Подаруваме книга во соработка со издавачката куќа Ѓурѓа.

 

Насоки:

Like на нашата facebook страница Ваш Аптекар, споделете ја објавата и една од темите објавени од 07.07 до 17.07.2020 , во коментар означете - тагнете пријател/ка и потоа напишете го името на актерот кој е на насловната станица на актуелниот Ваш Аптекар број 34.

 

 

Доколку има повеќе учесници кои ги исполнуваат условите, книгата ќе ја подариме на 17.07.2020 по случаен избор.

Да си признаеме, убаво е кога час или два ве анимира актер што ем знае да глуми ем е убав. Иако тој вели дека убавината повеќе го кочи во работата, ние тврдиме дека часот сѐ уште не е дојден кога овој наш актер ќе нѐ разнежни со некоја филмска љубовна приказна. Сѐ уште ни е свежа неговата улога во ТВ серијата „Инсајдер,“во која го толкуваше ликот на новинарот Александар. Публиката во Тетово и онаа во неговиот роден Гостивар, редовно уживаше во неговите театарски претстави. А денес? Денес сите се молиме што поскоро да се дружиме со него, сеедно дали сместени во удобните фотелји или на театарските столчиња! 

Како ги поминувате карантинските денови? Кога сѐ ќе соберете, кои се негативните аспекти што лично ги почувствувавте, а кои се позитивните?
Во суштина многу лошо, бидејќи јас сум човек на кој слободата му е исклучително важна. Токму затоа ја одбрав оваа професија. Не можам да кажам дека не ми беше непријатно, но имав доволно време да се посветам на себеси (нешто за кое немав време во нормални услови), се посветив на домот и на семејството и имав доволно време да размислам убаво во која насока ќе ги развивам идните проекти за кои се надевам набрзо ќе се реализираат. 
Покрај стандардната литература поврзана со мојата професија која ја истражував и во која барав инспирација за идните проекти, имав и доволно време за откривање нови вештини за кои претходно сум немал многу време да ги откријам. Барајќи ја онаа секојдневна слобода која ми недостасуваше, ја пронајдов слободата во себеси.
Во секој случај, верувам дека моето секојдневие не беше различно од на другите, со оглед на тоа дека оваа пандемија нѐ погоди сите во исто време и во иста форма. 

„Верувам дека театарот ќе ја преживее и оваа битка, постои исто колку и човештвото, зошто би изгубил сега?“

Велат и трудот кој не вложил со плод не е толку страшен колку што е страшна стагнацијата. Колку ќе ја чини оваа стагнација драмската уметност? 
Се согласувам дека стагнацијата е страшна, а токму со таква стагнација се соочуваме сите во нашата фела. Малку сум вчудоневиден од фактот што додека траат сите предлози, пресови, носење одлуки, кој, што и како понатака, речиси никаде не слушнав што со театрите? Што со оние институции кои имаат изведувачки уметности? Често се прашувам: ако во маркетите и рестораните можат да седат луѓе придржувајќи се до пропишаните протоколи, зошто да не можат да доаѓаат во театрите? И секогаш доаѓам до одговорот дека можат, но сѐ уште не сме дојдени на дневен ред, бидејќи кому му е важна културата кога се бориме со епидемија? Таа ни е важна нам, уметниците, но и на љубителите на театарот. Се надевам дека надлежните институции ќе преземат побрзи мерки за оваа тема побрзо да се реши. Гледаме примери како останатите држави наоѓаат решение, на пример во Берлин столчињата се редуцирани до минимум, да нема голем број луѓе внатре, но претставите можат да се изведуваат. Колку и да изгледа тажно, сепак подобро е да се игра пред помалку публика отколку воопшто да не се игра. Верувам дека театарот ќе ја преживее и оваа битка, постои исто колку и човештвото, зошто би изгубил сега? Да се надеваме на подобрување на ситуацијата, па што поскоро се гледаме во театрите.

Дали љубовта на актерот е иста во однос на театарот и филмот? 
Љубовта да, апсолутно. Но, разликата, поголема. Чувството на сцена за мене е назаменливо, бидејќи моментот е сега и овде. Снимањата се еден друг свет, би рекол многу побогат и покомплициран. За мене сѐ уште театарот е и ќе биде магија број еден.
 
„Се надевам дека новата атмосфера ќе донесе поголеми успеси, потајно цврсто верувам во тоа, затоа што во историјата на уметноста едни од најголемите дела се создале токму после големи катастрофи и епидемии како оваа.“


Ако лекарите се грижат за пациентите, актерите би рекле дека се грижат за здравата психа на останатите. Сметате ли дека ваквата атмосфера ќе влијае во иднина да се снимаат уште повеќе филмови, особено ТВ серии, бидејќи изгледавме сѐ што имаше да се гледа?
Убава е паралелата и ја слушам многу често од нашата публика која е навлечена на театар. Посебно сега, после оваа криза кога и психата на сите е „повредена“ уште повеќе. Посакувам да се снимаат повеќе работи од домашна продукција, но за жал тоа не е така. Треба повеќе да се инвестира во домашната продукција, веќе не сакам да споменувам за оние серии и цел тој увезен шлајм.Ги увезуваме 30 години, плаќаме милиони преку телевизиите, а еден ниско буџетен документарен филм нѐ однесе на Оскар. Доволна причина за поголема поддршка на домашните продукции. Се надевам дека новата атмосфера ќе донесе поголеми успеси, потајно цврсто верувам во тоа, затоа што во историјата на уметноста едни од најголемите дела се создале токму после големи катастрофи и епидемии како оваа. 

Што следно можеме да очекуваме од вас? Последно ве видовме во „Преспав“ и си помисливме: „Колку убаво би изгледал овој актер во класична љубовна приказна...“ зошто не се снимаат кај нас такви секојдневни сценарија, сведени на емоции, чија порака ја разбираме на прво гледање?
Интересно, ова не сум го слушнал сѐ уште од режисер или сценарист...не знам, веројатно поради тоа што ниту на сценаристите, а ниту пак на режисерите, такви сценарија не им се интересни или не сакаат да ги работат, за разлика од соседите кои точно знаат да проценат добро сценарио и приказна, особено кога станува збор за филмовите, па неретко во истите се јавуваат наши актери, кои тука ретко кога може да се видат на филм. Немам друго објаснување. Инаку, очекувајте 2 претстави: едната е во гостиварскиот театар - „Полковникот птица“ во режија на Андреј Цветановски, за мене многу убава и драга улога; другата е во матичниот театар во Тетово - „Празен град“ на Дуковски, во режија на Срѓан Јанаќијевиќ - кои се прекинаа заради ситуацијата. Едвај чекам да се вратам и да продолжиме со работа. Не се сеќавам толку да ми фалел театарот како сега. Имав и договорени снимања во странство кои се одложија за подобри времиња. Вашата констатација за љубовните филмски приказни, можеби после интервјуво ќе ја препознае некој од режисерите и сценаристите, па конечно ќе дојдат моите 5 минути да блеснам во некоја љубовна приказна. 


„Еден ниско буџетен, но квалитетен документарен филм нѐ однесе на Оскар - доволна причина за поголема поддршка на домашните продукции.“
 

Дали убавината е предност во оваа професија или, напротив, ги отежнува работите? 
Во мојот случај ја отежнува работата. Сум почувствувал на своја кожа и тоа во неколку прилики. Првиот пат, кога тоа ми се случи, бев студент или тазе завршен дипломец на ФДУ, не можев да поверувам дека тоа го слушнав, истото ми звучеше како навреда. Има еден пример на наш актер, сега покоен, еден од најдобрите актери во државава, на кому му е кажано дека никогаш нема да заигра на филм поради тоа што е многу убав, без оглед на тоа што бил еден од најдобрите што некогаш постоеле на овие простори. Има случаи кога убавината е предност, кога се работи за проекти кои имаат маркетинг цел во себе, но генерално сметам дека сме поднебје каде тоа не држи цена. На крајот, сѐ се сведува на тоа: убав или помалку убав, не значи добар или лош актер. 


„Работам со деца кои во својата срж ја носат уметноста, а тие деца се секогаш исклучителни, посебни и различни од мнозинството.“

На кој начин водите грижа за својот изглед, се храните здраво, спортувате, консумирате суплементи? 
Гледам секогаш да бидам активен, иако не секогаш поради обврските имам време да се посветам на спортувањето. Пешачењето, кошарката и вежбањето дома, многу ми помагаат да ја задржам кондицијата, добрата форма, но и здравјето. Јас сум личност која не верува во хемиски суплементи, сметам дека природата доволно ни дала. Секогаш настојувам да се хранам здраво, а особено уживам во домашно зготвена храна. Не сум љубител на брзата храна, но признавам уживам во скара и пиво. Здравјето секогаш треба да ни биде приоритет, физичката активност и здравата храна се нешто на кое мора да се внимава. Во периодите кога сум оптоварен со обврски и проекти, гледам повеќе да внимавам на квалитетниот сон, да внесувам повеќе витамини од обично, а секогаш кога имам пауза помеѓу пробите, практикувам да пешачам барем 30-тина минути. 
                                                                                                                 
Колку ви годи тоа што ве препознаваат на улица, свесни ли сте дека многу девојки ве посакуваат? Но, што вие посакувате за себе?
Зарем постои маж на кому не му годи внимание? Сметам дека секој период од животот носи различни потреби и желби. Во моментов она што го посакувам е што поскоро да заврши ова лудило и да се вратам на нормалното секојдневие.


Работите и со деца, а денес децата не се исти како порано. Дали можете да заклучите кои вредности се изгубени кај нив и на што треба родителите да посветат внимание?
Точно, во театарот „Дунек“ работам со деца на возраст од 8 до 18 години. Со оглед на тоа дека работам со помал број на деца, чија љубов е театарот и кои се исклучително талентирани и посветени на тоа што го прават, можам да кажам дека во мојот случај станува збор за деца кои се неверојатно напредни и интелигентни за своите години. Не мислам дека новите генерации имаат изгубени вредности, туку едноставно имаат револуционерен напредок за разлика од нас. Сепак не можам да генерализирам, бидејќи работам со деца кои во својата срж ја носат уметноста, а тие деца се секогаш исклучителни, посебни и различни од мнозинството.


Зошто го сакате Гостивар, а зошто Скопје? Каде би живееле во иднина? 
Ја сакам динамиката и енергијата на Скопје, додека во Гостивар го наоѓам својот мир. Не можам да кажам каде би живеел во иднина, бидејќи динамиката на мојата работа прави постојано да сум на релација Скопје, Тетово, Гостивар. Сметам дека секое место си носи своја убавина и посебност, па сѐ зависи од моментот и околностите. 
 
·       Дипломирал на Факултетот за драмски уметности во Скопје, како единствен Гостиварец од својата генерација 
·       Роден е во Гостивар во февруари, во знакот на Водолија
·       Покрај рекламните кампањи, Ѓорѓи ѝ стана познат на пошироката јавност преку ТВ серијата „Инсајдер“
·       Вработен е во Тетовскиот театар, но глуми и во Гостиварскиот, а приватно ја води својата актерска школа „Дунек“
·       Со епизодна улога беше дел од познатата холивудска ТВ серија „12-те мајмуни“
·       Играше и во руската ТВ серија „Кум“
·       Љубовта кон актерството ја спознал во Домот за култура во Гостивар, каде работи неговиот татко како режисер и актер аматер

ХЕПАТИТ

325 милиони луѓе не знаат дека се под закана на тивкиот убиец
И покрај тоа што може да се спречат, да се откријат и да се излечат, хепатитот Б и Ц се втора најсмртоносна инфективна болест. Според СЗО, од хепатит секоја година умираат повеќе од 1,3 милиони луѓе во светот, со тоа оваа болест им предничи на туберколозата, маларијата и ХИВ. За хепатит Б има вакцина, за хепатит Ц има лекови, но, сепак, превенцијата и раната детекција се клучни.
 
ХЕПАТИТ Ц
Хепатит Ц е вирусна инфекција која предизвикува воспаление на црниот дроб, а понекогаш е причина за негово сериозно оштетување. Вирусот на хепатит Ц (ХЦВ) се шири преку заразена крв.
До неодамна, третирањето на хепатит Ц подразбираше инјекции и орални лекови кои на многумина заразени не им одговараа поради низа други здравствени проблеми и неприфатливи нуспојави. Но, тоа се смени. Денес, хроничниот ХЦВ се лекува со орална терапија во траење од два до шест месеци.
Сепак, околу половина од луѓето со ХЦВ не знаат дека се заразени, бидејќи немаат никакви симптоми и потребни се децении за да се појават. Се проценува дека најголемата ризична група ги вклучува родените помеѓу 1945 и 1965 – генерации кои имаат 5 пати поголеми шанси да бидат заразени за разлика од оние родени во други години.  
> СИМПТОМИ
Долготрајната инфекција од ХЦВ се нарекува хроничен хепатит Ц. Станува збор за тивка инфекција која трае со години, сѐ додека вирусот доволно не го оштети црниот дроб за да се појават првите симптоми на заболувањето.
Листата симптоми ги вклучува следните:
·       Лесно крвавење 
·       Модринки 
·       Замор
·       Слаб апетит
·       Жолтеникава дисколорација на кожата и на очите
·       Темна боја на урината
·       Чешање на кожата
·       Подуеност 
·       Отоци во нозете
·       Намалување на телесната тежина
·       Збунетост, поспаност и нејасен говор
·       Видливи крвни садови – пајаци на кожата
Хроничниот хепатит Ц стартува со акутна фаза. Акутниот хепатит Ц најчесто поминува недијагностициран, бидејќи ретко предизвикува симптоми. Штом симптомите настапат, тоа значи гадење, треска, повраќање, умор, болки во мускулите. Акутните симптоми се појавуваат еден до три месеци по контактот со вирусот и траат од две недели до три месеци.
Акутниот хепатит Ц не секогаш станува хроничен. Некои луѓе успеваат да го исчистат ХЦВ вирусот од своето тело по акутната фаза. Акутниот хепатит Ц добро реагира на антивирусна терапија.
 
> ПРИЧИНИТЕЛ
 Хепатитот Ц е предизвикан од хепатит Ц вирусот (ХЦВ). Инфекцијата настанува кога крвта заразена со вирусот навлегува во крвотокот на неинфицирана личност. 
На глобално ниво, ХЦВ постои во неколку различни форми, познати како генотипови. Идентификувани се седум различни генотипови на ХЦВ и повеќе од 67 поттипови.
Иако хроничниот хепатит Ц го следи истиот тек како и акутниот, без разлика на генотипот на вирусот, сепак, препораките за лекување може да варираат во зависност од вирусниот генотип. 
 
> РИЗИК-ФАКТОРИ
Ризикот од хепатит Ц е зголемен доколку:
·       Сте здравствен работник кој е изложен на заразена крв, но, сепак, неопходно е заразената игла да ја прободе вашата кожа
·       Доколку разменувате игли при инјектирање дрога
·       Сте ХИВ-позитивни
·       Сте ставиле пирс или сте се тетовирале во нечисто студио каде што опремата за работа не била стелиризирана
·       Вашата мајка има хепатит Ц

Вирусот не се пренесува преку бакнување, гушкање или споделување прибор за јадење.
  
> КОМПЛИКАЦИИ
(се однесуваат и на хепатит Ц и на хепатит Б)
Лузни на црниот дроб (цироза).По декади боледување од хепатит Ц или Б, не е исклучено создавањето лузни на црниот дроб кои ја оневозможуваат неговата функција.
Рак на црниот дроб.Мала група на болни од хепатит Ц може да развијат и рак.
Нефункционален црн дроб.Напредната цироза може комплетно да ја спречи работата на црниот дроб.
 

► Дијагностицирањето на хепатит Ц или Б може да го изведе само лекар, преку едноставна проверка на крвта.

► Ако боледувате од хепатит Ц, помогнете му на црниот дроб така што ќе избегнувате алкохол, а здравата и балансирана храна секако е пожелна.

► Од 75 до 85% од луѓето ќе заболат од хепатит Ц. 

► Од 1 до 5% од болните со хепатит Ц ќе се соочат со компликации опасни по животот. 

► Болеста е излечива, но 15 до 25% од луѓето ќе оздрават без лекарства.
 
 
ХЕПАТИТ Б
Хепатит Б е сериозна вирусна инфекција која го напаѓа црниот дроб, а е предизвикана од хепатит Б вирусот (ХБВ). За некои луѓе, навидум обичната инфекција, преминува во хронична болест – тоа значи дека се задржала во организмот подолго од 6 месеци. Хроничниот хепатит Б го зголемува ризикот од рак на црниот дроб, цироза и комплетна дисфункцоналност. 
Поголемиот број возрасни пациенти целосно закрепнуваат од болеста, дури и кога се соочени со сериозни симптоми. Новороденчињата и децата се изложени на поголем ризик да заболат од хроничен (долготраен) хепатит Б.
Вакцината е одлична превентивна мерка против хепатит Б, но не делува ако сте веќе заболени. Ако сте инфицирани, со преземањето одредени мерки можете да спречите да го пренесете вирусот на другите.
 
СИМПТОМИ
Симптомите на хепатит Б варираат од благи до ужасни. Најчесто се појавуваат од 1 до 4 месеци по инфицирањето, иако може да се забележат и по две недели. Некои пациенти, особено децата, немаат никакви симптоми.
Листата симптоми ги вклучува следните:
·       Абдоменална болка
·       Темна урина
·       Треска
·       Болки во зглобовите
·       Недостиг на апетит
·       Гадење и повраќање
·       Слабост и умор
·       Пожолтување на кожата и белките во очите (жолтица)

КОГА ДА ПОЈДЕТЕ НА ЛЕКАР
Ако знаете дека сте биле во контакт со заболен од хепатит Б, појдете веднаш! Превентивната терапија може да го намали ризикот од инфекцијата, особено ако примите лекарства во рок од 24 часа. Ако симптомите, кои потсетуваат на грип, сепак ви сугерираат дека се работи за нешто друго – појдете и проверете.

ПРИЧИНИТЕЛИ
Хепатит Б го предизвикува хепатит Б вирусот (ХБВ). Вирусот се пренесува од човек на човек преку крв, сперма или други телесни течности. Не се пренесува преку кивање или кашлање.
Најчесто се пренесува на следниот начин:
Сексуален контакт.Ако сте имале незаштитен сексуален однос со болно лице. Вирусот се пренесува ако на каков било начин, крвта, плунката, спермата или вагиналните секреции од инфицираниот, влезат во телото.
Споделување игли.ХБВ лесно се шири преку користење на инфицирани игли и шприцеви.
Ненадејно боцнување со игла.На овој ризик се изложени медицинските лица или кој било друг профил кој е во контакт со човечка крв.
Од мајка на дете.Бременети жени кои се инфицирани со ХБВ може да им го пренесат вирусот на своите бебиња при породувањето. Но, новороденчето може да се вакцинира со цел да се спречи инфекцијата. Ако сте бремена или планирате да забремените, разговарајте со вашиот гинеколог околу тестирањето.
 
АКУТЕН VS. ХРОНИЧЕН ХЕПАТИТ Б
Акутната хепатит Б инфекција трае помалку од 6 месеци. Имуниот систем има моќ да го исчисти организмот од акутниот вирус, а целосното закрепнување се случува по неколку месеци. Поголемиот број луѓе кои се заразиле со хепатит Б како возрасни, всушност се соочиле со акутна инфекција.
Хроничната хепатит Б инфекција трае повеќе од 6 месеци. Нејзиниот век се продолжува поради неможноста на имуниот систем да се избори со инфекцијата. Хроничниот хепатит Б може да трае и доживотно.
Колку помлади заболите од хепатит Б – новороденчиња или деца помлади од 5 години – толку е повисок ризикот инфекцијата да стане хронична. Хроничната инфекција може да остане незабележана со декади, сѐ додека пациентот не стане сериозно болен од болест на црниот дроб.

ПРЕВЕНЦИЈА
Вакцинација! И не, не можете да добиете хепатит Б од самата вакцина. На 28 јули, заблагодарете му се на Барух Бламберг кој ја смислил вакцината, за што во 1976 година му беше доделена Нобелова награда.


► Поглемиот број возрасни закрепнуваат за 90 дена, а потоа стануваат доживотно имуниод хепатит Б.
► 90% од новороденчињата, 20% од поголемите деца и 5% од возрасните развиваат хроничен хепатит Б.
 
 
Што прават луѓето кога ќе им се приспие на пладне? Пијат кафе, многу кафе, бидејќи ретко кој може да си дозволи да дремне. Но, и кога можат, луѓето, сепак, одлучуваат да останат будни поради некое непишано правило дека попладневната дремка е резервирана за малите деца, а од друга страна, неа многумина ја поврзуваат со мрзливост. Зошто да спиете кога за тоа време можете да ги пребришете подовите по стоти пат, нели? 
Дали би се премислиле доколку ви кажеме дека попладневната дремкане само што ќе ви го реши проблемот со поспаноста, туку и ќе ви ја зголеми продуктивноста, креативноста, меморијата и ќе ви го подобри расположението? Последните истражувања велат дека пладневниот сон го подобрува имунитетот и го намалува ризикот од кардиоваскуларни заболувања. Сепак, имајте на ум дека спиењето на пладне е како меч со две острици, преспивањето сигурно ќе ви донесе контраефект – нервоза, бунило и мамурлак. За максимум позитивни ефекти, следете ги правилата во продолжение:

ГЛЕДАЈТЕ ГО ЧАСОВНИКОТ
Ако сте поспани и ви недостасува живост и енергија дури и за секојдневните активности, тогаш треба да дремнете од 15 до 30 минути. Проценето е дека оваа времeнска рамка е сосем доволна за човекот да го рестартира организмот. Но, ако ви треба рестарт на мозокот, бидејќи сте заробени во ментална блокада, тогаш резервирајте си 90 минути. „Дремката со траење од 90 минути ќе ви помогне да го намалите притисокот што го чувствувате и ќе поттикне проток на креативност, бидејќи временската рамка го покрива целиот циклус на спиење, почнувајќи од најлесната, па носејќи ве во најдлабоките фази на сонот и назад“, вели Сара Медник,професор на Калифорнискиот универзитети автор на „Дремни! Промени си го животот“ („Take a Nap! Change Your Life“).Предупредување: будењето сред циклус (кога сте во најдлабоката одморна фаза) може да предизвика безволност, летаргичност, тромавост – состојба која е тешко да се надмине – исто како и преспивањето. За да не згрешите, послужете се со будилникот или за посигурно, закажете некоја
активност или средба која ќе ве поттикне да станете.

СПОРТУВАЊЕТО ДОАЃА ПОТОА
Најчесто луѓето имаат дилема дали да вежбаат пред или по дремката. Одберете ја втората опција, бидејќи вежбањето го стимулира мозокот отежнувајќи го заспивањето. Вежбањето ја поттикнува енергијата на свој уникатен начин, но во никој случај не го овозможува неопходниот закрепнувачки одмор на телото и мозокот. И самите фитнес-експерти се согласни дека дремките што траат најмногу 30 минути, влијаат на издржливоста и моќноста на оние што вежбаат. Ако ваквата стратегија никако не се вклопува во вашиот распоред, тогаш потрудете се да вежбате барем два часа пред да си легнете. Тоа е сосем доволно време за телесната температура и срцевиот ритам да се вратат во нормала за да заспиете полесно.

БИДЕТЕ ТОЧНИ
Обидете се да дремнувате одоколу во исто време секој ден (дури и ако ваквата навика ќе ви стане само задоволство за викенд). Ако го запазувате распоредот, за многу кратко време телото ќе научи кога треба да се исклучи со цел да одмори, значи полесно и побрзо ќе заспивате и ќе бидете помалку дезориентирани кога ќе се разбудите. Најчесто на луѓето им се приспива помеѓу 14:00 и 16:00 часот, но ако телото покажува знаци на умор (ви паѓа главата, зевате, видот ви е замаглен) порано или подоцна од назначениот термин, тогаш послушајте го. Ако не стигнавте да дремнете минимум 3 или 4 часа пред главното спиење, сметајте ја дремката за пропадната. Подобро легнете си половина час порано, отколку да го саботирате ноќниот сон.

НЕ ОТКАЖУВАЈТЕ СЕ ОД КОМФОРОТ
Да дремнете, не значи дека треба да се мачите и да спиете седејќи, непокриени, додека работи телевизорот, за случајно да не се успиете. Така само ќе се вртите, бидејќи нема да ви биде удобно и залудно ќе го потрошите времето. Да не споменуваме дека на долг рок ризикувате да го загрозите брзото заспивање и одржувањето на сонот. Затоа, најдете си удобно местенце и земете си ќебе. Не мора да биде тоа спалната, испружете се на друг кревет за мозокот полесно да прави разлика помеѓу дневен и ноќен сон. Запомнете, најважен предуслов за полезна дремка е константноста. 

Воопшто не сакам да спијам преку ден! Да се потрудам да засакам?
Речиси 40% од луѓето не чувствуваат никакви бенефиции од преспивањето преку ден. Ако не сте по дремките, тоа значи дека најверојатно сте навикнати на монофазно спиење водејќи се според денот и ноќта и не можете да заспиете тукутака во кое било време. Или, можеби сте доволно наспани и одморени. Пред целосно да се откажете од пладневните дремки, обидете се да ги практикувате во рок од еден месец така што ќе дремнувате 3 пати неделно. Ако и по тоа сѐ уште не можете да заспиете или се будите кенкави, обидете се со медитација или со тивок одмор – седете будниво полутемна просторија. Ваквата техника може да го цементира знаењето за 10 минути, откри една нова студија. 
Медитација или чистач на умот – докажано го намалува крвниот притисок, ја лекува депресијата, а има и моќ да ги ублажи симптомите на СИЦ или синдромот на иритабилно црево. Ниту Ковид-19 повеќе не е изговор, бидејќи има начин како да се фокусирате на сегашноста, на мирисите, на емоциите и глетките, без да посетувате групни часови. Бонус: и без да се изолирате сами во соба!

КОГА СЕ БУДИТЕ
Сменете го одбивниот звук на алармот со бел звук како шумолење на ветер. Останете во кревет 2 минути и впијте ги звуците околу вас (птиците однадвор, крцкањето на подовите), чувството на постелата врз кожата и мирисот на домот.

ДОДЕКА ПИЕТЕ КАФЕ
Почувствувајте ја топлината на шолјата во дланките и вдишете го остриот мирис. Следете го патот на голтката од усните, во устата, грлото, стомакот. Според една студија, оние што фокусирано пијат кафе, почнуваат да го пијат без шеќер.

ПОД ТУШ
Бањата е идеално место за практикување микромедитација. Фокусирајте се на температурата на водата, звукот на водата, начинот на кој таа лизга по телото и, секако, мирисот на гелот за туширање. 

ДОДЕКА ПЕШАЧИТЕ
Одејќи да пазарувате, повремено погледнувајте горе во небото. Гледањето нагоре ќе ве стави во зен-момент и ќе ви отвори нови перспективи, како идеја за поинаков ручек.

ДОДЕКА СЕ ЧЕШЛАТЕ
Размислувајте за секој потег додека четката поминува низ косата или додека ставате кармин. На овој начин, ќе го загреете мозокот пред да го нападнат многуте информации, задачи и рокови.

ДОДЕКА ГОТВИТЕ
Тука има многу опции за фокус, тропкањето на садовите, ритамот по кој сечкате, мирисот на намирниците. Ако креативно го сервирате оброкот, потврдено е дека ќе се чувствувате посреќни следниот ден.

ПО СКАЛИ
Скалите се одлична физичка, но и ментална вежба. Бројте ги чекорите додека се качувате и фокусирајте се на тоа како стапалото застанува на секоја скала. Забележете ја координацијата на мускулите кои работат заедно. 

ВО АВТОМОБИЛ
Од оние зад волан се бара максимален фокус и свесност за моментот. Што велите за уште подлабоко навлегување во сегашноста? Исклучете ја музиката, дишете длабоко и слушајте ги ритмичните звуци што ги емитува моторот и вибрацијата што се чувствува преку воланот.

КОГА СЕ ЗАБЛАГОДАРУВАТЕ
Не зборувајте напразно, вклучете ги емоциите, гледајте го соговорникот во очи и објаснете за што сте благодарни и зошто.

ДОДЕКА ЧЕКАТЕ
Вдишувајте додека да изброите до 4, задржете го здивот и бројте до 4, издишете до 4, повторно задржете го здивот до 4 и почнете одново.

ПРИ ПРВИОТ ЗАЛАК
Фокусирајте се на целото искуство, плунката што се излачи во уста штом го видовте и помирисавте јадењето, температурата на храната во однос на виљушката, експлозијата од вкусови и текстурата на залакот.

ПРЕД СПИЕЊЕ
Ментално скенирајте го телото од стапалата до скалпот, ако некоја мисла се протне, почнете одново. На овој начин, ќе го прочистите умот и полесно ќе заспиете
Замислете да можете да јадете што сакате и кога сакатебез да ја загрозите линијата. Е, па, драги мои, на многу луѓе тоа им успева. Станува збор за интуитивно јадење кое се базира на клучни принципи како отфрлање на идејата за диета и гладување, и, најважно, помирување со храната. Интуитивниот начин на исхрана, всушност, е промислено јадење кое има цел да ја поткрене свеста за реалниот глад наспроти емоционалниот.
Интуитивниот начин на исхрана ќе ве поттикне да го користите регулаторниот систем на телото (чувството на глад и ситост) за полесно да одлучите што, колку и кога да јадете, наместо да се оптоварувате со диети. 
Благодарение на многуте опсежни истражувања, денес ни е јасно која храна е здрава, и сега треба да ја игнорираме науката и да го слушаме телото? А, што ако тоа сака колачи за појадок? 
Не грижете се, најверојатно нема да посака такво нешто. Истражувањата велат дека начинот на исхрана што не подразбира ограничувања, ретко кога доведува до прејадување или нездрав избор на оброци. Ова се должи на процесот на привикнување – колку повеќе храната ви е достапна, толку таа е помалку атрактивна.

Во 90-тите, психологот Жан Кристелероткри дека шестнеделната програма за промислено консумирање храна, била корисна за редуцирање на нарушувањето познато како неконтролирано јадење. Оттогаш, различни студии потврдија дека промисленото јадење го намалува емоционалното и го регулира количеството на порцијата кај возрасните, без разлика на нивната телесна тежина. Но, што е со слабеењето? 
Интуитивните јадачи претендираат да имаат помал индекс на телесна маса (BMI) за разлика од оние кои бројат калории. Сепак, во една шестнеделна студија во која споредувале кој ќе изгуби повеќе килограми, интуитивните јадачи или оние кои подлегнале на калориска рестрикција, победници излегле вторите. Но, добро е да знаете дека на долг рок, нештата важат обратно.
Па, дали да станете интуитивни консументи на сета онаа храна околу вас? Да, особено ако сакате да се ослободите од диетите. За целосно релаксиран однос кон храната, едноставно, почитувајте го телото кога е гладно, но и кога е сито. 
 
Џвакај интуитивно

Пред и по јадење, бележете го нивото на глад и ситост на скала од 1 до 10 (1 – празен, 10 – полн стомак). Идеално би било да почнете да јадете на 3, а да сопрете на 7.
Јадење во комбинација со друга активност значи зголемување на ризикот од прејадување. Барем еден оброк во денот, јадете го во мир. 
Не јадете како куче, ако џвакате како да не сте виделе, значи сте се изгладниле, а тоа е погрешно. Оставете ја виљушката меѓу залаци, џвакајте и не заборавајте да дишете. 

Подаруваме книга во соработка со издавачката куќа Ѓурѓа.

 

Насоки:

Like на нашата facebook страница Ваш Аптекар, споделете ја објавата и една од темите објавени од 22.06 до 30.06.2020 , во коментар означете - тагнете пријател/ка и одговорете на прашањето:
Кој број Ваш Аптекар излегува на 1 јули 2020?

 

Доколку има повеќе учесници кои ги исполнуваат условите, книгата ќе ја подариме на 02.07.2020 по случаен избор.

 

Подаруваме книга во соработка со издавачката куќа Ѓурѓа.

 

Насоки:

Like на нашата facebook страница Ваш Аптекар, споделете ја објавата и една од темите објавени од 08.06 до 15.06.2020 , во коментар означете - тагнете пријател/ка и одговорете на прашањето: Кој е последниот објавен рецепт на www.vasaptekar.mk?

 

Доколку има повеќе учесници кои ги исполнуваат условите, книгата ќе ја подариме на 15.06.2020 по случаен избор.

 

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.