Подаруваме 5 примероци од книгата “Внатрешни конфликти” во соработка со издавачката куќа Ѓурѓа.

 

Насоки:

Like на нашата facebook страница Ваш Аптекар, споделете ја објавата и една од темите објавени од 11.05 до 01.06.2020 , во коментар означете - тагнете пријател/ка и одговорете на прашањето: Кој е насловот на последната објавена тема во делот здрава храна на www.vasaptekar.mk.

 

 

Доколку има повеќе учесници кои ги исполнуваат условите, книгата ќе ја подариме на 01.06.2020 по случаен избор.

Подаруваме книга во соработка со издавачката куќа Ѓурѓа.

 

Насоки:

Like на нашата facebook страница Ваш Аптекар, споделете ја објавата и една од темите објавени од 30.04 до 08.05.2020 , во коментар означете - тагнете пријател/ка и одговорете на прашањето: Kоја наша позната личност е на насловната страница на новиот брoj 33 Ваш Аптекар

 

Доколку има повеќе учесници кои ги исполнуваат условите, книгата ќе ја подариме на 08.05.2020 по случаен избор.

 

„ВО ВАКВО ВРЕМЕ НА ИСКУШЕНИЕ, СЀ ШТО ВИ ТРЕБА Е БИСТАР УМ КОЈ ЌЕ СЕ НАСОЧИ НА СЛЕДЕЊЕ НА ПРЕПОРАКИТЕ“

Во вакво време­не­ време, со кој би по­ разговарaле ако не со Тања Кочовска ­ актер­ката во која луѓето се за­ љубуваат штом стапнат во театар како деца, а таа љубов ја носат низ години­ те воодушевувајќи се на талентот на својот идол. Постарите генерации пак ја воздигнуваат не само поради умешноста да ги засмее, туку поради скро­ мниот пристап кон живо­тот што одбра да го следи ќерката на познатите Панче и Невена Кочовски од групата „Мањифико“.

Како е деновиве да се живее без публика и во бесознание кога ќе се случи следната средба? Знае да зафати меланхолија, но и после долго иг­рање на самиот организам му треба одмор. Неопходно е да се акумулира дру­га енергија, нова идеја. Велат, кесата со продукти треба да се испразни, па одново да се наполни и постојано да се смислува што да се зготви, можеби примерот е едноставен, но многу точен. Јас работам од дома... поточно работам дома (се смее) така што денот ми минува брзо. Од друга страна, моите родители и мајката на Предраг, мојот сопруг, се постари па и за нив имаме обврска да се грижиме.
 
Како да сте предодре­ дени да ги засмејувате луѓето, па забораваме дека и вие имате падо­ви. Како ви успева? Засмејувањето на другите спаѓа во моја професија и тоа се учи на факултет и на сцена преку искуство, а јас веќе 30 години сум присутна таму. Обично бабите велат: Моето вну­че како глуми, па тоа е го­тово за кај вас во театар. Јас на тоа велам: Во ред јас ќе го земам кај мене во театар, ама мене нека ме земат на хирургија, бидеј­ ќи сум одличен хирург...во претстава. Многу луѓе не ја разбираат оваа про­фесија. Да, јас сакам да ги засмејувам луѓето, но во суштина ние што успеваме да засмејуваме, од друга­ та страна ситуацијата ни е малку тажна. Знаете, од комедија до трагедија има само еден чекор. Не ве­ лам дека кај мене ситу­ ацијата е трагична, но знам да бидам тажна и чувствителна, а тоа луѓе­ то тешко го препознаваат. Многумина мислат дека јас и вон работното време треба да сум ведра и на­ смеана. И еден Чарли Чаплин кој го засмејувал цел свет, во суштина бил многу тажен. Сакам да кажам дека оној што од­ брал да го засмејува све­тот, сака од тоа да од­ мори, едноставно да ја врати устата на место.

Што би ги советувале читателите во оваа не­ секојдневна ситуација? Мора да се истрае, да се биде дисциплиниран и да се почитуваат правилата и препораките, да се раз­мислува трезвено. Ајде да се запрашаме како им е на луѓето со инвалидитет кои животот го минуваат дома? Јас се тешам со единствениот бенефит од целава ситуација, а тоа е што детето ми е дома. Мо­јата ќерка Нела студира на ФДУ  и по цел ден е на часови и практично не ја гледав. Среќна сум што сега можам да си ја прегр нам, да си ја бакнувам, да си разговараме. Нејзе и е многу потешко, како и на сите млади кои се навикнати да се повеќе надвор отколку дома, но трезвено разговараме дека мораме да поминеме низ сето ова. Има моменти на смеење, моменти на солзи, на некоја летаргија, но с# се издржува во име­то на здравјето.

 „ГИ ВОСПИТУВАМ СВОИТЕ ДЕЦА НА СКОРМНОСТ, БИДЕЈЌИ ГИ ГЛЕДАМ МЛАДИТЕ АКТЕРИ КОИ ДОАЃААТ ВО ТЕАТАР УВЕРЕНИ ДЕКА ЅВЕЗДИТЕ ВЕЌЕ ИМ СЕ ДАДЕНИ,  А ТОА Е МНОГУ ПОГРЕШНО.“

 Во театар публиката дава аплауз и штом се појавите вие, тој стану­ ва громогласен. Дали сте свесни за својата доминација?
 Ќе излажам ако речам де­ка не сум забележала де­ка аплаузот станува по­ гласен и се надевам дека тоа ќе остане така. Многу години се трудев да го постигнам тоа, едноставно  работев на тоа да и биде пријатно на публиката кога ме гледа на сцена, да го почувствува тоа што го играм на сцена и да биде дел од тоа до крај на прет­ставата. Тоа ми беше и идејата и желбата и цел­та, јас не сум семоќна ак­ерка, но она што го мо­жам, верувам дека го ра­ботам коректно и поради тоа публиката ме награду­ва. До ден денес учам од постарите колеги кои што ми го даваат тој бесплатен занает, но без никаков проблем учам и од помла­дите кои се навистина та­лентирани и добри актери. Оној што е паметен, ќе знае како да го искористи талентот од колегите во своја полза.
 
Дали и во приватниот живот сте одговорни за насмевката на луѓето околу вас?
Да, знам да измам на­ смевки и на луѓето околу мене. Не можам да речам дека секогаш го правам тоа од почеток до крај на денот или на вечерта, се­ пак тоа би му дошло како прекувремена работа. До мене секогаш има други хумористични, интересни луѓе и колеги коишто исто знаат да забавуваат па се надополнуваме. Не сум од оние што сакаат постојано да бидат во центарот на вниманието, доволно е блиц, споредна улога е најдобро.
 
Имате талент за глума, но родени сте за мју­зикл! Зошто досега не сме ве виделе во филм?
Сакам да работам на мју­ зикли, плус знам да пеам, но за тоа треба многу ра­бота, многу кондиција. Одиграв во два мјузикли и мислам дека добро го пра­ вам тоа сега за сега, доде­ка ме држат нозе. Што се однесува до филмот, за мене тој е потуѓ поради начинот на работа. Во „Пред дождот“ со Билјана Танески глумевме сестри босанки. Во тоа време, многу се дружев со Ленка Удовички, тоа е сопругата на Раде Шербеџија. Паме­ там дека плачејќи отидов кај Раде да поразговара­ ме за тоа како се игра пред камера, затоа што бев исплашена. Па така со Раде поработевме пред снимање, но тој дел од филмот отпадна. После години соработував со Владимир. Блажевски, на „Година на мајмунот“ сле­ дуваа и неколку кратки улоги како во „Преспав“ меѓутоа не се чувствувам сигурна, даските ми се по­ сигурни. Театарот ми е она вистинското, таа голгота, солзи, пот, нерви, снага, и кога премиерата ќе поми­не како што треба, веднаш се се заборава. Сепак, не ја исклучувам можноста да работам со добри режисери од кои знам дека ќе научам многу.

 

„ИАКО МОЖЕВ ДА ГИ ИМАМ НАЈСКАПИТЕ ИГРАЧКИ И ВО ТОА ВРЕМЕ ПАТУВАВ СО АВИОН ЗА ДА ГИ ПОСЕТАМ РОДИТЕЛИТЕ ДОДЕКА СЕ НА ТУРНЕЈА, ОДБРАВ ДА ЖИВЕАМ КАКО ШТО ЖИВЕАТ ДРУГИТЕ.“


Вашата убавина е неспорна, но дали се уште се разубавувате со кармин и маскара или се модер­ низиравте?
Секојдневно се шминкав и така ја научив и ќерка ми да се дотерува за надвор. Но, дали годините веќе си поминаа и ми натежна шминката на лице, па кога сум дома и дури и кога се сликам, јас сум најприродна. Се уште немам полни усни, немам си­ ликони ниту хијалурони, немам ниш­то. Понатаму, кога ќе дојде време сигурно би направила се што треба да се направи. Најискрено сакам да се одморам од се. Сакам да ми биде оставена привилегијата да си ужи­вам недотерана, ненашминкана по дома.
 
Што може да се најде во вашата домашна аптека од природни препарати и суплементи?
Од суплементи исклучиво само ви­тамин Ц, селен и витамин Д. Инаку, секое утро јас правам вистински бомби смутија или сокови со многу ѓумбир и мед. Иако сум пушач веќе 40 години, никогаш не сум го почну­вала денот со кафе. Кафето мене не ме буди, не ме прави среќна, ка­ко што ме прави природно цеден сок или овошје. Е после тоа може кафе и тоа најчесто е ритуал што го споделувам со ќерка ми. Кој е одговорен за здравата исхрана на вашите деца и вте­мелување на спортски навики? Кога ги воспитувавме децата, со со­ пругот се надевавме дека никогаш нема да пропушат, но за жал и двај­ цата се пушачи. Порано, тоа го ком­пензираа преку спорт, но со работ­ните обврски сето тоа падна во вода. Александар работи како меѓу­ народен туристички водич и доста пешачи со туристите, па на тој на­ чин надоместува. Нела пак по цел ден е на факултет, а таму има дос­та динамика и движење. Јас цел живот сум се занимавала со спорт, во средно училиште пливав, скијав и играв ракомет имам дури и меда­ли. Сега возам ролери, земав и ве­лосипед, но тешко ми оди па ќе морам да смислам нешто друго. Иако во овие моменти знам да свр­там некој круг и веднаш да се при­ берам дома. Готвам здраво дури заборавам и месо да ставам па ќе ме потсетат. Не сакам готови храни, моите деца се научени на свежо приготвена храна освен кога се цел ден зафатени со обврски па мора да купат, но и тогаш изборот им се зготвените оброци, а не сендвичи.

Го ставате ли некогаш теле­фонот на нечујно?
Колку и да сакам да го исклучам телефонот е невозможно, бидејќи имам деца и морам да бидам секо­гаш тука за нив. А што се однесува до театарот, да на сите ни требаше одмор, но до волку не. Плус, не­ извесноста убива, можеби ова ми е последно интервју (се смее), кој знае. Потоа тука се прашањата што ќе се случува кога се ќе заврши, дали ќе се врати публиката во теат­ар, за колку време, дали ќе се вра­ти во ист број. Сите овие прашања луѓето си ги поставуваат секојд­ невно, затоа е важно умот да е бис­тар и да водиме сметка на правила­та, а потоа ќе мислиме на другото.КОГА ДЕЦАТА ПРАШУВААТ (возраст од 4 до 5 години)

Јована: Која е вашата омилена принцеза?
Не сум се врзувала за принцези, туку за самата приказна. Иако имам 53 години, до ден денес ги гледам анимираните дизниеви филмови како Пепелашка, Аладин и поновите.
Димитар: Во кој суперхерој ќе се маскирате?
Во ниту еден, никогаш не сум ги сакала. Јас сакам да се маскирам во нешто интересно и смешно, како кога бев бебе од 220 кг или кога бев црнки­ња.Не сакам униформи!
Лина: Дали е погрешно што сакам машка облека и фудбал?
Не е погрешно! Сум играла фудбал; кога бев слаба носев мини, откако се здебелив сум во панталони и се чувствувам подеднакво женствено.
Калин: Ги карате ли вашите деца ако седат многу на телефон?
Да, ако имаат работа е дозволено, но после тоа ги бркам надвор. Фор­ сирам прошетки, пливање, возење ролери, почесто користење вело­ сипед.
Бобо: Со што сакавте да си играте кога бевте мала?
Јас пораснав играјќи си надвор, пред зграда.
 
 
 

МЕЛАНОМ

30 до 50% од случаите на овој тип на рак на кожа настанале од веќе постоечките бенки – дали одговорното изложување на сонце може да направи разлика?
 
Дури и да се каже дека ракот на кожа е еден од највообичаените облици на рак е потценувачки, бидејќи секоја година бројот на заболени изнесува колку вкупната бројка на болни од рак на дојка, простата, крајници и рак на дебело црево. Над 5.4 милиони случаи се однесуваат само на меланомот или најсмртоносниот облик на рак на кожа. Ризикот од меланом е поголем кај луѓето над 40 години, особено кај жените. Бидејќи раната детекција може да ви го спаси животот, потрудете се да научите сѐ што има да се знае за оваа болест.

КАКО НАСТАНУВА?
Меланомот се развива во клетките (меланоцити) кои продуцираат меланин – пигмент кој ја одредува бојата на кожата. Меланомот може да се појави и во очите, а поретко и внатре во организмот - во носот или грлото. Точната причина за настанување на меланомот не е прецизно утврдена, но изложувањето на ултравиолетови (УВ) зраци од сонце или солариум, го зголемуваат ризикот. Преку ограничено изложување на УВ радијација несомено ќе го намалите тој ризик!

Вообичаено, клетките на кожата се формираат при контролирана и редовна процедура – новите, здрави клетки ги туркаат старите кон површината на кожата, а тие таму умираат и порано или подоцна паѓаат. Но, доколку некои клетки развијат ДНК оштетувања, доаѓа до неконтролирано размножување нови клетки и евентуално создавање маса од канцероегени примероци.
Она што не е јасно е што го поттикнува ДНК оштетувањето во клетките и како тоа води до меланом? Затоа, причинителот не е еден туку е комбинација од фактори, вклучувајќи ги оние од околината и генетските. 

СИМПТОМИ
Меланомите можат да се појават каде било на телото. Најчесто се погодени региите кои се изложени на сонце како грбот, рацете, нозете и лицето. Но, ова не значи дека оние регии кои имаат минимален контакт со сонцето се имуни, има случаи со меланом на внатрешната страна на стапалото и рацете или под ноктите. Овие скриени меланоми се почести кај луѓето со темна боја на кожа. 

2 клучни промени
·       Промена на постоечкиот невус (бенка)
·       Појава на нов пигментиран или невообичаен израсток на кожата
1 клучен факт
Меланомата не секогаш почнува со бенка, нејзината присутнос е потврдена и кај пациенти со сосем нормален изглед на кожата.
 
Како изгледа нормална бенка?
Нормалните бенки најчесто имаат униформирана боја – иста со онаа на тенот, кафена или црна, со јасна граница која ја одделува бенката од кожата. Тие се овални или кружни по облик, помали од 6 мм во дијаметар или колку една гума на врв од молив. Поголемиот број на бенки настануваат во детството, а нови се појавуваат околу 40тата година. Додека да станат возрасни, поголемиот број од луѓето имаат помеѓу 10 и 40 бенки. Тие можат да го менуваат изгледот со годините, а некои и да исчезнат.
 
Како изгледа невообичаена бенка? 
Правилото ABCDЕ ќе ви помогне да заклучите дали вашата бенка спаѓа во категорија  на потенцијален малиген меланом. Сепак, крајниот збор оставете му го на дерматологот!
А (Asymmetry) Асиметрија – ако ја поделите бенката со една замислена линија  и добиете две различни половини, појдете на лекар.
B (Borders) Граници – барајте бенки со нејасни, назабени, испрекинати, недефинирани рабови – нејасна граница помеѓу бенката и околната кожа.
(Color) Боја – барајте бенки со многу бои (црна, нијанси на кафена, црвена, темно сина, сива, траги на бела боја) или пак еднобојна бенка, но со нерамномерно распределена боја.
D (Diameter) Дијаметар - ако бенката е поголема од 6 милиметри, појдете на консултација.
E (Evolution) Еволуција - која било промена на бенката во однос на боја, форма, големина, плус проследена со чешање или крвавење треба да се сфати сериозно.
 
Кога да појдете на доктор?
Штом забележите каква било промена или нешто што ви се чини невообичаено! Не барајте бенката да ги има сите оние ABCDE промени, некои малигни бенки манифестираат само една видлива промена.
 
РИЗИК ФАКТОРИ

> Светла кожа Таа има помала количина на пигмент (меланин) што значи има помала природна заштита од УВ радијација. Тука спаѓаат црвенокосите, русокосите и луѓето со светли очи.

> Историја на изгореници од сонце Едно или неколку прегорувања под сонцето инстантно го зголемуваат ризикот од меланом.

> +УВ радијација Ламби и кревети за солариум во комбинација со сонцето надвор се вистинска канцерогена бомба за кожата.

> Преголем број на бенки Над 50тина вообичаени бенки по телото индицираат зголемен ризик од меланом. Само една поинаква бенка во однос на боја, дијаметар, облик, значи ризик од болеста.

> Историја на меланом во семејството Ако близок роднина, како родител или дете, се соочил со овој тип на рак на кожа, тогаш и вие имате зголемен ризик да поминете низ истото.

> Слаб имунитет Луѓето со ослабен имунитет имаат зголемен ризик од меланом или друг тип на рак на кожа, како заболени од сида или други имунолошки болести. 

 
ШТО СОВЕТУВААТ ДЕРМАТОЛОЗИТЕ?

Бидете одговорни под сонцето
Не плашете се од сонцето, сепак тоа ни дава живот. Но, впивајте го одговорно. Сменете ги навиките за да можете да уживате без да се изложувате себеси на ризик. Капа, СПФ и очила што ги блокираат УВ зраците се трите есенцијали без кои не смеете да го напуштите домот.

Секоја промена на кожата се важи
Луѓето најчесто не се потресуваат околу основниот тип на рак на кожа, базичниот клеточен карцином, бидејќи веруваат дека е 100% излечив преку крем за локална употреба или едноставна хируршка процедура. Проблемот со ваквото размислување е тоа што луѓето кои имале нискоризичен тип на рак, имаат 53% поголем ризик да заболат од друг посериозен тип на рак.

СПФ не е само за на плажа
Малкумина се свесни на колку УВ радијација сме изложени – просечното инцидентно време поминато на сонце е всушност 80% од вкупното изложување што една индивидуа ќе го оствари во својот животен век. Оттука, сосем логично е да нанесуваме млеко со заштитен фактор секој ден, без разлика дали има сонце или врне и без разлика дали ќе излеземе на кратко или на долго. 
 
Не штедете на СПФ
Истражувањата покажуваат дека луѓето нанесуваат само 1/3 до ½ од количината што е потребно да ја нанесат, за да го добијат нивото на заштита што е наведено на шишенцето. Што значи ако ставате СПФ 50, најверојатно не добивате ни СПФ 25. За едно тело на возрасен со просечна големина, доволно е една чаша за ракија крем за сончање, но доколу одите на плажа. Убаво е заштитниот фактор да го комбинирате со антиоксиданси - како - прочитајте на стр. 20

Реагирајте на прва
Ако бенките се менуваат на каков било начин, големина, облик, боја, реагирајте! Обрнете внимание на симптоми како сврбење и чувствителност. 

Не заборавајте ги усните
Тенката кожа на усните има недостиг од меланин, природниот заштитник од сонце, правејќи ги двојно ранливи. Само 37% од луѓето ги заштитуваат усните со СПФ додека се на плажа! Мажите се особено склони на рак на усните, но без разлика на полот, долната усна има 12 пати поголеми шанси да биде зафатена, бидејќи прима повеќе сонце. 
 
 
 
Слободно кажете: Животот се смени после Ковид 19! Кога би имале двоглед да ѕирнете во домовите на луѓето, ќе видите дека секој води своја битка. Некој се бори да работи од дома додека децата врескаат, друг е во солзи што не си ги видел блиските, трет се обидува да го натера детето да седне да учи...Никому не му е лесно и не е чудно ако се чувствувате лошо, а веќе во следниот миг да ве преплави чувство на вина, бидејќи на други им е многу полошо. Вие сѐ уште го имате животот во свои раце! Не сте сами во ова! Има светло на крајот од тунелот! Затоа...

Простете си за лошите мисли
Не сте лоши луѓе ако мислите дека вам ви е најтешко. „Сите емоции и реакции се нормални, вклучувајќи ги и оние кои делуваат себично, а  во поглед на нив, луѓето речиси и да не се разликуваат“ вели Elena Welsh клинички психолог од Лос Анџелес. Адаптирањето на промената поттикнува чувство  на нервоза и лутина, затоа потсетувајте се дека не сте сами во ова и ќе се почувствувате подобро.
Не му правите услуга на менталното здравје со тоа што се критикувате себеси за слабостите. „Постои силна корелација помеѓу критицизмот и депресијата, но и помеѓу сочувството и доброто расположение,“ вели Welsh. Ако си судите, само ќе се чувствувате полошо, а тоа не ви е потребно во моментов. 
Пробајте да се уловите себеси кога ќе ве нападнат лоши мисли и документирајте ги. „Запишете ја иницијалната мисла, а потоа заменете ја со логична,“ советува Elena Welsh. На пример: „Се нервирам што мојот пријател ја пропушти работата во Лондон; навистина се радував што и јас ќе го видев градот.“ Јасно идентификувајте зошто одредена промена на плановите и условите предизвикале да се чувствувате разочарано, тоа ќе ви помогне да ја видите поголемата слика. 
Кога би ви се јавил некој близок да ви се жали, сигурно би го бомбардирале со совети и утешни зборови. Ајде сега истото сторете го за себеси. „Сите покажуваме поголема доза сочувство и разбирање за другите, а сме престроги кон себеси,“ се сложува и Welsh. 

Зошто се чувствувам вака?
Понекогаш одговорот е многу едноставен: Бидејќи требаше да откажете патување што едвај го организиравте. Зарем има логика да се нервирате кога ништо не можете да смените?
Пример за помалку јасен мотив за емоциите? Тажни сте што ги прекинавте часовите по вежбање, а само што стекнавте рутина. Спортувањето е изводливо и дома, можеби ви недостасува социјализација? Дали копнеете по новостекнатите пријателства, а не по вежбањето само по себе? Во вакви ситуации, технологијата може да ви послужи за добро, затоа практикувајте видео повици со блиските. 

Фокусирајте се на други
Како пријателите кои очекуваат бебе, оние што останаа без работа или баба и дедо. „Фокусирањето на други луѓе е одлично за да ги пренасочите мислите,“ вели Welsh. „Ваквата пракса ќе ви помогне да се чувствувате помалку анксиозно и депресивно.“ Ние би додале: Ова е одличен начин да сторите некому добро, макар и со збор. 
Студијата објавена во Journal of Clinical Psychology во која биле набљудувани 47 луѓе кои се бореле со клиничка анксиозност и/или депресија, покажала дека овие пациенти имале помалку симптоми поврзани со нивната состојба во периодите кога некому биле од помош. 
Со почитувањето на препораките вие делувате за општото добро, но ако тоа не ви е доволно за да се нахраните, тогаш преземете чекор плус. Бидете им поддршка на луѓето што ги сакате или пријавете се за добротворна работа. Бидете сигурни дека заедно со светската криза, ќе си замине и вашата депресија. 

Изразете благодарност
Сега е вистинско време за ментална задача од овој тип, бидејќи благодарноста е тесно поврзана со позитивните емоции. На дневна база, набројувајте ги нештата поради кои сте благодарни како фактот што имате стабилна работа, додека другите не, па сѐ до ситници како кикотењето на децата. Не мора да ги запишувате овие работи, кажете ги на глас или во себе. Уште подобро, вклучете го целото семејство и претворете ја вежбата во игра.

Надевајте се на подобро утре
Често мислите на искуствата и миговите што ги пропуштивте, а тоа е тешко да се проголта. Но, животот ќе се врати во нормала и морате редовно да се потсетувате на тој факт. И покрај сериозноста на ситуацијата, круцијално е да си дозволите моменти на радост. Имате потполно право да се смеете, да му се радувате на животот, всушност правете го тоа што почесто. Но, ако ви доаѓа да плачете - сторете го тоа! Почитувајте го својот начин на процесирање на ситуацијата. Во меѓувреме, грижете се за себеси, така ќе станете помалку ранливи за сѐ што треба да дојде. 
      

Подаруваме книга во соработка со издавачката куќа Ѓурѓа.

 

Насоки:

Like на нашата facebook страница Ваш Аптекар, споделете ја објавата и една од темите објавени од 23.04 до 30.04.2020 , во коментар означете - тагнете пријател/ка и одговорете на прашањето: Kоја наша позната личност е на насловната страница на актуелниот брoj 32 Ваш Аптекар

 

Доколку има повеќе учесници кои ги исполнуваат условите, книгата ќе ја подариме на 30.04.2020 по случаен избор.

Подаруваме книга во соработка со издавачката куќа Ѓурѓа.

 

Насоки:

Like на нашата facebook страница Ваш Аптекар, споделете ја објавата и една од темите објавени од 09.04 до 17.04.2020, во коментар означете - тагнете пријател/ка и напишете  #ЗаштитиСе #СедиДома

 

 

Доколку има повеќе учесници кои ги исполнуваат условите, книгата ќе ја подариме на 16.04.2020 по случаен избор.

 

Подаруваме книга во соработка со издавачката куќа Ѓурѓа.

 

Насоки:

Like на нашата facebook страница Ваш Аптекар, споделете ја објавата и една од темите објавени од 27.03 до 03.04.2020 , во коментар означете - тагнете пријател/ка и напишете  #ЗаштитиСе #СедиДома

 

 

Доколку има повеќе учесници кои ги исполнуваат условите, книгата ќе ја подариме на 03.04.2020 по случаен избор.

За Нас

Ваш Аптекар, наменето да ги задоволи вашите потреби за квалитетни информации во врска со употребата на лековите и другите средства кои ги земате во аптеките. Ние се грижиме за вашето здравје и ќе ви обезбедиме интересни содржини кои директно ќе влијаат врз вашиот приод кон лекувањето и начинот на живот воопшто.

Следете не на Facebook

Newsletter

Внесете ја вашата е-пошта и навремено дознајте за сите новости и информации поврзани со Ваш Аптекар.