Сподели со пријателите

A i zvogëlon vrapimi muskujt?

Shumë njerëz mendojnë se vrapimi dhe stërvitja me pesha nuk duhet të kombinohen, sepse vrapimi (i cili është një ushtrim kardio) do të djegë muskujt e fituar me vështirësi. Por praktika thotë se kjo aleancë është e shkëlqyeshme për të përmirësuar kapacitetin kardio, por edhe forcën dhe qëndrueshmërinë e muskujve. Nëse përqendroheni vetëm në vrapim dhe nuk rimbushni nivelet e energjisë përmes ushqimit ose trajnimit plotësues, sigurisht që do të digjni të gjithë dhjamin dhe muskujt. Por nëse përfshini pesha në vrapimin tuaj, atëherë rezultati është krejt i kundërt. Kërkimet tregojnë se ushtrimet aerobike, si vrapimi në distanca të gjata, e bëjnë stërvitjen me pesha më efektive. Si? Stërvitja e qëndrueshmërisë me intensitet të ulët (të tilla si vrapimi me një ritëm normal) ndihmon në ndërtimin e kapacitetit aerobik të atyre qelizave muskulore në të cilat mbështetemi për forcë dhe fuqi. Ata gjithashtu stimulojnë qarkullimin, i cili ndihmon trupin të rikuperohet nga stërvitja intensive me peshë, dhe madje zvogëlon dhimbjen e muskujve. Nëse e kthejmë monedhën përmbys, forcimi dhe rritja e muskujve, për ata që pëlqejnë të vrapojnë, do të thotë: zvogëlim i rrezikut nga lëndimi, për shkak të indeve lidhëse dhe muskujve të shtrënguar dhe rritje të kapacitetit për vrapim më të shpejtë falë koordinimit dhe fuqisë neuromuskulare të përmirësuar. Por ndërtimi i muskujve është praktikisht i pamundur pa një dietë të duhur me proteina. Sigurohuni që të merrni kaloritë që ju nevojiten nga vaktet e sapo përgatitura dhe të ekuilibruara, përndryshe ju do të dobësoheni nga kombinimi i vrapimit dhe stërvitjes me peshë. Vrapimi nuk duhet të shihet si një "opsion i lehtë" për t'u kthyer në gjendje të mirë. Në fakt, shumë ekspertë thonë se besimi "vrapoj të jem me trup të përshtatshëm" në praktikë thotë: "duhet të jem me trup të përshtatshëm që të mund të vrapoj". 

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin