Сподели со пријателите

Vendimet e mira merren pa telefon

Pushimet e shkurtra nga teknologjia nënkuptojnë një rritje të energjisë për trurin, duke i shfrytëzuar më shumë orët e ditës dhe duke i bërë më të lehta vendimet e shëndosha.
 
 
Kush do ta kishte menduar që teknologjitë do të inkurajonin varësi në të gjithë botën?! Deri para ca kohësh, varësitë i lidhnim me një grup të vogël të njerëzve, por telefonat e mençur ua llokoçitën mendjen të gjithë gjeneratave. 
Mesatarisht, njeriu kalon 11 orë të plota i betonuar para ekranit të hirtë. Që nënkupton, në emër të aplikacioneve mund të punojmë edhe përtej orarit të punës, pavarësisht që na djegin sytë, kurse qafa na është shtangur. 
Por ajo që duhet të konsiderojmë seriozisht janë pasojat psikologjike që ndodhin me përdorimin e tepruar të mediave sociale. Kontradiktore, por ato kryesisht inkurajojnë vetminë. Duke prekur jetën e të tjerëve, shpesh harrojmë se kemi tonat, se ka njerëz të vërtetë përreth nesh që mezi presin të dëgjohen. 
Dhe po, e pranojmë, kemi biseduar për këtë temë shumë herë, por le ta fillojmë këtë vit me ndryshime reale. Ata do të na sjellin një jetë më të mirë bazuar në vendime të shëndosha. Pse e themi këtë? 
Kërkimet e fundit kanë treguar se pa marrë parasysh se sa njerëz janë të vetëdijshëm që ato që po u shërbehen në mediat sociale janë plotësisht të filtruara dhe joreale, kjo nuk e ndryshon faktin se një përmbajtje e tillë e ekzagjeruar na inkurajon të gabojmë. 
Për shembull, edhe pse nuk mund të përballoni një hua tjetër bankare, ju prapëseprapë e bëni këtë deri në fund për të shkuar (dhe shkrepni fotografi) atje ku të gjithë ishin tashmë (dhe shkrepën fotografi). Këtu është një shembull tjetër: mjekët këshillojnë nënat, ato me operacion cezarian, të mos praktikojnë aktivitet fizik për të paktën 6 muaj. Por shumë prej tyre e injorojnë këtë fakt dhe rrezikojnë, sepse nënat në Instagram janë në gjendje shumë të mirë fizike (fit) pas 5 ditësh nga dalja nga spitali. 

PËRFUNDIMI Veglat inteligjente krijojnë mendje të cekëta, por vetëm nëse i lejoni. 
 

PUSHONI VEGLAT E MENÇURA EDHE NË PUNË
Pa posta elektronike (e-mail) dhe një kompjuter është e pamundur të funksionosh në punë. Por nëse mbështeteni tek ata pandërprerë, ka më shumë të ngjarë të bëheni joproduktiv dhe të shpërqendruar. Plus, mos prisni ndonjë thellim të marrëdhënieve me kolegët, edhe pse ky është çelësi për ngritje në detyrë në kompani. 
Kur analizoni atë që është bërë, ose shkëmbeni ide me kolegë, ose kërkoni një zgjidhje për një problem, bëjeni zakon ta bëni atë ballë për ballë. Mund t'ju duhet kohë për të bindur kolegët që të ngrihen nga karriget e tyre të rehatshme, por provoni, nuk humbni asgjë. Përkundrazi, një shëtitje e shkurtër deri te byroja tjetër do të rifillojë trurin. Kjo është kur zgjidhja do të vijë tek ju ose do të dilni me një ide të re, thotë Xhejmi Krejn ( Jamie Crane), një profesor i psikologjisë dhe arsimit në Kolegjin e Mësuesve të Universitetit "Columbia".
Nëse, përkundër të gjitha përpjekjeve, nuk arrini të mblidhni kolegët tuaj në një grumbull, merrni telefonin dhe telefononi atyre. Të jesh në gjendje të dëgjosh zërat është e mjaftueshme për të krijuar një lidhje emocionale dhe përgjithësisht të forcosh marrëdhënien.
Nga ana tjetër, njoftimet (njoftimi se ju ka mbërritur  email, pastaj ato në telefon) padyshim që ju shpërqendrojnë nga detyrat e punës dhe ky lloj mashtrimi ndikon në produktivitet, pohon Nanci Kollier (Nancy Collier), autore e "The Power of Off" (Fuqia e Shkyçjes ). Kur duhet të përqendroheni në diçka të madhe, përdorni opsionin "silent" ose "log out". 
 
PUSHONI VEGLAT E MENÇURA EDHE NË JETËN PRIVATE
Fotografimi dhe postimi i secilës përvojë do t'ju ndalojë të shijoni atë vërtet, me të gjitha shqisat tuaja. Nga ana tjetër, monitorimi i vazhdueshëm i numrit të pulqerëve (pëlqimet ose "laijket") do t'ua shterojnë energjinë tuaj për ndërveprime të drejtpërdrejta. 
Dhe shkencëtarët kanë konfirmuar se njerëzit që dokumentojnë dhe ndajnë përvojat e tyre në mediat sociale krijojnë kujtime të paqarta - sikur gjithçka të ishte një ëndërr. Është në rregull të çimentoni momentet me ndihmën e kamerës, por menjëherë pas kësaj vendoseni përsëri telefonin në xhep. Pastaj zhytuni në aromat, tingujt, ngjyrat, ndjesitë e momentit, sepse ato detaje ndihmojnë trurin të ruajë kujtesën e pashkatërrueshme. Mos u mashtroni se e kundërta është e vërtetë, fotografia nuk do të jetë kurrë më e fuqishme se truri juaj. 
"Ne jemi bërë një komb që nuk e dëgjon bashkëbiseduesin, sepse jemi vazhdimisht të zënë me argëtimin e ofruar nga telefoni ose jemi vazhdimisht të shpërqendruar prej tij", thotë Kolier. Duket se dëgjojmë, por truri ynë nuk është i pranishëm - një terren ideal për të marrë vendime të gabuara dhe për të dhënë këshilla të gabuara. Herën tjetër kur të bëni një pyetje, përpiquni të dëgjoni përgjigjen DERI NË FUND. Dëgjimi i thellon marrëdhëniet, çon në një dialog kuptimplotë që do të rezultojë në këshilla të shëndosha dhe një vendim të justifikuar.
Ne jemi të kushtëzuar që të kërkojmë gjithnjë e më shumë - "pëlqime", njoftime, argëtime - saqë fillojmë të bindim veten se këto gjëra janë të nevojshme që ne të jemi të lumtur, pohon Kolier. Po në 
lidhje me marrëdhënien me veten, kur ka qenë hera e fundit që keni dalë për t’u shoqëruar me veten? Merrni pak kafe me vete dhe dilni për një shëtitje, VETËM. Padyshim që do të ndiheni më të përmbushur (do të ndaloje nevojën e pafund për më shumë) dhe do të keni hapësirë të shikoni brenda vetes, të mendoni, të analizoni gjërat që ju shqetësojnë dhe të bëni një plan për veprimin e ardhshëm në paqe. E gjithë bota nuk duhet të dijë se çfarë po kalon, qoftë lumturi apo trishtim, shumica i rrokullisin sytë nga njoftime të tilla. Prandaj, flisni me veten tuaj, gjykimi personal është më mizori, por realist dhe produktiv. 
 
IT-detoksifikimi 
Smartfonët nuk janë të mençur në vetvete, prandaj përdorni në dobinë tuaj. Këto tre aplikacione falas do t'ju ndihmojnë të kontrolloni përdorimin e tyre.
 
"Moment"
Vendosni një kufi - sa telefonatave do t'u përgjigjeni në ditë. Ju do të merrni një paralajmërim kur të kaloni ose para se të kaloni kufirin.
„Space“
Gjeni se çfarë lloj personi jeni, për shembull, "Boredom Battler" (ju përdorni telefonin për të plotësuar kohën kur jeni të mërzitur) për të marrë një plan të saktë që do të shkurtojë kohën para ekranit.
„FlipD“ 

 
Aplikacioni ofron mundësinë për të shkyçur telefonin, por nga vetvetja juaj. Plus, vendos një qëllim për t’u shkëputur nga të gjitha pajisjet në një kohë që ju përshtatet.

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin