Сподели со пријателите

Pyetje interesante - Përgjigjet shkencore

Edhe pse jam në formë të mirë fizike, mezi mund të ngjis shkallët - pse? 
Ky fenomen është i zakonshëm për shumë individë. Ngjitja e shkallëve vë në lëvizje muskuj krejtësisht të ndryshëm nga ata që aktivizohen gjatë vrapimit në shëtitore pranë lumit apo ushtrimeve në palestër. "Ngjitja e shkallëve përfshin ngarkimin e zemrës dhe mushkërive në një mënyrë që nuk jeni mësuar", shpjegon Dr. Michael Faulx, një kardiolog në Klinikën Cleveland në Shtetet e Bashkuara. Tendinat dhe muskujt e vitheve punojnë turbo për të kryer përsëritje të lëvizjeve dhe për të ekuilibruar trupin. Për të shmangur hyrjen në zyrë me gjuhën jashtë deri në tokë duke luftuar për ajër, gjatë ushtrimeve tuaja të zakonshme përfshini një vrapim të shpejtë (në intervale) dhe ngjitje në mal. 
 
A është e dëmshme të përdorësh furçën e dhëmbëve të partnerit/shokut vetëm një herë?
PO! Është më mirë të hiqni dorë nga larja e dhëmbëve sesa të përdorni furçën e dhëmbëve të dikujt tjetër. Duke ndarë furçën, partnerët në të njëjtën kohë shkëmbejnë pështymë, gjak (në rast të gjakderdhjes së mishit të dhëmbëve kur lahen) dhe një serë bakteresh që jetojnë në gojë dhe ndryshojnë nga personi në person. Kjo do të thotë që të dy partnerët janë në rrezik për një sërë sëmundjesh bakteriale dhe sëmundjesh që barten me anë të gjakut. Një alternativ më e sigurt është pastrimi i dhëmbëve me ndonjë leckë për pastrim sesa të përvëloni furçën e dikujt tjetër me ujë të nxehtë. 
 
A është banania një rostiçeri e mirë para stërvitjes?
Dhe më shumë se e mirë, banania është ideale! Jo vetëm që do t'ju japë energji të menjëhershme, por gjithashtu do të mbrojë zemrën tuaj. Shkencëtarët në Universitetin e Alabamës (University of Alabama) lidhin nivelet e ulëta të kaliumit (një përqindje e lartë e mineralit të pranishëm në banane) me arteriosklerozën, ose trashjen, forcimin dhe humbjen e elasticitetit të mureve të arterieve të shkaktuara nga depozitat e kalciumit (dhe produkteve të tjera të mbetura). Padyshim, kjo gjendje rrit rrezikun e sëmundjes së zemrës. Prandaj, sillni një banane në çantën tuaj të stërvitjes dhe merrni një sasi të kaliumit para se të djersiteni. 
 
A është e vërtetë që sharja është e mirë për shëndetin?
Po, por gjithsesi konsiderohet si sjellje jashtëzakonisht e pakulturuar që nuk duhet t’i lejoni vetes në publik. Sidoqoftë, studime të shumta kanë treguar se sharjet, në situata që e detyrojnë atë, kanë një numër përfitimesh shëndetësore - rritje të tolerancës ndaj dhimbjes, më pak stres, lidhje më të thellë me njerëzit. Përse? Kur lëshohet një shpërthim fjalësh vulgare, lirohet adrenalina e cila njëkohësisht do të ju mpijë dhe do të ketë një efekt stimulues. Ky ndikim është aq i fortë sa profesionistët që punojnë nën presion dhe të cilëve u ndalohet rreptësisht të mallkojnë ose shajnë (pilotët, kirurgët) tregojnë performancë më të dobët. 
PËR ose KUNDËR: Muzikë në zyrë? 
Ja kur ju duhet të shtypni ON dhe kur OFF: Studiuesit në Universitetin Radboud në Hollandë studiuan efektin e muzikës mbi aftësitë e stafit për të gjetur zgjidhje dhe mbi aftësitë për të gjeneruar ide të reja. Me sa duket, muzika "e hareshme" i ka ndihmuar punonjësit të dilnin me një numër konceptesh krijuese, kështu që te ata ka stimuluar sekretimin e dopaminës. Për t'u sqaruar, me muzikë "të hareshme", studiuesit nënkuptojnë muzikën klasike. Në të njëjtën kohë, shkencëtarët arritën në përfundimin se punonjësit arritën në zgjidhjen e një problemi të caktuar më shpejt dhe më lehtë, ndërsa punonin në heshtje. 
 
A ka ndonjë përfitim të flasësh me veten tënde?
Po, por vetëm nëse flisni në vetën e tretë njëjës. Një studim nga Universiteti Shtetëror i Miçiganit (Michigan State University)zbuloi se të folurit me veten në veten e tretë do t'ju ndihmojë të kontrolloni përgjigjen tuaj emocionale ndaj emocioneve negative. Pas rrjedhës së gjakut në tru, studiuesit vunë re më pak aktivitet njohës kur individi - le ta quajmë Ana - foli për emocionet e saj negative në vetën e tretë ("pse është mërzitur Ana?") në raport me mënyrën e zakonshme të vetë-reflektimit ("pse jam unë kaq i mërzitur? ”). Sipas gjetjeve të tyre, adresimi ndaj vetes në vetën e tretë ju lejon t'i qaseni problemeve nga një kënd tjetër, sikur të jepni këshilla për një mik. Pajtohem, është e çuditshme, por shkenca konfirmon se ia vlen. 
 
Dijeni këtë:
Lyejeni sallatën me vaj (1 lugë gjelle) dhe do të thithni dy herë më shumë vitamina, përkatësisht E dhe K. 
 

rreth nesh

Shëndeti nuk është vetëm mungesë e sëmundjes, shëndeti është mirëqenie e plotë psiqike, fizike dhe emcionale. Misioni ynë do të jet i tillë. Me anë të këshillave të thjeshta dhe të shkurta dhe me përmbatje të cilat me shumë kujdes janë zgjedhur, ne ju ofrojmë të dhëna praktike të zbatueshme për përmirësimin e cilësisë së jetës në përgjithësi.

Ndiqni ne në Facebook

Newsletter

Shkruani e-mailin