Сподели со пријателите

Mirësia shpërblehet!

Veprat e mira i ngrohin shpirtrat - si të atyre që bëjnë mirë, ashtu edhe të atyre që i gëzojnë këto të mira - por për të parët ka edhe përfitime shëndetësore.
A vëreni pak më shumë humanizëm në ajër? Mirësia duket se jeton momentin e saj. A po flasim këtu për një reagim pas koronës apo ndonjë mekanizëm natyror të ekuilibrimit mes të mirës dhe të keqes? Nuk ka rëndësi! Por, para se të suleni duke e hedhur poshtë tezën sepse akoma s'keni ndjerë asnjë dobi, mbani në mendje sa vijon: Është e pamundur të kontrollosh botën, madje as edhe mjedisin tënd, por edhe mënyrën sesi i kontrollon veprimet e tua. Prandaj, bëj mirë dhe do t'ju kthehet me të mirë. Plus, ndarja e dashurisë do t'ju sjellë një sërë përfitimesh shëndetësore. 
 
ZEMËR MË TË SHËNDOSHË
Shpenzimi i parave për të tjerët përmirëson funksionin kardiovaskular, ka zbuluar një studim në Health Psychology. Pjesëmarrësit e studimit morën 35 euro në javë për një periudhë prej 3 javësh, dhe paratë mund të shpenzoheshin për veten ose të tjerët. Njerëzit që shpenzuan paratë për të tjerët kishin një rënie të presionit të gjakut. Autorët e studimit supozuan se ndryshimi ishte për shkak të një ndjenje të fortë të lidhjes shoqërore dhe zvogëlimit të niveleve të stresit (ndjenjat që sigurojnë një zemër të shëndetshme), të cilat u shprehën përmes veprimeve bujare.
Lëvizja juajNuk ka nevojë të shpenzoni shuma të mëdha, dhe pak paratë e harxhuara si 50 denarë për 100 g kafe, do ta kryejnë punë - pohon autori i studimit Dr. Ashley Whillans, nga Shkolla e Biznesit në Harvard (Harvard Business School). Për asnjë arsye, blini një tigan për veten dhe kolegun tuaj.
 
JU MË TË LUMTUR
Veprat e mira rrisin nivelin e oksitocinës (një hormon përgjegjës për lumturinë njerëzore), i cili do të përmirësojë gjendjen shpirtërore dhe do të zvogëlojë ankthin. Çuditërisht, e njëjta gjë ndodh kur dëshmon zemërgjerësinë e dikujt.
Lëvizja juajDiçka që sigurisht mund të shkaktojë ankthin e lartpërmendur? Kur një shpirt i frustruar ju sulmon si një rrufe nga qielli. Mundohuni t'i rezistoni nevojës për t'u hakmarrë me shigjeta të ngjashme me helm dhe të heshtni! Kujtojini vetes se kjo ndoshta nuk është diçka kundër jush personalisht. Shpesh harrojmë se njerëzit e tjerë janë thjesht njerëz që përpiqen të kalojnë ditën në mënyrën më të mirë të mundshme. Prandaj, ndaloni ciklin e përhapjes së energjisë negative dhe rrethohuni me njerëz të mirë sa më shpesh që të mundeni - studimet thonë se mirësjellja dhe mirësia janë ngjitëse.
 
JETË MË TË GJATË
Kur njerëzit, pavarësisht se përballen me një ngjarje stresuese (humbja e një të afërmi ose një krizë financiare) vazhdojnë të bëjnë vepra të mira në të njëjtin vit, ka më shumë të ngjarë të zgjasin jetëgjatësinë e tyre, sipas një studimi të botuar në Revistën Amerikane të Shëndetit Publik (American Journal of Public Health). Autorët e studimit besojnë se mirësia zbeh stresin dhe inkurajon qëndresën e një personi që përballet me vështirësi.
Lëvizja juaj Bëni zakon të ndihmoni të tjerët. Ofroni transport miqve që kanë mbetur pa makinë ose bëni pazar në emër të fqinjëve. Ndani kohën dhe energjinë tuaj rregullisht për të ndihmuar njerëzit dhe kafshët - mos harroni, gjithçka numrohet!
 
IMUNITET MË TË FORTË
Duke e ekspozuar veten vazhdimisht ndaj emocioneve pozitive si dhembshuria, ndjeshmëria, mirënjohja pa dyshim që sistemi juaj i mbrojtjes do të bëhet më i fortë se çeliku. Njerëzit që morën pjesë në një praktikë pesë-minutëshe për të shprehur emocione të tilla u tregua se kishin një rritje të imunoglobulinës A - një antitrup që lufton viruset, sipas hulumtimit të botuar në Revista e Avancimeve në Mjekësi. 
Lëvizja juajNdani 5 minuta për të menduar për njerëzit që ju interesojnë, filloni me një. Po, është kaq e lehtë! Për një efekt më të fortë, shkruani një letër në të cilën do të përshkruani në detaje pse e respektoni personin. Ju as nuk keni pse ta dërgoni letrën, këshillon Sonja Liubomirski, një profesoreshë e psikologjisë në Universitetin e Kalifornisë, Riverside. Studimet tregojnë se thjesht duke artikuluar mendime, ju do të ndiheni më të lidhur me personin, por gjithashtu do të bëheni më të prirur të veproni bazuar mbi ato ndjenja fisnike. 

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin