Fjala yoga është bërë sinonim i paqes së shpirtit, dridhjeve pozitive dhe gjithçka që ju nevojitet është një qëlim për stërvitje dhe natyra, edhe pse një dhomë e mbyllur e përshtatur është e pranueshme. E gjitha kjo tingëllon mirë, por çfarë thotë praktika? Thyerja e lidhjes midis trurit dhe trupit, ajo që na mëson yoga, shpesh çon në praktikë të pakëndshme dhe jo të besueshme. Ndërsa joga e rregullt është treguar se përmirëson tensionin kronik të rajoneve kryesore (siç është qafa dhe pjesa e poshtme e shpinës), ajo shkakton dhimbje në 10 përqind të njerëzve. Këta njerëz përfundojnë me të paktën një vend të ri të sëmurë në vit ose përkeqësojnë vendin ekzistues të sëmurë, sipas një studimi të fundit në Journal of Bodwork and Movement Therapies.

Por aktiviteti në vetvete nuk është fajtor (megjithëse kërkon fleksibilitet dhe stabilitet), dhimbja më së shpeshti shfaqet si rezultat i injorimit të aftësive tona. Pa atë lidhje kyçe midis trurit dhe trupit, truri shkon në ekstreme, duke na shtyrë në maksimum. Nëse kujtoni asociacionin e mësipërm dhe faktin që intensiteti i ushtrimeve të joga nuk është i lidhur me asnjë lloj tjetër stërvitje, njerëzit bëhen më të ashpër ndaj vetvetes, duke e detyruar veten të durojnë të padurueshmen. Me gjithë stilin e tij të ngadaltë dhe qetësues, joga është akoma një sport konkurrues. Praktikuesit e jogës kanë kohë të mjaftueshme për të vëzhguar se kush është më i përparuar në kryerjen e pozave, dhe kjo lind një dëshirë për t'u bërë më të mirët. Nëse përpiqeni të arrini nivelin e dikujt në një kohë kur trupi juaj nuk është gati, ju rrezikoni të lëndoheni.
Kjo nuk do të thotë që ju duhet të refuzoni jogën, ajo është një praktikë e shkëlqyeshme që rekomandohet veçanërisht për shërimin nga dëmtimet, sepse përmirëson forcën, fleksibilitetin dhe ekuilibrin. Ajo që kërkohet nga ju është t'i kushtoni vëmendje mesazheve që trupi juaj ju dërgon, veçanërisht kur truri bredh lirshëm. 
Le të vazhdojmë me përgjigjen: edhe PO dhe JO! Le të gjykojmë në fund! Nëse jeni një nga ata që vazhdimisht kërkoni justifikime për të kapërcyer palestrën, atëherë s'ka fjalë se ju keni nevojë për një partner. Në fakt, ne të gjithë kërkojmë një partner në fillim, derisa të arrijmë atë ndjenjën e mirë pas trajnimit/stërvitjes dhe kuptojmë se askush nuk na nevojitet për të punuar me vetveten.
 Studimi i botuar në Hulumtimin për Edukim Shëndetësor (Health Education Research), kishte për qëllim të zbulonte fuqinë e mbështetjes së partnerëve në trajtimin e diabetit tip 2. Megjithatë u zbulua se trainimi ose stërvitja me partnerë rrit motivimin që individët të qëndrojnë besnikë regjimit sportiv. Kjo është e shkëlqyeshme, sepse nuk do të humbisni paratë që keni investuar. Madje nëse partneri juaj nuk është miku/mikesha juaj, por i dashuri ose burri juaj, atëherë studiuesit thonë se do të korrni plus përfitime siç janë thellimi i marrëdhënies dhe lidhja në nivel të ri.
Por shpata ka dy tehe, kështu që ju rrezikoni të prishni marrëdhëniet në të njëjtën kohë për shkak të; vonesës së partnerit tuaj, idesë për lloj të ndryshëm të sportit, mënyrës krejtësisht të ndryshme për t'u çlodhur pas stërvitjes, qëndrimit të ndryshëm ndaj ushqyerjes etj. Dhe tani? Provoni në çift, por në fund, bëni atë që ju përshtatet juve. 
 
VENDIMI
Sa është e thjeshtë për t'u realizuar: 7 nga 10
Rezultatet të shpejta: 8 nga 10
Përmirësimi mendor: 7 nga 10
Zgjidhje afatgjatë: 8 nga 10
REZULTATI PËRFUNDIMTAR: 7.5 nga 10
Është mirë që fëmijët që në fillim përshtypjet dhe përvojat e tyre të para të skijimit t’i kenë pa stres dhe të njoftohen disa ditë më parë, e gjitha të jetë një festë emocionuese dhe të shijojnë dëborën.
 
Edhe mënyra e jetesës moderne nuk ka arritur të ndryshojë të vërtetën se një nga gëzimet më të mëdha për fëmijët në dimër është pikërisht - bora. Lojërat me dëborë janë akoma disa nga kujtimet më të dashura të fëmijërisë. Duke u nisur nga kujtimet e tyre të fëmijërisë, prindërit zakonisht u ofrojnë fëmijëve të tyre përvoja të ngjashme, madje edhe më të mira dimërore, ndërsa kontribuojnë në zhvillimin e tyre fizik dhe shëndetin e tyre në përgjithësi. Si një përvojë perfekte e dimrit, e cila përmban të gjithë komponentet dhe dëshirat e fëmijëve dhe prindërve është skijimi. 
Skijimi përshkruhet si një mënyrë për të lëvizur nëpër dëborë, duke përdorur ski për të rrëshqitur nëpër dëborë. Megjithëse skijimi është paraparë kryesisht si një mënyrë transporti ose lëvizje me dëborë, në shek. 20-të ai është shndrrua në një mënyrë popullore për rekreacion dhe sport. Fjala ski vjen nga fjala e vjetër norvegjeze "skíð" që do të thotë "copë druri e shkëputur" dhe me kalimin e kohës është bërë një fjalë ndërkombëtare që nuk përkthehet në gjuhë të tjera. Skijimi është një kombinim i shkëlqyeshëm i aktivitetit fizik dhe aktiviteteve në natyrë që lejojnë ekspozimin në diell në dimër. Skijimi dhe shëtitjet në natyrë janë përvoja të shkëlqyera për të rriturit dhe fëmijët. Aktualiteti dhe popullariteti i këtij sporti tek fëmijët është për shkak të faktit se ai kontribuon në zhvillimin e tyre fizik, si dhe në zhvillimin motorik. 
 
Kur është mosha e duhur që një fëmijë të fillojë të bëjë ski?
Pyetja që prindërit së pari i bëjnë vetvetes është: kur është koha më e mirë që një fëmijë të fillojë të bëjë ski. Sidoqoftë, kjo varet kryesisht nga vetë fëmija dhe motorika e tij. Nëse fëmija është i qëndrueshëm në këmbët e tij / saj dhe është në gjendje të luajë dhe lëvizë në dëborë, ai ose ajo mund të anëtarësohet në një shkollë të skijimit për të filluar njoftimin e tyre themelore me këtë sport. Aftësia e fëmijës për të mbajtur vëmendjen dhe për të ndjekur udhëzimet e mësuesit luan një rol të madh. 
Më e rëndësishmja, fëmijët nuk duhet të detyrohen të bëjnë gjëra që nuk ju pëlqejnë! Prandaj, mos insistoni që fëmijët të futen në një shkollë të skive nëse nuk dëshirojnë. Fëmijët mësojnë ndryshe nga të rriturit. Shumica e tyre duhet të kuptojnë idenë - atë që ju dëshironi të mësoni, dhe pastaj ata do të duan ta bëjnë vetë.
 
Koha më e mirë që fëmija juaj të fillojë skijimin është pas moshës dy vjeçare. Atëherë fëmija tashmë është në gjendje të mësojë bazat e skive, të qëndrojë në ski dhe të mësojë lëvizjet themelore. Këto aktivitete përfshijnë të gjitha grupet e muskujve dhe forcojnë nyjet, kështu që fëmija zhvillon një ndjenjë të ekuilibrit dhe koordinon lëvizjet.  Për fëmijët tre vjeçar, të cilët kanë pranuar të njoftohen me skijimin, duhet të sigurohen pajisje të përshtatshme, që është pjesa më e rëndësishme e këtij aktiviteti rekreativ. Pajisjet, përveç skiveve, përfshijnë çizmet e skive që mund të fiksohen në ski dhe helmeta për të mbrojtur kokën nga dëmtimet e mundshme. Kërkohet veshje e përshtatshme për aktivitetet e borës. Fëmija duhet të vishet me rroba të rehatshme, dhe gjithmonë t’i ketë sytë e tij të mbrojtur mirë me syze për skijim. Gjithashtu lëkura e fytyrës duhet të lyhet me krem mbrojtës të përshtatshëm, veçanërisht në lartësi më të larta, nga dielli i fortë, era e fortë, por edhe nga i ftohti.
Në një fazë më të avancuar fëmija duhet të mësojë të jetë i vetëdijshëm për mjedisin dhe rreziqet, situatat gjatë skijimit të përshpejtuar, gungat, kërcimet etj. Gjithashtu, shumica e fëmijëve mësojnë më shpejt dhe duan të përparojnë kur janë në një grup moshatarësh që bëjnë të njëjtat gjëra. Pas vitit të gjashtë, fëmija gjithashtu mund të fillojë të njoftohet edhe me snowboarding (snoubording) d.m.th skijimin në një dërrasë (bord). Ky sport tashmë kërkon përgatitje më të madhe fizike dhe përqendrim më të madh, aktivizon të gjitha grupet e muskujve dhe është shumë i dobishëm për zhvillimin e fëmijëve. Veshja për këtë sport duhet të jetë e rehatshme, për shkak të lëvizjeve të shumta të gjunjëve. Për shkak të mundësisë së dëmtimit të kyçeve të dorës, ai duhet të veshë doreza speciale që lazbusin goditjet. 
Disiplina më e vjetër dhe më e njohur e Lojërave Olimpike Dimërore. Patinazhi artistik në akull bëri debutimin e tij në Lojërat Olimpike të Londrës 1908. Patinazhi artistik në akull është një sport në të cilin rrëshqitësit e akullit, qoftë në çifte ose idividual, kryejnë lëvizje të lira siç janë kërcime,rrotullime, ngritje dhe lëvizje të këmbëve të shkrira në një valle të këndshme. 
 
Emri "patinazh artistik", ose figure skating, mori emrin e tij për shkak të figurave të bëra nga rrëshqitësit në akull. Këto lëvizje kryhen me përdorimin e patinave që kanë një teh shumë të mprehtë, në mënyrë që të lëvizin lehtë në sipërfaqen e ngrirë. 
Ekzistojnë disa lloje të patinazheve artistike në akull, freestyle (lëvizje të lira), patinazhi në çifte, vallëzimi në akullit, si dhe patinazhi i sinkronizuar ekipor. Patinazhi artistik në akull është një sport popullor dhe në modë sot, një sport i preferuar i popullatës së përgjithshme, për shkak të lëvizjeve të pazakonta dhe mahnitëse të kombinuara me kostume të shkëlqyera dhe lëvizje të jashtëzakonshme.
 
Disa informacione interesante mbi patinazhin artistik.
 
Patinat ishin bërë nga kockat e kafshëve
Edhe para se njerëzit të fillonin të zhvillonin interesat e tyre artistike përmes patinave, ato përdoren si një formë praktike e transportit. Mijëra vjet më parë, finlandezët lidhën eshtrat e kafshëve në thembra për të bërë më të lehtë kalimin e liqeneve të ngrirë duke rrëshqitur në vend që të ecnin. 
 
Vallëzimi i akullit vjen nga valsi.
Patinazhi modern i akullit mund të përfshijë gjithashtu vallëzimin në akull, një aktivitet që buron nga një dimër i ashpër në Londër në vitin e largët 1862. Por shembulli i parë konkret është nga viti 1880, kur anëtarët e Klubit të Patinazhit në Vjenë filluan të imitojnë valsin, por në akull. Vallëzimi i akullit u përfshi si disiplinë në Lojërat Olimpike Dimërore të 1976.
 
 Lëvizja më e çmendur e ndaluar
Suriya Bonali, e njohur si rrëshqitësja që kundërshtoi sistemin, duke fituar pesë medalje ari evropiane dhe tre medalje argjendi në botë, ka bërë lëvizjen "më të frikshme" në historinë e patinazhit artistik në akull. Përkatësisht, në Lojërat Olimpike Dimërore të vitit 1998, ajo bëri "backflip" (kërcimin së prapthi) e saj të famshme, por duke ateruar vetëm në një patinë. Edhe pse ajo e bëri jashtëzakonisht mirë, megjithatë, ky kërcim ishte i ndaluar sepse ishte shumë i rrezikshme.
 
Ekzistojnë disa lëvizje që rrëshqitësit meshkuj nuk mund t'i bëjnë
Lëvizja në të cilën rrëshqitësi përkulet mbrapa me kokën, shpinën dhe shpatullat shkakton presion të konsiderueshëm në shpinë dhe për këtë arsye kërkon fleksibilitet të madh. Prandaj, rrëshqitësit femra konsiderohen të jenë më të suksesshëm në kryerjen e lëvizjeve të tilla sesa meshkujt.
 
Rrëshqitësit rrotullohen me 300 rrotullime në minutë
Kur kryenë një kërcim rrotullues, rrëshqitësi rrotullohet me një shpejtësi prej 300 rrotullime, që është e njëjta shpejtësi që përjetojnë astronautët gjatë stërvitjes së tyre centrifugale.
 
 
Patinat e akullit janë të ndryshme nga patinat hokejt në akull.
Patinat që i veshin konkurrentët janë të ndryshme nga ato të veshura nga lojtarët e hokejve. Rrëshqitësit mund të bëjnë rrotullime dhe ndalesa të shkurtra falë një pjese të dhëmbëzuar të vendosur në maje të patinave. e cila quhet maja e tehut. Kjo pjesë është shumë e vështirë për tu parë, por luan një rol të madh në momentin para hedhjes, sepse ngjitet në akull dhe e bën kërcimin më të lehtë.
 
 
Kostum i gabuar mund të kushtojë pikë
Në shumë gara, gjyqtarët mund të shënojnë pikë nëse e konsiderojnë kostumin e rrëshqitjes si të papërshtatshëm ose provokues. Ndërsa kjo është shumë subjektive, megjithatë, pikat mund të tërhiqen nëse më shumë gjykatës thonë se kostumi është i papërshtatshëm.
 
Aksesorët janë të ndaluar
Rrëshqitësit që konkurrojnë mund të fitojnë ose humbasin bazuar vetëm në individualitetin dhe aftësinë e tyre, ata nuk duhet të përdorin asnjë aksesorë. E vetmja herë që dikush përdori aksesorë ishte në 1972 kur një konkurrent i vendit të dytë doli me një ombrellë plastike.
Kapuera–shkathtësi unikate afrikane-braziliane luftarake dhe vallëzuese.Rrënjët vijnë nga kultura e pasur e Brazilit, më sakëtisht nga afrikanët e zënë rob të cilët jetonin në atë rajon dhe e kanë shfrytëzuar vallëzimin për t’i fshehur stërvitjet e shkathtësive luftarake. 
 
Zanafilla
Fillimet e kapuerës janë rreth shek.XVI, në erën e tregtisë me skllevër.Në atë periudhë, shumë fise nga Afrika Perendimore dhe Qendrore janë bashkuar në të ashtuquajturën senzalas (qarqet e robërve)dhe quilombos (kombet e skllevërve të ikur).Nga kjo përzierje nga kultura afrikane janë përzijer traditat, ritualet, ushqimi, vallëzimi, gjuha dhe religjioni. Në atë mënyrë, është zhvilluar kapuera, e cila shumë vite më vonë do të rriten në artin e çlirimit.
Priesi i kësaj “lëvizje” ka qenë Manel dos Reis Makado (i njohur si Mestre Bimba) i cili në kohën e tij ka filluar me stërvitje më intenzive kapuera, që më vonë në vitin 1937 kryetari i asaj kohe në Brazil, Getulio Vargas, ta njeh kapuerën si sport nacional.
 
Çka është kapuera?
Kapuera faktikisht është kontakt fluid i lëvizjeve madhështore, akrobatike dhe luftarake, të bashkuara bashkë në një vallëzim unikat luftarak. Dialogu strategjik fizik ndodh në të ashtuquajturn Roda, rreth i dy kapueristëve të cilët performojnë lëvizje specifike. Lëvizjet bëhet me tempo të ngadalshme dhe të matur, në të njejtën kohë duke e shprehur fuqinë dhe forcën e këtij vallëzimi. Këto lojëra janë këmbim kompleks i goditjeve qarkulluese dhe drejtvizore, shmangie e goditjeve të kundërshtarit, rrokullisje dhe lëvizje gjimnastike. Arti i kapuerës është në kombinimin e lëvizjeve rrethore, goditjeve të mprehta dhe akrobacioneve të shoqëruara me muzikë qetësuese. Kapuera shkakton barazpeshë në trup, kurse lëvizjet ushtarake janë ideale për mprehjen e trupit dhe trurit, si dhe për reflekset dhe taktikat e vetëmbrojtjes.
 
Përse kapuera?
Zbatimi i kapuerës në formë të stërvitjeve të rregullta kontribon për këto dobi vijuese shëndetsore:
  • Fuqi – praktikimi i kapueras kërkon shumë lëvizje me pjesën e sipërme të trupit, si për shembull lëvizja e duarve dhe pëllëmbëve të cilat janë të domosdoshme në disa pozita si qëndrimi në duar dhe rrotullimet. Këto lëvizje kërkojnë aktivitet intenziv të muskujve në trup dhe në duar.
- Fleksibilitet – stërvitjet e fuqishme janë të mira për fleksibilitetin e trupit, pothuaj njëlloj si joga. Nuk është patjetër të jeni ekspertë për kapuerë, sërish mund ta ndjeni se si trupi juaj fiton më shumë fleksibilitet.
-  Qëndrueshmëri – për dallim nga shumë sporte tjera, kapuera i përfshin grupet muskulore në mënyrë unikate. Të gjithë rutinat kërkojnë shumë energji dhe koordinim me gurpin e kapueristëve. Të gjithë ata faktorë, duke përfshirë edhe lëvizjet e përsëritura, e bëjnë kapuerën kardio-stërvitje intenzive. Me këto stërvitje, rritet edhe qëndrueshmëria muskulore dhe vaskulare e trupit.
-  Koordinimi – kapuera është mënyra e vetme ku të gjithë lëvizjet përcillen me lëvizje vallëzuese. Të gjithë lëvizjet janë mirë të koordinuara dhe me këtë fitohet një vallëzim madhështor kapuera me çka trupi pajiset me koordinim më të mirë dhe me ndjenjë për ritëm.
-  Shpejtësia – “përbërësi” kyresor i kapuerës është të bëhen lëvizje fluide për një kohë të shkurtër. Për shkak të faktit se kapuera është teknikë ushtarake-artistike, ajo shkakton që trupi të bëhet më agjil dhe të ketë lëvizje më të mprehta.
-  Barazpesha – kapuera e mëson trupin që të bëj kontrollë të shpejtë dhe lëvizje komplekse, kurse për këtë nevojitet barazpeshë e shkëlqyer.
-  Reduktimi i stresit- ndërkohë që performohen lëvizje fluide me muzikë qetësuerse në papavijë, trupi dhe truri relaksohen në të njejtën kohë. Pas çdo stëvitje, ndjehet vala endofrinit në trup.
 
Kapuera është hallkë madhështore dhe shumë sfiduese, jetëdhënëse për të gjithë ata që dëshirojnë të investojnë në shëndetin e tyre fizik dhe mental.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Idea që në faqet tona të njihemi me personalitete të reja, entuziastë, avanturist dhe sportist, të arriturate të cilëve ndonjëherë kufizohen me “ beso ose jo“, këtë radhë na shpeu te një zonjë e re, e kthjellët, por sërish “një zonjë e çeliktë“ – Ivana GerçakovaNjë nga vajzat e rralla nga shteti ynë me më shumë epitete sportive pas të cilëve qëndrojnë rezultate dhe të arritura serioze.Maratone, ultramaratone, alpiniste, biçikliste.. E gjithë kjo kurorzohet me mbretin e disiplinës së ultrarëndë– IRONMAN.

 

1.Kur për së pari herë lindi dashuria ndaj sportit dhe çka paraqiste arritja e parë më serioze prej shumë tjerave që do t’i shtohen listës suaj?

 

Dashuria ndaj sportit lindi madje qysh në ditët e shkollës së mesme.

Fillova të merrem më seriozisht me hendboll dhe nga këtu filloi gjithçka

Nga këtu lindi ajo disiplinë, ai motivim, ajo dëshirë që të rrëshqas më thellë më sport

E arritura ime e parë më serioze ishte gjysmë maratoni im i parë, plani para garës ishtetë vrapoj deri në 15 km dhe mjafton.

Por, në bisedë e sipër me motrën gjatë tërë garës, madje as nuk e vërejta se kisha mbaruarIsha shumë e lumtur, dhe të gjithëve që i takoja nëpër rrugë ju tregoja se kisha vrapuar 21 km.

Menjëherë nesër kërkoja një garë të re

 

2.Pas vetes keni më shumë maratone, ultragara malore, triatlone. Te shumica prej tyre jeni gjetur edhe në podium.Cila prej tyre ju ka lënë mbresë më të madhe, edhe më shumë ju ka motivuar ose ka qenë më i vështirë për ju?

 

Ka shumë gara në të cilat kam marrë pjesë dhe secilën prej tyre e kam me vlerë dhe në të njëjtën kohë e vështirë në mënyrë të veçantë

Si garë më me vlerë do ta ndaj garën time të parë Ironman në Pullë– 

gjysmë distancë (1,9 km notim, 90 km biçiklizëm dhe 21 km vrapimdhe më e vështira, sepse gjysmë muaj para garës, u rëzova nga biçikleta dhe e lëndova këmbën

Vajta me këmbë të tillë dhe kjo ishte një betejë prej 8 orë me vetveten, me trupin dhe me mendjen.Në momente të tilla përfytyroj fotografi nga stërvitjet e mia dhe nëpër gjithçka që kam kaluar për të gatitur për ATË DITËai mendim sërish më kthen në lojë

 

3.Si duket kulmi i arritjeve tuaja janë pjesëmarrjet në garat ultra të rënda të titulluara si IRONMAN. A ka mundësi që lexuesve tanë t’ju sqarojmë se çka, në esencë, paraqet ky garim

 

Për ata që nuk e dinë, gara Ironman për së pari herë e mbajtur në 1978 në SHBA. Në 1981 gara transferohet në Kona, Havaje, kur dhe sot çdo vit mbahet Kampioni Botërore

Ajo është garë prej3,8 km notim, 180 km ngarje biçiklete dhe 42,2 km vrapim.

Në 2001 hynë në zbatim edhe half distanca (gjysmë distanca) e cila përbëhet nga 1,9 km notim, 90 km biçiklizëm dhe21,1 km vrapim.

 

4.ЗPër njeriun e thjeshtë pothuaj nuk është e mundur që të hyj në një disiplinë të këtillë siç është ultratriatloniÇka nevojitet që të notohen3,8 km, të përshkohen 180 km me biçikletë dhe, në fund, të vrapohen plot 42,195 km dhe atë me rezultat prej 13orë dhe 20 minuta(rezultati zyrtar prej IRONMAN – 140.6në ItaliEmilija-Romanjanë 2018)?

 

Të gjithë ne jemi njerëz të zakonshëm dhe asgjë nuk është e pamundshme, gjegjësisht, kjo është edhe motoja e garave Ironman – „Anything is possible“. Nëse diçka dëshiron dhe punon pa pushuar për ta realizuar, vetë do të vij, madje edhe ti vetë do të habitesh se si të gjithën e ke lidhur brenda një diteDuket çmenduri

Shumë shpesh dëgjoj se për gjithçka që bën, duhet të kesh talent.

Definitivisht nuk pajtohem

Nevojitet disiplinë, punë e palodhshme, përkushtim, dhe, në fund, do ta shtoja që shumë, shumë duhet ta doni atë që e bëni.

Në “finish“ në çdo garë të Ironman, të thonë se je NJERIU I HEKURT“. Njeriu i hekurt je 364 ditë në vitë, kurse atë ditë je njeri i zakonshëm në atë që e bën

 

5.Cili është motivi mëi madh për një betejë të këtillë sfilitëse?

 

Kur ekspozohesh ndaj një momenti të tillë sfilitës, nga ju dalin të gjthë ato punët e “këqija”, për të cilat nuk je as i vetëdishëm që i ke, sepse gjithmonë ke qenë në zonën tënde të preferuar.Për mua, nuk ka motiv më të madhe se sa me vetëdije të sfidosh momente të tilla dhe të punosh që t’i përmirësosh punët në më mirë

 

6.Sepse bëhet fjalë për përzierje nga tre disiplina të ndryshme, si arrini t’i kombinoni stërvitjet, duke pasur parasyshë se jeni e re ,jeni e punësuar dhe kënaqeni dhe me aspktet tjera të jetës?

 

Ekzuistojnë shumë mohime, por nëse bëhet një koncept i mirë në kohë, arrihet gjithçka.

 

7.A keni ndonë regjim të veçantë dietal dhe sa është ushqim faktor për aktivitete të këtilla?

 

Fakrtori kyç në sport te unë është edhe ushqimit.

Me kombinimin e mirë të ushqimit kryehen edhe garat më të vështira

Kujdesem të konsumoj sasira të mjaftueshme të ushqimit cilësor, që kryesisht mbështete te perimet, pemët dhe shumë, shumë lëngje

 

8.A ka pjesëmarrës tjerë nga Maqedonia me ultratrialonet e tilla?Para se gjithash, mendojmë për vajzat, ose Ivana është e vetme tani për tani?

 

Vajza e parë e cila i ka mbaruar garatIronman dhe full distancat është Leana Thaqi

Kush nuk e njeh, ajo është vajza e cila e para filloi këtë “çmenduri” IRON.

Ajo është vajza e cila kontriboi shumë në trialonin në Maqedoni, infektoi dhe motivoi shumë vajza të hudhen në aventura të tilla të çelikut, përfshirë edhe mua.

Për mua, paraqet një koncept për triatlonin.

 

9.Cila është sfida tjetër e radhës te Ivana?

 

Sfida tjetër e radhës e Ivanës është të pushoj?

Shaka, gjithmonë del diçka interesantqë të nxit të tejkalosh vetveten dhe shumë e mundshme për ta provuarShpresoj edhe këtë vit do të jetë ashtu.

 

10.Çka do t’ju rekomandoje të rrinjëve?

 

Nuk do t’ju rekomandoj asgjë të rinjëve, do t’ju rekomandoj prindësve të tyre. Lërni të bëjnë sport, ti mbështesin dhe t’ju besojnë, sepse kjo do të jetë diçka më e mirë e mundshme që mund t’ju ndodh

Disiplina bëmirëse sportive me rrënjë të thellë në garra përfshirë këtu edhe garat Olimpike. Me këtë sport janë marrë edhe mbretërit, kurse me fitoren kanë marrë më shumë para, dhe respekt. E gjithë kjo është kryer në shekullin e kaluar, kur vrapimi ia mori atë rol ecjes së shpejtë.
 
Çka është saktësisht ecja e shpejtë?
Ajo nuk është ecje e zakonshme, madje as edhe xhoging. Ajo është disiplinë e pranuar olimpike, e cila definohet si lëvizje përpara në atë mënyrë ku njëra shputë patjetër të jetë në kontakt me tokën para se shputa udhëheqëse të bëje kontakt me tokën. Kurse për garruesit është me rëndësi të ecin sa më shpejt, duke mos u skualifikuar për shkak të ‘hapave të pa lejuar’. Sidoqoftë, ky sport dallohet shumë nga ecja, vrapimi ose planifikimi.
 
Si të mësojmë që në mënyrë të duhur ta zbatojmë këtë sport?
Gjatë ecjes së shpejtë përdoret një teknikë specifike ku njëra shputë patjetër tërë kohën të jetë në kontakt me dyshemen.Lëvizjet bëhen në mënyrë të tillë ku njëra shputë plotësisht është në dysheme ndërkohë që shputa tjetër ngritet, me këmbën bëhet një hap jo shumë imadh dhe shputa e dytë merr rolin e shputës së parë. Gjatë këtij procesi ruhet ose mbahet barazpesha me ndihmën e duarve.
 
Cilët janë benefitet nga ky sport?
Së pari ky është sport garues dhe është ideal për ata që dëshirojnë të garojnë në mënyrë që dallohet nga ngjitja (alpinizmi) dhe vrapimi. 
Me praktikimin e këtij sporti rriten dobitë nga ushtrimet kardiovaskulare dhe aerobike duke mos e ngarkuar trupin, gjë e cila ndodh gjatë vrapimit. Këtë disiplinë sportive e zbatojnë shumë sportist të cilët e shfrytëzojnë si ushtrim mes ushtrimeve të tyre të rregullta, me qëllim që më lehtë ta ruajnë formën si dhe më shpejtë të rimëkëmben pas lëndimeve.
Gjatë praktimit ose ushtrimit të rregullt, me ecjen e shpejtë përmirësohet tonusi i muskujve, për shkak të teknikës specifike të lëvizjes fitohen muskuj shumë mirë të tonuar të këmbëve si dhe të abdomenit. Për shkak të këtyre dobive ose benefiteve ky sport është i shkëlqyer për arritjen e figurës “së bukur”, dhe është shumë më e dobishme nga ushtrime strandarde nga pajisjet në teretana ose qendra fitnesi. Poashtu ka ndikim shumë pozitiv te funksioni i muskujve, eshtrave dhe nyjeve. 
 
Nëse zbatohet ose përdoret ecja e shpejtë me shpejtësi më të madhe, harxhohen më shumë kaliori se sa xhogingu në distancë të njëjtë. 
Gjatë ecjes së shpejtë harxhohen rreth 80 kalori në 1 km, që është më shumë se kaloritë (60 kalroi)që harxhohen me vrapim në 1 km.
 
Edhepse është teknikë e ecjes, sërish lëviz edhe pjesa e sipërme e trupit. Që të ruhet shepjtësia e ecjes, patjetër të kordinohen të dy duart me lëvizje të forta. Me lëvizje të këtilla përmirësohet tonusi i muskujve të duarve, qafës dhe gjoksit, dhe rritet edhe humbja e kalorive. Të gjithë këto lëvizje shkaktojnë dobi ose përfitime më të mëdha shëndesore. Nga një hulumtim të realizuar nga Universiteti i Vejn State në Detroid, është dëshmuar se sportistët të cilët merren me ecjen e shpejtë kanë profil të njejtë fiziologjik si dhe ato sportistë që merren me vrapim në staza të gjata. Kjo është kështu sepse ata kanë një indeks të ulët të yndyrërave dhe marrëdhënie të lartë të kolesterolit të mirë/keq. 
 
Ecja e shpejtë është disiplinë sportive e cila mund të jetë konkuruese dhe në të njëjtën kohë edhe mënyrë interesante për ta ruajtur shëndetin dhe tonusin e muskulaturës.
 
Si mund ta praktikoni?

Mund ta praktikoj pothuaj secili dhe rekomandohet për personi të cilët për ndonjë arsye më pak lëvizin(për shembull,ata të cilët në vend të punës kryesisht qëndrojnë ose qëndrojnë në këmbë) , si dhe të gjithë të tjerët të cilët kohën më të madhe e kalojnë në hapësira të mbyllura. Për arritjen e efektit optimal, më së miri është të ushtrohet tri deri katër herë në javë me kohëzgjatje prej 40-60 minuta me tempo të shpejtë.
Çiklizmi në përgjithsi vlerësohet si model shumë efikas dhe efektiv për transport, ideal për distanca të shkurtëra ose mesatare. BiçiklizmI ngadal por sigurt e merr primatin e mjetit për transport të shpejtë, të lirë dhe alternativ. Përveç kësaj, biçiklizmi është sport, kurse biçikleta– hallkë për sport, rekreacion, shoëqri dhe për aventura.
 
Sport pa kufizime
 
Biçiklizmi, në esencë, është sport aerobik me të cilin mund të kënaqen njerëz të moshave të ndryshme. Kështu, kufizime të moshës pothuaj edhe nuk ekzistojnë. Ai mund të jetë serioz, por në të njejtën kohë edhe argëtues dhe mënyrë e lirë për rekreacion dhe aventurizëm.
Biçiklizmi si formë e aktivitetit sportiv sjell shumë dobi shëndetsore për trupin e njeriut. Mes dobive më të rëndësishme që sjell vozitja e biçikletës, do të ndjamë këto:
 
-  sistem të shëndosh kardiovaskular
-   fuqi dhe fleksibilitet më të madhe muskulore
-   përmirësim të lëvizshmëris së nyjeve
-  ulje të stresit
-  përmirësim të lëvizjes dhe kordinimit të trupit
-  përforicim të eshtrave
-  ulje të yndyrërave të trupit
-  imunitet të përmirësuar dhe prirje më e ulët ndaj sëmundjeve
-  koncentrim më të mirë dhe fokus më të madh mental
-  ulje të anksiozitetit dhe depsionit

 
Mjet transporti dhe mik i mjedisit
Përveç kësaj, biçiklizmi si mjet transporti sjell shumë të mira shoqërore dhe individuale.Biçiklizmi në përgjithsi konsiderohet si model shumë efektiv dhe efikas për transport,ideal për distancë të mesme dhe të shkurtër. Biçikletat sigurojnë shumë dobi krahësuar me mjetet motorike, duke përfshirë edhe uljen e shpenzimeve të karburantit fosil,ndotje më të vogël të mjedisitdhe më pak zhurmë në qytete, rrëmujë më të vogël, parkim më të lehtë dhe vozitje më të lehtë. Te këto përparësi, gjithsesi bëjnë pjesë edhe shpenzimet e ulëta finciare, si për shfrytëzuesin ashtu edhe për shoqërinë si tërësi.
 
Rreziqet dhe ekspozimi i ndotjes enorme
 
Një shqetësim i cili shpesh haset (si nga disa biçiklistë, ashtu edhe nga disa që nuk ngasin biçikletë) është siguria e biçiklistëve në rrëmujën në qytet, sidomos në mjediset me infrastrukturë të pazhvilluar sa duhet për biçiklizëm. Për shkak të kësa, përgjegjësia dhe respektimi i shenjave të trafikut është me rëndësi të madhe për lëvizje të sigurtë në mjediset urbane, por edhe jashtë tyre. Shumë aktuale është edhe ekspozimi ndaj ajërit të ndotur. Por, disa studime tregojnp se pikërisht biçiklistët janë më pak të ekspozuar ndaj ajërit të ndotur në raport me vozitësit e ngecur në veturat e tyre. Megjithatë, edhe në këtë rast rekomandohet që në raste me ndotje shumë të lartë të përdoren maska mbrojtëse dhe ushtrimet e planifikuara të jenë me intenzitet mesatar.
 
 
Ana argëtuese e biçiklizmit
Përveç të mirave shëndetsore, ekonomike dhe shoqërore, biçiklizmi ka edhe anën e vetë argëtuese. Në pjesën në vijim do të numërojmë disa fakte zbavitëse për biçikletat:
-  biçikleta më e madhe tandem është me 35ulëse dhe është më i gjatë se 20m
-  në hapësirën e njejtë që e zen një automobil mund të vendosen pothuaj 15 biçikleta
-  shpenzimet për mirëmbajtjen e biçikletës janë20 herë më të ulëta në raport me shpenzimet për mirëmbajtjen e veturës
-  nëse rritet numëri i biçiklistave trefish, normale fatkeqsive me motoçiklistë do të reduktohet për 50 %
-  në botë në vit prodhohen rreth100 milion biçikleta
-  fjala„biçikletë“ishte shpikur në 1860-tat
-  gara„Tour de France“së pari herë u mbajt në vitin 1903 
-  në Kinë përdoren më shumë se 500 milion biçikleta
-  biçiklisti më i shpejt është Amerikani Xhon Hauard
- në botë ka dyfish më shumë biçikleta se sa automobila
- fëmijët të cilët shkojnë me biçikletë në shkollë tregojnë rezultate më të mira në klasë
 
 

Udhëtari i cili deri në punë nget biçikletë8km, katër ditë në javë, u shmanget 3220 km vozitje në vit, që është ekuivalente me 380 l benzin të kursyer dhe shmang 750 kg emisione tëСО2. Vetëm25 minuta ushtrime aerobike, siç është biçiklizmi, e përmirëson të menduarit kreativ dhe e rrit motivimin për punë.
 

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin