Сподели со пријателите

Depresioni i fëmijëve

Pas moshës 16 vjeçare, rreziku i depresionit rritet tek vajzat


Po, fëmijët vuajnë nga depresioni! Për problemet, gjyshërit do të shtonin: "Asgjë nuk është, do t'i kalojë. Fëmija ndryshon! ”Por ju si prindër nuk duhet ta injoroni. Pacienti më i ri në Maqedoni që vuan nga depresioni është vetëm 7 vjeç, dhe globalisht, në secilën klasë ka 1 fëmijë me depresion.
Nëse fëmija është i trishtuar, nuk do të thotë që ai është në depresion. Por nëse pikëllimi bëhet i vazhdueshëm dhe ndikon në aktivitetet e tij normale shoqërore, interesat, përgjegjësitë e shkollës dhe jetën familjare në përgjithësi, atëherë ai me siguri po lufton një djall brenda vetes. 
Depresioni është një sëmundje serioze, por mund të mjekohet. Dhe kur bëhet fjalë për fëmijët, kjo varet nga shpejtësia e reagimit tuaj sa kohë do të vuajë fëmija. 

Si ta njohim depresionin e fëmijës?
Simptomat ndryshojnë në mesin e fëmijëve dhe shpesh ikin pa u vërejtur nën radarin e prindërve, sepse ato perceptohen si ndryshime normale. Depresioni në fëmijëri vjen në formë të maskuar dhe gjërat bëhen të qarta vetëm kur fëmija fillon të tregojë agresion. Depresioni tek fëmijët fillon ashtu si tek të rriturit, me trishtim, pashpresë dhe lëkundje të humorit.

Depresioni është më i zakonshëm tek djemtë nën moshën 10 vjeçare
 


SIMPTOMAT:
·      Irritueshmëri ose zemërim
·      Ndjenjë e vazhdueshme e trishtimit dhe pashpresës
·      Izolim social
·      Ndjeshmëri ndaj refuzimit
·      Ndryshime në oreks - ulje/rritje
·      Ndryshime në gjumë - pagjumësia ose përgjumja
·      Qarje
·      Përqendrimi i dobët
·      Lodhje dhe mungesë e energjisë
·      Ankesa fizike (dhimbje stomaku ose dhimbje koke) që nuk i përgjigjen trajtimit
·      Aftësi të reduktuar për të funksionuar normalisht gjatë ngjarjeve dhe ndodhive të ndryshme në shtëpi, në shkollë, duke shmangur hobi
·      Ndjenjë e pavlefshmërisë dhe fajit
·      Mendime vetëvrasëse
 
Jo të gjithë fëmijët i kanë të gjitha këto simptoma. Shumica manifestojnë simptoma të ndryshme në periudha të ndryshme dhe në rrethana të ndryshme. Megjithëse disa fëmijë funksionojnë normalisht në një mjedis të strukturuar, shumica vuajnë nga ndryshime të dukshme në aktivitetet shoqërore, ulje të interesit për shkollë, nota të dobëta dhe ndryshime në pamjen fizike.
 
Kur të kërkoni ndihmë profesionale?
Nëse simptomat e depresionit te fëmija zgjasin të paktën dy javë, është e nevojshme të shkoni te mjeku amë, në mënyrë që ai të përcaktojë nëse mund të ketë një faktor fizik pas tyre, dhe pastaj t'ju drejtoj tek një specialist. 
Mos u habitni nëse mjeku amë ose specialisti juaj ju kërkon të flisni me fëmijën tuaj në mënyrë private. Nuk ka teste specifike për të përcaktuar depresionin, por pyetësorët që përfshijnë tërë familjen dhe të gjitha informacionet personale të përbashkëta lehtësojnë vlerësimin. Trajtimi është i njëjtë si për të rriturit, psikoterapia e shoqëruar nga ilaçet kundër depresionit sipas nevojës.
 
Çfarë tjetër mund të bësh si prind?
Kujdesuni për stilin e jetës së shëndetshme të fëmijës tuaj, në mënyrë që të mposhtni më shpejt depresionin. Le të kujtojmë, ne po flasim për një sëmundje, jo për një ndjenjë apo fazë kalimtare.
·      Dieta e pasur me fruta, perime, drithëra (fasule, thjerrëza, bizele), fara, arra dhe proteina të pastra
·      Aktiviteti fizik për të paktën 60 minuta në ditë, çdo ditë
·      Flini sipas orëve të rekomanduara të përshtatshme për moshën
·      Praktikimi i teknikave të relaksimit
 
Pse pikërisht fëmijët?
Po, jeta e tyre duhet të jetë pa brenga, dhe shpesh nuk është e qartë se çfarë shkakton depresion. Shumë faktorë mund të ndikojnë, duke filluar nga biologjia dhe temperamenti i fëmijës. Trauma, stresi, poshtërimi, ngacmimi (fizik dhe mendor), refuzimi nga mjedisi, depresioni i trashëguar nga prindërit - janë disa nga shkaqet e mundshme. 

Vajzat kanë më shumë të ngjarë të bëjnë vetëvrasje, por djemtë kanë më shumë të ngjarë të shkojnë deri në fund.

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin