
- një pako të madhe oblande
 
Filli:
- 500 g sheqer
- 600 ml qumësht
- 1 margarin
- 500 g biskota të bluara
- 200 g arra të bluara
- 100 g rrush të thatë, të përvëluara me ujë dhe të shtrydhura mirë
 
 
Shllagu/Kremi:
- 150 g  çokoladë për gatim
- 3-4 lugë qumshtë ose ujë
- disa pika vaj
- 20 g gjalp ose margarin
 
Përgatitja:
- Sheqeri skuqet që të zverdhet, por kujdes mos digjet. Pastaj shtohet qumështi dhe margarina, pastaj tërë bashkë shkrihen.
- Pastaj largohet nga zjarri dhe shtohen biskotat dhe arrat e grira.
- Me fill të nxehtë mbushen oblandet njëra pas tjetrës, kurse e fundit ngel e pa mbushur ose e zbrazur.
- Oblandën shtypeni me ndonjë objekt më të rend që të mund të shtrëngohet.
- Pastaj në shtresën e më sipërme të oblandës vendos kremin e nxehtë dhe sheshojeni atë.
- Pasi kremi të shtrëngohet, mund të pritet në katror.
Ju bëft mire ëmbëlsira!

LËNGJE

1. Lëng nga molla, panxhari dhe karrota– lëng i cili mbron dhe ushqen lëkurën tuaj gjatë verës:
            1 mollë, pa fara, e prerë në pjesë,
            ½  kokë panxhari ose 1 panxhar më të vogël, i prerë në pjesë,
            2 karrota.
            Të gjithë përbërësit futen në përzierës.
            Sipas dëshirës, mund të shohet lëng prej ½ limoni ose lëng prej 1 portokalli.

Rekomandohet të konsumohet menjëherë pas përgatitjes.




2. Lëng i dendur prej mjedhëre dhe bananeje:
            2 gotë mjedhër,
            2 banane, pa lëvozhgë,
            5 hurma pa fara.

E tërë kjo përzihet me mikser dhe shtohet ujë sipas dëshirës, deri në dendësinë e dëshiruar.



3.Lëng i gjelbërt nga pjeshkat dhe bananja:
            3 pjeshka, pa fara,
            1-2 banane, të qoruara,
            5 hurma, pa fara,
            4-5 gjethe të mëdha spinaqi (ose një dorë).
            Sipas dëshirës,shtohet lëngu i dendur prej 1 portokalli.
            E tërë kjo përzihet në mikser. Për lëng më të hollë shtohet ujë sipas dëshirës, gjatë përzierjes.

Rekomandohet ky lëng të konsumohet në mëngjes sepse jep energji gjatë tërë mëngjesit.




Qumësht nga bajamet– zëvendësim i qumështit nga kafshët:
            50—të bajame zhyten në ujë një natë më herë (rreth 8 orë),
            3-5 hurma, pa fara, për shije më të ëmbël(sipas dëshirës),
            3 gota ujë (gjithsej 700-800 ml).
            E tërë kjo përzihet me mikser dhe shtrydhet nëpërmjet një site ose gaze të dendur.
            Sasia e fituar e qumështit mjafton për 3-4 gota.
            Nëse dëshironi zëvendësim për qumështin e çokolatës, gjatë konsumimit mund të shotni nga një lugë kakao pluhur.
           
Ky qumësht ruhet në frgurifer deri në 24 orë dhe nuk nxehet.




„Uji Sasi“, uji i cili freskon dhe i shkrinë shtresat yndyrore
 
Nëse dëshironi që ujin ta bëni edhe më me ndikim pozitiv dhe më efektiv për humbjen e kilogrameve, atëherë edhe kjo pije e thjeshtë do t’ju intereson, e cila ulë fryrjen dhe do të përmirësoj tretjen. Këtë pije të thjeshtë dhe të lehtë për ta bërë e ka krijuar dietologu Sintija Cac.
 
Përbërësit:
 
- 8 gota ujë
- 1 lugë të rrënjës së renduar të xhenxhefilit
- 1 kastravec të freskët, me madhësi mesatare, e qoruar dhe renduar
- 1 limon,madhësi mesatare, i prerë në pjesëza të holla
- 6-7 degëza nane
 
Përgatitja:
Përbërësit e theksuar përzihen me ujë dhe këtë përzierje e lëm që të qëndroj gjatë tërë natës, ku secila erëzë ta lëshoj aromën e vet. Të nesërmen, pija kullohet dhe konsumohet gjatë tërë ditës.


 
Përbërsit e  nevojshëm:
  • 1kgmish derri ose  lope
  • 2-3 qepë të grira
  • kokërra piperi
  • gjeth dafine
  • 100 g  verë e bardhë
 
 
Përgatitja:
 
Mishi skuqet në vaj të nxehtë.Shtohet ujë i nxehtë, kokërra piperi, gjethet dafine,kripë,perime të përziera të thatadhe zihet deri sa të zbutet.Më në fund  shtohet edhe vera e bardhë dhe  2-3 qepë të grira.
 
Servohet  bashkë me  perime  ose oriz të zijer.
Përbërësit  e nevojshëm:
  • 3-4qepë të reja ose  1 kokër qepë të vjetër
  • 3-4 karota
  • 1 filxhan oriz
  • 2 filxhan ujë të nxehë
  • 100-150 gbizele
Përgatitja:
 
Në vaj shumë pak skuqen qepa dhe karota e grirë.Shtohet bizeja dhe orizi dhe bashkarisht skuqen  rreth 2 minuta.Shtohet uji i nxhtë në proporcion1 /2. Shtohet kripë, perime të përziera të thata  dhe piper. Zihet 5 minuta,mbuhohet dhe largohet nga  furnela elektrike.
Pas 20 minutave servohet në pjatë dhe zbukrohet me majdanoz të freskët të prerë. Ky ushqimshkon me të gjitha llojet e mishit dhe  peshkut , por mund të hahet edhe  si ushqim kryesor. 
Përbërësit e nevojshëm:
  • 500 g kore të gatshme
  • 1 tharm i freskët
  • 100 gvaj
  • 1 kgspinaq
  • 200 ml  ujë të vakët
 
Përgatitja:

Spinaqi lahet mirë dhe  shtyrdhet.Shumë pak  skuqet me kripë. Shtohet një filxhan  ujë i vakët, vaj dhe  tharm dhe përzihet mirë. Secila kore lyhet me  salcën e tharmit.Te çdo kore e katërt renditim spinaq mbi tërë sipërfaqen, lirshëm  i mbështellim në rule dhe i renditim në tigan të lyer me vaj  no.32. Në pjesën e sipërme e lyejmë me  salcë  dhe spërkatet me vaj.Piqet në furrë të nxehtë në 250shkallë rreth gjysmë ore.
 
Në vend të spinaqit, mund të përdorim pras,rrepë oselakër.
 Përbërësit e nevojshëm:
  • 100 glakër  të  gjelbërt
  • 100glakër të kuqe
  • 1-2 karotë
  • 5-6 rrepa
  • 5-6  fleta marulle
  • 100 gpanxhar i freskët
  • 1-2  hudhër  e re
  • 1-2  qepë e re
  • majdanoz
 
Përgatitja:
 
Rrepatpriten në rrethe, marulla pritet në shirita, kurse perimet  e ngelura  i presim në copëza të imëta osegrihen. Përzihen me uthull molle, vaj ulliri dhe kripë.Sallata përzihet  me kujdes pa shtrydhje  nga lartë dhe zbukurohetme majdanoz.
Kjo sallatë mund të jetë edhe ushqim kryesor i bukur energjetik nëse i shtojmë edhe  tuna ose  ndonjë mish tjetër të zijer.
Përbërësit  e nevojshëm:
  • 200-250ghidhër të ri
  • 1 kokër qepe të vjetër ose  5-6  qepë rë reja
  • 2-3 karota
  • majdanoz
  • 1 lujë
Përgatitja:
 
Hithëri i freskët i ri përvëlohet me  ujë të nxehtë. Lahet me ujë të ftohtë dhe grimcohet.Qepa dhe  karota e grirë  skuqen, shtohet 2 lugë supe  miell dhe ky skuqet.Pastaj shtohen  uji dhe  hithërat, aromaizohet me kripë, perime të përziera të thata dhe piper dhe  zihet 10 minuta.Në fund shtohet  majdanozi i grirë.
Servohet  me  kos ose kos i kulluar   në mes të pjatës.

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin